Rat u Ukrajini (32)

Kakav će biti odgovor Rusije na teroristički napad koji se povezuje sa Ukrajinom i zapadom?


  • Ukupno glasova
    63
Što ti tvrdiš da zrakoplovi proizvedeni 80-tih i dalje u službi?! Čisto da znam sa kim imam posla?! :klap:Koliko znam RF nije proizvodila Su-27, već isključivo njegove derivate.
:cepanje:

Screenshot_20240329_013742_com.android.chrome_edit_5236734964860307.jpg
Screenshot_20240329_013745_com.android.chrome_edit_5236726318821767.jpg
 
I koliko se proizvelo od 1986 do 2001 . 10 komada?! ajde biži ća... :rotf:

Production of the first aircraft series formally started in December 1992, but was suspended in November 1995 due to political and economic uncertainty, and resumed in January 1997 after the Ministry of Defence and Dassault agreed on a 48-aircraft (28 firm and 20 options) production run with delivery between 2002 and 2007.[39] A further order of 59 F3 Rafales was announced in December 2004.[43] In November 2009 the French government ordered an additional 60 aircraft to take the total order for the French Air Force and Navy to 180.
 
Имају стотине Су 27 плус резерва

Не рачунам остале и нове који само долазе

Колико Ф16 има Украјина? Јесу стигли?

Pogledajte prilog 1522697
Мени Ђура рече да нема. Коме ја сад да верујем? Ђура до сад никад није омануо...
 
I koliko se proizvelo od 1986 do 2001 . 10 komada?! ajde biži ća... :rotf:

Production of the first aircraft series formally started in December 1992, but was suspended in November 1995 due to political and economic uncertainty, and resumed in January 1997 after the Ministry of Defence and Dassault agreed on a 48-aircraft (28 firm and 20 options) production run with delivery between 2002 and 2007.[39] A further order of 59 F3 Rafales was announced in December 2004.[43] In November 2009 the French government ordered an additional 60 aircraft to take the total order for the French Air Force and Navy to 180.
Производе авион из 80тих

Ааааахахахахаххх :hahaha:

Којих је више произведено, Рафала или Сухоја?

Ајде реци реци реци :D

yes-no.gif
 
nije svako rođen da bude borac i ratnik
Ja te ljude vidim kao žrtve i ni malo im ne zavidim.U smrt ih šalje korumpirani,kriminalni,nacistički kijevski režim i nalogodovaci tog režima iz Vašingtona.Nalogodovaci još javno govore da su životi Ukrajinaca jeftini,vrlo jeftini.
U stvari ako nisu nasilno mobilisani onda su toliko glupi da i zaslužuju da izgube svoje glupe glave.
 
У Пољској су авиони подигнути у небо због наводне руске активности

Оружане снаге Пољске: авиони су подигнути у небо због интензивне руске активности​

Авион МиГ-29А пољског ратног ваздухопловства - РИА Новости, 1920, 29.03.2024.

ЦЦ БИ 4.0 / Јулиан Херзог / МиГ-29А пољског ваздухопловства Микојан-Гуревич
Авион МиГ-29А пољског ваздухопловства. Архивска фотографија
Прочитајте риа.ру у
ВАРШАВА, 29. марта - РИА Новости. Авијација Пољске и савезничких земаља подигнута је у небо изнад републике због „интензивне активности“ Руске Федерације у Украјини, саопштила је оперативна команда Оружаних снага Пољске.
„У пољском ваздушном простору делују пољски и савезнички авиони, што може бити повезано са повећаним нивоом буке, посебно у југоисточном делу земље. Вечерас је интензивна активност далекометне авијације Руске Федерације повезана са ракетним нападима на циљеви који се налазе на територији Украјине“ – наводи се у командном месту на друштвеној мрежи Кс.
 
06:55 29.03.2024
Су-34 напао је Оружане снаге Украјине у правцу Јужнодоњецка

МО: Су-34 извршио вођени бомбашки напад на Оружане снаге Украјине у правцу Јужнодоњецка​

Ловац-бомбардер Су-34 - РИА Новости, 1920, 29.03.2024.

© РИА Новости / Виталиј Тимкив
Су-34 ловац-бомбардер. Архивска фотографија
Прочитајте риа.ру у
МОСКВА, 29. марта - РИА Новости. Фронтови бомбардери Су-34 напали су украјинске трупе навођеним бомбама у правцу Јужнодоњецка, саопштило је руско Министарство одбране.
„Посаде мултифункционалних суперсоничних ловаца-бомбардера Су-34 Ваздушно-космичких снага Русије напале су непријатељско упориште и људство на јужнодоњецком правцу у рејону Северног војног округа. Бомбардовање је извршено високоексплозивним авионима. бомбе са универзалним модулом за планирање и корекцију (УМПК), који је омогућавао наношење прецизних удара без уласка у зону противваздушне одбране непријатеља“, наводи се у саопштењу.
 

Шта стоји иза чистки у Кијеву: „Кинески траг“ или британски утицај

22:35 28.03.2024

Оливера Икодиновић

Као главни разлог за смену Алексеја Данилова, секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, руски експерти наводе дипломатски скандал који је изазвао увредом кинеског специјалног представника за Евроазију Ли Хуија. Осим тога, кадровске промене у Кијеву указују и на јачање британског утицаја на кијевски режим.
Према мишљењу експерата, на то конкретно указује биографија Александра Литвињенка, новоименованог секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, који је, између осталог, студирао на Краљевском колеџу за одбрамбене студије у Лондону, а као шеф Спољне обавештајне службе био је у блиској вези са британским обавештајцима.
Ово је друга велика смена у Кијеву након што је Владимир Зеленски направио чистку у војном врху и одлучио да разреши са дужности главнокомандујућег украјинском војском Валерија Залужног, који је имао далеко већу популарност од њега. Значајна је зато што се ради о секретару Савета за националну безбедност и одбрану, оцењује руски политиколог Васил Вакаров.
„Још прошле године људи који тамо раде и који су повезани са кабинетом председника испричали су ми да га је пре шест-седам месеци Андреј Јермак, шеф кабинета Зеленског, гурнуо у страну. Он је задржао своју функције, галамио је, одржавао састанке, али у погледу доношења одлука његова позиција је била ослабљена. Постојао је неки проблем између Јермака и Данилова“, каже Вакаров.
Осим унутрашњих превирања у украјинској врхушци за то је могао постојати још један разлог, додао је експерт.

„Данилов не само да је критиковао кинеске ставове, него је увредио представника Кине, који је промовисао кинески мировни план за Украјину, посећујући Москву, Кијев, Варшаву и Брисел. Данилов га је осрамотио, оклеветао, испрозивао. Мислим да је ово била последња кап...“, оцењује Вакаров.
Зеленски је у уторак сменио Данилова са места секретара Савета за националну безбедност и одбрану, а уместо њега именовао Александра Литвињенка, који се раније налазио на челу Спољне обавештајне службе. Данилов је 20. марта вређао Ли Хуија, погрдно изврћући његово презиме и изјављујући да кинески представници не могу да одлучују када Кијев треба да седне за преговарачки сто са Москвом.

Председник Украјине Владимир Зеленски сменио је секретара Савета за националну безбедност Алексеја Данилова и на то место је именовао Александра Литвињенка, досадашњег шефа Спољне обавештајне службе.

Украјину потреса системска криза​

Експерти оцењују и да је смена Данилова повезана с ротацијама у државном врху и великом чистком, која се већ неко време спроводи у безбедносним структурама Украјине, а која је започела сменом Залужног. Другим речима, политичко руководство земље схвата да се Украјина дебело заглибила у сукобу са Русијом, да трпе огромне поразе и губитке, па Зеленски таквим сменама покушава да поправи ситуацију. Међутим, стручњаци оцењују да таква одлука неће бити ефикасна, пошто неуспеси Оружаних снага Украјине карактеришу системску кризу украјинске државе.
Смењени секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине ситуацију у земљи је назвао безнадежном, али је коментаришући одлуку украјинског председника да га разреши са функције, рекао да ће радити за Украјину „ма колико било тешко, ма колико ситуација изгледала безнадежно”.
Занимљиво је да ће Данилова, по свему судећи, задесити иста судбина као Залужног и да ће бити послат далеко од Кијева. После смене, главни командант украјинских Оружаних снага именован на место амбасадора Украјине у Великој Британији, док ће Данилов, према неким најавама, добити амбасадорско место у Норвешкој.
Русофобни Данилов је на функцији шефа Савета за националну безбедност и одбрану Украјине био од почетка октобра 2019. године, а експерти оцењују да је он био пример непрофесионалног украјинског политичара, који је себи дозвољавао изузетно опасну реторику. Осим тога, његове увредљиве изјаве упућене представницима водећих држава створиле су многе проблеме Украјини.

Ко је нови шеф Савета за националну безбедност и одбрану Украјине​

Педесетједногодишњи Литвињенко има чин генерал-мајора. Пореклом је из Кијева, а средином деведесетих дипломирао је на Институту за криптографију, везе и информатику Академије Федералне контраобавештајне службе Руске Федерације у Москви, која је касније преименована у Академију ФСБ-а.
Обављао је различите функције у Служби безбедности Украјине. Од јула 2021. био је на челу Спољне обавештајне службе Украјине, а за време председника Петра Порошенка био је заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине, а пре тога је радио у Савету безбедности Украјине.
Сматрају га „британским човеком“ и „човеком из сенке“, јер не воли претерано да се медијски експонира.
Ипак, међу руским стручњацима постоји и једно оптимистично виђење ових кадровских промена у Кијеву. По тој верзији, смена шефа Савета за националну безбедност и одбрану Украјине указује на то да се у Украјини формира група људи која жели да утре пут мировним преговорима и да је сасвим могуће да део окружења Зеленског жели да убрза окончање сукоба и промовише одлазак „непоколебљивих“ људи са њиховихфункција.
 
Igraj se klikera u pjesku evo bone od čika Velje...nisi ti razina i kalibar da bi skapirao konstelaciju snaga na bojišnici.

Niti reperkusije toga...spec školica za specijalca SVO iz orka momčadi te zove, pitomcu.

Ovoliko bombi, kozmičko kosmonautskih marsovskih snaga za 2 rova i 3 jaruge u 4 sela je smješno, žalno, bolno i tužno.

760 d agonije i pakla
A, ebalo sve, još jedan Tabak...
 
Написах да је прича стара. Нико више не користи ни ПАП-овке.
Наравоученије:
Није битно да ли оружје или оруђе старо или ново, битно је да ли умеш да га користиш?
На полигону у "Бубањ потоку" погодио сам пластичним тромблоном тенк - мету право у топовску цев са око сто метара растојања! Наравно, у питању је била потпуна случајност, али остаје питање да ли би било који савремени тенк на свету то прошао неоштећен, наравно уколико би се наместило да му се толико прибилижим непримећен? А "случајности" се у рату дешавају, чешће него што се мисли. Не треба потцењивати стара оружја и оруђа, поготово уколико њима не рукује Рудимир. Па чак ни тада.
 

Back
Top