gradjanin sveta
Domaćin
- Poruka
- 4.609
Трамваји, које добијамо од Базела стари су четрдесет, а приколице имају више од педесет година.
Но шта ћеш, кад си сиромашан све ти треба...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Znam...
Kad sam to prvi put videla pre nekih 6-7 godina, bila sam fascinirana. Nešto tako "prosto" a toliko snažno.
ČUDO!
Samo mislim da su trebali da je postave malo višlje...
Трамваји, које добијамо од Базела стари су четрдесет, а приколице имају више од педесет година.
I u Bazelu su isto tako siromašni kada se voze i starijim od ovih! Mi u Beogradu bismo hteli da nam neko kupi možda nove tramvaje? Uzgred, na tramvaju je rađena generalna revizija 2001. godine. Kad je stigao prošli kontigent tramvaja, švajcarci su platili utovar i prevoz do Beograda, kada su stigli u Topčider, GSP se sporio sa gradom ko će platiti ljudima dnevnice da ih istovare![]()
Баш лепо.
kada su stigli u Topčider, GSP se sporio sa gradom ko će platiti ljudima dnevnice da ih istovare
Jutros kad sam pošla na pos'o, na stanici kod Ade stoji čopor ridžova. Spolja trojica blokirali vrata, a njih troje ušlo unutra. Prilazi mi ridžovanka - u TEGET majici (ne svetloplavoj) i traži kartu.
Odbila sam da joj pokažem kartu, dok ona meni ne pokaže svoju legitimaciju, jer sam htela da vidim ime i prezime i istu prijavim. Nema adekvatnu "uniformu" i nema prava da radi!!!
Onda je ona odbila meni da pokaže legitimaciju i rekla mi da ja nemam pravo njoj da tražim legitimaciju. Pomenula sam joj priču o jajetu i kokošci i rekla da ću da pokažem kartu, ali ne njoj nego gospodi komunalnim policajcima u uniformi koji su na stanici. Ljudi su počeli da gunđaju a iz prednjeg dela autobusa je dotrčao njen kolega u TEGET majici, nabio mi pred oči svoju legitimaciju, uzeo moju, prekontrolisao i istrčaše ko munje bez glave.
Da li žena koja nosi TEGET PLAVU majicu, ima pravo da traži kartu na pregled?
mene zanima po kom osnovu komunalna policija ide sa njima.
dok je kontrola karata bila u okviru gsp-a to sam i kapirao ali sad kad je kontrola u rukama privatne firme ne razumem.
jel to znaci da i ja mogu da odem i rentiram dva..tri komunalna policajca da mi zavrse neki posao?![]()
Treba drndati te idiote sto rade za bus plus pri svakom pregledu karte
nema to veze.. kako drzavni organ moze da radi za privatnu firmu?
nema to veze.. kako drzavni organ moze da radi za privatnu firmu?
Strogo kontrolisani autobusi
O Bus Plus režimu ste se već dovoljno načitali ovih dana, a možda ste maltretman i lično doživeli pokušavajući da se kroz „tačkastu kontrolu“ prevezete s kraja na kraj grada. Sve rečeno i napisano je dovoljno da se bajsom uputim na građanski protest grupe 99% koji je ovim povodom zakazan u ponedeljak u 18.30h na Zelenom Vencu. Ipak dodao bih još ponešto što, čini se, javnosti u ovom slučaju promiče.
Ne radi se tu samo o slučaju Bus Plus i problemima javnog prevoza u Beogradu, ne radi se samo o problemima stanovnika prestonice, ne radi se o onima koji na posao idu autom ili isključivo o onima koji moraju da koriste javni prevoz, takođe ne radi se samo o onima koji uredno plaćaju kartu ili o onima koji se voljno i nevoljno švercuju.
Radi se o svima nama zajedno, uključujući tu i kontrolore privatne firme i komunalne policajce, i važno je da to blagovremeno shvatimo.
Radi se o ataku na opšte dobro koje se našlo na putu povezanih interesa privatnog kapitala i političke klase, a to bi trebalo da se tiče i onih koji ne žive u Beogradu i onih koji ne koriste javni prevoz jer će oni sigurno biti sledeći. I njima će neko drugo opšte dobro važno za kvalitet života u njihovim zajednicama i egzistenciju biti oteto/privatizovano i stavljeno u funkciju pravljenja enormnih profita. I njima će neko uslovljavati i ograničavati pristup nečemu bez čega se ne može, a oni će biti očajni ali nemoćni da nepravdu spreče. Takvih primera je sve više. Ugroženo opšte dobro je reka Ibar na kojoj se planira izgradnja dvanaest (!?) hidorcentrala, reka Lim takođe, obradivo zemljište koje se priprema za prodaju strancima; izvorišta vode koja su već prodata i javni vododvodi, javna preduzeća i službe kojima takođe sledi privatizacija. Faza 2 je uvod u kompletnu rasprodaju, a na nama je da odredimo šta je to što pripada svima , nije na prodaju i ne sme biti prepušteno zakonitostima pijace.
Efekti rasprodaje javnih dobara koja predstoji će, sasvim izvesno biti još dramatičniji i teži u odnosu na posledice pljačkaške privatizacije društvenih preduzeća koja je iza nas. Jedini način da se izbegne ova nevesela perspektiva daljeg propadanja, siromašenja i ponižavanja jeste zajednički otpor i briga za opšte dobro čiji smo mi samo korisnici a koje suštinski pripada generacijama koje tek dolaze.U pitanju je, ako ovako stvar posmatramo, budućnost. Ima li većeg uloga od toga!? Budućnost u kojoj je moguće da komunalnim otpadom upravlja mafija , kao u Italiji… a u privatnim zatvorima robijaju zatvorenici u skladu s načelima “ekonomske efikasnosti” kao u Americi… ili se zakonom zabranjuje prikupljanje kišnice kao u Boliviji.
Preterujem? Da čekamo još malo ili…!?
Sa sklopljenim ugovorom, sporazumom... nekim papirom... je vrlo lako da se to napravi. Par procenata od naplate karata ide busplusu, dok preko 90% ide GSPu, tj. gradu - pa valjda je grad zainteresovan da ima svoje pare? Eto i osnove za komunalce.
Inace uopste ne smatram da je to sve potrebno, ocekivao sam da se putnici ponasaju pristojno... ali to nije slucaj. Ako dizel, struja, gume, rezervni delovi i plate vozaca nisu besplatni - kako se neko pravi da prevoz jeste besplatan?
Što se gradskog prevoza jedne metropole od preko milion i po duša tiče, on (gp) je krvotok metropole i postavlja se pitanje kako povezuje sve delove grada, koliko brzo i kvalitetno prevozi putnike i naravno da li je cena po kojoj prevozi putnike prihvatljiva za većinu korisnika njihovih usluga?
Sva ostala pitanja, treniranje strogoće, ubiranje profita, eventualno gašenje "neprofitnih" linija, kao i gašenje ili dislokacija pojedinih stanica na štetu kvaliteta prevoza putnika je puko bahato iživljavanje, samovolja i pljačka Đilasa i njegove nomenklature!
Sve koji to nedolično ponašanje na štetu građana brane, su direktni saučesnici ove lopovske gradske vlasti i od nje imaju ili direktnu ili indirektnu korist.
Ne može se gradsi prevoz, posmatrati kao profitabilna firma! Ko hoće da zgrće novac neka otvori banku, neka krene u građevinski biznis....jer kao što sam već napisala pre par strana, funcija GSP je kvalitetan prevoz putnika, koji će pokrivati teritoriju celog grada i po ceni koja je prihvatljiva većini stanovnika. GSP treba da uzima 100%, a ne da neki kvaziposrednik privatnik ubire 10%. 10% je ogroman novac!
A kako treba da se posmatra? Kao firma koja je bila u dubiozi sa 4,5 milijardi dinara duga? Secamo li se toga? Jel smo culi da sada duguju samo 1 milijardu? Ocekujes da drzavna firma u minusu ulaze u bilo sta?
Taj 'kapitalisticki profit' upravo i sluzi da gsp mozda sam sebi od sopstvenih para nabavi jos vozila, a ne da uzima kredite. Hocemo li 2000 vozila? Hocemo li da budu u odlicnom stanju? Sa ovakvom publikom to bi znacilo da na 5 godina moraju da se menjaju, znaci 400 godisnje. Koliko je to para?
Imamo li jos vozaca koji su voljni da sa platama koje gsp daje voze? Na tih jedno 700-800 vozila vise dodje bar 1000 vozaca, ako ja dobro razumem? Imamo li toliko ljudi?
Imamo li toliko para?
Mozda je sve to preskupo? Da, moguce da jeste, ali elegancija je uvek kostala. Ne moze da se zivi kao u 'Seks i grad', a da se placa malo. Ili ili.
Уколико је нема или одбије да је покаже, у обавези је да:
– пружи податке о свом идентитету ради издавања опомене и напусти возило, или