Због чега су Хрвати и даље толико оптерећени Србијом и Србима?

Зашто Хрвати негују Србофобију ?

  • Због страха од губитка националног идентитета

    glasova: 13 76,5%
  • Из досаде

    glasova: 4 23,5%

  • Ukupno glasova
    17
Хрватски, Црногорски и Босански Срби су политички Срби, док смо ми Србијанци (рачунам ту само оне који су у тзв. ужој Србији три колена уназад) прави, органски Срби.
Organski Srbi su iz Hercegovine, nesrećniče, odatle je Srbski Čovek krenuo da jezdi po Svetu!
 
Хрватски, Црногорски и Босански Срби су политички Срби, док смо ми Србијанци (рачунам ту само оне који су у тзв. ужој Србији три колена уназад) прави, органски Срби.
A pola tih Srba u centralnoj Srbiji su upravo sa dinarksih krajeva CG i Hercegovine daljim poreklom :mrgreen:

Originalno stanovništvo centralne Srbije je izbeglo uglavnom za Vojvodinu, Mađarsku i Hrvatsku.
 
U kolektivnoj svjesti velikog djela bosansko-hercegovačkih Srba Sarajevo je veoma bitno, otuda to 'kmečanje.' Izuzetak su Srbi iz Bosanske Krajine koji nikad nisu bili nešto vezani za Sarajevo i ono njima nije bitno.
Istočno Sarajevo je unutar RS. Sasvim dovoljno što se tiče Sarajeva.

Ostala zato što još nisu bile dovoljno ojačale anti-srpske snage u CG koje su pokrenule odvajanje i uspjele u tome kao što znamo. 2006. su se stekli uslovi za odvajanje kojih nije bilo 1991.
Raspad Jugoslaviej tu nije igrao ulogu...

Naravno da su Crnogorci Karadžić i Milošević pusti Krajinu niz vodj, ja to govorim godinana na ovom forumu i van njega. Milošević je mislio ako pusti Krajinu da mu zapad neće dirati Kosovo. Ameri su mu to bili obećali, ali oni su stari prevaranti i manipulatori koji bi prevarili i Svetog Petra a kamoli neće njega. Osim što je mislio da će puštanjem Krajine niz vodu sačuvati Kosovo posrani Slobo je mislio nas Krajišnike naseliti na Kosovo, iz pakla koji smo proživljavali 4 godine da nas prebaci u drugi pakao. Kad su Krajišnici u Avgustu 1995. ulazili u Srbiju presretani su od strane policije i upućivani na Kosovo, ali većina ipak nije otišla tamo.
Imao je razne opcije po pitanju Krajine nijednu nije pokušao. A onda je preko svog klovna Šešelja pustio priče o "izdajnicima i stranim plaćenicima" u DOS iako su njih dvojica bili glavni izdajnici.

U Crnoj Gori se decenijama sprovodi desrbizacija i podrivanje SPC za ciljem njenog trajnog uklanjanja iz CG.
I to se završilo tako što je Đukanović baš zbog pokušaja progona SPC izgubio vlast. Očekuje se i rast procenta Srba na ovom popisu.

Skoro svaka vlast u CG od 1945. je bila anti-srpska, uključujući i sve one koji su se izređali nakon Mila. Atakovanje na srpstvo i SPC u CG sponzorišu zapadni centri moći, a cilj je da odbacivanje Srba od mora.
Današnja nije, bar deklarativno/javno.

To su tvoja nagađanja. I da je ostalo 250.000 pa šta? Otprilike toliko ima Hrvata u zapadnoj Hercegovini trenutno.
Napisao si da bi Srba danas bilo 500.000 što je nemoguće.

Nije Srbija htjela Jugoslaviju, nego Crnogorac Aleksandar Karađorđević i par ljudi oko njega. Niko srpski narod nije pitao želi li da se ukine Srbija i stvori Jugoslavija sa Hrvatima i Slovencima koji su do juče palili i žarili po Srbiji kao pripadnici austougarske vojske.
Jugoslavija je možda i bila dobra kao privremeno rešenje da se okupe srpske teritorije i onda uradi razgraničenje sa drugim narodima (nešto poput banovina), ali je propuštena šansa sa neutralnim, vodenim banovima, gubilo se vreme sa jugoslovenskom nacijom i sličnim glupostima.


U Cavtatu i okolini lokalci su dočekali Jugoslaviju kao Srbi katolici, ali je Cetinjanin A. Karađorđević direktno kumovao njihovoj hrvatizaciji. U ostatku Dalmacije katolici uglavnom jesu već tada imali hrvatsku nacionalnu svjest, ali pitanje koliko je ona bila jaka kod seljaka koji su činili većinu stanovništva. U građanskoj klasi i među elitom je svakako bila jača, ali oni su bili brojčano u manjini.
U Konavlima i oko Dubrovnika je bilo dubrovačkih Srba katolika ali nisam siguran da su bili većina tamo.
 
Mozes li samo da mi pojasnis sto vi volite biti kmetovi vecim silama nego gazde u svojoj kuci.
Mislim to je ocigledno da ste i sada na zacelju EU, da se za sva bitna pitanja pitaju u Briselu, Berlinu i Becu u vezi vase bi trebalo drzave?
Nemoj mi samo lelemuditi kako je vama sada bolje i ostali bullshit kad se od ulaska u EU iz HR iselilo 500k Hrvata.
Pa da odgovorim, jer si jedan od rijetkih više racionalnih u ovoj temi.

Sama postavka o konjušarenju unekoliko ima veze, no nije dominantna. EU je tako koncipirana da malobrojnijim narodima itekako odgovora, pa čak i nakon nezgodnih promjena. Imaš pravo veta do suludosti, što je luđak Orban iskorištavao dok nije pritjeran uza zid i rečeno je da će to bii ukinuto i svedeno na odluke tipa 2/3 većina, što bi bilo vrlo loše za velik broj zemalja, a napose one malobrojnije.

RH nije na začelju u svemu bitnom, to su priče iz tabloida. Postoji neka bude 20-40 varijabli koje pokazuju stanje zemlje, a iza RH su u dosta pokazatelja ne samo Bugarska, nego apsolutno Rumunjska, Mađarska, Grčka, vjerojatno 2 od 3 baltičke zemlje. Hrvatska je otprilike kao Slovačka, iako u nečem bolja, a u nečem slabija.

Postoji niz pokazatelja, no neki od boljih su PISA test i Science ranking by country. Tu se vidi - PISA-da je Hrvatska solidno ispred Srbije, Slovenija ispred Hrvatske, a Mađarska ispred obje, Slovačka kao Hrvatska, Izrael slabiji od Hrvatske, a Poljska osjetno više od navedenih (v. broj bodova, više nego poredak). U znanosti je poredak očekivan- Grčka je npr. dosta bolja zbog višedecenijskog ulaganja (gledati h index).

https://www.scimagojr.com/countryrank.php

https://www.oecd.org/pisa/OECD_2022_PISA_Results_Comparing countries’ and economies’ performance in mathematics.pdf

Dakle, te priče oko EU i nekom kmetovstvu su bajka. RH je iznimno profitirala od EU i u ikviru nje je sadašnja garnitura učinila itekako na afirmaciji i borbi za identitet (npr. odbacila je lobiranje Merkelove oko dodjele većeg komada piranskog zaljeva Slovencima i Slovenija je morala ustuknuti; slično je učinjeno s gospodarskim pojasom na moru s Italijom nedavno).

Cijela ideja da je ulazak u EU kao neki projekt podložništva za manje zemlje je karikaturalna. Nr. Mađarska bi bila, bez EU, ciganska poluvukoyebina da nije bilo golemih ulaganja u tu zemlju, i Orban zna da je sva njegova galama pjena, budući da bi bez EU bila malo bolja Rumunjska.

Kad sam spomenuo Mađare- RH ima i veće plaće i veće penzije od Mađarske, uz iste cijene, a izbjegli smo energetsku ovisnost o Rusima, zboh čega Orban proruski cvili da se to većini u EU gadi.

No ono što u biti pitaš je mentalitet.

Taj mentalitet je određen poviješću i stupnjem naobrazbe. Npr. Mala Slovenija je naprednija i funkcionalnija od RH jer ima homogenu naciju i funkcionalnu srednjoeuropsku kulturu i radnu etiku. Slovenci su procvali u EU i imaju svjetski život, da tako kažem. Hrvatska je pak civilizacijski heterogena, jer osim srednjoeuropskog, ima i mediteranski balkanski mentalitet- a oba ova dva su ciganska, sklona korupciji i nefunkcionalnosti. Tu su i problem oko BH, ta neki mogući sukob sa Srbima i Muslimanima oko BH, pa stoga i nužda oko jačanja vojske (kupnja Rafala i sl.)- a te situacije Slovenija nema.

Dakle, cijela priča je jednostavna- Hrvatska nije neka kmetovska zemlja po mentalitetu, nego je zbog više činitelja manje sposobna za funkcionalni moderni kapitalizam od srednjoeuropskih zemalja koje su homogenije i kulturno "starije" bar 200 godina.

Glede pak asocijacija kao što je EU- to je Eldorado za ove zaostalije manje zemlje, i tu qrčenje ovih izvan EU (tu spada i Srbija) ispada smiješno i karikaturalno.

Ono u čemu je RH zakočena unutarnja je stvar neojugoslavena kojih ima oko 15-20%, a koji su spoj jugofilije i soroševskoga globalizma. Pokazali su se sposobnijim u medijskim manipulacijama, no nisu sosobni za realnu politiku, a kad su bili na vlasti- to je SDP (Račan, Mesić, Milanović,..)- rezultati su bili katastrofalni.

Drugo ja nacionalna desnica koja je samo neoustaško zanovijetanje i zapomaganje, no oni su nesposobni da nešto više organiziraju i dobri su kao korektor HDZu, koji je prava stranka centra i uspješno vodi zemlju u više polja- osim medija. Desni su dakle dobri kao korektura, no nemaju baš neki IQ više su za cirkus.

Pogrješna slika o RH se stječe iz medija koji većinom nisu u hrvatskim nacionalnim rukama- zašto, to j druga priča- nego u tim yugo-soroševskim.

Tako da, sumarno, preko medija Vučić prodaje sliku da je Srbija u silnom usponu, a to je uvelike Potemkinovo selo; hrvatska vlast, zbog nepostojanja vladinih medija, ne uspijeva vlastitom narodu prezenturati uspjehe, nego se sve što se dogodi pozitivno prešućuje, a negativno napuhava na svim poljima, od ekonomje do kulture,, pa se stoga dobija i vani i u zemlji iskrivljena slika.
 
Poslednja izmena:
Da dodam i oko nekih drugih stvari, napomenutih:

* narodi i zemlje su određeni poviješću i kulturom. Mogu se mijenjati, ali do neke mjere. No za uzgajanje boljih stvari potrebna su desetljeća. Bi li Japan bio takva uspješna zemlja da je bio pod rusko sovjetskom "zaštitom", a ne američkom?

* ljudski kolektivi su različito talentirani za razne stvari i to je teško promjenjivo. Npr. Židovi traju dugo, oko 3000 godina, no procvali su od emancipacije, dakle kojih 150-200 g. Do toga ih nije bilo nigdje osim u lihvarenju. S druge strane, Italija je majka zapadne visoke kulture i u dobu pred 500-700 godina su stvorili skoro sve u tom, od moderne matematičke notacije preuzete od Arapa do muzičke notacije koju koristi cijeli svijet, do vrhunskih djela likovne, arhitekturalne i muzičke umjetnosti, a i najveći astronom na svijetu je Galileo, Talijan. U SAD Talijana ima oko 3 puta više od Židova, no Židovi su ih ostavili u prahu u svemu- ne samo u financijama, nego u kulturi, znanosti, politici, društvenim znanostima, tehnologiji, industriji zabave, medijima.... A u usporedbi s Italijom od 1300. do 1600. sve što su Židovi u svijetu napravili od 1820. do 2020. je opskurno malo.

* glede pak nadgornjavanja Bg i ZG, to je besmisleno. Hrvatska ima policentrični razvoj, a Srbija nema. U RH gradova ima više s izrazito individualnom fizionomijom, od Šibenika do Varaždina, za razliku od Srbije. Glede drugih stvari- Bg ima, mislim, oko 400, a možda i 500 tisuća ljudi više od Zagreba. No isto tako- Zg ima oko 10% veći gradski proračun/budžet od Bg, dakle to je bogatiji i uspješniji grad, komparativno (što je gradska uprava idiotska, druga je priča).

No ni to nije presudno. Budimpešta je istinski europski velegrad, praktički jedini pravi grad u Mađarskoj. I daleko veći i vizialno impresivniji od Frankfurta.

A što je Budimpešta u usporedbi s Frankfurtom glede moći i povijesti? Pikzibner.
 
Istočno Sarajevo je unutar RS. Sasvim dovoljno što se tiče Sarajeva.
Istočno Sarajevo je nastalo iz nužde. Na teritoriji koja su držali Srbi na ledini blizu pravog Sarajeva skućili su se izbjegli Srbi iz istog i tako je formirano Istočno Sarajevo. Fino izgleda Istočno Sarajevo, ali je nekako previše sterilno i novokomponovano. Fali tamo istorijske patine i kulturnih sadržaja.

Imao je razne opcije po pitanju Krajine nijednu nije pokušao. A onda je preko svog klovna Šešelja pustio priče o "izdajnicima i stranim plaćenicima" u DOS iako su njih dvojica bili glavni izdajnici.
Opet kažem da su Milošević i Karadžić sahranili Krajinu.

I to se završilo tako što je Đukanović baš zbog pokušaja progona SPC izgubio vlast. Očekuje se i rast procenta Srba na ovom popisu.
U CG nakon Mila jeste prestao otvoreni napad na SPC za sad, ali CG je i dalje u biti anti-srpska i podržaće svaku anti-srpsku inicijativu koja dolazi sa zapada. Sadašnja crnogorska vlast već skoro pola godine ne objavljuje potpune rezultate popisa, očito jer im ne sviđa im se porast deklarisanih Srba u odnosu na popis iz 2011. Dakle oni čak ne žele ni priznati koliko Srba ima u CG, dotle ide stepen njihove srbofobije! @Demagogic ti može objasniti detaljnije šta je sadašnja crnogorska vlast, grdno si se prevario ako misliš da je ona prijateljska Srbiji i dobra za srpski narod u CG.

Napisao si da bi Srba danas bilo 500.000 što je nemoguće.
U Hrvatskoj je na popisu 1991. bilo 580.000 deklarisanih Srba i još najmanje 70.000 pod jugogoslovenskim 'kišobranom', što će reći da ih je bilo najmanje 650.000. Broj Hrvata u HR je 2021. u odnosu na 1991. opao za oko 5%. Da nije bilo rata ajde da uzmemo da bi se broj Srba smanjio za 20% zbog sistemske diskriminacije i neulaganja Zagreba u većinski srpske krajeve. U tom slučaju Srba bi danas bilo oko 520.000. To što si napisao da bi Srba u HR da nije bilo rata danas bilo samo 250.0000 je lupanje na kvadrat. To bi onda značilo da bi Srbi opali za preko 60% u mirnodopskim uslovima za samo 30 godina, što je science fiction.
 
Poslednja izmena:
Mozes li samo da mi pojasnis sto vi volite biti kmetovi vecim silama nego gazde u svojoj kuci.
Mislim to je ocigledno da ste i sada na zacelju EU, da se za sva bitna pitanja pitaju u Briselu, Berlinu i Becu u vezi vase bi trebalo drzave?
Nemoj mi samo lelemuditi kako je vama sada bolje i ostali bullshit kad se od ulaska u EU iz HR iselilo 500k Hrvata.
Balkanci su agresivni u nametanju sebe drugima. Zapadnjaci te privuku benefitima, ponudama i barem znaju umotati go*no u celofan.

Nisi u toku s vijestima. Hrvatska polako, ali primjetno napušta začelje EU-a. Iza sebe je ostavila ne samo Rumunjsku i Bugarsku, već i Mađarsku i Slovačku i napreduje dalje. Povijesno iskustvo je pokazalo da su se Hrvati i Hrvatska daleko više pitali i u Bruxellesu i u Beču i u Budimpešti, nego u Beogradu, osobito onom Beogradu kojeg je predlagao Slobodan Milošević.

Hrvatima jeste bolje u EU, jer sada mogu bez problema živjeti i raditi bilo gdje unutar EU.
 
Hrvati na Beograd gledaju kao Njujork.

Još sad kad je aktuelni režim krenuo ubrzano da pere novac sa BG na Vodi, pa sad tamo vide one oblakodere sa 30, 40 i 50 spratova.

Blješti ko Njujork.

Prostitutke iz Hrvatske dolaze u Beograd da rade. Pa dođu pa elitna prostitucija. Pevači, estrada. Beograd centar.

Dođe Hrvatica i posle dovede još neke svoje frendice, iz Zagreba, da je hebavaju Srbi za sitne pare u Beogradu. U Beogradu je niko ne zna. Veliki grad. A tamo kući priča da radi kao stjuardesa.

Zagreb posle 10h nema ništa... samo ulični psi. Sve mrtvo.

Ćuti... bjež što bi rekli.
Zapravo je obrnuto. Srpske prostitutke dolaze razvaljivati vagine i sfinktere na jadranskoj obali. Borave na jahtama bogataša koji ih koriste kao meso, plate i šutnu. Ima ih mnoštvo takvih koje dolaze iz Srbrije u Hrvatsku prostituirati se i zaraditi štogod novca kojeg ne mogu zaraditi ni poštenim radom u Srbiji.
 
Split-ispisani-ustaski-simboli-i-Mrzim-Srbiju-na-skoli.jpg


Mali još nije naučio ni da piše, a već mrzi Srbe... Školu mrzi i Srbe.

Srbi im dođu kao začin mržnje. Šta god da mrziš i na kraju dodaš mrzim i Srbe.

Mrzim _______ i Srbe.

Split. To tamo kad su pre par godina prangijama, palicama i motkama jurili sprske sportiste.
U Splitu moraš paziti što radiš i govoriš ako si gost. Tu mlate i britanske turiste ako se bahate. Sada su engleski huligani mirni ko bubice, jer su više puta završili na prisilnom odmoru u bolnici, na odjelu traumatologije.
 
Balkanci su agresivni u nametanju sebe drugima. Zapadnjaci te privuku benefitima, ponudama i barem znaju umotati go*no u celofan.

Nisi u toku s vijestima. Hrvatska polako, ali primjetno napušta začelje EU-a. Iza sebe je ostavila ne samo Rumunjsku i Bugarsku, već i Mađarsku i Slovačku i napreduje dalje. Povijesno iskustvo je pokazalo da su se Hrvati i Hrvatska daleko više pitali i u Bruxellesu i u Beču i u Budimpešti, nego u Beogradu, osobito onom Beogradu kojeg je predlagao Slobodan Milošević.

Hrvatima jeste bolje u EU, jer sada mogu bez problema živjeti i raditi bilo gdje unutar EU.
Hvala na odgovoru; naravno da ima beneficija od EU; nekad je bilo daleko vise nego danas ali opet ostaje pitanje.

Zasto je za vreme onakve SFRJ manje Hrvata selilo u “Nemacku” (nije bila samo Nemacka; Ameriku, Kanadu, Australiju, itd) nego od njenog ulaska u EU; kada vidimo opasan pad broja stanovnika za tu drzavu i narod.

Ti ljudi sigurno nisu srecni sto moraju napustiti svoj dom, ostaviti stare roditelje, bracu, sestre, prijatelje i krenuti trbuhom za kruhom…

EU ubire vas narod kao paradajz i paprike; samo sto su oni neki inzenjeri, doktori, med sestre, elektricari …. A Hrvatska je onda primorana nadomestiti taj gubitak sa raznim Nepalcima, Filipincima, itd.
 
Hrvati na Beograd gledaju kao Njujork.

Još sad kad je aktuelni režim krenuo ubrzano da pere novac sa BG na Vodi, pa sad tamo vide one oblakodere sa 30, 40 i 50 spratova.

Blješti ko Njujork.

Prostitutke iz Hrvatske dolaze u Beograd da rade. Pa dođu pa elitna prostitucija. Pevači, estrada. Beograd centar.

Dođe Hrvatica i posle dovede još neke svoje frendice, iz Zagreba, da je hebavaju Srbi za sitne pare u Beogradu. U Beogradu je niko ne zna. Veliki grad. A tamo kući priča da radi kao stjuardesa.

Zagreb posle 10h nema ništa... samo ulični psi. Sve mrtvo.

Ćuti... bjež što bi rekli.
I što je bilo kad si se probudio? Lijepo je sanjati, ali to su samo snovi i puste želje.
 
Hvala na odgovoru; naravno da ima beneficija od EU; nekad je bilo daleko vise nego danas ali opet ostaje pitanje.

Zasto je za vreme onakve SFRJ manje Hrvata selilo u “Nemacku” (nije bila samo Nemacka; Ameriku, Kanadu, Australiju, itd) nego od njenog ulaska u EU; kada vidimo opasan pad broja stanovnika za tu drzavu i narod.

Ti ljudi sigurno nisu srecni sto moraju napustiti svoj dom, ostaviti stare roditelje, bracu, sestre, prijatelje i krenuti trbuhom za kruhom…

EU ubire vas narod kao paradajz i paprike; samo sto su oni neki inzenjeri, doktori, med sestre, elektricari …. A Hrvatska je onda primorana nadomestiti taj gubitak sa raznim Nepalcima, Filipincima, itd.
Odgovor na to "pitanje" je toliko logičan da ne znam zašto se na tako nešto mora uopće odgovarati. Dovoljno je samo malo razmisliti glavom.
U EU je demokracija, Hrvatska je država članica EU i Schengenskog prostora. Bilo tko bilo kad da se sjeti može otići bilo gdje u EU, kao da idem bilo gdje u Hrvatskoj. To se u SFRJ jednostavno nije moglo.
 
Hvala na odgovoru; naravno da ima beneficija od EU; nekad je bilo daleko vise nego danas ali opet ostaje pitanje.

Zasto je za vreme onakve SFRJ manje Hrvata selilo u “Nemacku” (nije bila samo Nemacka; Ameriku, Kanadu, Australiju, itd) nego od njenog ulaska u EU; kada vidimo opasan pad broja stanovnika za tu drzavu i narod.

Ti ljudi sigurno nisu srecni sto moraju napustiti svoj dom, ostaviti stare roditelje, bracu, sestre, prijatelje i krenuti trbuhom za kruhom…

EU ubire vas narod kao paradajz i paprike; samo sto su oni neki inzenjeri, doktori, med sestre, elektricari …. A Hrvatska je onda primorana nadomestiti taj gubitak sa raznim Nepalcima, Filipincima, itd.
Odgovor je jednostavan- nije.
Brojke su pretjerane u edijima, no realna bi brojka bila od 340-400.000, i to u tom periodu, a i pitanje je koliko će se vratiti.

No ovo je drugo doba.

1970. Hrvatska (i Hrvati u BH) su bili 1. u Europi i 2. u svijetu (iza Portorika) po iseljavanju.
Sada, Hrvati- i iz RH i u BH- su negdje 7. ili 8. u Europi po iseljavanju, a u svijetu ni među prvih 25.
Iz Srbije se više iseljava nego iz Hrvatske i bilježi veći pad stanovnika. Ukratko, iz Hrvatske iseljavaju jer mogu- ako hoće, a iz Srbije jer moraju.
Proces iseljavanja je složen, a o tom sam pisao ovdje: https://forum.krstarica.com/threads/napustanje-zemlje.1000699/page-4#post-49002069

dem1.jpg

dem2.jpg


Brojke koje pokazuju da je iseljavanje (plus ostalo) iz Srbije veće su ovo. A na pitanje- a zašto ne toliko iz Slovenije ili Mađarske je jednostavno: Hrvatska nema toliko razvijenu radnu etiku i niz prozvodnih kapaciteta je propao u tranziciji, a da je ušla u EU možda 3-5 godina prije, ne bi bilo ni iseljavanja u toj mjeri. Postoji i niz drugih varijabli koje je teško odrediti.
 
Odgovor na to "pitanje" je toliko logičan da ne znam zašto se na tako nešto mora uopće odgovarati. Dovoljno je samo malo razmisliti glavom.
U EU je demokracija, Hrvatska je država članica EU i Schengenskog prostora. Bilo tko bilo kad da se sjeti može otići bilo gdje u EU, kao da idem bilo gdje u Hrvatskoj. To se u SFRJ jednostavno nije moglo.
Hteo si da se napravis pametan pa si onda poceo da glumis ludilo i “pitanje” stavljas pod navodnike i pises nebuloze koje nemaju veze sa istinom.

Za vreme SFRJ si mogao isto da napustis zemlju i putujes, a ako si bio politicki disident i zaludjenik politikom, mogao si da trazis azil i ostanes u dijaspori.

Pitanje je logicno; zasto se vise Hrvata iseljava za stalno iz HR nego sto je bio slucaj sa SR HR, kad je granica isto bila otvorena.

Samo debil ce reci kako je za bilo koju drzavu dobro, pa i Hrvatsku, da joj se narod iseljava i osipa; pa je tako i Bugarska od ulaska u EU spala sa 10 na 6mil stanovnika; progres u pm.
 
Odgovor je jednostavan- nije.
Brojke su pretjerane u edijima, no realna bi brojka bila od 340-400.000, i to u tom periodu, a i pitanje je koliko će se vratiti.

No ovo je drugo doba.

1970. Hrvatska (i Hrvati u BH) su bili 1. u Europi i 2. u svijetu (iza Portorika) po iseljavanju.
Sada, Hrvati- i iz RH i u BH- su negdje 7. ili 8. u Europi po iseljavanju, a u svijetu ni među prvih 25.
Iz Srbije se više iseljava nego iz Hrvatske i bilježi veći pad stanovnika. Ukratko, iz Hrvatske iseljavaju jer mogu- ako hoće, a iz Srbije jer moraju.
Proces iseljavanja je složen, a o tom sam pisao ovdje: https://forum.krstarica.com/threads/napustanje-zemlje.1000699/page-4#post-49002069

Pogledajte prilog 1546484
Pogledajte prilog 1546485

Brojke koje pokazuju da je iseljavanje (plus ostalo) iz Srbije veće su ovo. A na pitanje- a zašto ne toliko iz Slovenije ili Mađarske je jednostavno: Hrvatska nema toliko razvijenu radnu etiku i niz prozvodnih kapaciteta je propao u tranziciji, a da je ušla u EU možda 3-5 godina prije, ne bi bilo ni iseljavanja u toj mjeri. Postoji i niz drugih varijabli koje je teško odrediti.
Nisam ja poredio sa SRB; to je isto srednja zalost i lose je po drzavu dugorocno.
Ipak mislim sa je problem nataliteta puno ozbiljnije pitanje za opstana nacije i drzave; nego ekonomija.
Naravno da ne mislim na ekstreme, tipa neka nas je 10mil a da nemamo za kifle.
Ovo sto radi EU je robovlasnistvo u belim rukavicama.
 
Hteo si da se napravis pametan pa si onda poceo da glumis ludilo i “pitanje” stavljas pod navodnike i pises nebuloze koje nemaju veze sa istinom.

Za vreme SFRJ si mogao isto da napustis zemlju i putujes, a ako si bio politicki disident i zaludjenik politikom, mogao si da trazis azil i ostanes u dijaspori.

Pitanje je logicno; zasto se vise Hrvata iseljava za stalno iz HR nego sto je bio slucaj sa SR HR, kad je granica isto bila otvorena.

Samo debil ce reci kako je za bilo koju drzavu dobro, pa i Hrvatsku, da joj se narod iseljava i osipa; pa je tako i Bugarska od ulaska u EU spala sa 10 na 6mil stanovnika; progres u pm.
O čemu ti pričaš? Čovječe, Hrvatska je sad u EU i Schengenu i može se bilo kuda bilo kad, nema granica. Kužiš?
SFRJ je imala granice, morao si imati putovnici/pasoš da bi napustio zemlju.
Ako ti to ne shvaćaš, to nije moj problem.
Najkraći i najtočniji odgovor bi bio: jer nam se može!
 
Nisam ja poredio sa SRB; to je isto srednja zalost i lose je po drzavu dugorocno.
Ipak mislim sa je problem nataliteta puno ozbiljnije pitanje za opstana nacije i drzave; nego ekonomija.
Naravno da ne mislim na ekstreme, tipa neka nas je 10mil a da nemamo za kifle.
Ovo sto radi EU je robovlasnistvo u belim rukavicama.
Ovo što pitaš je zapravo vrlo teško pitanja i esencijalno- neodgovorivo.
Mogla bi se napisati cijela knjiga, a odgovora nema. No ja u navesti generalne crte, na stranz Hr i Srb koji su pikzibneri.

Dakle, ima nekoliko linija razmišljanja i ponašanja, te empirijskih potvrda:

* razvijene i inteligentne zemlje imaju niski natalitet. To su npr. Skandinavija, Njemačka, Italija...pa istočnoazijske kao Kina i Japan. Neovisno o tom ima li ili nema feminizma i sl. Jednostavno, ako žene nisu u nekoj mjeri religiozne i ako su ljudi orijentirani na "dobar život"- imaš nizak natalitet. To je prirodni zakon. Žene rade, ne žele imati više od 1, max 2 djece- i to je to. Možda je sci fi rješenje tipa umjetnih maternica, no to za sada nezamislivo. Italija i Njemačka nisu isti kulturni, ali jesu zapadnocivilizacijski krug. Žene rade, u Italiji baš i nema feminizma, a natalitet je katastrofalan. Zašto? Vjerojatno iscrpljenost civilizacije i hedonizam. Ne znam rješenja. Kina se nije oporavila nakon politike jednog djeteta, i na poticaje da sad opet imaju više djece, jednostavno- neće. No to je i druga civilizacija.
Dakle- strah eugenike je opravdan. Inteligentni nemaju djecu.

* muslimanske zemlje su takve gdje su žene podređene, no one su generalno i gluplje. Muslimanske su zemlje- glupe. Sovjetske muslimanske države, sada samostalne- Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan...bile su sekularizirane 70 g i ostali su tupadžije. Imaju sad visok natalitet, žene se vraćaju islamu i glupim dogmama, a same su te zemlje- glupe kao noć. Ni u komunizmu koji ih je školovao nisu razvili neku pamet.
Jedina islamska inteligentna zemlja, a ima režim koji je koma- to je Iran. A Iran sad ima natalitet ispod onoga za reprodukciju. Nakon Homeinija su eksplodirali u natalitetu jer su žene porobljene, pa je to trajalo, a onda iako je režim ostao katastrofa, društvo se razvijalo glede obrazovanja žena i općenito i natalitet je prirodno pao.

* cigani, crnci...oni uvijek imaju visoki natalitet jer su tupi. To je konstanta.

* i zadnji su primjer europske zemlje koje su siromašnije, kao Bugarska i Rumunjska, ali i Rusija s etničkim Rusima. To su zemlje koja imaju razne sudbine, no kod svih vlada depresija jer nemaju vjeru u budućnost i optimizam zbog profila kuture (nepotizam, korupcija, zastarjelo obožavanje vođa,..) tak oda bi se one mogle početi demografski oporavljati jedino ako nađu ravnotežu između moderne civiliziranosti, ekonomskog prosperiteta i volje za životom, a možda i ugroze sa strane.

Jedina razvijena zemlja koja ima dobar natalitet kod normalnih ljudi je Izrael. I to zato što imaju optimizam i vjeru u sebe i budućnost, kao i stalnu prijetnju muslimana i ostalih. Globohomo priča nema veze, gay pride u Izraelu je svjetski, pa nikom ništa. Žene dr. znanosti imaju i 4 djece. To je vjera u život i budućnost, a dobro je d aimaju ugrozu tih Arapa. Židovi pak u SAD, vrlo prosperitetni, imaju nizak natalitet kao i ostali bijelci.
 
Ovo što pitaš je zapravo vrlo teško pitanja i esencijalno- neodgovorivo.
Mogla bi se napisati cijela knjiga, a odgovora nema. No ja u navesti generalne crte, na stranz Hr i Srb koji su pikzibneri.

Dakle, ima nekoliko linija razmišljanja i ponašanja, te empirijskih potvrda:

* razvijene i inteligentne zemlje imaju niski natalitet. To su npr. Skandinavija, Njemačka, Italija...pa istočnoazijske kao Kina i Japan. Neovisno o tom ima li ili nema feminizma i sl. Jednostavno, ako žene nisu u nekoj mjeri religiozne i ako su ljudi orijentirani na "dobar život"- imaš nizak natalitet. To je prirodni zakon. Žene rade, ne žele imati više od 1, max 2 djece- i to je to. Možda je sci fi rješenje tipa umjetnih maternica, no to za sada nezamislivo. Italija i Njemačka nisu isti kulturni, ali jesu zapadnocivilizacijski krug. Žene rade, u Italiji baš i nema feminizma, a natalitet je katastrofalan. Zašto? Vjerojatno iscrpljenost civilizacije i hedonizam. Ne znam rješenja. Kina se nije oporavila nakon politike jednog djeteta, i na poticaje da sad opet imaju više djece, jednostavno- neće. No to je i druga civilizacija.
Dakle- strah eugenike je opravdan. Inteligentni nemaju djecu.

* muslimanske zemlje su takve gdje su žene podređene, no one su generalno i gluplje. Muslimanske su zemlje- glupe. Sovjetske muslimanske države, sada samostalne- Uzbekistan, Kazahstan, Turkmenistan...bile su sekularizirane 70 g i ostali su tupadžije. Imaju sad visok natalitet, žene se vraćaju islamu i glupim dogmama, a same su te zemlje- glupe kao noć. Ni u komunizmu koji ih je školovao nisu razvili neku pamet.
Jedina islamska inteligentna zemlja, a ima režim koji je koma- to je Iran. A Iran sad ima natalitet ispod onoga za reprodukciju. Nakon Homeinija su eksplodirali u natalitetu jer su žene porobljene, pa je to trajalo, a onda iako je režim ostao katastrofa, društvo se razvijalo glede obrazovanja žena i općenito i natalitet je prirodno pao.

* cigani, crnci...oni uvijek imaju visoki natalitet jer su tupi. To je konstanta.

* i zadnji su primjer europske zemlje koje su siromašnije, kao Bugarska i Rumunjska, ali i Rusija s etničkim Rusima. To su zemlje koja imaju razne sudbine, no kod svih vlada depresija jer nemaju vjeru u budućnost i optimizam zbog profila kuture (nepotizam, korupcija, zastarjelo obožavanje vođa,..) tak oda bi se one mogle početi demografski oporavljati jedino ako nađu ravnotežu između moderne civiliziranosti, ekonomskog prosperiteta i volje za životom, a možda i ugroze sa strane.

Jedina razvijena zemlja koja ima dobar natalitet kod normalnih ljudi je Izrael. I to zato što imaju optimizam i vjeru u sebe i budućnost, kao i stalnu prijetnju muslimana i ostalih. Globohomo priča nema veze, gay pride u Izraelu je svjetski, pa nikom ništa. Žene dr. znanosti imaju i 4 djece. To je vjera u život i budućnost, a dobro je d aimaju ugrozu tih Arapa. Židovi pak u SAD, vrlo prosperitetni, imaju nizak natalitet kao i ostali bijelci.
Znaci genijalci ce da izumru a debili da se namnoze, kao u onom filmu Idiocracy 😂

Tacno, resenje je u sistemu koji ne primorava zenu da radi da bi familija mogla da se prehrani i ima za osnovne zivotne potrebe; ali to ne odgovara kapitalizmu gde je sve kao sto ime kaze, podredjeno kapitalu i niskoj ceni rada.
 
Znaci genijalci ce da izumru a debili da se namnoze, kao u onom filmu Idiocracy 😂

Tacno, resenje je u sistemu koji ne primorava zenu da radi da bi familija mogla da se prehrani i ima za osnovne zivotne potrebe; ali to ne odgovara kapitalizmu gde je sve kao sto ime kaze, podredjeno kapitalu i niskoj ceni rada.
Pa vidiš u Kini, koja je drugačija civilizacija. Nije podređeno kapitalu nego nacionalnoj ekonomiji, ljudi bolje žive...pa svejedno begaju u SAD. I to pravi Kinezi, a ne manjine.

https://edition.cnn.com/2024/01/08/...nts-illegal-crossings-intl-hnk-dst/index.html

Dakle, ovo je tranzicijsko vrijeme za civilizaciju. Možda genetski inženjering i nešto promijeni. A možda blesavi bijelci izumru jer ih preplave obojeni idioti koji se ne mogu prehraniti, oni pak izumru jer su pretupavi i ostanu kiborgizirani žutaći kao jedina vrsta ljudi.

Nikad se ne zna i ne može s eprojicirati za 40, a kamoli za 100 godina.
 
Pa vidiš u Kini, koja je drugačija civilizacija. Nije podređeno kapitalu nego nacionalnoj ekonomiji, ljudi bolje žive...pa svejedno begaju u SAD. I to pravi Kinezi, a ne manjine.

https://edition.cnn.com/2024/01/08/...nts-illegal-crossings-intl-hnk-dst/index.html

Dakle, ovo je tranzicijsko vrijeme za civilizaciju. Možda genetski inženjering i nešto promijeni. A možda blesavi bijelci izumru jer ih preplave obojeni idioti koji se ne mogu prehraniti, oni pak izumru jer su pretupavi i ostanu kiborgizirani žutaći kao jedina vrsta ljudi.

Nikad se ne zna i ne može s eprojicirati za 40, a kamoli za 100 godina.
Beli narodi moraju da stvore novi sistem; Humanizam, gde ce deca i zdrava porodica biti prioritet drustva.
 
Evo gledam.
Postavljaš sliku iz Hrvatske na temi koja se bavi Hrvatima.
Ko je opterećen i čime?
Tema je zašto su kroati toliko opterećeni srbima, kojekude !

snv-tw03.jpg


De odgovori nam već jednom, ZAŠTO VAŠA MLADEŽ HOĆE HEBAT BAŠ SRPSKE ŽENE I SRPSKU DJECU ?

A ne talijansku, slovenačku, mađarsku, austrijsku ili neku drugu na primer ? :think:
 
Tema je zašto su kroati toliko opterećeni srbima, kojekude !

Pogledajte prilog 1546641

De odgovori nam već jednom, ZAŠTO VAŠA MLADEŽ HOĆE HEBAT BAŠ SRPSKE ŽENE I SRPSKU DJECU ?

A ne talijansku, slovenačku, mađarsku, austrijsku ili neku drugu na primer ? :think:
Koga zabole dupe za hrpicu debila?
Opali svakog sa 10k ojra po džepu i idemo dalje.
A to šta pitaš zašto baš Srbi, pa zato jer su oni bili zadnji koji su rušili po Hrvatskoj. Tako i ti o Šiptarima, a Mađari su ti sasvim okej iako su činili strašne zločine u WW2.
 

Back
Top