Zvucna izolacija

Ja sam pazario neku roseti za kuhinju, 1200 dindzi u metrou i ne cuje se :)
Ventili su isto probl, pisao sam gore pa se to strujanje i zvizdanje prenosi ko ludo celom vertikalom. To ti pravi haos neko ko 100 godina nije renoviro stan :)
Zna da urliče, prrrrdi i svasta nesto. ima i vibracija.
 
ma mislio sam plutu direktno na zid a ne na gips
dobro razbija zvuk bar mi tako otac kaže(gradjevinac)
a deko zid je onaj sto se meša sa vodom pa se lepi ?
ako je to to ja sam ga stavio na zid gde su prozori i baš se ne oseća više hladnoća
 
Скоро сви смо у неком тренутку имали прилике да чујемо комшијин водокотллић у 4 ујутру и после тога - лаку ноћ спавању.
Један од већих проблема са којим се данашње грађевинарство сусреће је звучна изолација просторија. Углавном се том аспекту придаје мали или никакав значај под изговором "важно је имати кров над главом, какав-такав". Међутим, свако од нас жели да му дом буде оаза мира када му је мир потребан.
У том смислу, отварам ову тему да би исказали искуства у вези материјала, додатних облога, решења и сл. на тему звучне изолације.
 
Dragi kolega, ta problematika je odavno deo gradjevinske nauke. Ne bih lenj, pa nadjoh gradjevinski prirucnik TEHNICAR iz 80-ih godina (sta da radim, kad nisam vise mlad:mrgreen:), u Gradjevinar 2 je u 9. poglavlju tematika zvucne zastite. Tada smo bili na nivou Zapada (baza je bio DIN 4109, koja je i danas u svetu osnova), ali, stadosmo i...dosta se toga "saznalo" i promenilo, iskustva donose ono sto se zove znanje;)
Pristup i nacin se promenio, osim u...Srbiji i blizem susetstvu:sad2:

Rado stojim na raspolaganju sa mojim iskustvima iz tridesetogodisnje prakse onima koji zele da znaju kako se resavaju takvi problemi, mada sam isto u fazi ucenja i istrazivanja:neutral:, ali delim rado iskustva:)
 
Лепо колега.
Да се осврнемо на проблем који настаје када је објекат већ готов или када смо се уселили у стан који је тек купљен а грађевинари нису имали приручник...како изоловати звук који долази из суседног стана а да се при том не контактира комшија?
Правити дупле зидове смањује простор за становање, тврди материјали не долазе у обзир.
Остају специјални материјали који се користе баш у те сврхе. Каква су искуства по том питању?
 
moja iskustva su takva da je najveći upijač zvuka - tekstil.
Sve vrste draperije, zavesa, tepiha isl, piju zvuk.
U tom smislu mogu da preporučim Azmafon, table od nekih tekstilnih dugih vlakana isl..

E sad, sve zavisi i kakav zvuk, odakle dolazi, kuda se prostire, kakav je prostor isl..
 
Видео сам рекламу за тај азмафон али нисам конкретно радио са истим.
Многи препоручују мекане материјале, кажу да су неке врсте камене вуне такође добре. На једном сајту сам видео и коришћење плуте у те сврхе:
cork-boards-being-installed.jpg
 
Azmafon se koristi i za "umrtvljavanje" zvučnika, dosta ga muzičara stavlja u studio, ima ga u raznim debljinama (čak i neke sendvič varijante), mana mu je što je zapaljiv (ne znam kako stvari stoje sa mineralnom vunom).

Da li je guma dobar zvučni izolator?
Kada vidim neke gumene stvari (gumeni čupavi otirači za noge, neke kao podne obloge isl) odmah pomislim kako bi to možda dobro bilo za zvučnu izolaciju..Da li je neko imao iskustva sa gumom u tom smislu?
 
Pozdrav svima. Da li postoji neko rešenje da se buka od komšije sa sprata iznad, svede na podnošljivi minimum. Pretpostavljam da je najbolje raditi zvučnu izolaciju ispod komšijinog parketa i u njegovom stanu, ali tako nešto nije izvodljivo. To jest komšija ne dozvoljava. E sad, da li ja mogu nekako izolovati sa svoje strane i da li bi to imalo dovoljno efekta. Radi se o plafonu. Mislim da je monta. Kod komšije je parket, ako nije stavio u međuvremenu i laminat. Uglavnom sve odzvanja kada hodaju, a često odigraju i po neku fudbalsku utakmicu. O povlačenju nameštaja u kuhinji, gde su im pločice da i ne govorim. Ima li spasa i šta da uradim da nekako bar ublažim tu nesnosnu buku?
 
Poslednja izmena:
Ја имам проблем са буком из суседног стана.... у питању је ТВ,дрека,галопирање по стану.... Занима ме шта би могло да се уради а да не заузме много простора? Зид је површине око 10 квадратних метара. Да ли бих могао нешто сам да урадим,пошто мислим да мајстор неће хтети да дође за 10 квадрата..... Неки лаици ми предлажу плуту,стиропор .....
Стиропор се лако може набавити и лако ствити на зид само не знам какав ће бити ефекат...
Хелп!:D
 
Zoro mozes "ususkati" sa strane zid sa termosilent trakom koju mozes naci u Termodom-u (oko 45din metar i siroka je oko 5 cm, a debljine imas 1 I 2 cm). Takodje ako hoces mozes da pozoves Termodom I trazis Ljubisu koji je ekspert sa tim izolacijama i on ce ti reci kako to da sredis.
 
@Parpil
Верујем да је колега већ решио проблем јер је његова порука стара неколико година.
У сваком случају, није лоше понекад имати нову информацију.
 
još par stvari koje sam izguglao -

Akustični distanceri vrlo efikasno prave plivajući zid i tako smanjuju zvučne vibracije kao i buku koja se prenosi kroz zid.

Green glue - Zeleni lepak je prigušni materijal čija primena u sendviču od dve gipskartonske table ili nekog drugog materijala za suvu gradnju pruža neverovatne rezultate u zazustavljanju zvučnih vibracija.
 
Da li je za izolaciju bolji azmafon ili zidni sendvic panel ili nesto trece?
Stanujem i stanu ispod zene kojoj je sve u stanu neispravno i nista nece da popravi ventile slavine ,bojler sve pisti a ona je penzionerka koja pusta vodu od 8 do 20 sati na dan.Sta uraditi? Zakonodavac nije resio ovo pitanje tako da je niko nemoze materati da popravi neispravno.
 
Sa godinama žene polude i kreću živce da leče perući sudove i veš na ruke, zato imaš osećaj da curi stalno voda. Na taj način razvaljuju bojler i ostalu infrastrukturu vezanu za vodu. Imam jedan slučaj u kući ali ne svojoj, sve manje koriste veš mašinu i sudomašinu. Umesto kod psihijatra a ona se baci na veš :lol:
 

Back
Top