Ово је тачно што си рекао али у оваквим куповинама политика је много јачи адут него новац.ovim potezom u mojim ocima je ispao veleizdajnik za te pare je mogao mnogo bolje opremiti srpsko vazduhoplovstvo za 3-3.5 milijarde mogao je uzeo 36 j-10d (1.8 milijardi) jednomotoraca da nam zameni i orlove i migove uz to bi dobio i najbolju raketu v-v dugog dometa na svetu pl-15 dometa 150-200km i jos 14-16 j-31 (1.2-1.4milijardi) ovaj avion je stelt i u rangu f-35 a on ce uzeti smrdljivih 12 rafala koji nece bitno povecati snagu nase avijacije i dobice najgore moguce naoruzanje mica rakete dometa 120km taj domet imamo vec u naoruzanju sa ruske strane i sve to francuzi mogu da zakljucaju ako bude neke terepane na kosmetu sa natom kao sto su francuzi to uradili argentincima tokom foklandskog rata kada su zakljucali rakete exocet argentinicma a da ne pricamo o rezervnim delovima i jos na stranu sto te avione ne bi videli pre 2030 ako i tada ali ne moze veleizdajnik da uzme ono sto bi stvarno zastitilo srbiju jer ne da sef hil da slucajno ne bi narusila balans nato moci na balkanu ovako ce odraditi lep posao za svoje gospodare uzet ce avione koje nato u svakom trenutku moze kontrolisati a usput i platiti francuzima ogroman reket za avione koji nas nece zastiti
Руске авионе не може да купи јер Русији је потребан сваки авион који произведе и тренутно их има толико да задовољавају потребе РВ-а у Украјини али за било какво друго обимније ангажовање авијације немају их довољно а и политички није могуће јер је Русија под санкцијама, бар што се европских држава тиче.
Кинеске Ј-10 може да купи али НАТО ће јако тешко дозволити тај вид трансакције јер како би то одјекнуло да једна "неутрална" држава, окружена НАТО чланицама, купује кинеске авионе. Кинеске пво системе су нам једва дозволили да купимо.
Шведски Грипени су добри авиони али њих мало време гази и Швеђани спорије раде на унапређеним верзиајма.
Тајфун је авион који је био у игри али нам је речено да не можемо да га купимо из политичких разлога а можда и боље јер је то летелица са много недостатака. Мали број држава је то купио.
Ф16 - блок 72 је нешто што сам највише желео да купимо и надао сам се томе али и то је политичка одлука. Неће Амери да нам продају ни блок 70 за сада. Колико имам информација Србија копа и рукама и ногама да нам се дозволи набавка ових авиона и има извесног помака али далеко је још то од набавке.
Рафал нам остаје као најизвеснија опција. То је стварно добар авион и за наше потребе и више него што је потребно али и он има мана: јако су скупи и сложени за одржавање, дуго се чека на испоруку и колико нам је заиста потребан такав авион. Конфигурација коју Рафал има је нешто што се полако превазилази, застарева и та концепција летелице нема неку будућност.
Можда треба размотрити могућност набавке половних Ф16 блок30 од Грчке. нама би то можда била и најбоља комбинација. Купити 12-16 комада за по 30-40 милиона$/комаду и платити модернизацију 20-30 милиона $/ комаду и довести их у одлично стање.
Poslednja izmena: