Босна је вечита!

1713527090320.png

BEĆIROVIĆ I KOMŠIĆ U NEW YORKU: "Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN!"

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu rekla je da je Srebrenica vrlo važno mjesto za cijeli svijet, i naglasila da je bitno upozoravati na posljedice koje mogu imati govor mržnje i negiranje genocida u Srebrenici.

1713526959243.png


Prije 16h

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN-a) za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

U sjedištu UN-a u New Yorku razgovarano je i o predstavljanju Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Dr. Bećirović i Željko Komšić naglasili su da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida.


Također, istakli su da čelnici bh. entiteta RS i najviši zvaničnici Republike Srbije trebaju prestati negirati pravosnažne presude sudova UN-a i da imaju obavezu da poštuju međunarodno pravo i presude sudova UN-a.

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu rekla je da je Srebrenica vrlo važno mjesto za cijeli svijet, i naglasila da je bitno upozoravati na posljedice koje mogu imati govor mržnje i negiranje genocida u Srebrenici.

Podsjetila je i na svoje obraćanje tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kada je poručila da svako poricanje genocida onemogućava pomirenje, zbog čega je važno raditi na kriminalizaciji veličanja ratnih zločinaca. Stoga snažno podstiče kampanju protiv negiranja genocida, te inicira ustanovljavanje edukativnih programa, koji će se zasnivati principu od „sudnice do učionice“, sve u cilju sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida u budućnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakli su da rezolucija, između ostalog, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice UN-a da čuvaju utvrđene činjenice.
 

1713537091443.png

NERIN DIZDAR SE OGLASIO NAKON DODIKOVOG MITINGA: "Nadam se da će do negatora genocida doprijeti riječi vojnika Vojske RS-a koji je svjedočio u Haagu"


Smatra da bi do onih koji negiraju genocid u Srebrenici trebale doprijeti riječi vojnika Vojske Republike Srpske.


nerin_dizdar_sb.jpg

Nerin Dizdar

Prije 19h

Ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH Nerin Dizdar oglasio se nakon što je održan miting "Srpska te zove" u Banjoj Luci sa kojeg se opet, po ko zna koji put, negirao genocid u Srebrenici, prenosi Klix.ba.

"Danas se u jednom kutku svijeta, u jednoj nižoj administrativnoj jedinici suverene države održavaju skupovi i sjednice na kojim je jedna od glavnih aktivnosti utrkivanje u negiranju počinjenog zla, genocida u Bosni i Hercegovini utvrđenog presudama Međunarodnog suda u Hagu", rekao je Dizdar.

Smatra da bi do onih koji negiraju genocid u Srebrenici trebale doprijeti riječi vojnika Vojske Republike Srpske.


"Riječ je o zaštićenom svjedoku koji je svjedočio genocidu i spašavanju ranjenog sedmogodišnjeg dječaka Fahrudina Muminovića iz polja smrti, dječaku koji se pojavio ispod hrpe tijela, ranjen, ali živ. Vojniku je naređeno da i dječaka odvede u smrt, ali ga je ipak spasio", kaže Dizdar.

Stava je da ako je u najmračnijem trenutku u tom čovjeku prevladala ljudskost, ne treba gubiti nadu da postoji barem mrva ljudskosti u onima koji negiraju svjedočenje vojnika vojske RS-a.
 

1713537733105.png



Bursać: Milorade, nije Srebrenica ‘greška’, Srebrenica je genocid!​

Milorad Dodik na baterije Aleksandra Vučića, ‘srpskog sveta’ i ruskih proksija, mitingom u Banjoj Luci najviše bruka Srbe i stavlja kolektivno breme genocidnosti oko vrata baš Srbima.

19 Apr 2024

l_da1a725369675df688a39a8c11828dc1-1713464131.jpg

Biti danas u Banjaluci, značilo je hod kroz vrijeme

Sramota je juče hodala ulicama Banjaluke. Sramota i sram su tražili lica Milorada Dodika i njegove klike na Trgu Krajine. Ali oni nemaju ni srama ni sramote. Ni ljudskosti, ni civlizovanosti. Njihova lica su izobličena od mržnje. A ono što smo mogli vidjeti pod radnim nazivom “Srpska te zove”, bio je skup Dodikovih pristalica, koje su uz srpske i ruske zastave valjda pokazivali svijetu koliko su daleko od civilizacije.

Biti juče u Banjaluci značilo je hod kroz vrijeme. Unazad. Značilo je vraćanje na one ratne godine. Jer se u zraku moglo osjetiti kako se ratni narativ širi Banjalukom. Mržnja se mogla sjeći nožem. A za one kojima to nije bilo dovoljno, naravno, tu su bili renta-četnici, šatl mitingaška bratija na iznajmljivanje iz Srbije i Crne Gore, koja još od litijaškog pokreta u Crnoj Gori iz ljeta 2020. cirkuliše onim što se zove “srpski svet”, a na šta Dodik pledira kad poziva i Anu Brnabić i Milicu Stamenkovski-Zavetnicu i Aleksandra Vulina i ostalu bratiju da objašnjavaju svijetu nepotrebnosti-kako srpski narod nije genocidan, a onda obmanjuju isti taj narod da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici osuđuje cijeli jedan narod.

Zašto Dodik laže srpski narod?

A ta Rezolucija zbog koje su navodno napravili ovaj miting govori sve, samo anatemiše cijeli jedan narod.

Ali čekajte, sramnom mitingu prethodila je još sramnija sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj su sve srpske stranke, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji, jednoglasno usvojile izvještaj koji negira genocid u Srebrenici.

Ponavljam, jednoglasno usvojen izvještaj – od Vukanovića, do Dodika. Od PDP-a, preko SDS-a do SNSD-a. A što suštinski pokazuje da u srpskom nacionalnom korpusu u manjem bh. entitetu ne postoji opozicija. Postoji vlast i postoje pretendenti na vlast. Opozicije nema. To potvrđuje i gradonačelnik Banjaluke, a čiji narativ ni u uncu nije različit od Dodikovog. Zapravo po svemu – od populizma do nacionalizma Draško Stanivuković jeste mladi Dodik.

Prvo institucionalno negiranje genocida

No, treba kazati i ovo – skupštinski zaključci u RS-u su prvo sistematsko negiranje genocida od uvođenja Zakona o zabrani negiranja genocida i zločina koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. Naime u odluci Skupštine RS-a između ostalog stoji i ovo:

“Narodna skupština RS usvaja Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine u kojem piše da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte.“

Pa se onda u izvještaju, kao i u zaključcima navodi da termin genocid “ne može biti prihvaćen i da je netačan“. Dalje se ističu sramne i neljudske tvrdnje kako je broj ubijenih između 1.500 i 2.000, a da je maksimalni broj ubijenih 3.000, čime se značajno umanjuje broj ubijenih u horskom i institucionalnom revizionizmu.

Ovime je Skupština RS-a zvanično, kolektivno i gotovo konsenzusom prekršila zakon, pa će biti posebno zanimljivo vidjeti šta će po tom pitanju učiniti Tužilaštvo, SIPA-a ali i međunarodna zajednica.

“Pojma vi nemate koliko nas ima“ – zvuče posebno zlokobno riječi Željke Cvijanović, koja itekako aludira na to da se velikosrpska elita krije iza mase zaluđenog plebsa, a koji je uz zastave Rusije na obećanjima i lažima o ruskoj sili na Dunavu, spremna ići do kraja.

A kraj je šta?

Ili preciznije, kraj je kome?

Dodiku i njegovoj kamarili koja je današnji dan pretvorila u dan srama ili državi Bosni i Hercegovini kao koliko-toliko funkcionalnoj zajednici?

Dodikova bruka i grijeh

Pa ipak u jučerašnjem danu srama treba izdvojiti, a koga drugog nego Milorada Dodika, koji je prvo na skupštini RS-a kazao:
“Hoćete li naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su oni koji su probijali, to je vojnički posao bio…“

Zaista, zaista nema riječi za ovo verbalno zlo koje je izašlo iz Dodikovih usta dok se on slobodno i bahato sprda sa ubijenim ljudima i porodicama ubijenih Srebreničana u genocidu.

Možda je najbolji odgovor na Dodikovo huljenje dala Kada Hotić, potpredsjednica NVO Pokret “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, koje je za Dodika kazala:
“Može pričati šta hoće (Dodik), samo veliki grijeh pravi što zavarava svoj narod. Bruka se sve više i više. Nekada je govorio da je izvršen genocid. Danas negira. Ili su ga pritisnuli sa svih strana i ove sankcije… Ide na sve ili ništa.”

I upravo tako, Milorad Dodik na baterije Aleksandra Vučića, “srpskog sveta” i ruskih proksija ovim mitingom najviše bruka Srbe i stavlja kolektivno breme genocidnosti oko vrata baš Srbima. Jer se, ponavljam, u Rezoluciji nigdje ne pominje ni Srbija, ni RS, niti srpski narod. Ali od čega bi i kako bi živio Dodik, kad ne bi negirao genocid i slavio ratne zločince? Bez toga je on ništa, prah i pepeo, seoska varalica i čovjek sjenka. E zato ova strašna manipulacija nad ubijenim Bošnjacima u genocidu i nad sluđenim srpskim narodom.

Zapravo, sve je onako kako treba da bude – na jednoj strani ljudi, na drugoj strani neljudi.

Ali ono što plaši jeste nekoliko stvari:

Prvo mnoštvo ljudi na Trgu Krajine koji su očigledno istomišljenici i zagovornici ove politike i drugo, a važnije, to je unisona ideološka matrica vlasti i tzv. opozicije u RS-u. Ova druga očigledno ne zna šta da radi i kako da unovči svoj politički kapital mimo oponašanja, mimikrije i četničanja.

I onda na koncu Dodikove riječi da je genocid bio “greška“, pazite sad “greška“, a ne genocid govore o tome kako Dodik vidi (srpski) svijet oko sebe.

Umjesto zaključka

Za kraj, ako kraja ima opisaću vam ukratko samo jednu priču iz arhipelaga srebreničkog užasa:
O streljanju zarobljenika na livadi u Orahovcu, na suđenju Beari, Popoviću i Dragi Nikoliću, svjedočio je još jedan od vozača, zaštićeni svjedok PW-101, poznat pod nadimkom Doktor.

Opisujući strijeljanje nevinih civila narečeni Doktor kaže u jednom trenutku:

„U toj hrpi, u toj gomili mrtvih tijela, koja više nisu nalikovala ljudskim, to je bila samo gomila mesa u komadima… A zatim se pojavilo ljudsko biće. Ja kažem ljudsko biće, ali je to zapravo bio neki dječak od pet-šest godina. To je bilo nevjerovatno. Nevjerovatno. Ljudsko biće je izišlo i počelo se kretati prema stazi, stazi na kojoj su, radeći svoj posao, stajali muškarci s automatskim puškama.“

„A zatim su sasvim iznenada oni spustili svoje puške i svi su se, do posljednjeg ukočili. A tamo je bilo samo dijete. Da se radilo o osobi od 70 ili 80 godina bilo bi to strašno, a kamoli o nevinom, slatkom djetetu. A to dijete bilo je prekriveno tkivom utrobe drugih ljudi. […] I kako se to dijete pojavljivalo iz gomile pogubljenih, govorilo je: ‘Babo!’ To je kako oni zovu oca. On je govorio: ‘Babo, gdje si?’“

Dječaka, koji se zvao Fahrudin Muminović, spasio je upravo svjedok Doktor.

A da li je greška, Milorade, dječak Fahrudin Muminović koji je po izjavi svjedoka preživo strijeljanje na livadi u Orahovcu dok je „bilo prekriven tkivom utroba drugih ljudi“? Da li je njegov život “greška“? Ili je ubistvo 8.372 nevina ljudska bića u Srebrenici “greška“? Ne, to je pravilo, princip i ime genocida i zato je neophodna Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici!
 

1713538137841.png

NVO: Podržavamo rezoluciju o Srebrenici, zvanični Beograd da uradi isto


"Pozivamo Vladu i predsednika Srbije da prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova"


svece-beograd-srebrenica-foto-twitter-yihr-1024x577.jpg


19. АПР 2024.

Organizacije za ljudska prava iz Srbije „snažno podržavaju“ donošenje rezolucije UN o proglašenju 11. jula „Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici“ i pozivaju zvanični Beograd da uradi to isto, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP).

„Pozivamo Vladu i predsednika Srbije da podrže proglašenje 11. jula za Međunarodni dan sećanja na genocid u Srebrenici i prekinu s praksom slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, a poricanja zločina, žrtava i presuda međunarodnih sudova“, piše u saopštenju.

FHP je naveo da bi time „Srbija napravila odlučan korak prema pomirenju u regionu“.

„Činjenice o genocidu u Srebrenici, kao i njegova pravna kvalifikacija, potvrđene su van razumne sumnje presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove“, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju piše i da je prva presuda zbog genocida u Srebrenici izrečena komandantu Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske Radislavu Krstiću u aprilu 2004, a zbog ;genocida su osuđeni i Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Drago Nikolić i Zdravko Tolimir, kao i tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji su osuđeni na doživotni zatvor.

Uz FHP saoštenje su podržale i organizacije „Žene u crnom“, „Impuls Tutin“, „Peščanik“, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Inicijativa mladih za ljudska prava, „Hartefakt Fond“, Građanske inicijative, Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Autonomni ženski centar, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

(Beta)
 

1713538562499.png

OEBS osudio donošenje izbornog zakona u Republici Srpskoj


"Reč je o uspostavljanju paralelnih struktura, koje narušavaju ukupnu bezbednost i stabilnost BiH"


oebs-logo.jpg


19. АПР 2024.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na posebnoj sednici Izborni zakon Republike Srpske. Zakon kojim se direktno krši ustav BiH i važeći izborni zakon na državnom nivou odmah je naišlo na osude međunarodne zajednice, piše N1 Zagreb.

Za Izborni zakon Republike Srpske glasao je 51 poslanik, 11 je bilo protiv, a četiri uzdržana.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) osudila je odluku Narodne skupštine Republike Srpske da usvoji entitetski izborni zakon, ocenivši da su te radnje protiv ustavnog poretka BiH.

Prema ovom zakonu, Republička izborna komisija, a ne Centralna izborna komisija BiH (CIK) imaće nadležnost za sprovođenje lokalnih izbora u ovom entitetu, poslanika za Narodnu skupštinu RS, predsednika i potpredsednika RS, kao i delegata u Dom naroda BiH iz RS.

Predsedavajući OEBS-a Jan Borg i generalna sekretarka te organizacije Helga Maria naveli su da se radi o uspostavljanju paralelnih struktura, koje narušavaju ukupnu bezbednost i stabilnost BiH.

Odluku Narodne skupštine RS da donese entitetski izborni zakon nazvali su jednostranim prenosom nadležnosti sa države na entitet „s ciljem stvaranja paralelnog izbornog sistema unutar entiteta“.

OEBS ponovo potvrđuje svoju snažnu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, navodi se u njihovom saopštenju, prenela je regionalna N1 televizija.

„OEBS poziva Narodnu skupštinu RS da povuče Izborni zakon usvojen 18. aprila i poziva sve političke lidere u BiH da rade konstruktivno na nivou državnih institucija, uz usmeravanje pažnje na unapređenje neophodnih reformi u interesu svih građana“, navedeno je u saopštenju.

Parlament RS rano jutros je usvojio entitetski izborni zakon, prema kojem Centralna izborna komisija BiH više neće imati nadležnost da organizuje i sprovodi izbore za entitetske nivoe vlasti.

(N1 Zagreb)
 

Pogledajte prilog 1533696

NIKŠIĆ PORUČUJE: Srbija i dio BiH još čekaju svog Branta, BiH će biti, sve drugo će proći


Podsjeća da je, kada se bivši kancelar Njemačke Vili Brant prvi poklonio žrtvama holokausta, to bio signal da Njemačka prihvata i razumije svoju odgovornost i da je spremna raskrstiti sa mračnim duhovima prošlosti kako bi za svoju djecu stvarala svijetlu i prosperitetnu budućnost.


photo_1671122027359_2.jpg


Prije 17 min

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih porodica teška je sramota i moralni sunovrat političkog sistema koji bi zbog sudski utvrđenih činjenica trebao biti prvi i najglasniji zagovaratelj istine i Rezolucije o genocidu u Srebrenici, poručio je danas premijer Federacije BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

To bi im morala biti, kako je podvukao, moralna i civilizacijska obaveza ako očekuju barem mrvu iskupljenja za učinjeni zločin političke strukture čiji su sljednici.

"U Srebrenici se desio genocid. Ovu jednostavnu istinu nije lako prihvatiti nijednom normalnom ljudskom biću. Genocid na kraju 20. stoljeća je gotovo nemoguće pojmiti i potpuno je neprihvatljivo da se dozvolilo da se desi u vrijeme vrhunca razvoja demokratskih evropskih država i tzv. evropskih vrijednosti. Nažalost, desio se. Kamo sreće da nije. Da nije bilo genocida danas Srebreničani ne bi svoje očeve, sinove, braću, muževe posjećivali na mezarju u Potočarima", navodi Nikšić.

Podsjeća da je, kada se bivši kancelar Njemačke Vili Brant prvi poklonio žrtvama holokausta, to bio signal da Njemačka prihvata i razumije svoju odgovornost i da je spremna raskrstiti sa mračnim duhovima prošlosti kako bi za svoju djecu stvarala svijetlu i prosperitetnu budućnost.

"Srbija i jedan dio Bosne i Hercegovine još čekaju svog Branta. On prije svega treba njima. Ovaj narod je nažalost odavno odustao od iščekivanja pokajnika, iako bi nam drago bilo da se pojave. Baš zato imamo pravo da još jače i glasnije od demokratskog Zapada zahtijevamo da nas prigrli u evropsku i NATO porodicu zbog vlastite odgovornosti koje su svjesni, kada je Bosna i Hercegovina bila odbačena, odsječena, izolovana i pod embargom, prepuštena na nemilost srebreničkim i drugim dželatima", ističe Nikšić.

Opstala je Bosna i Hercegovina, ali je pitanje za Evropu i demokratski Zapad, kako je naglasio, mogu li opstati njihove vrijednosti ako ne ispune dug prema Bosni i Hercegovini, mjestu gdje su na očigled svih poklekli i iznevjerili te principe za koje se i danas deklarativno zalažu.

"A onima koji su i jučer priželjkivali njen nestanak želim jasno poručiti: Bosna i Hercegovina će biti, sve drugo će proći", poručuje Nikšić u objavi na Facebooku.
Тадић је већ ишао у Сребреницу да ода пошту жртвама.
 
Тадић је већ ишао у Сребреницу да ода пошту жртвама.
Јесте отишао и одао пошту али "жртвама страшног злочина", а не геноцида. Тадич Борисов је лично негатор геноцида у Сребреници и то увек истакне када га о томе питају (зато се ових дана сакрио у мишју рупу). А Никшић када каже "Србија треба да добије свог Вилија Бранта", он мисли на неког будућег председника Републике Србије који ће у Поточарима да се поклони жртвама као неко ко експлицитно признаје геноцид.
 
Јесте отишао и одао пошту али "жртвама страшног злочина", а не геноцида. Тадич Борисов је лично негатор геноцида у Сребреници и то увек истакне када га о томе питају (зато се ових дана сакрио у мишју рупу). А Никшић када каже "Србија треба да добије свог Вилија Бранта", он мисли на неког будућег председника Републике Србије који ће у Поточарима да се поклони жртвама као неко ко експлицитно признаје геноцид.
Одао је пошту жртвама и изразио је жаљење.

Ја нисам видео никога са друге стране да је долазио на гробља и стратишта да клечи и да тражи опрост, као ни да помиње геноцид над Србима.

Тадић је отишао и поклонио се.
 
Одао је пошту жртвама и изразио је жаљење.
Дакле, још једном: Тадич Борисов је био у Поточарима да ода пошту жртвама "страшног злочина", а не геноцида, јер је он негатор геноцида.

Ne mogu da kažem da je to zločin genocida


obradovic-dusko12.jpg


 
Дакле, још једном: Тадич Борисов је био у Поточарима да ода пошту жртвама "страшног злочина", а не геноцида, јер је он негатор геноцида.

Ne mogu da kažem da je to zločin genocida


obradovic-dusko12.jpg
Био је и одао је пошту жртвама. Изразио је жаљење и дошао је као Председник.

Са друге стране нема изасланика и лица која жале.
 
Био је и одао је пошту жртвама. Изразио је жаљење и дошао је као Председник.
Ма као да није ни био јер је тамо био отишао као негатор геноцида. Србији треба председник који ће експлицитно да призна да се у Сребреници у јулу 1995. године догодио геноцид. А Тадича Борисова су тзв. "српски националисти" тада прозивали и називали издајником зато што је био у Поточарима, а они су у то време тврдили како ни злочина није било. Ипак су мало еволуирали ...
 
Ма као да није ни био јер је тамо био отишао као негатор геноцида. Србији треба председник који ће експлицитно да призна да се у Сребреници у јулу 1995. године догодио геноцид. А Тадича Борисова су тзв. "српски националисти" тада прозивали и називали издајником зато што је био у Поточарима јер су они у то време причали како ни злочина није било. Ипак су мало еволуирали ...

Био је тамо и био је извиждан и вређан иако је дошао да ода пошту жртвама.

Шта год Срби и њихови представници урадили, то другој страни неће бити довољно. Опет, са друге стране нико не долази на гробља и стратишта Срба, нити говори како је над Србима почињен геноцид.
 
Босна је вечита!

Pogledajte prilog 1417032

~ АУТОРСКА ~

Босна није само "географски појам" како каже Додик и његови ботови, нити је "такозвана" како пре неки дана рече Патријарх Порфирије, а није ни "Југославија у малом", па да се, јел`те, може раставити на саставне делове. Још у Средњем веку постојала је босанска држава; под именом Босна спомиње се још од 958. године, a у Средњем веку Босна има чак и своју посебну Цркву Босанску, која је била независна и од Рима и од Цариграда. Црква Босанска није била ни римо-католичка ни православна, већ нешто сасвим другачије. 1463. Босна пада под Османско царство, значи касније него Србија. 1878. постаје делом Аустро-Угарске, 1918. делом Краљевине Југославије (у којој btw ни Србија и Црна Гора више не постоје), да би босанска држава била обновљена на ЗАВНОБиХ-у 25. новембра 1943. када она постаје република односно федерална држава у АВНОЈевској Југославији. Након референдума о независности, Република БиХ постаје независна и суверена држава 6. априла 1992. године, a већ 22. маја исте године постаје чланицом Уједињених нација. А данашња, тзв. "Дејтонска Босна", настала је тако што је Дејтонски мировни споразум усвојен 1995. као анекс на већ постојећи Устав Републике БиХ. И уколико би ентитет РС изашао из Дејтонског споразума, по слову Дејтонског споразума враћа се Устав Републике БиХ из 1992, а да би исти у том случају важио на целој њеној територији, побринуо би се НАТО. Босна је вечита!
Povjest bi se ponavljala,jer tamo negdje u18 stoljeću Srbi su begali u Rusiju zbog nečega :per: :think:
 
Не. Немој да измишљаш без потребе.

Поред Сребренице, Тадиће је као Председник ишао и у Хрватску да се извињава и да одаје пошту жртвама.

Nikad nisu dali mjesta masovnih grobnica ni tada ni danas a znaju gdje su!!To nije čin kad se traži oprost! isprika je zvučala kao ono morao sam jer su to tražili iz vana!Zvučio je i izgledao kako mu je nelagodno što to čini!
 

1713567708443.png

ŽELJKO KOMŠIĆ U GOVORU U UN-u PORUČIO: "Negiranje genocida u Srebrenici je sijanje novog sjemena zla"

Također je istakao da je sve što se čuje od onih koji napadaju rezoluciju zapravo poricanje genocida u Srebrenici.


komsic.jpg


Prije 6h

U sjedištu UN-a u New Yorku danas je predstavljen Nacrt rezolucije o Međunarodnom danu razmišljanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. Među govornicima bio je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

"Detaljnim ili čak površnim čitanjem teksta ove rezolucije, čak ni najmaliciozniji neće pronaći argumentaciju koja se pokušava nametnuti u medijskom prostoru, a to je da je ova rezolucija usmjerena protiv bilo koje države, naroda ili nacije. Takvi zaključci ne postoje u tekstu rezolucije. Samo zlonamjerni mogu izvlačiti takve interpretacije", istakao je Komšić.

Dodao je da se kroz ovu rezoluciju pokušava spriječiti negiranje činjenica koje su utvrdili međunarodni sudovi, a to je da je u Srebrenici počinjen genocid.

"Druga važna poruka ove rezolucije je posvećenost budućnosti, posebno naše djece i generacija koje dolaze. Nadam se da će buduće generacije biti bolje od nas, ali da će znati šta se dogodilo i izvući prave zaključke, bez mržnje prema bilo kome. Negiranje genocida i prihvatanje tog negiranja zapravo su sijanje novih sjemenki zla za potencijalne buduće genocide", naglasio je Komšić.

Također je istakao da je sve što se čuje od onih koji napadaju rezoluciju zapravo poricanje genocida u Srebrenici.

"Odbijanje podrške rezoluciji znači negiranje genocida u Srebrenici, uprkos odlukama međunarodnih sudova. Nadam se da smo svjesni toga. Istina je jedino što može liječiti, laž ne pomaže. Istina je surova, ali moramo prihvatiti da je u Srebrenici počinjen genocid. Ti su ljudi bili sistemski planski ubijani zbog svoje vjere i etničke pripadnosti", kazao je Komšić.

Na kraju je izrazio nadu da će rezolucija dobiti podršku u Generalnoj skupštini UN-a.

"Zahvaljujem svima koji su javno podržali ovaj akt, ne samo kao član Predsjedništva, već kao Bosanac i Hercegovac, u ime svog djeteta", zaključio je Komšić.
 

Back
Top