Хералдика и њени принципи

Бајо, јел имаш податак кад се двоглави орао јавља први пут као хералдички симбол срдњовековних владара и властеле.
(на кованом новцу, печатима, рукописним књигама, фрескама, каменој пластици и сл.)
кад се јавља први пут у западној Европи, а кад на Балкану, и где се најпре јавља?

Немам тачан податак...чини ми се да на западу двоглави црни орао почиње да се користи за Свето Римско Царство од Жигмунда Луксембуршког, док је пре тога био једноглави црни орао.

Ево нпр. печата са Златне буле Карла Четвртог, тешко се види, али је у питању једноглави орао:

Goldene-bulle_1c-480x475.jpg

Док са друге стране, ево Жигмунда:
Zsigmond_Thuroczy.jpg

Хммм...изгледа да сам погодио, бар ако је судећи по Вики:

From the 13th century, Neubecker continues, the view was generally held that the eagle of the emperor should have two heads, while that of the future emperor should have one, a policy that was codified by the emperor Sigismund in 1401.[10] The imperial double eagle was again resurrected by the emperor Francis II and became the symbol of the Austrian Empire.

Poslednja izmena:
Е ако сам прошли пут омануо са двоглавим орлом у Бугара, овај пут нећу ;)

браво! новац (који је тек недавно откривен) је ковао Иванко Тертер, осамостаљени деспот Добруџе.

Шта значи ово S GREGO- RI•PAPE?
Ако има везе са неким папом Гргуром, како то, кад је Гргур XII био папа 1406-15, а Гргур XIII1572-85?

нема везе ни са једним папом :)
на новцу је лик Св. Григорија Нисијског (брат Св. Василија Великог)- заштитник Котроманића. дакле, источни светац.

..za razliku od činjenice da se štovanje istaknutih svetaca istočnoga kršćanstva – sv. Grgura Čudotvorca (zaštitnika Bosne kojega je 7. XI. 1461. u tom svojstvu potvrdio papa Pio II.) i sv. Grgura Nazijanskog, svojedobnog biskupa i bliskog suradnika i učenika sv. Bazilija (njegov lik nalazio se na novcima bosanskih kraljeva Tvrtka II. i Stjepana Tomaša) u srednjovjekovnoj Bosni proširilo upravo preko Crkve bosanske kakvu poznajemo iz izvora XIV. i XV. st.
Дубравко Ловреновић: Средњовјековна Црква босанска

Poslednja izmena:
Још једна допуна за претходни пост - Матија Париски је у својим илуминацијама поставио ово као грб Отона Четвртог:
Otto_IV%2C_Holy_Roman_Emperor.jpg

То је дакле почетак 13. века, и њих двојица су били савременици. Мада изгледа да се користи редовно тек од 15. века.

Кад се јавља на Балкану и источније, нисам сигуран. Рекао бих да му је извориште са истока, а да га у средњем веку користе следећим (хронолошким) редом: Јермени (династија Арсакинда, чини ми се да Василије Први Македонац конструише своје порекло од њих, да не би испао баш паор :)), Турци Селџуци, Румски султанат, Византија (наводно од Исака Комнина) - ми и Бугари.

Узгред, мене занима ко је од наших владара, за живота осликан са двоглавим орловима на одећи? Знам за деспота Стефана, и чини ми се да је он двапут тако насликан, једном са братом, једном сам. Има ли још ко?

Poslednja izmena:
негде ти је нестао део поста, ито онај најзанимљивији :) на који сам хтео да се надовежем.
ја сам нашао податак да се двоглави орао први пут јавља на златном новцу Фридриха II Хоенштауфена, краља Сицилије, 1202-1203. године.
а да већ 1244. године Матео Париђи Западно римско царство означава црним двоглавим орлом на златном штиту.
то је онај штит са твог линка:

Otto_IV%2C_Holy_Roman_Emperor.jpg

ево где сам то прочитао:

The eagle began to appear in the 9th century on the banner of Charlemagne and his successors. A double-headed eagle was attributed to Frederick II of Hohenstaufen in the Chronica Majora by Matthew Paris about 1250, it also appeared on the seal of the Imperial city of Kaiserswerth in the 13th century. The Reichsadler was widely used by Imperial cities such as Lübeck, Besançon or Cheb to underline their immediacy. The Teutonic Order under Hermann von Salza had the privilege to display the Imperial eagle in their coat of arms, granted by Emperor Frederick II. The black eagle was later adopted when the Teutonic State was transformed into the Duchy of Prussia in 1525. Sigismund of Luxembourg used a black double-headed eagle after he was crowned Emperor in 1433, while the single-head eagle remained an ensign of the elected King of the Romans and Emperor-to-be.
http://en.wikipedia.org/wiki/Reichsadler

судећи по овоме, Матија Париски га је приписао Фридриху II, а не Отону IV (?)

Poslednja izmena:
Није нестао, него сам пребацио у следећи пост :)

Баш сам гледао дискусију на немачкој вики (помоћу гугл превода) око те двојности, изгледа ни њима није јасно...Неко је сугерисаo да то заправо није двоглави орао него два полу-орла (тј. пресечена по вертикали, види слику испод) спојена у један. То је већ, не натегнуто, него претегнуто ако мене питаш :)

101px-Spopjenci_Jan_Ota4.jpg

Ево новца Фридриха Другог, изгледа више римски него средњовековно:

Augustale.jpg

И ево слике његових барјактара, јасно се види да је једноглави орао:
Federico_II_Parma.jpg

Него, је ли неко од вас досад видео троглавог орла? :klap:
Codex_Manesse_Reinmar_von_Zweter.jpg

Баш сам гледао дискусију на немачкој вики (помоћу гугл превода) око те двојности, изгледа ни њима није јасно...Неко је сугерисаo да то заправо није двоглави орао него два полу-орла (тј. пресечена по вертикали, види слику испод) спојена у један. То је већ, не натегнуто, него претегнуто ако мене питаш :)

101px-Spopjenci_Jan_Ota4.jpg

кад би се радило о два грба (полуорла) спојена у један, вероватно би морала постојати и ветикална црна линија која би ту чињеницу нагласила.
а морао би постојати и неко оправдање за такав грб (нпр. наслеђе престола по двоструком праву). ево шта кажу правила:

One common reason for dividing the field in heraldry is for purposes of combining two or more coats of arms to express alliance, inheritance, occupation of an office, etc. This practice, called marshalling, initially took the form of dimidiation, or splicing together two coats of arms split down the middle (or sometimes, though rarely, split across the centre per fess or quarterly) so that half one coat was matched up with the opposite half of the other.
http://en.wikipedia.org/wiki/Division_of_the_field

Ево новца Фридриха Другог, изгледа више римски него средњовековно:

Augustale.jpg

И ево слике његових барјактара, јасно се види да је једноглави орао:
Federico_II_Parma.jpg

у праву си.. и ја сам тражио његов новац са двоглавим орлом, али нигде нисам нашао.
не знам на основу чега су изнели оне тврдње у Википедији.

не знам колико је заузимање Цариграда од стране крсташа 1204. мигло утицати на Матију Париског
да средином 13. века Свето Римско Царство означи двоглавим орлом.
можда је хтео нагласити околност да су и Исток и Запад уједињени након тог рата,
или је просто преузео византијског царског двоглавог орла?

Хронолошки се уклапа, мада је он имао само 4. година када је створено Латинско царство. Али кад погледаш чиме се претежно бавио - историјом Енглеске, британских острва - упитно је колико га је исток занимао...

Да се ја вратим на Бугаре :)
Са царског дворца у Великом Трнову:

http://historicalcities.narod.ru/photo_VTernovo_dvorez.html

080705_113954.jpg

С вътрешната украса на църквата са свързани и намерените късове от мраморни плочи, мраморен капител от осмостенна колонка с релефни изображения на грифон, двуглав орел, два орела с преплетени шии и монограм на българския цар Михаил Шишман (1323—1331 г.)

http://www.protobulgarians.com/Kniga za gerbovete/I.2.Vladetelski simvoli v srednovekovna.htm

Када се први пут јавља двоглави орао у Византији, и где, а потом који су га бугарски владари користили и на који начин

Във Византия двуглавия орел прониква през ХI-ХII в. За пръв път се среща върху патриаршеското знаме от Паттмоския манастир (ХIIв) При последните Комнини (1081-1185), двуглавият орел се превръща в отличителен знак за принадлежност към императорския двор, но владетелски или династичен знак той не става никога. Не се среща нито върху одеждите, нито върху монетите, нито върху печатите на императорите.[xv] Наистина при последните Палеолози (1261-1453), двуглавият орел се среща върху отделни миниатюри, но със значението за принадлежност към най-висшите слоеве на византийската аристокрация.

Въпреки че двуглавия орел се среща върху капители с монограм на Георги I Тертер (1280-92), той става владетелски знак едва при цар Михаил Шишман (1323-1330), тъй като последният за пръв го използва върху монетите си. Според видния наш нумизмат Никола Мушмуов двуглавият орел е възприет първоначално като семеен знак, изразяващ родствените връзки между Андроник Младши (1328-1341) и българския цар, женен за императорската сестра Теодора, а едва по-късно е станал царски символ.

Михаил Шишмановият наследник -Иван Александър (1331-1371) макар да не сече монети с орли, по всичко личи, че продължава традицията. Двуглавият орел присъства върху намарена край Шумен матрица-печат с неговия монограм; върху саркофага му (ф22),

а също и върху обувките и подножника му от портрета от Лондонското четвероевангелие(ф24).

Интересното тук е, че подобни изображения липсват при портретите на останалите прдставители на царското семейство, което говори, че този символ е бил привилегия единствено на владетеля.
Във втората половина на ХIV в. двуглавият орел, вероятно вече се е наложил като владетески знак, тъй като се открива върху монети на цар Иван Страцимир (1337-1396) (ф23) и на Добруджанските деспоти. Последните поставят върху гърдите на орела кръгъл византийски щит с изобразена в профил мъжка глава.

Другият Иван Александров син- Иван Шишман (1371-1395) възприема за свой символ - лъвът. В султанската обществена библиотека в Мароко се пази препис на ръкопис, от анонимен арабски пътешественик, посетил гр.Търново, малко преди падането му под османска власт. В него се казва следното: “Върху щитовете на царските войници са изобразени лъвове.....Върху кръглия щит са изобразени един под друг три червени лъва върху позлатен фон.” Това много е впечатлило авторът, тъй като е оставил и рисунка (ф.25). От нея се вижда елипсовиден златен щит с разположени един под друг три тичащи червени лъва, като средния е най-голям, а останалите два по-малки.
I.2.Vl18.jpg

Във втората половина на ХIV в. двуглавият орел, вероятно вече се е наложил като владетески знак, тъй като се открива върху монети на цар Иван Страцимир (1337-1396) (ф23) и на Добруджанските деспоти. Последните поставят върху гърдите на орела кръгъл византийски щит с изобразена в профил мъжка глава.

Ево један текст о пре пар година пронађеном прстену са двоглавим орлом (колико видим сличи прстену краљице Теодоре):

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=263924

1da049384a.jpg

Као што видите, двоглави орао (двуглав орел :)) се код Бугара углавном се јавља на предметима из 14. века, или касније.

Poslednja izmena od moderatora:
Prvo malo naucite svoje istorije, pa se onda hvatajte strane:

Detalj freske "Loza Nemanjica", manastir Gracanica, 14. vijek

Pa to sa tim simbolima je izgleda mnogo složenije. Dvoglavi orao je nastao na bliskom istoku i to ne kao heraldički simbol. U heraldiku evrope je stigao u XII vijeku i to preko krstaša da bi kroz 100-200 godina povratnim putem stigao do Vizantije i zemalja pod njezinim kulturnim uticajem. Takođe izgleda da je dvoglavi orao kao oznaka korišćena u vojsci bio omiljen u sjevernoj Africi odnosno da su ga krstaši prvi put viđeli kod Turaka.
Prije neki mjesec sam gledao neku emisiju preko satelita Mire Adanje Polak. Ona je obilazila neke tvrđave krstaša i u jednom hramu su joj pokazali kapitel stuba ukrašen heraldičkim ljiljanom. Tadašnjem vođi krstaša se on toliko svidio da ga je stavio u svoj grb i tako je i on došao u Evropu ( Zaboravio sam je li to bio II krstaški rat). Tako je i ljiljan zapravo izvorno arapski slimbol. O tome nađoh na nekom mjestu no niti zapamtih adresu niti dokument jer sam tražio nešto drugo. Ako se na Guglu potraži arapska heraldika naiđe se na prilično literature koju bi valjalo protudirati.

U ovom slučaju se radi o maršalovanom štitu to jeste štit muža i žene su uspravno prepolovljeni i odgovarajuće polovine postavljene na novom grbu (Muški desno, ženski lijevo)
Na adesi
http://www.***********/file/vougbOQ3/HERALDICKA_POCETNICA.html
se može naći nešto o tome.

Нисам мислио да није могуће да је штит маршалован (иако нисам знао стручан термин), већ да је натегнуто да су обе половине по - пола орла и да је тако добијен двоглави. Како схватам и по овом приручнику такаве ствари се не раде

Polje nije maršalovano bez obzira na oblik lijine podjele ukoliko su s objestrane linije podjele jednake šarže

Misli se ako su s obje strane iste šarže na primjer lav u istom stavu iste boje. U gornjem slučaju szu polovine štitova. Njemci vjerovatno tumače lijevu (žensku) polovinu u kojoj je crni orao da nije bilo mogućepostaviti orla bez gave iako se radi o polovini pa da je orlovska glava namjerno pkrenuta u lijvu stranu a da se radi o jednoglavom orlu. Tu ima logike i bez poznavanja originalnog grba žene teško je išto pozdano reći. Malo sam bio zauzet pripremom te početnice no dok se ne poduhvatim novog posla biću malo ovđe s vama.

Pa to sa tim simbolima je izgleda mnogo složenije. Dvoglavi orao je nastao na bliskom istoku i to ne kao heraldički simbol. U heraldiku evrope je stigao u XII vijeku i to preko krstaša da bi kroz 100-200 godina povratnim putem stigao do Vizantije i zemalja pod njezinim kulturnim uticajem. Takođe izgleda da je dvoglavi orao kao oznaka korišćena u vojsci bio omiljen u sjevernoj Africi odnosno da su ga krstaši prvi put viđeli kod Turaka.
Prije neki mjesec sam gledao neku emisiju preko satelita Mire Adanje Polak. Ona je obilazila neke tvrđave krstaša i u jednom hramu su joj pokazali kapitel stuba ukrašen heraldičkim ljiljanom. Tadašnjem vođi krstaša se on toliko svidio da ga je stavio u svoj grb i tako je i on došao u Evropu ( Zaboravio sam je li to bio II krstaški rat). Tako je i ljiljan zapravo izvorno arapski slimbol. O tome nađoh na nekom mjestu no niti zapamtih adresu niti dokument jer sam tražio nešto drugo. Ako se na Guglu potraži arapska heraldika naiđe se na prilično literature koju bi valjalo protudirati.

Ja moram da spamujem kad se tema ne prati redovno: ljiljan nije arpski simbol, jer su Asirci stariji od Arapa i imali su ljiljan.

Koji klinac je heraldika? To je samo likovno uoblicavanje vec zatecenih i kreiranje novih (narucenih) simbola.Heraldika se ne bavi smislom simbola i njihovim korijenima, nego njihovim izgledom i mjestom na ogranicenom prostoru. Tvrditi da su ljiljani francuski je isto kao tvrditi da je krst nastao pojavom hriscanstva.

Majka mu stara, ne vjerujte odmah sve sto cujete i vidite jer ima neznalica koji nehotice grijese, ima sicardzija koji namjerno grijese i ima prevaranata koji lazno uce. Provjeravajte, internet je naveca biblioteka na svijetu i sve sto nije tajnima arhivama sakriveno moze da se nadje.

Poslednja izmena:
Ja moram da spamujem kad se tema ne prati redovno: ljiljan nije arpski simbol, jer su Asirci stariji od Arapa i imali su ljiljan.

Koji kinac je heraldika? To je samo likovno uoblicavanje vec zatecenih i kreiranje novih (narucenih) simbola.Heraldika se ne bavi smislom simbola i njihovim korijenima, nego njihovim izgledom i mjestom na ogranicenom prostoru. Tvrditi da su ljiljani francuski je isto kao tvrditi da je krst nastao pojavom hriscanstva.

Majka mu stara, ne vjerujte odmah sve sto cujete i vidite jer ima neznalica koji nehotice grijese, ima sicardzija koji namjerno grijese i ima prevaranata koji lazno uce. Provjeravajte, internet je naveca biblioteka na svijetu i sve sto nije tajnima arhivama sakriveno moze da se nadje.

Ово ти је добро процењено, али исти ти које си навео су сада и на интернету. Тако да и са интернета није све сигурно. Крст који хришћани користе није прехришћански крст, него крст на који је разапет Исус Христос. Тај крст су стилизовали хришћани према њиховим религијским потребама. Има их разних стилизација али нису у никаквој вези са ничим другим него са Распећем. Имај то на уму кад говориш о Крсту и о Хришћанима. Хералдика је уметност, али са одређеним правилима, и та правила треба поштовати ако се жели нешто приказати на хералдички начин. Ни један шарж нема исто значење за све грбоносце, и ако има много грбоносаца са истим шаржом, не ради се о истом положају, боји и значењу тог шаржа и зато га могу слободно користити. Љиљан се тумачи као шарж француске краљевске куће и Краљевине. Има своју историју почетка употребе као шарж, а и правила коришћења истог, али само за Французе и њихову Краљевину. Други му могу приписати другу историју и друго значење, што у ником случају не може деловати на Французе и њихово објашњење за свој шарж љиљана. Тако је правило за све шарже на штиту, грбу. То је довољно знати па да се не упада у разна тумачења значења тих симбола, шаржа. Бели двоглави орао на нашем грбу има само оно значење које му је дао грбоносац који га је поставио на свој грб. Тумачити да он преставља неку зависност Византији или ропске односе, је злонамерно ако није из не знања. Зато ја инзистирам да се одреди која је инвокација у нашем грбу. А да су четри слова С почетна слова инвокације је потпуно тачно. Друго је питање ко је тај који је то ставио у наш грб и када, па и зашто?

Ово ти је добро процењено, али исти ти које си навео су сада и на интернету. Тако да и са интернета није све сигурно. Крст који хришћани користе није прехришћански крст, него крст на који је разапет Исус Христос. Тај крст су стилизовали хришћани према њиховим религијским потребама. Има их разних стилизација али нису у никаквој вези са ничим другим него са Распећем. Имај то на уму кад говориш о Крсту и о Хришћанима. Хералдика је уметност, али са одређеним правилима, и та правила треба поштовати ако се жели нешто приказати на хералдички начин. Ни један шарж нема исто значење за све грбоносце, и ако има много грбоносаца са истим шаржом, не ради се о истом положају, боји и значењу тог шаржа и зато га могу слободно користити. Љиљан се тумачи као шарж француске краљевске куће и Краљевине. Има своју историју почетка употребе као шарж, а и правила коришћења истог, али само за Французе и њихову Краљевину. Други му могу приписати другу историју и друго значење, што у ником случају не може деловати на Французе и њихово објашњење за свој шарж љиљана. Тако је правило за све шарже на штиту, грбу. То је довољно знати па да се не упада у разна тумачења значења тих симбола, шаржа. Бели двоглави орао на нашем грбу има само оно значење које му је дао грбоносац који га је поставио на свој грб. Тумачити да он преставља неку зависност Византији или ропске односе, је злонамерно ако није из не знања. Зато ја инзистирам да се одреди која је инвокација у нашем грбу. А да су четри слова С почетна слова инвокације је потпуно тачно. Друго је питање ко је тај који је то ставио у наш грб и када, па и зашто?

Ti poredis univerzalne hiljadugodisnje simbole sa simbolima reklama danasnjih firmi.
Da ja ovdje napisem Oce Nas, ti bi pitao za koju vjeru je to napisano i tvrdio bi da u svakoj vjeri ta molitva nema isto znacenje.

Po tvojoj fundamentalistickoj ortodoksno-hriscanskoj logici sve kulturno-istorijske vrijednosti prije Hrista treba anulirati i svo misljenje o svijetu zapoceti od pojave hriscanstva, te su krstovi prije hriscanstva bezvezne paganske gluposti, koje ti isti hriscani koriste od Hrista kao sveti simbol stilizovan prema njihovim potrebama.

Lazna vjera sve mimo svoje vjere smatra za laz. Da ta vjera nije laz vec istina, priznala bi istinu i prije sebe.

Poslednja izmena:
Ti poredis univerzalne hiljadugodisnje simbole sa simbolima reklama danasnjih firmi.
Da ja ovdje napisem Oce Nas, ti bi pitao za koju vjeru je to napisano i tvrdio bi da u svakoj vjeri ta molitva nema isto znacenje.

Po tvojoj fundamentalistickoj ortodoksno-hriscanskoj logici sve kulturno-istorijske vrijednosti prije Hrista treba anulirati i svo misljenje o svijetu zapoceti od pojave hriscanstva, te su krstovi prije hriscanstva bezvezne paganske gluposti, koje ti isti hriscani koriste od Hrista kao sveti simbol stilizovan prema njihovim potrebama.

Lazna vjera sve mimo svoje vjere smatra za laz. Da ta vjera nije laz vec istina, priznala bi istinu i prije sebe.

Не да су безвезне паганске глупости него не могу имати везе са Христом кад су били пре Христа. Зар ти је то тако тешко разумети? Или успореди овако Титоисти су исто комунисти као и они пре Тите, али оне комунисте што су били пре Тите не можеш звати Титоистима и ако су комунисти и једни и други, и због тога нису исто него су два појма. Да ли ти је сада јасно?.

Не да су безвезне паганске глупости него не могу имати везе са Христом кад су били пре Христа. Зар ти је то тако тешко разумети? Или успореди овако Титоисти су исто комунисти као и они пре Тите, али оне комунисте што су били пре Тите не можеш звати Титоистима и ако су комунисти и једни и други, и због тога нису исто него су два појма. Да ли ти је сада јасно?.

Postojala je Crkva i prije starozavjetne hebrejske Crkve, postojala je vjera medju paganima o dolasku Mesije kao sto je postojala i u prorocanstvima starobiblijskih proroka. To sto je paganstvo kroz vrijeme prilicno odlutalo od izvorne vjere u Boga isto je kao sto su i danasnje hriscanske crkve odlutale od Hrista.

29971493486be1b4fa2d2.jpg

29971493486be1b4fa2d.jpg

Sa Trajanovog stupa: zaplijenjena ratna oprema Dacana i Sarmata sa solarnim simbolima C (ognjilima). Eto svima pred ocima: na sredini stita je simbolicno prikazano Sunce i oko njega cetiri C potpuno istog izgleda kao na srbskom grbu.

Trajanov stup podignut je neposredno nakon zavrsne bitke Rimljana sa Dacanima i njihovim susjedima saveznicima 106. godine nove ere. Gdje su tad bili Vizantijci sa svojim grbom? U p.m.! A ti iz petnih zila uporno zapeo da dokazes da su to Srbi naslijedili od Vizantijaca tek nakon hiljadu i kusur godina.

rodneycc.jpg
ccccsk.jpg

Skoro isti solarni simbol je na Piktskom kamenom stupu (Pictish Rodney Stone). Datiraju ga od 5. vijeka hriscanstva do 9 vijeka. Uporedite ga sa krstom sa Hristove odezde plastenice u Hilandaru (14. vijek).

kardjvojvzast1str.jpg

Istorijska cinjenica postojanje ognjila (C) prije vizantiskog grba Paleologa, te heraldicari i tumaci heraldike treba da to naglasavaju, a ne da tumace da su Srbi ognjila preuzeli od Paleologa.

Poslednja izmena:
Postojala je Crkva i prije starozavjetne hebrejske Crkve, postojala je vjera medju paganima o dolasku Mesije kao sto je postojala i u prorocanstvima starobiblijskih proroka. To sto je paganstvo kroz vrijeme prilicno odlutalo od izvorne vjere u Boga isto je kao sto su i danasnje hriscanske crkve odlutale od Hrista.

29971493486be1b4fa2d2.jpg

29971493486be1b4fa2d.jpg

Sa Trajanovog stupa: zaplijenjena ratna oprema Dacana i Sarmata sa solarnim simbolima C (ognjilima). Eto svima pred ocima: na sredini stita je simbolicno prikazano Sunce i oko njega cetiri C potpuno istog izgleda kao na srbskom grbu.

Trajanov stup podignut je neposredno nakon zavrsne bitke Rimljana sa Dacanima i njihovim susjedima saveznicima 106. godine nove ere. Gdje su tad bili Vizantijci sa svojim grbom? U p.m.! A ti iz petnih zila uporno zapeo da dokazes da su to Srbi naslijedili od Vizantijaca tek nakon hiljadu i kusur godina.

rodneycc.jpg
ccccsk.jpg

Skoro isti solarni simbol je na Piktskom kamenom stupu (Pictish Rodney Stone). Datiraju ga od 5. vijeka hriscanstva do 9 vijeka. Uporedite ga sa krstom sa Hristove odezde plastenice u Hilandaru (14. vijek).

kardjvojvzast1str.jpg

Istorijska cinjenica postojanje ognjila (C) prije vizantiskog grba Paleologa, te heraldicari i tumaci heraldike treba da to naglasavaju, a ne da tumace da su Srbi ognjila preuzeli od Paleologa.

A zasto bi heraldicari trebali da to naglasavaju: Heraldika se ne bavi odakle su dosli znakovi ni sta znace nego objasnjava sta je armiger postavio na svoj grb i zasto. A tebe to ne interesuje: Ti imas tvoju teoriju i nista drugo tebi nije vazno. Pogledaj malo bolje na sve sto si postavio i videces da ima mnogo i drugih slova a ne samo C i ona tebi ne znace nista a imaju istu vrednost kao i bilo koje slovo. Sunce nije paganski Bog nego mnogobozacki. Z je prisutan na mnogim tvojim postovima, da li ono prestavlja boga Zevsa ili meksikanskog Zoro-a. To se tako ne tumaci nego po pravilima koje je odredila nauka o grbovima, Heraldika.

A zasto bi heraldicari trebali da to naglasavaju: Heraldika se ne bavi odakle su dosli znakovi ni sta znace nego objasnjava sta je armiger postavio na svoj grb i zasto. A tebe to ne interesuje: Ti imas tvoju teoriju i nista drugo tebi nije vazno. Pogledaj malo bolje na sve sto si postavio i videces da ima mnogo i drugih slova a ne samo C i ona tebi ne znace nista a imaju istu vrednost kao i bilo koje slovo. Sunce nije paganski Bog nego mnogobozacki. Z je prisutan na mnogim tvojim postovima, da li ono prestavlja boga Zevsa ili meksikanskog Zoro-a. To se tako ne tumaci nego po pravilima koje je odredila nauka o grbovima, Heraldika.

Gdje su ta slova?

Back