Problemi iz matematike, fizike, hemije ...

• Začetnik teme Začetnik teme dragana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
1. Jel zna neko koji hemijski elemenat se najcesce koristi pri izradi elektronskih komponenti ?
a) aluminijum b) silicijum c) ugljenik

2. Metali su ?
a)kalcijum karbonat b)silicijum c)ziva d)bakar e)nikal

3. Trenje izmedju dva cvrsta tele u vakumu se ?
a)smanjuje b)ne menja c)povecava

4. Koji od navedenih pojmova su legure ?
a)bakar b)celik c)gvozdje d)nikl

5. Kolicina supstance se izrazava ?
a)molom b)kolicinskom koncetracijom c)masom d)zapreminom

6. Karakter sredine kiseo,odnosno bazni,odredjuje se ?
a)rdj-metodom b)indukatorom c)mikroskompom d)lakmusom e)refraktometrom

7. Tiha oksidacija je ?
a)lemljenje b)disanje c)rdjanje d)pozar c)alkoholno vrenje e)truljenje

8. Dvoprocetni (2%) rastvor kuhinjeske soli je?
a)2g kuhinjske soli i 100g vode
b)2g kuhinjske soli i 98g vode
c)2g kuhinjske soli i 98g rastvora
d)98g kuhinjske soli i 2g rastvora

9. Niz koji sadrzi samo metale je ?
a)gvozdje,kalijum,cink
b)srebro,silicijum,bakar
c)aluminijum,kalcijum,fosfor
d)zlato,sumpor,olovo

10. Napisi simbole elemenata ?
a)azot ___ b)fosfor ___ c)vodonik ___ d)olovo ___
e)srebro ___ f)zlato ___

11. Koje hemjski element se najcesce koristi za izradu elektronskih komponenti ?
a)gvozdje b)silicijum c)ugljenik

12. Organske supstance su ?
a)kuhinjska so b)staklo c)secer d)mast e)nafta

13. Oksidi su jedinjenja hemijskih elemenata i?
a)ugljenika b)vodonika c)kiseonika

14. Pod pojmom valencije podrazumeva se ?
a)broj atoma u molekulu
b)broj hemijskih veza koje atom ostvaruje sa drugim atomom u molekulu
c)broj protona u jezgru datog atoma

15. Simbol fosfora je ?
a)P b)Ph c)F

Molim vas pomozite mi ako znate .Trebaju mu podhitno odgovori . Hvala unapred

1.b 2.c,d,e 3.b 4.b,c 5.a 6.d 7.c 8.b 9.a,b 10. N,P,H,Pb,Ag,Au 11.b 12.c,d,e 13.c 14.b 15.P

Za neke nisam siguran:

4. gvožđa se u suštini ubrajaju u legure sa visokom koncentracijom ugljenika ali ako pod pojmom gvožđe podrazumevami išto što i metalurzi. Ako ga gledamo kao hemijski element, onda gvožđe (Fe) nije legura.
6. valjda, ako se dobro sećam
7. rđanje sigurno, mada ima jš procesa vezanih za oksidaciju.
8. ispravite ako grešim
9. ne znam, samo nagađam. valjda samo fosfor i sumpor nisu metali.

1.b 2.c,d,e 3.b 4.b,c 5.a 6.d 7.c 8.b 9.a,b 10. N,P,H,Pb,Ag,Au 11.b 12.c,d,e 13.c 14.b 15.P

Za neke nisam siguran:

4. gvožđa se u suštini ubrajaju u legure sa visokom koncentracijom ugljenika ali ako pod pojmom gvožđe podrazumevami išto što i metalurzi. Ako ga gledamo kao hemijski element, onda gvožđe (Fe) nije legura.
6. valjda, ako se dobro sećam
7. rđanje sigurno, mada ima jš procesa vezanih za oksidaciju.
8. ispravite ako grešim
9. ne znam, samo nagađam. valjda samo fosfor i sumpor nisu metali.
Dopuna:
4.Ovde se misli na hemijsku klasifikaciju.Legura je samo čelik.
7.I disanje,truljenje i alkoholno vrenje.
9.Samo pod a jer je Si metaloid tj. element koji ima fizička svojstva metala a hemijska nemetala.
10.Odgovor ćeš pronaći u bilo kojoj ukrštenici :D

Staza je duga 45 km. Jovan i Petar su krenuli jedan prema drugom
u susret vozeći rolere. Jovan se kretao brzinom od 7km/h,
a Petar 8 km/h. Koliko je vremena prošlo do njihovog susreta.
Ovo je zadatak za 3 razred OŠ.Molim brzi odgovor i hvala unapred.

Odgovori filozofski - niko ne garantuje da će se njih dvojica ikada sresti bez modernih navigacionih uređaja. :D

Suštin ski ovo se rešava kao i sve drugo - anlitički i korak po korak.

1. Prvi korak je nacrtati sliku. Mi sad možemo nacrtati bezbroj skica, uključujući i one sa golim ženama, ali pitanje šta nama daje dovoljno informacija, a ne komplikuje život. Recimoda nacrtamo stazu kao duž AB sa tačkom susreta C između:

A------------------------C--------------------------------B

Drugi korak je da nađemo jednačine potrebne zarešavanje:

Mi znamo rastojanje AB = 45km ali ne znamo AC i BC. Znamo samo da je AC+BC= AB i to vidimo sa slike.

Ovo je prva jednačina ali ima 2 nepoznate.

Neka je vreme koje je proteklo dok se njihdvojica nisu sreli t=T Za to vreme Jovan je prevalio dužinu AC a Petar BC. Pošto znamo koliko su se brzo kretali, a brzina je v=s/t, tada je jovanova brzina:

V1=AC/T

a Petrova:

V2=BC/T

Odavde sledi da je:

AC=V1*T
i BC=V2*T

u još dve jednačine sa dve nepoznate, od kojih je samo jedna nova: T. Sad imamo 3 jednačine sa 3 nepoznate, pa možemo rešiti sistem:

AC=V1*T
BC=V2*T
AC+BC=AB

Uvrstimo prvu i drugu jednačinu u treću i dobijemo:

V1*T+V2*T=AB

odnosno:

(V1+V2)*T =AB

V1, V2, i AB su nam dati u zadatku a T je preostala nepoznata koju treba izračunati. Vraćanjem T u prve dve jednačin možemo izračunati i koju su razdaljinu prevalili pre nego što su se sreli.

3.

Poz , moze pomoc oko matematike :D ?
Radimo trenutno vektore , i citav zadatak (za kontrolni ) ide ovako : Da ti 2 tacke trougla npr. A(3,1) i B(2,-4) i sad treba naci Obim , Povrsinu , uglove , teziste itd itd.
E sad ja to sve znam naci kad imam 3 tacke , al nzm naci tu 3. tacku C ...
Jel zna neko da pomogne ?
Zahvaljujem

Ovaj zadatak imam nedostatak u podacima ako ja dobro vidim . Naime potrebna je jos neka informacija . Kakav je trougao ? Nesto ....

http://www.svethemije.com/?q=osnovi-hemije osnovi hemije

1. Jel zna neko koji hemijski elemenat se najcesce koristi pri izradi elektronskih komponenti ?
a) aluminijum b) silicijum c) ugljenik

2. Metali su ?
a)kalcijum karbonat b)silicijum c)ziva d)bakar e)nikal

3. Trenje izmedju dva cvrsta tele u vakumu se ?
a)smanjuje b)ne menja c)povecava

4. Koji od navedenih pojmova su legure ?
a)bakar b)celik c)gvozdje d)nikl

5. Kolicina supstance se izrazava ?
a)molom b)kolicinskom koncetracijom c)masom d)zapreminom

6. Karakter sredine kiseo,odnosno bazni,odredjuje se ?
a)rdj-metodom b)indukatorom c)mikroskompom d)lakmusom e)refraktometrom

7. Tiha oksidacija je ?
a)lemljenje b)disanje c)rdjanje d)pozar c)alkoholno vrenje e)truljenje

8. Dvoprocetni (2%) rastvor kuhinjeske soli je?
a)2g kuhinjske soli i 100g vode
b)2g kuhinjske soli i 98g vode
c)2g kuhinjske soli i 98g rastvora
d)98g kuhinjske soli i 2g rastvora

9. Niz koji sadrzi samo metale je ?
a)gvozdje,kalijum,cink
b)srebro,silicijum,bakar
c)aluminijum,kalcijum,fosfor
d)zlato,sumpor,olovo

10. Napisi simbole elemenata ?
a)azot ___ b)fosfor ___ c)vodonik ___ d)olovo ___
e)srebro ___ f)zlato ___

11. Koje hemjski element se najcesce koristi za izradu elektronskih komponenti ?
a)gvozdje b)silicijum c)ugljenik

12. Organske supstance su ?
a)kuhinjska so b)staklo c)secer d)mast e)nafta

13. Oksidi su jedinjenja hemijskih elemenata i?
a)ugljenika b)vodonika c)kiseonika

14. Pod pojmom valencije podrazumeva se ?
a)broj atoma u molekulu
b)broj hemijskih veza koje atom ostvaruje sa drugim atomom u molekulu
c)broj protona u jezgru datog atoma

15. Simbol fosfora je
a)P b)Ph c)F

Izvini ako postavljam glupo pitanje, ali koja je poenta ovoga ? :think:
Cemu ovakva pitanja ? Zelim da znam da li ti nesto nije jasno ili ova radimo tek iz zezanja nekog :think:

Hvala

Izvini ako postavljam glupo pitanje, ali koja je poenta ovoga ? :think:
Cemu ovakva pitanja ? Zelim da znam da li ti nesto nije jasno ili ova radimo tek iz zezanja nekog :think:

Hvala

E da, i ja želim da pročitam odgovor na ovo pitanje.Većina i ne postavi pitanje nego samo okači zadatak.To pomalo iritira.Skoro sve odgovore na ovakva pitanja ljudi mogu naću rešavanjem neke ozbiljnije ukrštenice.Zato ukrštenicu u ruke i dođite do odgovora na pitanja.:cool:

E da, i ja želim da pročitam odgovor na ovo pitanje.Većina i ne postavi pitanje nego samo okači zadatak.To pomalo iritira.Skoro sve odgovore na ovakva pitanja ljudi mogu naću rešavanjem neke ozbiljnije ukrštenice.Zato ukrštenicu u ruke i dođite do odgovora na pitanja.:cool:

Neki ne pročitaju ni odgovor na pitanje koje su postavili. A i pitanje i odgovor su na prethodnoj strani.

Ne, mislim pitanje "hemijska oznaka toga i toga je ...." stvarno sramota :neutral:
Pokazuje koliko je postavljac pitanja zapravo lenj i nezainteresovan .

Obrati pažnju:

http://forum.krstarica.com/showthre...hemije-...?p=16834580&viewfull=1#post16834580
http://forum.krstarica.com/showthre...hemije-...?p=16835818&viewfull=1#post16835818
http://forum.krstarica.com/showthre...hemije-...?p=16836982&viewfull=1#post16836982

:think:

Sto je najgrđe, da li iz neznanja ili nečeg drugog, postavlja to isto pitanje na svim mogućim temama vezanim za hemiju. I to radi već preko nedelju dana. Pa za nedelju dana bi sam izmislio odgovore na toliko pitanja, pa da ih slep po knjigama tražim.

Poslednja izmena:
Imam zadatak iz hemije, da mi kazete da li sam ga dobro uradio, posto nisam koristio podatak za zapreminu.
Izracunati koliko se vodonikovih jona nalazi u rastvoru azotaste kiseline ako je njen stepen disocijacije 3%, koncentracija 2mol/dm^3 a zapremina 50cm^3.
HNO2--->H+ + NO2-
C(H+) = ? alfa = 3% = 0,03 C = 2mol/dm^3 V = 50cm^3 = 0,05dm^3
Kd =alfa^2 * C = 0,0009 * 2 = 0,0018 mol/dm^3
Kd = ( [H+] * [NO2-] ) / [HNO2] = (x * x) / C = x^2 / C
x^2 = Kd * C = 0,0018 * 2 = 0,0036
x=0,006
[H+] = 0,06 mol/dm^3
E sad, nisam koristio zapreminu, mada imam osecaj da treba izracunati molove HNO2, n=C * V, pa preko formule alfa = N(dis) : N(ukupno) ali msm da moze i ovako?

Imam zadatak iz hemije, da mi kazete da li sam ga dobro uradio, posto nisam koristio podatak za zapreminu.
Izracunati koliko se vodonikovih jona nalazi u rastvoru azotaste kiseline ako je njen stepen disocijacije 3%, koncentracija 2mol/dm^3 a zapremina 50cm^3.
HNO2--->H+ + NO2-
C(H+) = ? alfa = 3% = 0,03 C = 2mol/dm^3 V = 50cm^3 = 0,05dm^3
Kd =alfa^2 * C = 0,0009 * 2 = 0,0018 mol/dm^3
Kd = ( [H+] * [NO2-] ) / [HNO2] = (x * x) / C = x^2 / C
x^2 = Kd * C = 0,0018 * 2 = 0,0036
x=0,006
[H+] = 0,06 mol/dm^3
E sad, nisam koristio zapreminu, mada imam osecaj da treba izracunati molove HNO2, n=C * V, pa preko formule alfa = N(dis) : N(ukupno) ali msm da moze i ovako?
Zadatak je OK.Nisi uopšte morao da petljaš sa konstantom disocijacije.Dovoljno je samo primeniti formulu Cjona=Celektrolita*Z*α: Celektrolita(C kiseline, baze ili soli);Z-broj jona koji nastaje disocijacijom;α-stepen disocijacije.Odatle je C[SUB]H[SUP]+[/SUP][/SUB]=2mol/l*1*0,03=>C[SUB]H[SUP]+[/SUP][/SUB]=0,06mol/l.Pozdrav

Poslednja izmena:
Zadatak je OK.Nisi uopšte morao da petljaš sa konstantom disocijacije.Dovoljno je samo primeniti formulu Cjona=Celektrolita*Z*α: Celektrolita(C kiseline, baze ili soli);Z-broj jona koji nastaje disocijacijom;α-stepen disocijacije.Odatle je C[SUB]H[SUP]+[/SUP][/SUB]=2mol/l*1*0,03=>C[SUB]H[SUP]+[/SUP][/SUB]=0,06mol/l.Pozdrav
Hvala! ;)

Izracunati sqrt(z) ako je z = 7 - 24*i. Probam preko trigonometrijskog oblika ali dobijam da je tgω = -24/7 i onda ne mogu da nađem vrednosr ugla ω. Ili je moguce ovo resiti preko algebarskog oblika. Kako se uopšte korenuju kompleksni brojevi u algebarskom obliku.
Zar tu ne bese ona formulica :think:

Ako je z=r*(cos A + i sin A ) - dakle prvo ga prebaci u ovaj oblik

Onda je

n-ti sqrt (z) = n-ti sqrt (r) * ( cos (A+2kPi)/n +i sin (A+2kPi)/n )

Našao sam jednu formulu po kojoj se valjda korenuju kompleksni brojevi u algebarskom obliku. Zanima me je li tačna, pošto je prvi put u životu vidim.

a2 je a[SUP]2[/SUP] a b2 je b[SUP]2[/SUP]

Netačno. Formula je ona koju si dobio od Stivena. Problem je u tome što je kvadrat svakog kompleksnog broja jednistven, ali koren nije. Jedan kompleksan broj ima više korena oni se svi nalaze u kompleksnoj ravni na kružnici čiji je centar broj koji korenuješ, a čiji je prečnik koren modula kompleksnog broja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back