NISAM OVDE RADI TURIZMA
Neću da se vraćam u Ekvador dok ovde u Zvezdi nešto ne uradim, jer nisam došao na ekskurziju u Srbiju
Franklin Salas, fudbaler Crvene zvezde, kaže da je u Srbiju došao kako bi se afirmisao u Evropi i da ne želi da mu angažman u Beogradu bude ekskurzija. Omaleni 25-godišnji napadač iz Ekvadora kaže da jedva čeka da se izbori za mesto standardnog prvotimca kako bi pokazao šta zaista ume.
Kako ste se snašli u Zvezdi u protekla tri meseca?
- Od prvog trenutka sam znao da sam stigao u važan i veliki evropski klub. Ipak, tek posle naših bledih igara uvideo sam koliko navijači dobro poznaju fudbal. Njih niko ne može da prevari, pa su bili nezadovoljni i kada smo pobeđivali sa 1:0, jer su znali da ne igramo dobro.
Kakva je konkurencija među igračima?
- Za svako mesto u timu konkuriše nekoliko fudbalera i teško je izboriti se za mesto startera. Ekipa se vremenom upoznaje, a meni posebno prija to što je svlačionica uvek vesela. Eto, pre nekoliko dana jedan čovek je doneo karikature igrača u klub, a kolegama se najviše svidela moja, jer su me poredili sa nekim pevačem narodne muzike, mislim da se zove Sejo Kalač. Svi smo se pokidali od smeha!
Koji su bili vaši motivi da dođete u Crvenu zvezdu?
- Uvek sam imao veliku želju da odem u inostranstvo, a kod nas u Ekvadoru je veoma bitno ako fudbaler zaigra u Evropi. Zvezda mi je ponudila dobre uslove i pristao sam da dođem u Srbiju, iako o toj zemlji ništa nisam znao.
Zašto niste standardni prvotimac, već više vremena provodite na klupi?
- Nisam došao u Zvezdu samo da bih bio broj, već da bih postao cenjen u Evropi. U Beogradu sam pokazao samo delić svojih mogućnosti i znanja. Potreban mi je samo kontinuitet igara u prvom timu. Da me klub istrpi makar tri utakmice, kao Molinu.
Kakva je komunikacija sa trenerom Kosanovićem?
- Moja želja je da uđem u prvi tim Zvezde. Nemam problema sa Kosanovićem. Profesionalac sam i poštujem sve odluke koje donosi naš trener. Uvek mi govori da budem strpljiv. To mi stalno priča, a ja se svakog dana nadam da će mi reći: „Momče, evo ti šansa, pokaži nam šta znaš„.
Da li ste pomislili da napustite Zvezdu i vratite se kući?
- Neću da se vraćam u Ekvador dok ovde u Zvezdi nešto ne uradim. Ne želim da protrčim Marakanom i da me navijači brzo zaborave. Nisam došao na ekskurziju u Srbiju, a za dobre igre potrebno mi je i malo vremena.
Koliko može Crvena zvezda u Ligi UEFA kupa?
- Moja želja je da Zvezda bude senzacija u UEFA kupu. U našoj grupi su sve jake ekipe, ali niko nije nepobediv, pa čak ni Bajern. Nemci su mnogo jaki, ali i oni su ljudi. Sigurno im neće biti lako pred više od 50.000 Delija i 11 raspoloženih momaka u crveno-belim dresovima. Ukoliko prođemo grupu, a ubeđen sam da hoćemo, ostvarićemo veliki uspeh.
Gde biste najviše voleli da igrate posle Crvene zvezde?
- Ne razmišljam o tome, ali pošto vi insistirate na odgovoru, reći ću vam da najviše volim Primeru. Voleo bih da karijeru nastavim u Realu iz Madrida, Valensiji ili Sevilji.
Da li vam je zbog problema s kolenom propao transfer u PSV Ajndhoven?
- Koleno sam povredio pre tri godine, kada sam napravio pogrešan potez i ukrstio ligamente. Imao sam nekoliko operacija, ali sada je sve u redu. U Holandiji nisam bio na probi, trenirao sam sedam dana. Kada sam video da PSV već ima formiran tim i da me zavlače, pokupio sam stvari i vratio se kući.
Prija li vam život u Srbiji?
- Srbi su dragi i ljubazni i veoma strastveni navijači. Počeo sam da učim i jezik uz prijatelje. Odgovara mi klima, a ja sam čovek koji voli kišu i tmurno vreme. Ne volim sunce i više mi prija kad šetam i igram po kiši. Hrana vam je odlična, posebno mi se sviđa punjena pljeskavica. Ipak, nju ne mogu celu da pojedem, jer je ogromna (smeh).
Ko vam je dao nadimak Čarobnjak?
- Jedan sportski novinar iz Ekvadora, Pančo Morena.
OMILJEN KOD DECE
Franklin Salas je definitivno jedan od najomiljenijih fudbalera Crvene zvezde. Kada je Ekvadorac krenuo da na Marakani pozira fotoreporteru Kurira, odjednom su ga opkolile desetine mališana, koji su izrazili veliku želju da se slikaju s njim.
Omaleni napadač se sjajno snašao u novoj ulozi - desetak minuta je strpljivo pozirao sa najmlađim zvezdašima i davao im autograme.