Šopenhauer kao vaspitač - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

oziman

Šopenhauer kao vaspitač

Oceni ovaj blog
[quote]U beskonačnom prostoru bezbrojne svetleće lopte, i oko svake kruži dvanaestak manjih osvetljenih lopti, užarenih iznutra i pokrivenih tvrdom, hladnom korom, na kojoj je sloj plesni proizveo živa i stvaralačka bića: to je empirijska istina, realnost, svet. Pa ipak, biću koje misli nije ugodno da stoji na jednoj od tih bezbrojnih lopti što slobodno lebde u bezgraničnom prostoru, a da ne zna ni otkuda su one ni kud idu, i da bude samo jedno od nebrojenih bića koja se tiskaju, komešaju i zlopate, stalno i brzo nastajući i nestajući u bespočetnom i beskonačnom vremenu.
Artur Sopenhauer

Ovo je najbolji opis situacije koju je covek zatekao oko sebe kada se u njemu prvi put probudila svest. Od tada do danas, covek se stalno pitao sta je sustina sveta i zivota? Zasto zivi i zasto umire ? Sta su sve ove senzacije oko nas, i u cemu je smisao svega ?
Tako je nastala filozofija.
Filozofija ...koja coveku moze dati znanja o kojima sam sa svojim tkz "sirovim zdravim razumom" ne moze ni da sanja.
Mnogi su zidali tu gradjevinu ljudskog znanja ali sam vrh pripada Sopenhaueru:

Nije beskonacni svemir ono cemu se trebamo diviti na ovom svetu, vec ljudski duh je ono sto je velicanstveno i sto je sustinsko ovde. Ceo vidljivi univerzum ustvari je obican skup senzacija , skup oseta uredjenih u opazaje .
Onaj citat na pocetku nastavlja se u ovome:
Ali najzad se filozofija novijeg doba, pogotovo zahvaljujući radovima Berklija i Kanta, dosetila da je, ipak, sav svet samo moždani fenomen i da je povezan s tako važnim, mnogobrojnim i različitim subjektivnim uslovima da njegova tobožnja apsolutna realnost iščezava prepuštajući mesto jednom sasvim drugačijem poretku sveta, poretku koji leži u osnovi tog fenomena, drugim recima: koji se odnosi prema njemu kao stvar po sebi prema pukoj pojavi. Ili drugacije receno „Svet je moja predstava"

Artur Sopenhaeur
Kada sam naslovio ovaj blog "Sopenhauer kao vaspitac" to znaci da njegova filozofija treba da bude vaspitac celog covecanstva, jer je on covecanstvu razotkrio sustinu.

Beskonacni univerzum je iluzija.... , a subjekat ..covecji duh je SVE !

Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na Facebook Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na Google Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na My Yahoo! Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na Live Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na MySpace Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na Twitter Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na Digg Pošalji "Šopenhauer kao vaspitač" na del.icio.us

Ažurirano 21.04.2018. u 14:14, autor: oziman

Kategorije
Nekategorizovano

Komentari