Obavezni izlazak na glasanje?

Hipotetičko pitanje:
Kako bi izgledala situacija u Srbiji kada bi bilo uveden obavezni izlazak/glasanje na izborima?

Npr. "svako" mora obavezno da izađe da glasa ili će morati da plati neku kaznu tipa 100.000din, ne može da registruje vozilo i sl.

Иако би гласање било обавезно, део бирача не би могао да ипак изађе (нпр. студент није кући, неко је на послу, неко на службеном путу, неко у болници, некоме је радно време било од 7 до 7 па није стигао, неко имао дежурство 24 часа, неко 12 сати радног времена, неко је био на туристичком путовању, некоме умро неко па био на сахрани 200 километара од бирачког места, некога ударио ауто док је ишао ка бирачком месту па завршио у болници, неко није ухватио бус, па закаснио за гласање итд..итд..


И онда би ти људи морали да буду ослобођени казне што нису гласали.

А како то урадити?

Морала би да се оснује Агенција за бирачка оправдања где би бирачи који нису могли да гласају могли да поднесу захтев за ослобађање од казне, па би морали да доказују да нису могли да гласају (путна карта, извод из матичне књиге умрлих, отпусна листа из болнице, извод из радног времена са посла, итд..итд...

Агенција би све те захтеве морала да прими, заведе, обради, донесе одговарајуће решење, пошаље поштом.

За те запослене мора да се обезбеди и неко ко ће да им чисти канцеларије, да им води радно време, плате, да им води радне односе, мора да се усели нека зграда за агенцију, да се купе рачунари, штампачи, монитори, столови, столице, ормани, да им се направи софтвер у коме ће да раде итд..итд...



Опет, ако неко не жели да изађе на изборе, а ја желим, зашто да на силу тог неког терамо да изађе и да и он одлучује једнако као ја, ако ја желим да гласам, а он не жели.

кад пожели, може да изађе на изборе.
 

Back
Top