Američka viza

Ne razumem ove u ambasadi uopste!
Imam stan na sebi, kola, sredstva na racunu....ponela potvrdu koju mi je instruktorka napisala (od kad sam kod nje, da nam puno znace radionice, da sam ambiciozna, zelim da se usavrsavam, gde sam sve nastupala, koje radionice posetila i sta mi je sve zakazano do sada i do pocetka avgusta sam slobodna), potvrdu od plesaca da ucestvujem na radionici koju organizuje, slike sa radionica na kojima sam do sada bila kao i sa nastupa, vaucer da sam uplatila letovanje na koje treba da idem sredinom jula, pasosi brata i mame i lista nepokretne imovine koju poseduju i ugovor o registraciji firme, rezervacija hotela .........i ne!!!! NECE DA DAJU VIZU!!!! Rekla mi je samo ti si jos mlada i nisi se jos opredelila, zao mi je.... pitam je zbog cega i kaze kad nadjes dobar posao mozes slobodno doci, a u porodicu se racuna samo muz ili deca!!!!!!!!! Da li sam samo dosla kod isfrustrirane zene koja je ljubomorna na sve sto je mlado i lepo i jos kad je videla slike a bavim se orijentalnim plesom ili je zaista samo bitno imati posao ali da bude dobar! I da, dok sam cekala odbili su dosta ljudi....do pola 9 do 10h sam bila unutra i njih sigurno 15ak je bilo odbijeno....

jesu li te pitali "da li imas nekoga u US?" i sta si im odgovorila ? Jesu li te pitali kod koga ides?

Jedini problem koji imas jeste sto imas tog druga u USA i zbog njega ti nece dati vizu osim ako ne dobijes ono stalan posao i da budes zaposlena najmanje godinu dana.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Neću puno da smaram, imam samo par pitanja. Pošto sam već bio u USA na W&T programu imam socijalni broj na kom piše: Available to work only with DHS authorization. E sad, imam odgovarajuću licencu da vodim neki high school ili college u fudbalu i to sam se raspitao direktno u organizaciji zaduženoj za izdavanje trenerskih licenci. Ujedno, u planu mi je da u USA upišem napredniji kurs i da imam jači papir i to znam da mogu iako sam stranac. Interesuje me, kakva je fora vezana za taj socijalni broj i koje poslodavac uslove mora da ispuni da bi mene zaposlio (plaćanje vize npr, otkud znam...). Dajte mi bilo koji hint ;)). Hvala unapred...

Pozdrav svima. Neću puno da smaram, imam samo par pitanja. Pošto sam već bio u USA na W&T programu imam socijalni broj na kom piše: Available to work only with DHS authorization. E sad, imam odgovarajuću licencu da vodim neki high school ili college u fudbalu i to sam se raspitao direktno u organizaciji zaduženoj za izdavanje trenerskih licenci. Ujedno, u planu mi je da u USA upišem napredniji kurs i da imam jači papir i to znam da mogu iako sam stranac. Interesuje me, kakva je fora vezana za taj socijalni broj i koje poslodavac uslove mora da ispuni da bi mene zaposlio (plaćanje vize npr, otkud znam...). Dajte mi bilo koji hint ;)). Hvala unapred...

To sto imas SSN broj nema nikakve veze sa tvojom buducom vizom. Ti mozes sada da apliciras za studentsku F1 vizu ili za radnu H1B vizu. Zavisi da li hoces da ides u US da radis ili da studiras. Ako hoces da apliciras za radnu vizu trazi po internetu H1B work visa US. :)

Ljudi pomoc...

Mozda opet pitam nesto sto je vec objavljeno ali nisam uspeo da nadjem odgovor,izvinjavam se ako se ponavljam...
Nasao sam temu o mogucnosti odlaska sa turistickom vizom a kasnije po odlasku u SAD o promeni statusa u studentsku vizu.Ono sto mene zanima je da li je dozvoljeno raditi sa tom J1 vizom,naime mene konkretno zanima odlazak u New York gde bih radio kao bartender obzirom da se time bavim i ovde vec nekih 10ak godina.Vec sam radio na njihovim kruzerima i uredno se vracao posle isteka ugovora, imao sam pomorsku vizu,tako da mislim da mi dobijanje turisticke vize ,za pocetak, nece biti problem obzirom da ovde imam stalan posao,dete,suprugu,nekretnine...Ako ima ljudi koji su vec radili nesto ovako molio bih da iskustvo podele sa nama...
...Pozdrav...i hvala...

Ljudi pomoc...

Mozda opet pitam nesto sto je vec objavljeno ali nisam uspeo da nadjem odgovor,izvinjavam se ako se ponavljam...
Nasao sam temu o mogucnosti odlaska sa turistickom vizom a kasnije po odlasku u SAD o promeni statusa u studentsku vizu.Ono sto mene zanima je da li je dozvoljeno raditi sa tom J1 vizom,naime mene konkretno zanima odlazak u New York gde bih radio kao bartender obzirom da se time bavim i ovde vec nekih 10ak godina.Vec sam radio na njihovim kruzerima i uredno se vracao posle isteka ugovora, imao sam pomorsku vizu,tako da mislim da mi dobijanje turisticke vize ,za pocetak, nece biti problem obzirom da ovde imam stalan posao,dete,suprugu,nekretnine...Ako ima ljudi koji su vec radili nesto ovako molio bih da iskustvo podele sa nama...
...Pozdrav...i hvala...
lakse ces dobiti J1 ovde u ambasadi nego da promenis status sa b1/b2 u J1
osim toga to se smatra i prevarom da ides na turisticku vizu a posle (odmah cim udjes) da menjas status.

Poslednja izmena:
-Jeli pametno tamo otici na turisticku vizu i onda tamo traziti radnu,naravno ako nadjem poslodavca koji ce garantovati za mene...
-Jeli uopste moguce preci sa turisticke vize na radnu...
-Da li uopste neko hoce da vas zaposli ako nemate radnu vizu..
-Da li neko zna da li bartenderi imaju ikakvu satnicu ili se plata zasniva samo na gratuity...

Moze li mi neko reci sta je od ova dva nacina pametnije pokusati za odlazak u Ameriku za stalno,
prvi nacin o kom sam razmisljao je da probam da upisem neki kraci kurs ESL,od nekih 3-4 nedelje,pa da tamo produzavam kurseve i u nekoj doglednoj buducnosti pokusam da dobijem SSN preko te skole,da radim bilo sta za njih,cisto da dobijem SSN,e sad me zanima sta je potrebno za upis ESL u Americi,da li je moguce upisati ga sa trogodisnjom srednjom skolom ili je vezano samo za cetvorogodisnje skole ili zavrsene faklultete,da li izdaju F1 vizu za tako kratke kurseve jezika?
a,druga varijanta za koju sam mislio da pokusam je sa turistickom vizom,pa da tamo naknadno upisem ESL i trazim promenu vize ...

inace zivim u Srbiji,zaposlen kao sef za stalno preko 3 godine u jednoj maloj privatnoj firmi (6-7 zaposlenih),kao dokaz za ESL da cu se vratiti bih podneo radnu knjizicu,prosek plata,zdravstvenu knjizicu,stari i novi pasos sa pecatima o letovanjima,dokaz o godisnjem odmoru na memorandumu firme u trajanju 3-4 nedelje,izvod iz banke sa 3-4.000e,vlasnik sam dva automobila,a pokusao bih i jedan stan i plac da prepisem na sebe,kao poklon od roditelja.
E sad,sta mislite jel postoji varijanta ako je veca sansa da meni gazda kao bude sponzor za tu skolu jezika,da se napise nesto na memorandumu kako me salje na obuku jer saradjujemo sa jednom firmom iz engleske pa kao radi bolje komunikacije sa njima ili kao pokoln od firme ili tako nesto,ako bi moglo da se iskombinuje?E sad ako bih dobio vizu F1 dao bih otkaz u firmi i naravno da me firma ne bi finansirala vec bi sve sam finansirao,al eto ako bi pomoglo to bi moglo da se ucini,zanima me jos jel bi mogla moja firma da ima neke posledice ako se izjasni da ce me sponzorisati tamo,a ja ostanem duze i ne vratim se ...
Naravno sve to pada u vodu ako ESL ne moze da se upise sa trogodisnjom skolom ...

Moze li mi neko reci sta je od ova dva nacina pametnije pokusati za odlazak u Ameriku za stalno,
prvi nacin o kom sam razmisljao je da probam da upisem neki kraci kurs ESL,od nekih 3-4 nedelje,pa da tamo produzavam kurseve i u nekoj doglednoj buducnosti pokusam da dobijem SSN preko te skole,da radim bilo sta za njih,cisto da dobijem SSN,e sad me zanima sta je potrebno za upis ESL u Americi,da li je moguce upisati ga sa trogodisnjom srednjom skolom ili je vezano samo za cetvorogodisnje skole ili zavrsene faklultete,da li izdaju F1 vizu za tako kratke kurseve jezika?
a,druga varijanta za koju sam mislio da pokusam je sa turistickom vizom,pa da tamo naknadno upisem ESL i trazim promenu vize ...

inace zivim u Srbiji,zaposlen kao sef za stalno preko 3 godine u jednoj maloj privatnoj firmi (6-7 zaposlenih),kao dokaz za ESL da cu se vratiti bih podneo radnu knjizicu,prosek plata,zdravstvenu knjizicu,stari i novi pasos sa pecatima o letovanjima,dokaz o godisnjem odmoru na memorandumu firme u trajanju 3-4 nedelje,izvod iz banke sa 3-4.000e,vlasnik sam dva automobila,a pokusao bih i jedan stan i plac da prepisem na sebe,kao poklon od roditelja.
E sad,sta mislite jel postoji varijanta ako je veca sansa da meni gazda kao bude sponzor za tu skolu jezika,da se napise nesto na memorandumu kako me salje na obuku jer saradjujemo sa jednom firmom iz engleske pa kao radi bolje komunikacije sa njima ili kao pokoln od firme ili tako nesto,ako bi moglo da se iskombinuje?E sad ako bih dobio vizu F1 dao bih otkaz u firmi i naravno da me firma ne bi finansirala vec bi sve sam finansirao,al eto ako bi pomoglo to bi moglo da se ucini,zanima me jos jel bi mogla moja firma da ima neke posledice ako se izjasni da ce me sponzorisati tamo,a ja ostanem duze i ne vratim se ...
Naravno sve to pada u vodu ako ESL ne moze da se upise sa trogodisnjom skolom ...

Nema razloga da te gazda finansira dovoljno ce biti da sam imas novca za sve to i bice ok :). Uzmi samo od firme papir da ti daju da ides na godinu dana neplacenog odmora i da te ceka posao u Srbiji kad se vratis ili npr da ti daju da ides na 6 meseci ili cak na 3 meseca.
Ono sto jeste problem znam devojku koja je upisala skolu engleskog na godinu dana i nisu hteli da joj daju "posao" da bi joj dali SSN :( doduse uvek mozes vrlo lako da promenis skolu i sve tako dok neka ne pristane :)
Trazi odmah F1 vizu odavde mnogo ce ti biti lakse posle. Mora da znas da ces morati redovno da ides u skolu jer 3 dana kada ne dodjes skola je obavezna da javi SEVIS programom da nisi dosao i napravices problem. (to je uvedeno posle napada na ameriku).
Posle mog iskustva ono sto bih ja probao jeste da bih upisao engleski u ovkiru nekog koledza a ne obicne ESL skole. Da bi kasnije mogao jednostavnije da produzis + dobices SSN mnogo lakse + imaju poslovi na tim koledzima radis ih tipa 3-4 sata a ne placas studiranje.

pozz

Da,znam da to bas i ne ide lako sa davanjem SSN,al sam mislio da se raspitam o nekim skolama kod kojih je to neko vec dobio,pa ako upali upali,a ako ne,trazicu drugu skolu,raspitati se gde,sta,kako i koliko :-) nego jel mislis da ne bi bilo sumljivo to sto imam 33 godine i trogodisnju skolu,a hocu da upisem tamo skolu,a ne neku u Srbiji koje su daleko jeftinije?Interesuje me i taj izostanak od tri dana,jel to na mesecnom nivou,godisnjem ili po nekom smestru ...?A ESL na koledzima je sigurno mnogo skuplji nego po skolama jezika,tako da ne znam bas da li bih imao toliko para za koledz ... Ps hvala na odgovoru ...

Poslednja izmena:
Da,znam da to bas i ne ide lako sa davanjem SSN,al sam mislio da se raspitam o nekim skolama kod kojih je to neko vec dobio,pa ako upali upali,a ako ne,trazicu drugu skolu,raspitati se gde,sta,kako i koliko :-) nego jel mislis da ne bi bilo sumljivo to sto imam 33 godine i trogodisnju skolu,a hocu da upisem tamo skolu,a ne neku u Srbiji koje su daleko jeftinije?Interesuje me i taj izostanak od tri dana,jel to na mesecnom nivou,godisnjem ili po nekom smestru ...?A ESL na koledzima je sigurno mnogo skuplji nego po skolama jezika,tako da ne znam bas da li bih imao toliko para za koledz ... Ps hvala na odgovoru ...

Nema to veze koliko god imas i koju si skolu zavrsio. Samo moras da smislis dobre odgovore, zasto ucis engleski, sta ces posle itd...ali racunaj na to da sve zapisuju pa kad im sledeci put trazis nesto prica mora da ti se nastavlja a ne da menjas svaki cas :)
Veruj mi uzmes engleski u okviru nekog koledza i onda se zaposlis na samom koledzu (VRLO JEDNOSTAVNO) a to su ti poslovi tipa objasnjavas novim studentima sta da rade, pomazes nekom profesoru ili npr stampas neke racune iz worda. 3-4 sata dnevno em ces dobiti SSN em ce ti cela skola biti placena + ces jos dobiti 1500-2000$ mesecno od njih. Fora je da imas samo da "prikazes" nesto novca za ambasadu i to ti je to.

Hm,zvuci mi previse jednostavno,razmisljao sam o opciji da od firme uzmem mesec dana godisnji sto me sleduje po zakonu i mesec ne placenog,jer vidim da najkraci intenzivni kursevi traju 6 nedelja,pa bi se taman poklopio sa tih dva meseca,nego me zanima koliki je potreban nivo znanja engleskog za upis na neki ESL kurs,engleski nisam nikada ucio u skoli (nemacki sam ucio) tako da nemam konverzacijski nivo i iskustva u pisanju i spelovanju,ali sam u stanju da gledam emisije,filmove,slusam radio na engleskom,citam knjige,snalazim se na netu na engleskom i sve bez problema razumem,na letovanjima se snalazim u kupovini i kad mi treba nesto osnovno da objasnim mogu da slozim recenicu,ali kad bi bio razgovor u ambasadi na engleskom e tu vec mislim da ne bih mogao da im odgovorim na sva postavljena pitanja,ja cu njih sve razumeti,ali necu znati na engleskom da odgovorim ...

Hm,zvuci mi previse jednostavno,razmisljao sam o opciji da od firme uzmem mesec dana godisnji sto me sleduje po zakonu i mesec ne placenog,jer vidim da najkraci intenzivni kursevi traju 6 nedelja,pa bi se taman poklopio sa tih dva meseca,nego me zanima koliki je potreban nivo znanja engleskog za upis na neki ESL kurs,engleski nisam nikada ucio u skoli (nemacki sam ucio) tako da nemam konverzacijski nivo i iskustva u pisanju i spelovanju,ali sam u stanju da gledam emisije,filmove,slusam radio na engleskom,citam knjige,snalazim se na netu na engleskom i sve bez problema razumem,na letovanjima se snalazim u kupovini i kad mi treba nesto osnovno da objasnim mogu da slozim recenicu,ali kad bi bio razgovor u ambasadi na engleskom e tu vec mislim da ne bih mogao da im odgovorim na sva postavljena pitanja,ja cu njih sve razumeti,ali necu znati na engleskom da odgovorim ...

Pa moze tebi da zvuci jednostavno ili ne gomila nasih ljudi je upravo na taj nacin tamo. Nije bitan nivo engleskog stavice te u neki srednji nivo nece ti to biti problem nikakav i ako pogrese spustice te samo za jedan stepen dole. Nista se ne sekiraj oko toga. Treba samo da vidis za F1 vizu posto ona ima odredjene zahteve koliko dugo mora nastava da traje da bi podpao pod F1 vizu a za ostaalo se ide na b1/b2. Gde planiras da ides ? State/City ?

Pokusacu sada da nadjem u nekoj skoli koliko treba da se bude u skoli da bi se otislo na F1,mada ja gledam da se prijavim za sto kraci kurs da ne bih bio sumljiv,mislim kome bi gazda dao da izostane sa posla 3-6 meseci,reci mi jel se prvo za sve raspita u ambasadi kod nas koje skole priznaju itd,pa se onda vija skola ili se nadje skola,uplati Sevis i kurs pa se onda sa tim potvrdama o upisu ide u ambasadu pa ako prodje prodje?Sta u slucaju da me odbiju u ambasadi,a ja sam uplatio skolarinu i Sevis,predpostavljam da se Sevis ne vraca,ali sta je sa skolarinom u tom slucaju?A mislio sam Chicago,posto jedino tamo imam neku poznanicu,njen cale ima neku firmu tamo,al ne bitno,necu nikom da budem na ledjima,al opet je lakse kad znas da ima bar neko na drugom kontinentu ko moze licno da ti pomogne oko osnovnih stvari,ako zapne oko nekih papira oko skole ili tako nesto,a mozda i zna neke ljude kojima ce trebati cimer,jer ona jos uvek studira tamo,mozda preko nje i nadjem neki poslic kojim cu malo popuniti budzet,a jos je i US resident i zivi tamo preko 10 godina,pa mislim da je upucena u sve to ...

druze listam razne forume ovih dana i sajtove od skola i jos uvek nisam nasao koliki je to fond casova da bi se ispunila kvota za dobijanje F1 statusa ... Reci mi jel znas mozda jel se Sevis i ostale takse i skolarina placaju pre razgovora u ambasadi ili posle,mislim ako me odbiju jel se refundira nesto ...

skolu mozes i ne moras da platis pre razgovora u ambasadi i ako platis vratice ti novac. Proporcijalno za toliko vremena koliko ostajes. To sluzi cisto da u ambasadi vide da neces biti socijalni slucaj tamo :)

Pozdrav,
nova sam na forumu pa moram da pitam....

Ja sam iz Beograda, jos uvek mi se vodi sva dokumentacija tamo, a zivim i radim u Cg kao pripravnik. Imam ugovor na godinu dana i mislila sam posle 6 meseci (tad imam prava na odmor od 18 radnih dana, vikendom ne radim) podnesem prijavu za dobijanje vize. Inace sam udata ovde, momak je iz Srbije ali on ima Cg drzavljnstvo i radi isto kao pripravnik, njemu u novembru istice, a meni je tad pola godine. Hteli smo oboje da pokusamo u americi. E sad ne znam u koju ja ambasadu da se obratim? U Beogradu ili ovde u Cg? I da li treba odobrenje od firme da idem kao na odmor? Da li da podnosimo zahteve prvo za turisticku ili mozemo za radnu vizu? Tamo imamo 1 prijatelja ali on nista konkretno nije rekao. Hvala unapred

Pozdrav,
nova sam na forumu pa moram da pitam....

Ja sam iz Beograda, jos uvek mi se vodi sva dokumentacija tamo, a zivim i radim u Cg kao pripravnik. Imam ugovor na godinu dana i mislila sam posle 6 meseci (tad imam prava na odmor od 18 radnih dana, vikendom ne radim) podnesem prijavu za dobijanje vize. Inace sam udata ovde, momak je iz Srbije ali on ima Cg drzavljnstvo i radi isto kao pripravnik, njemu u novembru istice, a meni je tad pola godine. Hteli smo oboje da pokusamo u americi. E sad ne znam u koju ja ambasadu da se obratim? U Beogradu ili ovde u Cg? I da li treba odobrenje od firme da idem kao na odmor? Da li da podnosimo zahteve prvo za turisticku ili mozemo za radnu vizu? Tamo imamo 1 prijatelja ali on nista konkretno nije rekao. Hvala unapred

Podnosis za vizu u onoj amabasdi gde si rodjena i gde si drzavljanin.
Takodje biras vizu koja najvise odgovara svrsi tvog putovanja. Ako ides da radis onda H1B radnu vizu zajedno sa dokumentacijom od poslodavca u US a ako ides turisticki onda b1/b2 turisticku vizu.
Glupo je da uzmes turisticku vizu a da ides da radis u US jer to ni nece moci da bude izvodljivo tek tako.

Koja viza se najlakse dobija?

ovo je vrlo reltaivno pitanje. Mislim da zvanican podatak o tome ne postoji. Ono sto ja znam siguran sam da je najmanji procenat odbijenih za DV vizu. (preko lutrije).
Mada verovatno i neke druge ozbiljne vize tipa E2 imaju mali procenat odbijenih ali tu ljudi koji se prijavljuju uglavnom znaju sta rade.
Da si pitao koja viza se najcesce dobija? onda bi odgovor verovatno bio b1/b2 ali za nju procenat odbijenih nije uopste tako mali i to ne krivicom ambasade nego uglavnom nasih ljudi koji odu na razgovor nepripremljeni.

Poslednja izmena:

Back