Crna Gora - potpuno drugačiji pristup

Može li neko da mi pošelje neku fotografiju plaže Plavi horizonti, odnosno mesta Pržno. A može i Velike Ulcinjske plaže.Molim vas.... Ubih se tražeći nešto što će mi odgovarati a u CG je! Primetila sam da na zvaničnom turističkom sajtu CG nema ponuda za smeštaj u blizini plaže Plavi horizonti. O čemu je reč? Postoji li tu uopšte naselje.

ma bezi bre od crne gore,zajebaces se u startu idi ti lepo u verudelu kod pule,rovinj ili na korculu i provedi se kao covek za iste pare, i ne razmisljaj o kvalitetu hrane,mora i da li ces moci da se istusiras posle plaze
 
Najmladji grad u Boki nastao je na prostranoj zaravni podno Vrmca. Ako je suditi po kotorskim arhivama, na ovom mjestu se u 14. vijeku pominju nazivi Teude, Theode i Theudo, sto asocira na vezanost za kraljicu Teutu. Na zalost, malo je pisanih tragova o zbivanjima na ovom lokalitetu u doba Nemanjica, Balsica, Crnojevica, Mlecana, Francuza i Austrijanaca. No, tokom srednjeg vijeka i kasnije, tivatska plodna i osuncana zemlja pripadala je uglavnom kotorskim, prcanjskim i dobrotskim plemicima. Tu su bili njihovi veliki posjedi, dvorci i ljetnjikovci, kao i zajednicka crkva sv. Antuna iz 1373. godine. Deo te ostavstine, nekada najbogatije porodice Buca, danas je i raskosan ljetnjikovac u kom se nalaze tivatski muzej i galerije. Na polutokoku Prevlaka bilo je sjediste Zetske mitropolije od 13. do 15. vijeka.
Tivat u gradsko naselje izrasta tek krajem 19. vijeka, izgradnjom Pomorskog arsenala 1889. Pola vijeka kasnije, "osvojice" ga - turisti. "Plavi horizonti", "Mimoza", "Kamelija", "Palma", samo su nazivi nekih hotela koji uz kucnu radinost mogu odjednom da prime i do osam hiljada gostiju. Atrakcija je turisticko naselje "Sv. Marko", izgradjeno za potrebe pariskog Mediteranskog kluba. Cine ga stotinak koliba u bujnom zelenilu za atraktivan odmor gostiju i u punom saglasju s prirodom.Na zalost, još uvijek čekamo da se naselje osposobi za doček gostiju, da se napokon od najlepšeg ostrva na Jadranu napravi nešto korisno i za grad i za goste.

Dobrodoslicu sa jugo-istocne strane Boke Kotorske pozeljece vam grad Tivat , jedini na Crnogorskom primoriju sa sopstvenim aerodromom . Moderan i zivopisan , sa najljepsim gradskim parkom na Jadranu . Cuveni bokeljski moreplovci u dugom periodu su sa svojim beskrajnih plovidbi iz svih dijelova svijeta donosili najrazlicitije primjerke egzoticnog rastinja i ukrasnog bilja koje je nalazilo novi dom u ovom parku . Dva stabla Eukaria su jedini primjerci na Balkanu .
Trajektom prije uskog prolaza Verige, odnosno Lepetani - Kamenari, Tivat je povezan sa Herceg-Novim , dok je sa svoje druge strane je povezan sa Kotorom preko tunela i Jadranskom magistralom sa Budvom. Ova saobracajna povezanost cine ga jos vise atraktivnijim i privlacnijim.

Tivat se nalazi u centralnom djelu Boke Kotorske, na 42o 26' sjeverne geografske sirine i 18o 42' istocne geografske duzine. Opstina ima oko 15.000 stanovnika, povrsine je 46 km2.
Klima je mediteranska sa cak 2.446 sati suncanog sjaja godisnje i 115 dana u godini sa temperaturom vazduha vecom od 25oC , dok je srednja godisnja temperatura 15oC. Ni danas nije poznato da li mu ime potice od imena ilirske kraljice Teute koja je, pretpostavlja se,u Tivtu imala ljetnikovac, ili od imena hriscanskih svetaca Theodorus, Theodosius, Theudo, Teodo ili, pak, od keltske rijeci "touto" (grad).

Tivat je jedini grad na crnogorskom primorju koji nema staro gradsko jezgro, ali ima Ljetnikovac Buca (skladnu renesansnu sredina u samom centru grada), Gornju Lastvu (jedinstvenu ruralnu cjelinu na nadmorskoj visini od 300 m), ostrvo Prevlaka (ili Miholjska Prevlaka ili "Ostrvo cvijeca") sa kompleksom manastira Sv. Arhandela Mihaila, Sveti Marko (ili Ostrvo Stradioti), predivno izletiste-plazu Przno (Ili "Plavi horizonti"), i prirodnu marinu Kalimanj u samom gradu. Arheološka istraživanja vršena na ovom dijelu Boke govore o živoj prošlosti današnjeg Tivta. Kao veoma pitomo mjesto sa gotovo idealnom klimom bio je naseljen u predrimskom periodu pa u kontinuitetu sve do današnjih dana. Donedavno je posjedovao i plantaže soli – solila i male pogone veoma kvalitetne opeke - Ilovica. često, upravo zbog geografskog položaja pa i pomenute soli, nekada strateške namirnice, bio je meta mnogih osvaja?a. Kroz istoriju su se smjenjivali Mleta?ka Republika, Turska, Austrija, Francuzi i Rusi. Preko puta, idući na jugoistok, nalazi se ostrvo Sv. Arhangela Mihaila (Prevlaka), gdje se nalazilo prvo sjedište pravoslavne Zetske episkopije, koju je osnovao Sv. Sava.
Ima dosta hotela sa oko 2000 kreveta, tridesetak uredenih plaza i kupalista, oko 6000 kreveta u privatnom smjestaju,kao i mnogo raznih ugostiteljskih objekata. Ima i vrlo bogat amaterski kulturno-zabavni zivot kroz petnaestak drustava raznog tipa, nema pozoriste ali ima Kulturni centar sa, u posljednjih pet-sest godina, najboljom pozorisnom produkcijom na prostorima bivse Jugoslavije, Bocarsku olimpijadu i popularne Ljetnje feste na otvorenom. Ima i sportsku dvoranu "Zupa" i jedini na crnogorskom primorju ima i Aerodrom.
Oko Tivta, a osobito oko Ostrva Sveti Marko more je mirno i podesno za ronjenje,skijanje i druge sportove na vodi. Pogodan je za odmor i zimi i ljeti zahvaljujuci cistom vazduhu, povoljnoj klimi i bogatoj vegetaciji.Za pravi turisticki zamah, kakav je imao sedamdesetih godina proslog vijeka, Tivtu treba "sveža (turisticka) krv" jer svi aktivni objekti su iz nekih davnih vremena, a poznato turisticko naselje "Ostrvo cvijeca" i jos poznatije "Club Mediteranee" odavno nisu u funkciji. Upravo smo svjedoci početka izgradnje velike marine za megajahte "Porto Montenegro",koja će potpuno promjeniti kompletan imidz grada. Svjedoci smo velikih radova na osnovnoj infrastrukturi-vodovodu i kanalizaciji,tako da cemo za koju godinu dočekati i mi da se sve otpadne vode otpreme daleko iz zaliva, na otvoreno more.

Zasto u Tivat na letovanje?
- Zato sto je mali, ugodni gradic, koji ima sve uslove za ugodan boravak, posebno za porodicno letovanje!

- Zato sto se do njega lako dolazi(blizina aerodroma i glavnih putnih pravaca, a sve je relativno blizu(do Kotora-8km, do H.-Novog-16km, do Budve-20km).

- Zato sto su plaze ciste i uredjene, a more u zalivu toplije nego na otvorenom moru!

- Zato sto je u centru grada najlepsi park na primorju, koji je nastao tako sto su pomorci sa najudaljenijih svjetskih destinacija donosili sadnice egzotičnih biljaka!

- Zato sto se najlepsa,najslikovitija plaza na Jadranu-"Plavi Horizonti" nalazi na 6km od grada!

- Zato sto nema nedostatka vode u hotelima i privatnom smestaju-kucama! Molim vas, ne počinjite opet priču o nedostatku vode u Boki. Bavim se turizmom više od 10 godina i još od 1997. godine dajem besplatan smještaj ako i pritisak u apartmanima padne. Vjerujte mi, tako nešto ne smije da se desi. Svako domoćinstvo u Tivtu, koje se ozbiljno posvetilo turizmu odavno ima sopstvene zalihe ciste,potpuno ispravne,pitke vode iz vodovoda, koja je sistemom hidrofora uvijek dostupna gostu.

- Zato sto na plazi necete morati da se gurate i jurite neko fino slobodno mesto!

- Zato sto cete imati prilike da se u pravom smislu reci odmorite od buke i saobracajne guzve!

- Zato sto cete moci da uzivate u koncertima i drugim dogadjajima organizovanim tokom jula i avgusta! MAADONA U SEPTEMBRU!

- Zato sto ujutro mozete uzivati u kafi na najlepsoj,najsuncanijoj, najcistijoj gradskoj rivi Jadrana!
nista licno,ali i da mi platis smestaj i avion i hranu,dzaba brate nemam vremena na bacanje i da se 100 put uverim da sve to uglavnom nije istina i mozda jeste za vas domacine ali nama se uglavnom uvek zalome 2-3 budale koje ti uglavnom upropastye letovanje,bilo da je rec o kafanama,naplacivanju plaza,parkingu,kulturi u saobracaju,a u najboljem slucaju zgazice me neki tatin sin gliserom dok se budem kupao na 10m od obale
neka hvala
 
Posto je naziv ove teme "Crna Gora potpuno drugaciji pristup" evo nekih potpuno svezih utisaka, tj fotki. Nisam ni cest ni zagrizeni posetilac crnogorskog primorja, ove prolecne praznike smo proveli tamo, u Boki, uglavnom ali stigli smo i do Budve, Petrovca, Bara i Starog Bara.

Herceg Novi


4504.jpg


Perast

4232.jpg


4234.jpg


4219.jpg


4235.jpg


4377.jpg


4349.jpg


4371.jpg


Petrovac

4452.jpg


Kotor

4246.jpg


4252.jpg


4262.jpg


4462.jpg


Budva

4262.jpg


4291.jpg


4308.jpg


4315.jpg


4317.jpg


Stari Bar

4402.jpg


4411.jpg


4422.jpg


4436.jpg


Baosici & Djenovici

4493.jpg


4495.jpg


4481.jpg


Necu da dajem ni kritike ni pohvale, ni savete ni upozorenja. Jednostavno, meni to izgleda bas ovako... Za vas, kako god, idite pa vidite.. ako zelite..
 
Da li je neko isao prosle, ili mozda cak i ove godine kolima iz Beograda do Budve?! Zanima me kakav je put i dajte sva iskustva vezana za ovaj put! Cuo sam da je put dosta sredjen i da je mnogo sigurniji i lepsi nego pre...hvala!

Mi smo iz Novog Sada isli u dezembru,i put je solidan.Samo mala zamerka,putokazi!
Zalutali smo u Uzicama,jer putokaz jednostavno nestaje,i onda smo morali da se okrenemo i onda je bio.Vracali smo se iz CG po velikom snegu,i bez problema smo stigli,
mogu tek zamisliti kad nema snega i kad je put cist.
 
Cao ,
Ko kaze da se nezna cena .
Ja takodjer izdajem apartman koji se sastoji od 2 sobe i 5 kreveta ,550 m od mora ,klima ,tv ,terasa ,dvoriste ,u predsezoni mi je cena 15 e dan ,a u julu i avgustu oko 50 e .javite se .saljem slike.
biljana_kajganic@yahoo.com

Da li biste bili ljubazni da mi date malo više informacija o vašoj ponudi smeštaja. Zainteresovana sam za jun mesec.
Hvala, unapred.
 
Mi smo iz Novog Sada isli u dezembru,i put je solidan.Samo mala zamerka,putokazi!
Zalutali smo u Uzicama,jer putokaz jednostavno nestaje,i onda smo morali da se okrenemo i onda je bio.Vracali smo se iz CG po velikom snegu,i bez problema smo stigli,
mogu tek zamisliti kad nema snega i kad je put cist.

Ja idem na toj relaciji najmanje jednom u 3 mjeseca. Put je sada mnogo, mnogo bolji nego ranijih godina. Kroz Crnu Goru, na sjeveru je uradjeno puno novih dionica sa tri trake, ali jos uvijek ima jedan dio puta, nakon Kolasina, koji se sanira i sredjuje, jer tamo vladaju ekstremni zimski uslovi i svake godine dolazi tokom zime do novih erozija brda i tla iznad puta, tako da se jako puno radi na tom dijelu. Ovo ostalo je sve odlicno.

Zlatibor, koji je i ranije bio jedna od najtezih dionica, sada je zaista uzivanje za voznju i jako se brzo prolazi.

Najvece guzve i najdosadniji dio puta na relaciji Beograd Budva je u Beogradu - zbog nepodnosljivih guzvi. Kada se ulazi u Beograd, od Ljiga do ulaza u Beograd (recimo, Sajma - oko 100km) potrebno je minimum 2 sata i 30 minuta a nekada i vise.
Kada se izlazi iz grada, situacija moze biti i gora ako ste u nekom spicu, ali ako je sve regularno, potrebno je oko 2 sata do Ljiga... Nakon ovog mjesta sa ruznim imenom :) saobracaj postaje prilicno normalan u svim pravcima.

Teorijski moze i brze.... Moj kolega to prolazi za mnogo manje od dva sata, ali redovno placa 2 do 3 kazne koje je napravio u Srbiji jer policijskih patrola ima.

Policijskih patrola ima i u Crnoj Gori ali su uglavom ljubazni prema turistima (pocev od 15 juna, prije toga nemojte racunati na to) i upoozravaju vozace da voze sporije i opreznije. Medjutim, kazne su dosta visoke u Crnoj Gori pa obavezno vodite racuna da su vam svijetla upaljena i da imate uredno vezan pojas.

Manje guzve se mogu ocekivati na zaobilaznici u Cacku, ali i to nije nista posebno.

Crnu Goru ce te preci za oko 3 sata najvse (od Bijelog Polja do Budve / oko 220 km), osim julu i avgustu, kada kolone na granici mogu biti nesto vece.

turizamcg
 
Poslednja izmena:
Ovo je bas dobro...Da li ce ovo pripadati nekom poznatom hotelskom lancu? Da li znate ko je investitor projekta ?
Mnogo je dobro ovo idejno resenje i nadam se da ce se uskoro realizovati.

Realizacija projekta pocinje u septembru, odmah nakon turisticke sezone. Vlasnik je kmpanija iz Danske koja gradi u Francuskoj, Bugarskoj, Italiji i sada u Crnoj Gori.

Inace, sta sve trenutno grade mozete vidjeti na njihovom sajtu: http://www.sunsiteestate.com

MI smo gotovo svakodnevno u komunikaciji sa menadzerom ove kompanije u Crnoj Gori jer radimo marketinske aktivnosti za njih za teritoriju Crne Gore, tako da mozemo i da najavimo da je ovo samo jedan od nekoliko ovakvih objekata koji ce se graditi u elitnom stilu.

turizamcg
 
Poslednja izmena:
Evo dva odlicna predloga u Budvi i okolini Budve za smještaj ovog ljeta. Oba apartmana su prilično velika, odlična za društva ili veće porodice. Jedan se nalazi u srcu Budve, na svega 200 m od mora, odlična lokacija i veoma korektna cijena za ono što se dobija:

http://www.turizamcg.com/s_detail.php?id=MTS-580-PS&lang=1

Drugi apartman se nalazi u Lastvi, na idealnoj lokaciji za turiste koji dolaze svojim automobilima, sa osiguranim parkingom. Veoma je komforan i u njemu moze boraviti i do 8 osoba. Apartman je kuci (cijeli sprat) sa ogromnom terasom i fantasticnim pogledom. Na 10 min od Budve, na 10 min od Kotora i Tivta, a na 5 min od Plaze Jaz ili 15 min od plaze Plavi Horizonti. Veoma pristupacna cijena.

http://www.turizamcg.com/s_detail.php?id=MTS-581-PS&lang=1

ugodno ljetovanje turizamcg
 
Molim vas za informaciju. Trebala bi da sa sitnom decom letujem u Tivtu, tačnije u nekon tzv. vikend naselju u kome preovlađuju Užičani. Rečeno mi je da je blizu plaža Kaladrovo i da smo udaljeni 1,5 km od aerodroma. Treba da idemo od 15 juna, pa me zanima koliki je nivo buke sa obzirom na blizinu aerodroma, da ne bude na kraju kolektivno plakanje (deca mi odmaraju u toku dana).
Molim vas za brz odgovor, hvala unapred
 
ZDRAVO SVIMA ! LAKO JE VAMA DA HVALITE, ALI MOJA PORODICA JE U VELIKOJ DILEMI.VEĆ SMO REZERVISALI APARTMAN U KUMBORU, ALI KAKO OTIĆI, I DALI UOPŠTE IĆI U CG, KAD NAM PRETE GRANIČNOM TAKSOM.NO NIJE NI TO VELIKA STAVKA ALI UNOS HRANE?!?.:rtfm: ZAR NIKOM NIJE PALO NA PAMET DA MOŽDA NEKO NEJDE PROVODA RADI NA MORE VEĆ RADI ZDRAVLjA SVOJE DECE!?.DA SE IMA ,PARA IŠLI BI MI DALjE, ALI ETO....:think::sad2:MISLIM ŠTA REĆI? PA DALI JE VEĆ NEKO PRELAZIO GRANICU I KAKO JE ,,PROŠAO"?
 
Crna Gora uvodi EKO naknadu
26. maj 2008. | 14:02
Turisti koji ovog leta budu dolazili automobilima na Crnogorsko primorje, na granici će morati da plate ekološke naknade u iznosima od 10 do 150 evra.


Prošle godine u Crnoj Gori boravilo je oko 400 hiljada turista iz Srbije
Cena ekološke naknade zavisiće od kubikaže i tonaže vozila, saopštila je portparol crnogorskog Ministarstva turizma i zaštite životne sredine Jelena Paović.

Vlada Crne Gore početkom godine usvojila je Uredbu o izmenama i dopunama o visini i načinu obračunavanja i plaćanja naknada zbog zagađivanja životne sredine, kojom je predviđena i ekološka naknada za vozila.

"Uredba će stupiti na snagu 15. juna. Prema toj Uredbi, sva putnička vozila, autobusi i kombiji na granici će plaćati ekološku naknadu od 10 do 80, a kamioni i teretna vozila od 80 do 150 evra, zavisno od kubikaže i tonaže", istakla je Paovićeva.

Svetski savet za turizam i Evropska unija dali su preporuke Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine za uvođenje posebne nadoknade, čiji prihodi će biti usmereni na finansiranje projekata iz oblasti životne sredine, dodala je Paović.

"Oni su uglavnom dolazili sa svojim vozilima. Tako da i ove godine očekujemo priličan broj automobila iz te države", najavila je Paović.

Ovog leta u Crnoj Gori 15 hiljada sezonaca

Analiza Zavoda za zapošljavanje Crne Gore pokazala je da će na sezonskim poslovima u ugostiteljskoj i turističkoj delatnosti u 2008. biti angažovano oko 15.000 "sezonaca", što je za 10 odsto više nego 2007. Nedostatak kadrova biće nadoknađen upošljavanjem nerezidentnih lica sa područja bivše Jugoslavije. Najviše nerezidenata za sve sezonske delatnosti biće iz Srbije (46 odsto), BiH (25 odsto), Makedonije 20 odsto i ostatak čine ostale zemlje regiona. Plate sezonaca u Crnoj Gori se poboljšavaju i kreću se u rasponu od 250 do 2.000 evra.



Prema Vladinoj Uredbi, ekološku naknadu za korišćenje drumskih motornih vozila i priključnih vozila plaćaju fizička i pravna lica iz zemlje i inostranstva.

Domaća lica eko naknadu, navedeno je u Uredbi, plaćaju prilikom registracije vozila, a strana pravna i fizička lica dužna su da je izmire prilikom ulaska na teritoriju Crne Gore. Ova naknada važi za period od godinu dana.

Prilikom određivanja visine naknade koristi se Međunarodna klasifikacija vozila, tako da se iznos od 10 evra izmiruje za motorna vozila za prevoz putnika, koja osim sedišta za vozača imaju još osam mesta.

Ovim dokumentom predviđeno je da se eko naknada od 30 evra plaća za motorna vozila za prevoz putnika, koja pored sedišta vozača imaju više od osam mesta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi pet tona.

Vlasnici vozila većih od pet tona pri ulasku u Crnu Goru moraće da izmire 50, a teretnih kamiona 150 evra.
 
Da li bi neko mogao da mi da informaciju o cenama smeštaja u Herceg novom, početak jula je u pitanju. Interesuju me sobe sa tri ležaja. Znači, sobe - izdavanje, eventualno upotreba kuhinje, kupatilo naravno - obavezno. U pitanju je mlado društvance, tako da im zapravo treba samo prenoćište sa kupatilom. Sve što sam gledama po njihovim sajtovima je OK - ali bez cenovnika. Koliko je to bilo prošle godine, ako je neko od prisutnih bio? Hvala unapred.
 
Ljudi, molim vas, ako je neko nekad letovao u Prčnju, kakve su plaže tamo zastupljene? To me najviše zanima, da li su betonske, peskovite, šljunkovite i sl. I da li su OK? Molim vas, odgovorite, puno ćete mi pomoći...Hvala...Prosto, ko od vas ima iskustva, da li preporučujete ili ne.
 
Bila sam pre 6 godina tamo,sumnjam da se ista promenilo. Plaze su uglavnom betonske,ponegde ima koje sljunkovito parce... Pa sve zavisi od ukusa , ja vise volim peskovite i sljunkovite plaze tako da mi se Prcanj nije dopao,ali sam imala super drustvo pa mi je bez obzira na sve bilo super :D Sve u svemu, ima lepsih mesta na CG primorju od Prcnja... Becici, HN, Petrovac... :super:
 
Da li neko zna kakvo je mesto Orahovac.Najvise me zanima kakva je plaza

Orahovac je tipično bokeljsko mjesto, veoma tiho i mirno. Ima manje šljunkovite i betonske plaže koje nisu ništa posebno, ali ipak pružaju odmor bez velike gužve ili briga oko parkinga, itd. Najbliže mjesto je Kotor, a sasvim blizu je i Perast. Takođe, Orahovac je jedno od rijetkih mjesta koje izobiluje suncem tokom cijeog dana.

turizamcg
 

Back
Top