Masina za sudove

Ako te mrzi da peres stalno sacekaj da se nataloze sudovi pa onda sve operi. Meni je tako lakse. Mada mama i ja delimo pranje sudova, nekad onda nekad ja, brat od kad je bio u vojsci nece vise da pere sudje jer ga je tamo prao 9 meseci. Ali posto nas je troje nikad ni nema nesto extra puno posudja, tri tanjira, jedno lonce, neka serpa i sl. U stvari najveci problem je to sto su serpe teske pa se iskilavim dok ih operem, ali i to se da srediti novcem.. ;)
U svakom slucaju ako mislis da ce ti se isplatiti obavezno je kupi.

Hellen:
Да, па нас је три у кући, и требала би ми нека мала машина, да не морам да чекам 100 година да се напуни....а и немам баш много места у кухињи....требала би ми нека мања, то јест ужа, да могу да је углавим у простор који сам предвидела за њу...

Негооо.......како се она монтира? Треба ми довод и одвод воде, а ја то немам на том зиду где хоћу да је ставим.... Морам да зовем водоинсталатера, да штемује зидове, провлачи цеви....??? Срање!

Pa najbolje je, da pozoves vodoinstalatera da to sredi...ili ako poznajes nekoga ko se razume u to...mi smo sami busili zid..itd...
Imamo masinu bas pored sudopere...nekako najprakticnije....i zbog mesta u kuhinji itd...

Ma samo se ti pozanimaj....kad budes imala masinu za pranje sudova, zaboravices svu muku.. :lol: :lol:

Inace su Gorenjske masine ok i za Candy kazu da nisu lose...masine marke Bosh mi se ne svidjaju tj. nista od Bosh...em su bucne, ne prakticne..iz iskustva...

P.s. da , kao sto rece moje srce i masine marke Whirlpool...Elektrolux....

Е, хвала ти.

Него, је л' проперете посуђе пре стављања у машину или не? Знам да неки то раде....а ако ћу већ да проперем ручно...онда, који ће ми ђаво машина?

Може ли да се фркне у машину, онако, само да се одстране мрвице и крупнији остаци хране?

Hellen:
Е, хвала ти.

Него, је л' проперете посуђе пре стављања у машину или не? Знам да неки то раде....а ако ћу већ да проперем ручно...онда, који ће ми ђаво машина?

Може ли да се фркне у машину, онако, само да се одстране мрвице и крупнији остаци хране?

Moras da odstranis mrvice , krupnije ostatke i sl...inace se sve to zaglavi u filteru i polepi po unutrasnjim zidovima masine...i onda moras da cistis...
Ak je posudje prljavije, masno...itd...moras da ostavis da malo odstoji i da malo plaknes tj, pustis mlaz vode pre nego sto stavis u masinu....inace ti ni na 70 stupnjeva ne opere te serpe...

Neznam ali meni nekako ima vise posla oko te masine i svog posudja, nego ako operem rucno na brzaka...dok skupim sudje, dok neki plekovi, tiganji ostoje, dok pere ( sat vremena najmanje, dok susi...), dok povadim i opet izbrisem jel ipak ostanu flekice pogotovu na sjajnim serpama, dok ocistim tu masinu i poslazem sudje....jaoooo....

Ovako sve operem na brzinu ( jako dobro ), stavim u stojalo, poslozim...to je to...svega ni 30 min posla...
Da budem iskrena masine ne koristimo nesto ekstra...sigurno vec mesec dana nismo palili masinu, ako ne i vise... :oops:

Al opet ni taj posao oko masine nije strasan...kad se naviknes...

da neispadne sad da ubedjujem u suprotno....pricam iz iskustva...Masina nije nesto bez cega ja nebi mogla da zamislim rad u kuhnji....

P.S. u prvom postu sam pogresila kad sam napisala dimenziju masine 80×80.. :oops: ..nije toliko vec 60×60... i za 3 osobe , ako se nema posudja i to je mnogo.....tako da mozes uzet 45×45 komotno...ja bi tako uradila, da sam znala neke stvari....

Kad malo bolje pomislis jos da dodas malo love mozes sa decom da odes na lep odmor....

Zavisi sta zelis...

Hellen:
Е, ******, ако ћу да ручно плакнем сваки тањир и шерпу....која је сврха имати машину? :-( :-(

Pa ako zena mrzi da pere sudje, boji se da joj ne otpadne nokat ( nije bas neki izgovor, postoje rukavice :lol: ).. :lol: ima veliku porodicu, stalno kuva..itd...onda se verovatno isplati...

Inace je to samo ono, da mozes da kazes: "i ja imam masinu za pranje sudova"....

Ма, пре бих се хвалила са ''и ја сам летовала у Шпанији''....али кад МРЗИМ да перем посуђе, кад сам алергична на масу тих детерџената за судове, а не могу да перем са рукавицама (не осетим под прстима залепњљене честице пире кромпира, или тако нешто...), гади ми се да држим онај сунђер у руци натопљен пеном и помешан са масноћом....мрзим да су ми руке масне....фууууј....руке су ми стално суве од прања, нокти ми се ломе....:-(
Једно време су моје девојчице волеле да оперу посуђе, намамила сам их на фазон ''ако будете добре - добићете да перете судове''...али и то није било дугог века, провалиле су и оне да прање посуђа и није неки провод....:lol:

Сутра ћу да зађем мало по продавницама па да видим....само ми је проблем где да је сместим и како....

Najbolja investicija na svetu, imamo je vec 20 godina.
Ovo je druga po redu i ne daj Boze da crkne istog trenutka bih isla da kupim novu.
Ja nista ne potapam, frk u masinu, program za mnogo masno i prljavo posudje i bude ko bog.
Jedino sto isperem talog od kafe.

Ja samo krupne ostatke hrane sklanjam, ako je npr. pire, pavlaka, puding, slag nesto sto se topi to uopste ne ispiram. Uvek koristim program za masno posudje. Meni nikako nije lakse da perem rucno. Nakon svakog obroka sve mrvice u jedan tanjir, masina otvorena, poslazem za 10 sekundi i tako tri puta dnevno. Svako svoju solju ili tanjir u toku dana umesto da ubaci u sudoperu stavi u masinu, i uvece samo stisnem dugme. Za mene je to kao razlika u pranju vesa rucno i masinski. Eto toliko mi je ovo lakse i lepse. Ako stvarno toliko mrzis da peres sudje, veruj mi preporodices se.

dr:
Najbolja investicija na svetu, imamo je vec 20 godina.
Ovo je druga po redu i nedajboze da crkne...
Lepo. Baš lepo što si od malena zaražena virusom ljubavi prema Beloj tehnici. Iskreno se nadam da će vaš (porodični, ako sam dobro shvatio?) belotehnički gen nastaviti da se reprodukuje, pa da za 5 godina, akobogda zdravlja i sreće, proslavite (a mi sa vama) jubilej "25 godina sa električnom sudoperom". Želim vam srećan i dug život, svima vama i vašoj sudoperi. Živeli!

Ajoj, kakvih sve komentara ima! :lol: :lol: :lol: To me podseća na uspomene iz detinjstva, kad su moji matorci onaj stari tip mašine za veš, one otvorene, što se sipa voda crevom odozgo, zamenili prvom pravom, zatvorenom, kao sve današnje. Keva je onda dugi niz godina prala sav veš na ruke, osim krevetnine, 'da se mašina ne pokvari'! :lol:
O čemu se priča ovde?

Helen, samo napred, uštedeće ti vreme fantastično. Posle klope ćeš sedeti sa svojim klincezama, pijuckati kaficu, a kujna će ti biti očas posla sređena. A da ne spominjem tek šta to znači kada imaš goste. Dovoljno je samo da istreseš krupne otpatke sa tanjira u kantu za đubre, ostalo odradi mašina. Samo je ne otvaraj nekih pola sata posle pranja, zbog kondenza, da se sudovi lepo osuše i ohlade. :d A što se noktiju tiče, obrati pažnju koliko kalcijuma i karotena unosiš u organizam, pa povećaj. :) I, ne brini se, i tročlano i četvoročlano domaćinstvo očas posla napune mašinu bar jednom dnevno.
Alija, ako ti POSLE pranja sudova ostaje masna mašina, tj. otpaci? polepljeni po njenim zidovima, onda ti je mašina neispravna. A sudovi iz tog razloga neoprani. Ili ne štedi na deterdžentu! :lol:

Filter oprati posle SVAKOG pranja sudova, svakako, nije to ništa komplikovano.
Naša voda je užasno tvrda, ne zezajte se s tim, so je OBAVEZNA. Ali so za mašinu je 'užasno skupa'. Redovno dopunjujem dozer sa običnom, kuhinjskom solju. :lol: ;) Čak sam par puta sunula sirće (jabukovo), kad mi ponestane tečnosti za sjaj. Sve to prolazi.
Čaše, šolje, šerpe, ređati dnom na gore, da bi se dobro isprale. Noževe i viljuške vrhom nadole, da se ne iskasapimo.
I opet Bane sve zna! :p

(Kojo, ne maši tom repinom okolo, zamagljuješ vidik. :lol: )

zainteresovana:
Čaše, šolje, šerpe, ređati dnom na gore, da bi se dobro isprale.
kako mislis na gore
jel da case bude onako normalno ili da se okrene naopacke
mislim da treba da se okrene naopacke da se ne bi ostajala tecnost u njoj i onda ne moze da se lepo ispere
e mnogo ste smorili sa ovom temu
i mashine sve u ****
a kako je sve bilo lepo dok se pralo rucno
ja imam slabu cirkulaciju i ovek mi poplave ruke kad je hladno ili kad ih pokvasim

zainteresovana:
Alija, ako ti POSLE pranja sudova ostaje masna mašina, tj. otpaci? polepljeni po njenim zidovima, onda ti je mašina neispravna. A sudovi iz tog razloga neoprani. Ili ne štedi na deterdžentu! :lol:

Aooo....neostaje meni nista....masina je ispravna....nisi dobro procitala tekst.. :? Meni masina nije neophodna....sto ne znaci da drugima nije....

A tebi Hellen prijatan obilazak po radnjama.... ;)

KUPI JE.
ja da mogu odma bi, ali sada imam malu kuhinju i nema mi gdje stati, ali cim budemo imala svoj vlastiti stan to ce biti prvo sto ce se kupiti.najbolje je kada ti se iznenada gosti pojava a u kuhinji ti nako sve puno suda, samo frknes u masinu i zatvoris da se nevidi.moja svekrva svoju masinu zove snaha na dugme. kaze ona uvijek za nju radi, kod nje nema: nemam sad vremena, nemogu, necu.

Mašina ili ne, prati se mora...

Kad bi izmislile neke mašine u koje samo strpaš zagorele šerpe i speknute tanjire! S nekim crncem unutra, koji četkom i žicom riba.

Ono, crnac bi domaćicama poslužio i u druge svrhe. Crnci su obdareni ;-)

Hellen:
:evil: :evil: :evil:

Мрзим највише на свету!!!!

...И тако мени данас лепо дуне на памет, зашто се не бих частила једном машином за прање посуђа, ионако ми оне картице труну некоришћене....

Е сад, интересују ме искуства оних који имају машину за посуђе.

Да ли сте задовољне? Да ли све перете у машини? Шта са масним, загорелим шерпетинама? Да ли је користите увек, или само кад имате више посуђа за прање, а ово свакодневно ипак перете ручно? Да ли мора да се чека да се напуни машина? Да ли је посуђе добро опрано машински? Да ли вам се исплатила та инвестиција? Вреди ли да је купујем? Које су најбоље? На шта да обратим пажњу при куповини (ако се решим)?
E pa najlepsi pronalazak za zene je masina za posudje...obozavam je najkrace receno...neki muskarci se tu nesto bune kad zena zahteva masinu za posudje a ne znaju kakvo je to olaksanje...Zna se koja temperatura ide za pranje u masini...to je prava sterilizacija i sigurno najcistije posudje je u slucaju pranja u masini...nase ruke ne bi tu temp izdrzale sve i da hocemo da peremo na ruke...

ariela zavrsava post sa "sve i da hocemo da peremo na ruke.." ja se nadovezujem u skladu sa mojom ljubavlju za pranje posudja.
izgleda da sam jedina osoba na svetu koja taj posao obozava, nikada mi nije tesko "pao", čak mu prilazim sa radošću.
stavim, lepim,laganim, usmerenim pokretima, rukavice, bogato natopim sundjer detergentom i sa najkonkretnijom paznjom, sa divnim ubedjenjem da sam korisna, vredna, ubica necistoce radim taj delikatni posao.
i srecna sam.

Ево, вратила се из обиласка....
Цене су....различите...
Оне мање машине, што су широке 45 цм (за 8-9 комплета) коштају од 17 000 до 34 000....
Индеситове су 34, Горење око 25, а све ове друге, тих немачко-малезијских, италијанско-кинеских и белоруско-турских фирми коштају око између 17 и 19 хиљада...
Смем ли се одважити да купим неку од тих?....Има нека фирма на М....не могу сад да се сетим имена....а трговци је хвале, као немачка, склапано негде на далеком Истоку....кажу да је највише продавана у последње време....
Мислим, није баш занемарљива разлика у цени...па ако могу да прођем јефтиније.....

Данас сам причала са колегама, распитивала се...и на помен машине за судове сви реагују као ''јаооо, ти баш имаш пара на бацање!'', или ''то само да се хвалиш да имаш машину за судове, то је ствар престижа!'', а сваки њихов мобилни телефон кошта бар исто толико! Што се на машину за судове гледа као на ствар престижа? Па, кошта исто колико и фрижидери, веш машине и шпорети...а њих не гледамо као на ствар престижа....

Hellen:
Ево, вратила се из обиласка....
Цене су....различите...
Оне мање машине, што су широке 45 цм (за 8-9 комплета) коштају од 17 000 до 34 000....
Индеситове су 34, Горење око 25, а све ове друге, тих немачко-малезијских, италијанско-кинеских и белоруско-турских фирми коштају око између 17 и 19 хиљада...
Смем ли се одважити да купим неку од тих?....Има нека фирма на М....не могу сад да се сетим имена....а трговци је хвале, као немачка, склапано негде на далеком Истоку....кажу да је највише продавана у последње време....
Мислим, није баш занемарљива разлика у цени...па ако могу да прођем јефтиније.....

Данас сам причала са колегама, распитивала се...и на помен машине за судове сви реагују као ''јаооо, ти баш имаш пара на бацање!'', или ''то само да се хвалиш да имаш машину за судове, то је ствар престижа!'', а сваки њихов мобилни телефон кошта бар исто толико! Што се на машину за судове гледа као на ствар престижа? Па, кошта исто колико и фрижидери, веш машине и шпорети...а њих не гледамо као на ствар престижа....

znaš kako, verovatno je još ukorenjeno mišljenje da prava domaćica MORA ručno da pere posuđe, što bi se "gospodirala" sa tamo nekom mašinom, koja SIGURNO ne može oprati tako lepo kao ona sama. Sigurno se tako pričalo i za veš mašinu pre nekoliko decenija.:lol:
A mobilni telefon nije stvar prestiža, nego potrebe. Za sudove, zavrni rukave i peri! Pa zato valjda žene i služe, svašta. još bi i mašinu kupovala:roll:

Back