Zivot na Kubi

Ima nesto malo doktora nasih tamo,Kuba je jaka u medicinskom smislu...
Zivot nije bas lak,Ameri ih jebavaju i blokiraju godinama,jer su potencijalni neprijatelj koji se nalazi u njihovom dvoristu.
Tesko se zivi,koliko sam cuo svaka porodica ,na mesecnom nivou,od drzave dobija odredjeni broj namirnica - brasna,pasulja,secera,soli itd...
Dosta Kubanaca je emigriralo u SAD, njih oko milion,malo jace...
 
Koliko novca je potrebno za normalan zivot ?

Vi kao stranac nećete plaćati u lokalnoj valuti, niti ćete se snadbevati u njihovim prodavnicama(a i nema šta u njima). U kojoj god firmi da radite uputiće vas gde da kupujete,postoje supermarketi koji su relativno dobro snadbeveni i u kojima se pazari u CUC-ovima(konvertibilni pezos) koja je valuta za strance. Cene su nešto jeftinije nego kod nas(ne preterano). Pretpostavljam naravno da poslovno idete da boravite tamo, jer ako mislite da idete da tamo tražite posao ili neki privatni biznis da pokrenete odmah Vam kažem zaboravite. Plate lokalaca su mizerne a snadbevaju se na bonove koji se dele po članu domaćinstva. Jedino oni koji rade pri turizmu su u malo boljem položaju jer su u kontaktu sa strancima i konvertibilnim pezosima.
 
Ja sam cuo da su iste namirnice mnogo skuplje za strance

Naravno. Ali kao što rekoh postoji segregacija valutama, i ono što je najvažnije 90% stvari koje se nude strancima nisu dostupne lokalnom stanovništvu u njihovim prodavnicama. Ako žele tu robu moraju plaćati cuc-ovima po ceni za strance. Osnovne stvari ionako dobijaju od države besplatno(brašno,šećer,so,voda...)
 

Back
Top