Адвентисти и ЈС су двије најпознатије вјерске заједнице које вјерују у тзв. сан душе. Наиме то је учење да су мртви након смрти несвјесни, да спавају и да нема бесмртне душе која је свјесна послије смрти. Међутим ово учење негира васкрсење људи и основу хришћанске религије. Ово учење нам говори да послије смрти од човјека ништа не остаје. Долази до 100% реалне дезинтеграције људског бића. Човјек постаје ништа. На крају времена мртви ће устати међутим по овом учењу, иако то представници овог учења никада неће признати, не устају они мртви који су заспали већ њихови идентични клонови. Онај првобитни човјек је 100% нестао кад је умро а пробудио се његов клон. То није васкрсење већ поновно екс нихило стварање. Адам је створен из ничега али он није васкрсао већ је тад први пут створен. Тако ће, по овом учењу, бити поново створени клонови мртвих људи.
Ево на једном примјеру. Ја сам Маки и умро сам. Престао сам у потпуности постојати. Никад се нисам пробудио већ Бог ствара клона са мојим сјећањима. Назовимо га Клон Маки. Између Макија и Клон Макија не постоји никаква онтолошка повезаност. Маки није Клон Маки. Он можда има сјећања Макија али то нисам ја. Ја сам 100% нестао кад сам умро.
Адвентисти дословно имају документ гдје ово и признају на посредан начин.
"
Of course, there are many aspects of the physical resurrection that we do not understand. But of one thing we can be sure: Our “resurrection” does not depend on the safekeeping of the present material substances of our bodies. It depends on the power of our Creator to safeguard our identity and to re-create us at a given moment with a new (perfect) body that will never need any cosmetic surgery or antiaging pills. We have no idea how God is going to perform this miracle. But the God who could create life here to begin with certainly has the powe rto re-create the earth and fill it with the people whose identities have been safeguarded in the divine memory. Our hope is not based on anything we can verify with our intellect or our senses. The resurrection involves a realm of existence far beyond anywhere science can take us. But it is based on the fact that Christ has conquered death. As a result, the death of the believer is but a temporary “sleep” from which he or she will be raised and given eternal life."
https://documents.adventistarchives...BQ*MTcwNTk2NDUxNC4xLjAuMTcwNTk2NDUyMC4wLjAuMA..
Чак су ставили васкрсење под наводнике. Дакле Бог по адвентизму код Себе чува наш идентитет и онда то ставља у ново тијело. То је клонирање а не васкрсење. Ако ја хипотетички учитам своја сјећања у неки суперкомпјутер постоје два одвојена бића са мојим сјећањима. Један ја и једно биће у компјутеру. Ако то биће ставим у неко материјално тијело то биће није постало ја. Ја сам идаље одвојен иако дијелимо иста сјећања. Тако и по овом учењу. Нема васкрсења већ клонирање. Нема континуитета постојања којег има ако постоји свјесна бесмртна душа која остаје активна и послије смрти.
Па ви видите да ли је ово хришћанско учење.