Zanimljivo o Srbiji

U Kraljevu je 1927. godine osnovana Državna fabrika aviona Kraljevo. Proizvodila je avione tipa Brege 19 i Dornije Do 17.
Pogoni fabrike aviona su teško oštećeni u II svetskom ratu, a posle II svetskog rata, fabrika aviona je pripojena Fabrici vagona Kraljevo, čime je okončana proizvodnja aviona.
 
Najviša tačka u Srbiji je Velika Rudoka, vrh na Šar-planini i nalazi se na 2.658 m nadmorske visine, a nakon toga je vrh Đeravica na Prokletijama (2.656 m).
Najniža tačka u Srbiji se nalazi na ušću reke Timok u Dunav (tromeđa sa Rumunijom i Bugarskom), na 28 m nadmorske visine.
 
Obedska bara predstavlja prvo zaštićeno područje u Evropi i drugo u svetu, još od 1874. godine, s
vega dve godine nakon proglašenja prvog nacionalnog parka Jeloustona (SAD).
 
Đavolja Varoš broji ukupno 202 zemljane figure različitih oblika i dimenzija, visine od 2 do 15 m, širine od 0,5 do 3 m, sa kamenim kapama na vrhu.
Djavolja-varos-jednodnevni-izlet-u-Srbiji-Ljiljana-Mitrovic-768x402.jpg
 
U holu Crvenog krsta u Ženevi nalazi se tabla na kojoj je ispisano sledeće:
„Budi tako human kao što je bila Srbija humana 1885. godine“.
Naime, tada je Srbija pomogla Bugarskoj, iako su te dve zemlje bile u ratu.
 
Reka Toplica je najveća leva pritoka Južne Morave, a najzanimljivija je po tome što, obilazeći brdo Hisar na ulazu u Prokuplje, jednim delom svog toka teče uzbrdo. Ova retka pojava naziva se epigenija, a Toplica je jedina reka u Evropi, koja poseduje ovakav deo toka.
 
Spomenik Ćele-kula je jedna od najvećih građevina napravljena od kostiju na svetu. Spomenik se nalazi u okolini Niša
i napravljen u znak odmazde tadašnje Turske vlasti koja ga je izgradila od lobanja, poginulih srpskih ratnika u Prvom srpskom ustanku.
 

Najmanja crkva u Srbiji nalazi se u selu Dojinoviće, na obroncima Golije. Sagrađena je polovinom 17. veka. Spoljašnje dimenzije crkve su 4 metra sa 2,62 metra, streha je od tla udaljena 1,80 metara, a u unutrašnjosti, prostor od ulaza do oltara namenjen vernicima, ima 2 metra sa 1,5 metara.
Od zida do zida - metar i po!

"Predanje kaže da je ovdašnji turski aga dozvolio gradnju crkve pod uslovom da bude na nepristupačnom mestu i onolika kolika može da bude sagrađena za dan i noć", objašnjava mladi sveštenik Dalibor Lazić, čijoj parohiji pripada ova crkva.
 
Mošti Svetog Save nisu spaljene na Vračaru nego na Tašmajdanu.
Srbija je prva zemlja koja je u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam. Sretenski ustav iz 1835. godine je bio toliko liberalan
da je Austrija tražila njegovo hitno ukidanje, a ruski ambasador ga je pogrdno nazvao “francuskim semenom na Balkanu”.
 
Slavna srpska glumica Mira Banjac (rođena 4.11.2929. godine), sa svoje 94 godine postala je i zvanično najstarija živa glumica na svetu.

Živa nam bila i glumila još mnogo godina, poštovana Miro! 👏
 
Mina-Milosevic_Zapis-03-1-1-768x512.png


Zapis je sveto drvo u srpskoj tradiciji.

Poznat je još i kao potpis, miro, bogomolje.
Za sveto drvo se najčešće bira drvo hrasta, ali može biti odabrano i drugo drvo: cer, brest, divlja kruška.
Zapis je tabuiran i neprikosnoven, što znači da se na njega ne sme peti, njegove grane i stablo se ne smeju uništavati.
Smatra se svetinjom tog mesta. Osveštava se na dan koji je označen kao seoska slava, tj. obetina ili zavetina.
U Srbiji ima zapisa starih i preko 600 godina.
 
Od svih naroda pravoslavne veroispovesti, jedino Srbi slave krsnu slavu.

Slavljenje sveca – zaštitnika porodice jedinstven je religijski običaj u Srba, uspostavljen u vreme napuštanja paganstva i pojedinačnih božanstava koje je imala svaka kuća, te izborom svetitelja za zaštitnika domaćinstva. Slavljenjem slave srpska porodica poštuje ne samo svog sveca i Crkvu, već i svoje pretke i sebe samu.

Krsna slava kao porodični praznik zadržala se samo kod Srba zahvaljujući tome što je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, liturgijski sistematizovao preimenovane paganske mnogobožačke idole.
 

Back
Top