Лекизан

Poruke na profilima Najnovije aktivnosti Poruke O članu Blog

 • Nije nikakva programska greška...vrlo je specifično određeno, za **************. Odnosno, nije moguće da je greška. Konsultuj se sa supermoderacijom..?
  Хвала ти лепо, за репутацију.:hvala:
  Ослобађање од догматског мишљења које постане друга природа је дуг , а за неке и болан процес:):bye:
  Аха схватам.Коме је онда био подређен хрватски сабор и бан Хрватске и како?
  Za razliku od prostih ugarskih županija, nisu delegirani slavonskim županijama, već kolektivno; predstavnike je Zagreb birao na slavonskoj skupštini i slao na ugarski državni sabor. Dolaze iz Slavonije zato što ih Slavonija delegira da je predstavljaju.
  Како могу да представљају Славонију ако је то сталешки сабор, а они су бирани према статусу који имају, можда долазе из Славоније не мења на ствари.Каква је сврха славонског сабора онда?
  Sabori su imali uvek propisani sastav; mi ne znamo mnogo o tome u našim krajevima zbog nedostatka izvora, a toga ima mnogo više za države kojima nisu vladali Turci. Iako nema kao u slučaju zapadne Evrope, prirodno, za Ugre ima mnogo više nego za nas.

  Kada ti sazivaš državni sabor, svako dolazi. Ako ne dođe, onda pošalje nekog da ga zastupa. Ukoliko se onaj ko ti duguje zakletvu ne odazove i ne dođe na sabor, možeš mu uputiti kraljevsku komandu da lično dođe da odgovara (radi suđenja zbog izdaje) ili se očekuje da sa vojskom kreneš na njegovu kuću jer se radi o neveri.

  Po očuvanom opisu iz 1442. godine, Slavonija je ukupno slala dva predstavnika u donji i jednog u gornji dom Ugarskog sabora, redovno. Oni nisu prosto predstavljali sebe kao pojedince, već Slavoniju. Hrvatska nije imala nijednog.

  Ovde već govorimo o staleškoj skupštini, samo da poentiram.
  Нисам разумео представници тих сабора су били редовни чланови угарског сабора на неки начин или су по потреби позивани, ако је ово друго којим поводом су долазили, неки пример ако имаш?
  Племићи су пре свега представљали себе, свој статус који су имали у краљевини.
  Pa predstavnici 'naroda' Ugarskog kraljevstva; oni koji su učestvovali u ceremonijama, izglasavali...mislim, znaš koja je nadležnost državnog sabora?
  Svi drugi su imali svoje predstavnike na ugarskom državnom saboru. Imale Transilvanija, Slavonija, pojedinačne dr. političke teritorijale celine...samo Hrvata nije bilo.
  Srednjovekovna Ugarska su moje reči, kojima sam parafrazirao razdoblje, samo to. Pričali smo o srednjem veku, kao periodu; ništa što je rekao ne odnosi se na docnije.
  Samo da prenesem, pričao sam sa jednim mađarskim istoričarem. Rekao mi je da ne postoje apsolutno nikakve indicije da su Hrvati imali učešće u institucijama srednjovekovne Ugarske, tokom čitavog srednjeg veka. Imamo relativno dobre informacije o predstavnicima i iz Slavonije na srednjovekovnom ugarskom državnom saboru, ali Hrvata bukvalno nikada nema. To se smatra u mađarskoj istoriografiji, kako je naveo, glavnim argumentom na osnovu kojeg se temelji uverenje da je u tom smislu hrvatski sabor bio zasebna celina, van ugarskog (kome je bio tako, recimo, podređen slavonski). U slučajevima kada dolazi neki hrvatski plemić na ugarski dvor, on dolazi kao predstavnik iz drugog "regnuma", ako rešava neki spor sa nekim ugarskim plemićem (recimo u slučajevima kada se dešava da je neki Hrvat i posednik neke ugarske zemlje, bilo u Slavoniji bilo u samoj Ugarskoj).
  Jeste Atletiko Paranense je bas pukao i to ne bas nesto jake Baije , ali treba imati u vidu da sad u sredu ili cetvratk, za nekoliko dana igraju odlucuuci mec grupne faze u Copa Libertadores , poslednji mec grupne faze i to gostuju u Santjago de Cileu veoma neugodnoj i jakoj ekipi Univerzidad Katolika , tako da verovatno su se m alo i cuvali, a prvenstvo je tek pocelo, imaju jos 37 utakmica za popravni ;)
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...
 • Učitavanje...
Back
Top