ШПИЈУНИРАЊЕ ПО УГОВОРУ

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Шпијунирање по уговору


За послове откривања терориста у Авганистану и Пакистану, Пентагон ангажовао приватне „кооперанте”
blackwater%7Es600x600.jpg
"Блеквотеровци" у акцији у Ираку



Од нашег сталног дописника

Вашингтон, 15. марта„Блеквотер”, контроверзна приватна војска, која је по уговору у Ираку обављала многе послове уместо америчке војске (у међувремену је променила име у „Xe Services”), није једини спољни „кооперант” Пентагона у два рата које данас води. Како открива данашњи „Њујорк тајмс”, приватници су навелико ангажовани и на пословима шпијунирања у Авганистану и Пакистану, конкретно прикупљања информација о вођама побуњеника како би били прецизно лоцирани и, потом, уз помоћ беспилотних летелица, ликвидирани.


Реч је о прилично екстензивној шпијунској мрежи која је, пре свега, у пограничном подручју ове две земље радила независно од ЦИА, под надзором Мајкла Д. Фарлонга, некадашњег ваздухопловног официра и специјалисте за „психолошке операције”, којима се, како се наводи, бавио у Ираку и на Балкану.




troop-levels-chart2-muck.jpg

Gornja linija pokazuje broj angažovanih privatnih lica (u hiljadama)


Фарлонг је тренутно „грађанско лице” на високом положају у Пентагону, а радно место му је у једној војној бази у Сан Антонију. Због сумњи да је оно што је радио било незаконито – на то се пожалио шеф ЦИА станице у Кабулу – против њега је покренута кривична истрага.
Према ономе што је, после очигледно детаљне новинарске истраге, написао „Њујорк тајмс”, Фарлонгова операција је била по свему једна мутна радња у којој су помешани новинарски и шпијунски послови. Фондови намењени за једно трошени су за нешто сасвим друго, а од свега се највише окористили бивши специјалци и некадашњи ЦИА оперативци, замаскирани у предузетнике у фирмама, чија је обавештајна делатност скривана фасадом медијског бизниса.
Међу главним актерима су Роберт Јанг Пелтон, „аутор” специјализован за текстове из ратних зона. Он је „Њујорк тајмсу” изјавио да су његови извештаји о Авганистану писани за поручиоца, Мајкла Фарлонга, били намењени „разумевању ситуације”, али су, уместо тога, „коришћени за убијање људи”.


Његов партнер је Исон Џордан, бивши продуцент вести Си-Ен-Ена. Обојица су Пентагону предочили – а војска прихватила – пројекат јавног вебсајта чији би садржај „влади помогао да боље схвати регион”. За то су добили извесну своту (не кажу колику), али истовремено Фарлонга оптужују да је „милионе долара” којима је требало да буде финансиран њихов сајт (www.afpax.com), искористио за обавештајне операције лоцирања терориста и нападе на њих.


Други „кооперант” била је приватна фирма за „стратешке комуникације” под именом „International Media Ventures”, која запошљава бивше специјалце, укључујући и некадашње командосе „Делта” јединица, које су после 11. септембра 2001. коришћене за проналажење и ликвидације осумњичених терориста. У одбору њених директора донедавно је био и генерал Дел Л. Дејли, бивши шеф Здружене команде специјалних операција.


Помиње се и „American International Security Corporation”, фирма коју води Мајк Тејлор, бивша „зелена беретка”, који је изјавио да је са обе стране границе прикупљао информације „о могућим претњама америчким снагама”, али да није специфично унајмљен да лоцира побуњенике као мете.


Пентагон је Мајклу Фарлонгу средином 2008. поверио да ангажује приватне компаније за прикупљање и обраду информација о политичкој и племенској култури Авганистана. Да ли је постојао интерни договор да се то претвори у ангажовање приватних „Џемс Бондова”, званично се не зна.
По једној претпоставци, ангажовање приватника је био начин да се заобиђе пакистанска забрана америчког војног деловања на његовој територији. Операција је наводно недавно суспендована, а од 22 милиона, колико је за ово било одобрено, 15 милиона, како пише „Њујорк тајмс”, није прокњижено.


--------------------------------------------------------
drone-atack.jpg






Оператери „дронова” – „нелегални ратници”

Вашингтон Оперативци ЦИА који даљински управљају беспилотним летелицама – такозваним „дроновима” – све више коришћеним за ликвидацију побуњеника у Авганистану и нарочито у Пакистану, „незаконити су ратници” према међународном ратном праву, тврди Гери Солис, професор Правног центра Џорџтаун универзитета.

У колумни објављеној у „Вашингтон посту”, професор Солис, аутор књиге „Право ратног конфликта”, тврди да их у такав статус ставља чињеница да не носе униформе нити друге војне ознаке, и што су, упркос томе што навођење обављају из седишта ЦИА у Ленглију, у предграђу Вашингтона, „директни учесници у конфликту”, што је забрањено на основу два протокола која су 1997. придодата Женевским конвенцијама из 1949. Због тога може да им буде суђено пред цивилним или војним судовима и немају право на статус ратних заробљеника. Такође, они су и легитимне мете противничке стране, где год да се налазе.


М. Мишић
[објављено: 16/03/2010.]
**************************************************************************************


Ето, и сада би све оне "дежурне жуте" кориснике који су у небројеним случајевима извргавали руглу друге, проглашавали их лудим, параноичним и шта све не добро шамарао - јер смо, ето, доживели ДА СЕ ЈАВНО ОБЈАВИ ШТА ОВИ СКОТОВИ РАДЕ У АВГАНИСТАНУ - АЛИ ТО СУ ИСТО РАДИЛИ И НА БАЛКАНУ.

А какво је ваше мишљење тј. ШТА МИСЛИТЕ КО СВЕ ОД ЉУДИ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ ИЛИ ВАН ЊЕ ИМА УГОВОР О ШПИЈУНИРАЊУ СА ЦИА-ом ИЛИ НЕКОМ ДРУГОМ ОБАВЕШТАЈНОМ СЛУЖБОМ КОЈА ИХ ДРЖИ У ШАЦИ???
 
Pa ok mi je to sa Blackwater...ne vidim ništa neobično u angažovanju nekakvog security-ja za američke diplomate, naftne bušotine, biznismene i ostale jenkijevske mete po arapskim vukohebinama koje ne može ili neće da pokriva vojska..
Nego ovo bode oči u tekstu
Оперативци ЦИА који даљински управљају беспилотним летелицама – такозваним „дроновима” – све више коришћеним за ликвидацију побуњеника у Авганистану и нарочито у Пакистану, „незаконити су ратници” према међународном ратном праву, тврди Гери Солис, професор Правног центра Џорџтаун универзитета.
ha ha ha :sad2:
 
Ето, и сада би све оне "дежурне жуте" кориснике који су у небројеним случајевима извргавали руглу друге, проглашавали их лудим, параноичним и шта све не добро шамарао - јер смо, ето, доживели ДА СЕ ЈАВНО ОБЈАВИ ШТА ОВИ СКОТОВИ РАДЕ У АВГАНИСТАНУ - АЛИ ТО СУ ИСТО РАДИЛИ И НА БАЛКАНУ.

Mito, oni i tebe mogu da pogode ako hoce.

Pazi sta pises!

Mali zuti su svuda oko tebe! :eek:
 
Ono, valjda svi koji rade u obavestajnim sluzbama to rade za pare, tako da ne znam sta si otkrio ovde?

Toplu vodu? Rupu na saksiji? :think:

Па ниси укапирао - нису то они који РАДЕ У ОБАВЕШТАЈНИМ СЛУЖБАМА него ХИЉАДЕ ЉУДИ КОЈИ СУ АНГАЖОВАНИ ДА РАДЕ ЗА ОБАВЕШТАЈНЕ СЛУЖБЕ И ТО НАШИХ ЉУДИ... тзв."локатори"...
 
mito, opet haliciniraš...:confused:

Оооооооооо... па где си ти аналитико... час те има час те нема, час си плав, час си зелен - к'о да си камелеон...све си фарбе променио...

п.с. опет ниси прочитао тему...или си се препознао, а...:rotf:
 
Оооооооооо... па где си ти аналитико... час те има час те нема, час си плав, час си зелен - к'о да си камелеон...све си фарбе променио...

п.с. опет ниси прочитао тему...или си се препознао, а...:rotf:

A ti si, izgleda bio u buretu...:(
 

Back
Top