Patuljasti zec (kunic)

• Začetnik teme Začetnik teme JelenaPA
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
http://forum.krstarica.com/showthread.php/355400-RAZMISLITE-o-sterilizaciji

Moj Mirko bi davno završio pregažen da nije kastriran. Mrvicu bi neko negde liferovao još pre 3 godine da je nisam sterilisala čim je došla. Ili bi se parila sa Maksom i raspala se prilikom štenjenja. Ili bi ih neko sve zajedno, nju i ceo čopor udvarača, potrovao. I ne bi bio prvi put da kod mene u kraju neko potruje životinje-trovali su i pse i mačke, zbog golubova, zbog ovaca i živine, zbog prolaska kroz baštu, jednostavno jer su tu. Ili misliš da je u redu pustiti ih da se zlopate u odsustvu parenja ili da štancuju mlade? Pojedine životinjske vrste, ako se ne sterilišu ili upare, ne prolazi im teranje i na kraju uginu od anemije. Znam da su se dve ženke kunići moje rođake stalno tukle dok ih nije sterilisala. Da su imali dva mužjaka, bilo bi još gore, usput bi i obeležavali teritoriju pa bi to smrdelo, a da su nabavili jedno muško i jedno žensko, imali bi svako malo po leglo a nisu želeli da razmišljaju da će ijedno mladunče da završi u loncu.

Smatram da zivotinje treba da drzi samo onaj koji poseduje USLOVE za drzanje istih.

Pas i macka recimo nisu za stan i nikada ih ne bih drzao u stanu.

To je i za njih i za vlasnike PATNJA.

A praviti od njih NAKAZE, kastracijom ili na neki drugi nacin SAMO DA BI SEBE ZADOVOLJILI je EGOISTICNO, da ne kazem PERVERZNO.

U pravu si,mimi's mom... :)
Ne pravim ja od njega nakazu niti igracku,samo je zdravije za njega.Kunici imaju jak seksualni nagon i kad jednom udju u "pubertet" nikad ne izadju iz njega.
Stres zbog nemogucnosti cestog parenja moze izazvati mnoge psihicke i fizicke bolesti.
Ako ih vec drzimo u stanu ili kuci onda ih treba i prilagoditi tom nacinu zivota...

Na hektar zemlje, majku mu, imam uslova za dve životinje. Srećni su i zadovoljni ovako, zdraviji (osim što se mačak ugojio pa moram da ga animiram da se igra, ali nabaviću mu mačeće društvo skorije) i ništa ih ne muči. Prethodni moj pas je jako patio kad ga dovedemo kući iz šetnje a napolju sreo kujuu teranju, umeo je čak i da zavija. Kod manjih životinja sa bržim metabolizmom je to još izraženije.

U pravu si,mimi's mom... :)
Ne pravim ja od njega nakazu niti igracku,samo je zdravije za njega.Kunici imaju jak seksualni nagon i kad jednom udju u "pubertet" nikad ne izadju iz njega.
Stres zbog nemogucnosti cestog parenja moze izazvati mnoge psihicke i fizicke bolesti.
Ako ih vec drzimo u stanu ili kuci onda ih treba i prilagoditi tom nacinu zivota...

Ovo mogu da potvrdim.
Muzjak je pregrizao zicu na svom kavezu, otisao kod zenke i posle mesec dana ona je okotila 10 malih od kojij je jedno uginulo dok su ostali preziveli i porasli.

Srecom nije stigao do druge.

Na hektar zemlje, majku mu, imam uslova za dve životinje. Srećni su i zadovoljni ovako, zdraviji (osim što se mačak ugojio pa moram da ga animiram da se igra, ali nabaviću mu mačeće društvo skorije) i ništa ih ne muči. Prethodni moj pas je jako patio kad ga dovedemo kući iz šetnje a napolju sreo kujuu teranju, umeo je čak i da zavija. Kod manjih životinja sa bržim metabolizmom je to još izraženije.

Prvo kastriran kunic, kasnije pas....

Da sam tvoj muz sakrio bih sve makaze u kuci.....:sad2:

Pozdrav!
Za rodjendan sam dobila zeca.Ne znam da li je kunic ili koja vec vrsta,stavicu sliku.Ima 2,5 meseca a 800g :confused: Je l to normalno? Jede puno.Je l treba da je vakcinisem ? Citala sam svasta po netu ,negde kazu ne smeju salatu,pa ne smeju nista osim sena i one njihove hrane dok ne udju u cetvrti mesec.Ako neko zna nesto detaljnije o zecevima,bila bih mu zahvalna.:)
Ovo je Zoja :))
Pogledajte prilog 348140

Ivana, odgovorih ti na pp otprilike,šta sam se setila trenutno o ishrani i nezi kunića
Na ovoj temi možeš naći dosta korisnih iskustava o kunićima.
I pazi da ne pregrickaju kablove, može da ih ubije struja.
Kablovi su im vrlo primamljivi.
Gledaj da uvek ima granu da glođe,gricka, naročito granu tužne vrbe
ona sadrži neki sastojak od koga se pravi acetisal,pa ako imaju reumu ili ih boli nešto..to im dobro dođe.

i

Pozdrav!
Za rodjendan sam dobila zeca.Ne znam da li je kunic ili koja vec vrsta,stavicu sliku.Ima 2,5 meseca a 800g :confused: Je l to normalno? Jede puno.Je l treba da je vakcinisem ? Citala sam svasta po netu ,negde kazu ne smeju salatu,pa ne smeju nista osim sena i one njihove hrane dok ne udju u cetvrti mesec.Ako neko zna nesto detaljnije o zecevima,bila bih mu zahvalna.:)
Pogledajte prilog 348140

Na slici je kalifornijski kunic.

Pre svega mora da ima vrlo cisto mesto gde boravi, narocito da nije vlazno.

Ne treba ga nikad hvatati u ruke bez preke potrebe.

Od hrame mu treba davati ISKLJUCIVO pelete za kunice, seno i vodu.

I NISTA vise. NIKADA!

Poslednja izmena:
Ivana,
sobzirom da ćeš na internetu naći vrlo oprečna i suprtotna mišljenja i iskustva,
najbolje ti je da nađeš "svog" veterinara koji će pratiti kuniča, davati savete lekove za ne daj bože...
i što je najvažnije: prati ponašanje svog kunića, vidi kako na šta reaguje , kad je miran, kad veselo trčkara,
kakva mu je kaka i mokraća...

Ivana,
sobzirom da ćeš na internetu naći vrlo oprečna i suprtotna mišljenja i iskustva,
najbolje ti je da nađeš "svog" veterinara koji će pratiti kuniča, davati savete lekove za ne daj bože...
i što je najvažnije: prati ponašanje svog kunića, vidi kako na šta reaguje , kad je miran, kad veselo trčkara,
kakva mu je kaka i mokraća...

U peletama za kunice ima svih potrebnih vitamina koji zajedno sa senom daju jednu kompletnu ishranu za kunice i sigurnost da nece uneti u sebe neku zarazu ili necim pokvariti stomak.

Tako se radi u industrijskom odgoju kunica i to pokazuje odlicne rezultate.

Ne samo da je najlakse vec je i najcistije i daje najbolje rezultate.

Ovo ce i svaki veterinar potvrditi.

Pozdrav!
Pogledajte prilog 348140

Lep je :zaljubljena:

Tezina zavisi od pasmine, nemas razloga za brigu oko toga.
Sto se tice ishrane najbolja hrana za njih je seno koje jedu koliko su gladni, koncetrat se dozira.
Salatu smeju da jedu kao i vecinu zelenisa koji ti jedes.

Za oko mesec dana ces znati da li si pogresila sa odabirom imena.

Kupus, mislim, ne smeju, za salatu sam nalazila oprečne podatke, znam da ih moja sestra od strica svojim dvema devojkama nikad nije davala. Jabuke i šargarepe da.

Moji jedu kupus bez problema.
Jedu sve sem glavice (volim i ja kupus), pocnu pored majke ako ga tada ima i grickaju.
U jesen dobiju manju glavicu.

Bitno je da ne dobiju veliku kolicinu zelenisa ali retko nije strasno ni ako se pretera, tada im treba samo suvlja hrana dok se ne oporave.

Trebala bi mi pomoc. Kupila sam patuljastog zeca juce, i u radnji su mi prodali i seno i neko pakovanje sa raznoraznim granulama i semenkama. Rekli su mi da sena treba da ima stalno u kavezu, a te semenke i granule da mu dajem 2x dnevno po supenu kasiku. Medjutim, zec ceo dan jede samo seno i polako pocinjem da brinem da mu to nece biti dovoljno. Ne znam zasto nece da jede ostalu hranu. Rekli su mi da je star svega mesec i po dana i da ne bih trebala da mu dajem povrce i voce. Ima li neko savet ili predlog sta bi sem sena smeo da jede?

Njima je seno osnovna hrana i uvek ce se radije opredeliti za njega.

Ako nemaju dostupno seno potrazice nesto drugo za jelo, sacekaj da sve pojede i ostavi mu samo granule. Tada ce poceti i njih da jede.
Sacekaj da jos malo poraste pa pocni po malo da mu dajes i zelenis, list kupusa, krisku jabuke...
U prolece mu daj mladu grancicu da bi mogao da trosi zube.

Ja sam imala dva kunica jedan je bio patuljasti drugi lavlja glava. Oba su bili muzjaci (greskom prodavca). Lepo su se slagali. Za vreme jednog odmora smo jednog ostavili kod drugarice a drugog poneli jer je trebalo da dobije male sa zecicom prijateljice. Kada smo se vratili pre nego sto smo i onog drugog doneli, zeka koji je bio sa nama je seo tamo gde je prvi put sreo malog (razlika u starosti je 2 meseca nismo ih kupili u isto vreme) i tu je sedeo dok ga nismo doneli (par dana). Jedva je jeo. Oni su vrlo nezni ljubimci koji obozavaju da se maze i prosto su divni. Da jedu sve po kuci je istina i tu se nista ne moze. Vise nisu kod nas i sada planiram da kupim jos dva mala cim prodju praznici.

Zec je uglavnom 1000. Cesto idu u wc ali to se sredi ovako: prvi put kada idu negde to im pokupi i stavi u posudicu. Svaki put kada idu negde drugde samo pokupi i stavi unutra. Brzo ce nauciti. Moje zeke su ispod stepenica u stanu provodile sate i nikada tu nisu isle u wc.

Ja sam imala dva kunica jedan je bio patuljasti drugi lavlja glava. Oba su bili muzjaci (greskom prodavca). Lepo su se slagali. Za vreme jednog odmora smo jednog ostavili kod drugarice a drugog poneli jer je trebalo da dobije male sa zecicom prijateljice. Kada smo se vratili pre nego sto smo i onog drugog doneli, zeka koji je bio sa nama je seo tamo gde je prvi put sreo malog (razlika u starosti je 2 meseca nismo ih kupili u isto vreme) i tu je sedeo dok ga nismo doneli (par dana). Jedva je jeo. Oni su vrlo nezni ljubimci koji obozavaju da se maze i prosto su divni. Da jedu sve po kuci je istina i tu se nista ne moze. Vise nisu kod nas i sada planiram da kupim jos dva mala cim prodju praznici.

Jesu ali su i vrlo cisti i pametni :)
Dok su mladji od 3 meseca ne moz da znas da li su muzjaci ili zenke, tek kasnije se to vidi :)

Imam ženku patuljastog zeca lavlja glava, koja je sada stara 4 meseca, a sa nama je već 2 meseca. Lepo se adaptirala na celu porodicu, jako voli da se češka i mazi, i baš je pitoma.
Kada je uzmem u krilo često ima karakteristično ponašanje: malo "kopa" po majici ili pantalonama, a onda gricka na istom mestu. Može li neko da mi dešifruje takvo ponašanje?

Inače ni malo nije agresivna, rado sama dolazi da nas ukućana i to njeno grickanje ja više tumačim kao neki ritual.

Ima li neko odgovor? , pozdrav svima

Imam ženku patuljastog zeca lavlja glava, koja je sada stara 4 meseca, a sa nama je već 2 meseca. Lepo se adaptirala na celu porodicu, jako voli da se češka i mazi, i baš je pitoma.
Kada je uzmem u krilo često ima karakteristično ponašanje: malo "kopa" po majici ili pantalonama, a onda gricka na istom mestu. Može li neko da mi dešifruje takvo ponašanje?

Inače ni malo nije agresivna, rado sama dolazi da nas ukućana i to njeno grickanje ja više tumačim kao neki ritual.

Ima li neko odgovor? , pozdrav svima

Namesta se da joj bude udobnije.

Back