Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi da vas pitam...ima li medju vama onih koji macke drze u stanu? I jel ih pustate napolje?

Ima nas. :lol:
Moje mačke ne izlaze napolje.
Pokušavali smo par puta na vikendici (gde je inače čista priroda) da ih pustimo, ali one od ulaznih vrata nisu htele dalje...

Kao što Mimi reče, ukoliko želiš da ti ljubimac izlazi napolje, jedini način je da prevaziđeš odbojnos prema povodcu (a moj savet je da uzmeš malo mače, a ne formiranu mačku, jer sa starijim mačkama to ide mnogo teže ili nikako).

Srećno. :)
 
Ima nas. :lol:
Moje mačke ne izlaze napolje.
Pokušavali smo par puta na vikendici (gde je inače čista priroda) da ih pustimo, ali one od ulaznih vrata nisu htele dalje...

Kao što Mimi reče, ukoliko želiš da ti ljubimac izlazi napolje, jedini način je da prevaziđeš odbojnos prema povodcu (a moj savet je da uzmeš malo mače, a ne formiranu mačku, jer sa starijim mačkama to ide mnogo teže ili nikako).

Srećno. :)
.... moje je iskustvo ,,da moze da se vrlo lako uradi nesto i sa odraslim mackama,,,ali samo ako ih doneses u drustvo od par macaka koje imaju istu naviku( recimo da izlaze napolje ili da kake u pesak)
i vrlo lako cak i odrasle macke poprime navike vecine- verovatno kao i ljudi
 
Cao svima! Kako vreme polazi, otvaraju se nova pitanja i novi "problemi", a vi ste mi jedini savetnici (posto nemam nikog ko ima macke u svom okruzenju, a u porodici su uglavnom svi ljubitelji pasa). Pitanje je sledece: kako da znam ima li maca buve? I da li je moguce da ima samo jednu? Upravo sam dosla od tetke koja godinama ima pekinezere, zive sa njom u stanu. Tako da je ona jedna od retkih sa kojima mogu da porazgovaram na temu kucnih ljubimaca. I ona mi kaze- pa uzmi je i pregledaj je da li ima buve. Ah, kao da je to jednostavno, ona ne shvata da mace nisu tako poslusne kao njeni kucici. Ova moja je tvrdoglava do zla boga i uz to hiperaktivna. Mogla bih je pregledati jedino u momentu kada mi zaspi u krilu, drugacije nikako. Tetka mi kaze da se frontlajn daje za preventivu, da ne dobiju buve ali da ako ih vec ima, da nece resiti problem. I dala mi je neki prasak koji ona ima, moguce da je i njenim kucicima to stavljala. Na deklaraciji pise da je i za mace i kuce, ali ja se ipak bojim da je naprasim da moja budalica ne polize to i ne otruje se. Kako da postupim??? Da li moze da se otruje? I ako je pospem praskom da li posle moram da je okupam? By the way, taj prasak sto mi dala tetka pomalo zastrasujuce deluje, ambalaza crno crvena, sa nacrtanim insektima, pise: "insekticid, neo pirox vet". Pomagajte i dajte savet, dragi prijatelji! :) I imajte u vidu da je to malo mace! A sto se tice mojih sumnji da ima buvice, ona se pomalo ceska, nista preterano, i juce dok sam je mazila, kao da sam osetila nesto pod prstom i kad sam pogledala ucinilo mi se da sam videla buvu. Ali nisam sigurna. Danas se ceo dan lovim sa njom da je malo bolje pogledam ali se mala moja cica ne da.
 
Nensika, buve se vide golim okom, crne su i veličine...hm... npr malo manje od zrna pirinča. Mače će se češati ako ima buve i obrati pažnju na mestima gde maca spava da li iza nje ostaju bela jajašca ili crne tačkice (to je valjda buvlja kaka). Ako to primetiš to je siguran znak da ih ima, i to dovoljno da ispadaju iz nje :mrgreen:
Koliko ja znam, Frontline se ne koristi kao preventiva nego rešava posledicu, ali ampule imaju i produženo dejstvo, tako da, ako maca izlazi napolje, par meseci nećete imati problema. Ako, pak, ne izlazi, ne bi trebala nikad više da dobije buve. Ja sam sasvim zadovoljna ampulama Frontlinea, ali ne znam da li se sme koristiti na tako malim macama.... davno nisam imala mače :heart:
 
I ja sam koristila taj Neo pirox vet u svim bojama kojim postoji i nista nije delovalo.Ja sam mojim stavila frontline(plavu ampulu) bez prethodnog ciscenja jer on ubija i stiti.Cula sam to od vise njih.Praskovi vise ne deluju na buve.Jedino ako nisi sigurna za frontline,idi u vet.stanicu ili polj. apoteku i trazi tecnost NEOSTOMOSAN ili Objasni ovako: Treba mi tecnost slicna Neocidol-u ali za mace.NIKAKO NEOCIDOL-To je za pse, ovo je blaze.Ne mogu da se setim tacnog naziva, ali je na D...Time okupas (30 kapi na 1l vode)i pazi da se maca sto manje lize. Ponovis za 10 dana kako bi unistila one koje se u medjuvremenu izvedu od preostalih jaja.A posle mozes da stavis frontline ili ogrlicu.Ja sam uvek za oba.

Ja ovo gore koristim stalno preko leta cim im se pojave ako nemaju ogrlicu.Samo ako ih samo time kupas, a nista ne stavljas kao zastitu, moras da ponavljas cim posumnjas da ih ima ponovo.

SAMO STROGO PAZI USTA > OCI > USI
 
naprašila sam je danas dva-tri puta praskom koji mi je tetka dala, i ispalo joj je 6-7 buva. Onda sam istresla prekrivače, mašina mi radi ceo dan, :) sve sam usisala, njeno ćebence sam naprašila istim praškom. Sta dalje da radim? Da li ću ovako rešiti problem? Čitala sam da ostaju jajašca od buva... Hoće li i ona nestati od ovog praška? Joj, najgore mi je ovo. Bojim se da buve ne ostanu u kući pa da nas ljude napadnu. Evo, kako pomislim sva se naježim i počnem da se češem.... :) Samo neki problemi.
 
Pa otprilike svuda koda se maca zadržavala, i posle nekog vremena usisaš. A detalje ne znam tačno, neko drugi je to isprobao, mene samo podsetio da smo se pre izvesnog vremena (5-6 godina) spremali da nabavimo bornu kiselinu upravo zbog najezde buva.
 
Evo kako ćeš macu pregledati:
Najlakše se vidi na mestima gde je krzno belo (ne znam koje ti je boje mačkica), to je obično oko vrata, gde buva i ima najviše.
1. Uvališ se u fotelju, staviš macu u krilo i maziš dok se ne opusti ili zadrema. Prčaj joj i mazi je da joj bude lepo, jer ovo treba da postane rutina.
2. Dok ona leži na stomaku pregledaj joj oko ušiju i zadnji deo vrata. Prstima podigni krzno suprotno od pravca u kom stoji i polako pomeraj palac tako da vidiš macinu kožu.
3.Kad je postaviš na leđa, isto tako pogledaj na grlu, obrazima, stomaku i ispod "pazuha", to su mesta koje maca ne može da čisti a topla su pa tu buve uživaju. Ako je maca jako buvljiva videćeš crna ili tamno smeđa stvorenja kako bezglavo beže od tvog prsta. Ponegde ćeš naići na sitne crne tačkice, kao prašina - to je buvlji izmet, a obično ni buva nije daleko. Buve se obično tamane između dva nokta, a čula sam da dobro ide i pincetom, ali ja ne uspevam. Ipak je najbolji Frontlajn.
Dok je maca mirna, usput joj pregledaj i ušne školjke i to generalno (povuci uvo nazad, razgrni krzno i dooobro gledaj). Tu nema buva, ali može biti prašine, glivica i koječega. Uške treba da budu ružičaste i čiste bez naslaga masti i bilo čega crnog. Ako ti je išta sumnjivo, natopi malo vatice mlakom vodom, iscedi i dobro joj očisti uši pa prati kakve će biti sledeći put, recimo za par dana.

Mačke ovakvu kontrolu ne vole, ali je neophodna pa moraju da se naviknu. Naročito ako je puštaš napolje, jer osim buva preko leta često znaju da pokupe i krpelje. Kad se jednom privikne, oboma će ovo biti rutinsko maženje a inspekcija onako - kao usput...
 
Poslednja izmena:
Hvala i tebi Kajo!!!! Svi ste super! :heart: Kaže meni moja tetka, koja ima kučiće: "Pa kako ne možeš da je pregledaš, ti vaspitavaš nju, a ne ona tebe!".... Ne razume da su mace svojeglave i da neće tako lako da se pokore kao psi!! A ja sam poludela za mojom Cicikom! Obožavam je! I ljudi, ne znam je li to sugestija zbog članaka koje u zadnje vreme intenzivno čitam kako bih što bolje upoznala svet mačaka, ali meni se čini da mi je u životu sve krenulo na bolje otkako je maca došla kod nas! Ozbiljno! Sa sestrom živim, i redovno smo se svadjale, ne pitajte kakve su to svađe bile. Od kad je maca sa nama, mi se slažemo- nikad bolje! Ja sam sjajno raspoložena, i na drugim poljima mi je "krenulo"!!! :cool:
Eto, tako... Jako sam zadovoljna svojim novim članom porodice, a svi ovi problemčići će se već nekako rešiti, zar ne?? I gliste, i buvice, i vaspitavanje, učenje na wc, i veterinari i vakcine.... A eto i vi mi pomažete baš mnogo!
 
Nensika, imaš na nekoj od prethodnih strana link sa kojeg možeš da skineš priručnik o macama, odličan je. Čini mi se da ga je Kaja stavila ali nisam sigurna :rumenko:

Životinje jako dobro mogu da srede porodičnu situaciju, moj pokojni ujak je imao psihičkih problema, česte i duboke depresije i neuropshijatar je predložio kućnog ljubimca kao most između ukućana (ujaka i bake). Mačak je napravio čudo, imali su o čemu zajednički da brinu, da pričaju i mnogo je pomogao u rehabilitaciji mog ujaka.
Ja razmišljam da uzmem neku sličnu temu za diplomski ali još uvek nisam sigurna da li bi i kom bi profesoru to smela da predložim :mrgreen:
 
Da, slažem se sa tim, tj. osećam to blagotvorno dejstvo o kom govoriš na svojoj koži! Zašto da ne, mogla bi to da bude dobra tema za dipl.!! Ne znam šta studiraš, (verovatno psihologiju ili medicinu???) ali znam da svaki profesor voli teme koje nisu izlizane, ispričane 1000 puta, vole kad nešto što iziskuje malo kreativnosti, istraživačkog rada! Super ideja!
 
Pa opšte je poznato da su kućni ljubimci najbolji antidepresivi.
Desi se da sam ljuta kao zmaj, pojela bih nekoga, a onda dođu moje cice pa mi se lepo jave, malo se omaze i traže da jedu i dok si trepnuo - ja zaboravila da sam ljuta!
 
E cao svima... Ja sam nov ovde, ali sam ''stari'' ljubitelj maca...Nisam ih imao mnogo ali sam imao tu srecu da ih imam dugo.. Prva maca je bio Meo, obican crni macor, koji je imao nezgodu sa godinu ipo dana i izgubio oko, kad je imao 6g zgazio ga je auto.. Sledeci je bio Beki, mukica ni on nije dugo poziveo, nije ga bilo dva dana i nasao sam ga na tavanu jako bolesnog i sa ranom na vratu, otisli kod vet konstatovan je ujed , verovatno pacova i dobio je inekciju no ipak je uginuo sutradan, sledeca je bila Sivka totalno luda macka koja je imala 11 godina kada je uginula od karcinoma pluca... Imala je ukupno 22 maceta, ali je odgajila 34 jer je uspela da ukrade i donese 12 tudjih... Sada imam malu Drugaricu Dudu, koja ce 17.12. da napuni dva meseca, preslatka i vesela Ruska plava maca, zivahna je i obozava da grize i ujede, ruke su mi u ranama ali nema veze... Jedino ne ume da zatrpa kaku, jednostavno jedva ceka da kaki i izlece iz peska da se igra...drugi problem je sto imamo buvice, ne mnogo ali joj recimo svaki drugi treci dan nadjem jednu i uredno izvadim i ubijem... Pitanje glasi, cime ovo mace od skoro dva meseca da ocistim od buvica? Ja sam u stanu na 7 spratu i planiram da Dudu vodim napolje kad malo poraste, naravno na povodcu a kome je smesno nek se smeje i nek mu je na zdravlje.... Za sada se navikavamo time sto je nosam u ''kengur'' duksu, obozava da ide u prodavnicu i da prati goste, kad udje u duks znam da je vreme za setnju, gleda ljude, vozila, decu.... Ne znam sto vam ovo sve pisem, ali eto - zelim da podelim... Duda sada spava
 
Nisam jos... Savetovao sam se sa veterinarom i treba da se vakcinise kad bude imala dva meseca pa cemo tada i da je cistimo od parazita...sad ce to za nekih nedelju dana (17.12.) Necu da je sterilisem, ona je Ruska plava, doduse nema papire, ali vec imam ''rezervisana'' dva maceta...
 
Nisam jos... Savetovao sam se sa veterinarom i treba da se vakcinise kad bude imala dva meseca pa cemo tada i da je cistimo od parazita...sad ce to za nekih nedelju dana (17.12.) Necu da je sterilisem, ona je Ruska plava, doduse nema papire, ali vec imam ''rezervisana'' dva maceta...

Bilo bi poželjno da čišćenje od parazita i vakcinacija ne budu baš u isto vreme.
Možeš na primer da je sada čistiš od glista, a da vakcinaciju zakažeš za kraj decembra.
 
Aaaaaa...moja mala plavojka Ruskinja Drugarica Duda je sa nepuna dva meseca danas naucila da otvori komodu u kojoj stoji whiskas..... kako smo pametni... sad to treba premestiti, bar otvorene vrece jer ne bi bilo dobro da se ''predozira'', alavica jedna....
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top