Masina za sudove

Kupovala sam to redovno prve dve godine i običan fery može da ga zameni. Vrata i gumu okolo natopim feriyem i isperem čistom krpom. Sito i filter redovno izvadim i isperem i tako već 15 godina.
Moja mašina uopšte nema gumu... istina na toj plastici okolo još uvek ima zaostalog kamenca... jer kad je mašina sigla do mene bila je........brrrr (negde imam i sliku... postaviću je). Ribala sam je i natapala da je dovedem u red - bilo me sramota da je takvu nosim u servis :roll:.
Međutim, sve ono što ja nisam uspela da "oguljim" (recimo, kamenac sa grejača i ispod njega), vremenom se lepo iščistilo - samo redovno koristim so i ubacujem tabletice.
Evo i fotke

masina-1.jpg

Sutra kad odem u Igraonicu, slikaću je i kako sad izgleda.

Ја опет имам питање:

Како одржавате машину за судове?
Чиме је чистите?

Моји је имају.
Нажалост ретко је користе, не знам зашто, некако увек перемо на руке па те чисте судове одложимо у њу да се суше.
Мама је једном месечно укључи празну, стави само неку течност, у црвеној кутијици, мислим да је сомат, наопако се окрене, та једна је за једно прање. Буде савршено опрана.
Има и неке жуте куглице у некој округлој пластици, висе у машини, оне су ваљда за освежавање.

Иначе машина има 25 година и још увек ради. Марка је Горење-Бауд.... па нешто...
Мени прање суђа обично не пада тешко, али нас је само двоје, кад се проширимо, вероватно ћу и ја желети једну...:lol:

Зашто питам:

Редовно перем филтер, а унутрашњост ми се чинила углавном чиста (не користим је сваки дан).

У последње време нешто слабо пере. Наиме, после прања остане на посуђу као нека осушена скрамица, осети се под прстима сасушена масноћа или делићи хране...и види се на чашама...:(

Мењам врсту таблета - али исто.:(

Пре неки дан случајно приметим да је на ''плафону'' машине све накупљена масноћа, и помало по задњим ћошковима... Пробам да скинем уз помоћ ''ферија'' и сунђера...али, реко, у упутству за машину пише да не треба користити детерџенте нити трљати оштром страном сунђера...те стога данас купим оно посебно Калгонитово средство за прање машине.

Богами, коштало је преко 300 динџи...а на њему пише да га треба користити једном месечно?! :sad2:
Помислих да је можда то једно паковање за више прања, али ђавола! :(

Турим ја то данас, и док сам чекала да видим резултата подигла сам ову тему.;)

Шта знам. За те паре очекивала сам да ће да шљашти, међутим, и даље је остала рапава масноћа по ''плафону'' машине, па сам ипак морала још да скидам сунђером (додуше, лакше него пре тог прања)...

...Па зато питам - да чујем неко јефтиније (или боље) средство! ;)

Moja mašina uopšte nema gumu... istina na toj plastici okolo još uvek ima zaostalog kamenca... jer kad je mašina sigla do mene bila je........brrrr (negde imam i sliku... postaviću je). Ribala sam je i natapala da je dovedem u red - bilo me sramota da je takvu nosim u servis :roll:.
Međutim, sve ono što ja nisam uspela da "oguljim" (recimo, kamenac sa grejača i ispod njega), vremenom se lepo iščistilo - samo redovno koristim so i ubacujem tabletice.
Evo i fotke

masina-1.jpg

Sutra kad odem u Igraonicu, slikaću je i kako sad izgleda.

jao vidi kamenac :))))

Зашто питам:

Редовно перем филтер, а унутрашњост ми се чинила углавном чиста (не користим је сваки дан).

У последње време нешто слабо пере. Наиме, после прања остане на посуђу као нека осушена скрамица, осети се под прстима сасушена масноћа или делићи хране...и види се на чашама...:(

Мењам врсту таблета - али исто.:(

Пре неки дан случајно приметим да је на ''плафону'' машине све накупљена масноћа, и помало по задњим ћошковима... Пробам да скинем уз помоћ ''ферија'' и сунђера...али, реко, у упутству за машину пише да не треба користити детерџенте нити трљати оштром страном сунђера...те стога данас купим оно посебно Калгонитово средство за прање машине.

Богами, коштало је преко 300 динџи...а на њему пише да га треба користити једном месечно?! :sad2:
Помислих да је можда то једно паковање за више прања, али ђавола! :(

Турим ја то данас, и док сам чекала да видим резултата подигла сам ову тему.;)

Шта знам. За те паре очекивала сам да ће да шљашти, међутим, и даље је остала рапава масноћа по ''плафону'' машине, па сам ипак морала још да скидам сунђером (додуше, лакше него пре тог прања)...

...Па зато питам - да чујем неко јефтиније (или боље) средство! ;)
Proveri da se nisu zatvorile one rupice kuda izlazi voda, pa je mlaz slabiji, te voda ne stiže svuda gde treba.
I proveri da li se propeler dobro okreće... da nije "zapeklo", pa slabije baca vodu.

hellen
imaš kalgonovu neku plavu tečnost, ja sam to kupovala u metrou
kupi se ta flašica i pusti se program ad radi samo sa njom, bez sudova i onda sve blista.
i tako jedared mesečno.
ali
otkako samo otkrila nove somatove 7u1 tablete
svim mojim brigama došao je kraj
moja mašina blista kao preporođena
kekekekekekeke
a isto je drkljava midea.

inače, meni je ova tema super
jer je helen rekla sranje =D

jao kad ne čitam lepo....
i ja sam skidala mlaznicu i čačkala one rupice
sad mi škripi kad pere, a perem noću zbog jeftine struje komšiluk verovatno pati =)
ali mašina radi =)
+
ako ostaneš pro kalonitovom plavom sredstvu
sledećeg meseca će biti bolje valjda

hellen
imaš kalgonovu neku plavu tečnost, ja sam to kupovala u metrou
kupi se ta flašica i pusti se program ad radi samo sa njom, bez sudova i onda sve blista.
i tako jedared mesečno.
ali
otkako samo otkrila nove somatove 7u1 tablete
svim mojim brigama došao je kraj
moja mašina blista kao preporođena
kekekekekekeke
a isto je drkljava midea.

inače, meni je ova tema super
jer je helen rekla sranje =D

Е, то сам и купила и пробала данас!
Ал ми нешто мало скупо да сваког месеца, поред скупих таблета, још и дајем 380 динара за ту плаву течност! :sad2:

П.С. Стварно сам рекла? :confused::rumenko:

Да, па нас је три у кући, и требала би ми нека мала машина, да не морам да чекам 100 година да се напуни....а и немам баш много места у кухињи....требала би ми нека мања, то јест ужа, да могу да је углавим у простор који сам предвидела за њу...

Негооо.......како се она монтира? Треба ми довод и одвод воде, а ја то немам на том зиду где хоћу да је ставим.... Морам да зовем водоинсталатера, да штемује зидове, провлачи цеви....??? Срање!

=D...

Svakog mjeseca ubacim SOMAT CLEANER
maschinenpfleger_links.gif
radi reda.
Ovi deterdzxenti u tabletama u glavnom imaju i sastojak za pranje same masine.

E овако нешто и моја мама користи.
Само се сужава доле и качи се(не могу да нађем слику на нет-у).
Машина буде као нова, скроз чиста, цакли се. Да не поверујеш, а колико стажа има.;)

E овако нешто и моја мама користи.
Само се сужава доле и качи се(не могу да нађем слику на нет-у).
Машина буде као нова, скроз чиста, цакли се. Да не поверујеш, а колико стажа има.;)
Da. Postoji ona narandzxasta tackica na dnu.

Pazxnja!

Kada podesavate potrosnju soli nemojte potpuno da odvrnete ili pak zavrnete. Neka bude na polovini.

Pazxnja i na dodavanje sjaja. Izbjegavajte da vam sjaj kapa poted posudice predvidjene za to jer pranje bude mnogo losije.

Ја обожавам да перем судове, то ме јако релаксира
И прави сам стручњак, и могу опрати брди судова за невероватно кратко време

Тајна - учила од врхунске домаћице

Ја обожавам да перем судове, то ме јако релаксира
И прави сам стручњак, и могу опрати брди судова за невероватно кратко време

Тајна - учила од врхунске домаћице
I ja isto, nisam ucila, nego sam po prirodi vrlo brza i spretna ... ali mene ne relaksira jer uporedo kuvam rucak i igram se sa sinom.

A mene je smaralo sto mi je pokvaren bojler u kuhinji, pa zimi perem hladnom vodom... posto je leti i voda u cevima hot, to nije issue... ali sam otkrila da kada stavim one tanke latex rukavice za jednokratnu upotrebu uopste ne osecam hladnocu na rukama... ali moze nesto da mi ispadne i razbije se tj. napukne... i desilo se dosta puta

dodje mi da udjem u kuhinju i sve porazbijam... sta ce nam to? samo se prlja :worth:

Dok nisam imala mašinu, sudove sam prala uvek, ali uvek uz hiruške rukavice. Ne pamtim da sam sunđer dohvatila rukama bez rukavica.
Od kada imam mašinu (ariston, potpuno ugradnu za 12 osoba i prilično tihu) uživam
skoro sam kupila ali nikako da stavim ono somatovo sredstvo za čišćenje (i je sam se eto otvorila sa 38o din, :per:mada pošteno mislim da je bila neka promocija pa je koštalo manje:mrgreen:)ali nikako da stavim.
Meni je mašina sjajna i cakli kao prvog dana.
Tome su mogoća dva razloga:
1. toliko isperem pod vrelom vodom (koja mi uopšte ne smeta, da smo u srednjem veku spalili bi me na lomači kao vešticu garant) sve sudove i šerpe da su tako čisti i pre pranja pa nema nikakvih ostataka. To jeste možda poveći posao ali se isplati
2. mašina je još relativno nova -godinu dana, amada ovaj razlog pod 2 nisam ni trebala da navodim i ispadnem domaćica par exelans

Back