Zvezdasi javite se (2005/06, 2006/07)

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dušan Bajević izvlači pouke iz poraza u meču sa Partizanom

Sa dva napadača na Banat

Trener Crvene zvezde Dušan Bajević prvi put otkako je šef stručnog štaba aktuelnog šampiona odveo je sinoć igrače u karantin u Kovilovo, i to dva dana pre utakmice sa Banatom u Zrenjaninu. Dosadašnja praksa bilo je zajedničko povečerje pred meč u klupskom hotelu na Autokomandi, međutim ozbiljnost situacije na „Marakani“ (pet izgubljenih bodova u dve utakmice) nametnula je povlačenje u ilegalu.

- U Zrenjaninu nemamo gde da spavamo, pa je rešenje u hotelu u Kovilovu. Hteli smo da se izolujemo i da u miru dočekamo za nas vrlo važnu utakmicu. Od derbija je prošlo nekoliko dana, atmosfera u ekipi je dobra, jednostavno to se mora prevazići i moramo se okrenuti novim mečevima. Ne dobiješ prvenstvo sa jednom pobedom, niti posle jednog poraza izgubiš trku za titulu. Igrači su svesni da moraju biti još jači, ujedinjeniji i precizni u izvršavanju obaveza, jer mi sada moramo da pobedimo - kaže Bajević.
Banat je ekipama iz vrha tabele uzeo četiri boda, koliko vi poznajete taj tim?

- O toj tradiciji ne znam ništa, a ekipu sam gledao na kasetama. Znači, isto koliko i ostale.
Milovanović i Trišović ne mogu igrati zbog kartona. Imaćete nekoliko promena u timu za Zrenjanin?

- To je tačno, ali ne mogu da vam kažem o kome je reč.
Do sada ste forsirali igru sa jednim centarforom. Da li ćete u Zrenjaninu početi sa još jednim napadačem?

- Zvezda uvek igra sa dva, tri napadača, samo to zavisi kako i kada. Ovaj put ćemo imati dvojicu klasičnih centarfora. Ne smatram da odlaskom Ailtona imamo manjak kvalitetnih napadača.
Jesenas ste govorili da igrači imaju tremu pred utakmice. Kako sada podnose breme odgovornosti?

- Bolje nego ranije. Ali ako se okrenemo 128. derbiju i analiziramo greške koje smo tada napravili, jasno je da se toliko propusta ne može za celu sezonu skupiti. Zato sada na to sve moramo što pre zaboraviti i spremiti se za naredne utakmice.

Intervju: Dragan Džajić o novoj Zvezdi, sponzorima, privatizaciji, bivšim prijateljima
Bari i Tokio moji najveći gresi!

Dragan Džajić je ponovo u žiži interesovanja, i to ne samo sportske javnosti. Naš najbolji fudbaler svih vremena i direktor Crvene zvezde iz vremena kad su crveno-beli pokorili Evropu (Bari) i svet (Tokio) minulih dana je predstavljan“ kao novi ministar sporta, pa potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije, a dolazak na 128. večitom derbiju pojačalo je priču o njegovom povratku fudbalu.
To su samo neki od razloga za intervju sa Džajom nacionale na dan kad Crvena zvezda obeležava 62 godine postojanja.

- Rekao sam da jedno vreme neću dolaziti na mečeve, jer sam želeo da se odmorim od stadiona, utakmica, atmosfere i svega, ali sam uvek govorio i da ću se vratiti. Osetio sam da je vreme da dođem i odgledam derbi.

Kako vam izgleda sada fudbal u Srbiji, s obzirom na to da su Crvena zvezda i Partizan njegovi najbolji predstavnici?

- Video sam dobru atmosferu, dobro je da su na utakmicu došli i navijači Partizana što je ulepšalo opšti ambijent, jer su „delije“, kao i obično, bile na visini zadatka. Mnogo je lepše kada ima publike na tribinama, pa je odmah i igra bila bolja, a rezultat zanimljiviji. Nažalost, u našoj ligi su ostala dva protivnika. Lokalni rivalitet je sada bio primaran, jer bodovna razlika nije davala takmičarsku draž.
Da li ste promenili mišljenje o Partizanu, s obzirom na to da ste se pre derbija kritički osvrnuli na njegove rezultate?

- Nije mi je bila namera da nekog povredim, omalovažim, niti da mu solim pamet. Tako sam video Partizan u tom trenutku, ali priznajem da su i mene iznenadili kako su odigrali derbi. Ne želim da kažem: „E, videćete da sam ja bio u pravu!“, naprotiv, stavove sam izneo na osnovu onoga što sam video od utakmice Partizana sa Slovacima (kvalifikacije za Ligu šampiona sa Petržalkom, p. a.) pa naovamo, a ako oni misle da su rešili sve probleme zato što su pobedili Crvenu zvezdu, onda - alal vera. Priznajem, iznenadio me je Partizan, igrao je odlično, ne krijem da je zasluženo pobedio. Oni će, međutim, morati da se dokazuju i narednih nedelja, a ako je jedini cilj da se pobedi Zvezda jednom u jedanaest godina, onda nemam ništa protiv.
Koliko je realno da srpski prvak razmišlja o Ligi šampiona kada je domaći šampionat slab, a igrači se prodaju?

- U moje vreme cilj je bio da se osvoji neki evropski kup, a sada je cilj samo da se uđe u Ligu šampiona. Nije neostvarivo doći do nje, niti je mnogo da to navijači traže.
Dobro, da li će Crvena zvezda, ukoliko osvoji titulu, moći da igra u Ligi šampiona već na jesen?

- Ne bih na to mogao da odgovorim jer ne znam kakvi su planovi uprave i koliko se veruje u tim. Ne bih da ulazim detaljnije u procene, jer se svaka moja izjava tumači na različite načine.
Za takvo takmičenje su potrebni i moćni sponzori?

- Naravno, mi smo ranije imali sponzore, ali niko nije postavljao uslove. Znalo se kako živi Zvezda. Nijedan sponzor nije tražio da se uđe u Ligu šampiona, jer to ne traže sponzori. Zna se ko to zahteva od Crvene zvezde i ko šta od nje očekuje. Vratiću se na početak devedesetih kada smo osvojili Evropu. Imali smo tada jake sponzore, ali i veliki izbor igrača iz cele Jugoslavije. Tada je bilo važno izabrati fudbalera, da pretpostaviš mogućnosti. Ne znam da li je bila u pitanju dobra procena ili sreća, ali nismo grešili i bili smo prvaci Evrope. Glupo je to zaboraviti i gurati pod tepih. Nikada neću prihvatiti priče kako je tada bilo lako, a kako je sada teško.
Tržište se smanjilo, sve je više stranaca u Srbiji?

- Oni mogu ali i ne moraju da poprave kvalitet. Sve je stvar procene. Ovde kod nas je običaj da se velikim igračem proglasi neko koga niko nikad nije video. Dobar je samo onaj koji popravi igru, postiže golove, asistira, donosi trofeje i ljubimac je publike. Bez obzira na to da li se zove Ailton, Suzuki ili Nikolov. Ako neko dovodi fudbalera iz inostranstva, pretpostavljam da postoji preporuka i da ga je neko video. Ja sam uvek voleo da lično vidim igrača. Slično je bilo i sa trenerima. Uvek se pričalo da su oni nezaštićeni, da im se mešaju u posao, ali to u Zvezdi nije bio slučaj. Uvek su bili samostalni, vrlo dobro plaćeni i iza njih je stajao klub.
Da li biste i danas na isti način vodili klub?

- Ne kajem se, niti za nečim žalim. Neko bi mogao da nam zameri što nismo ušli u Ligu šampiona, iako smo pre toga bili prvaci Evrope. Jedino zameram sebi što sam bio mekan prema ljudima sa kojima sam sarađivao, a tu pre svega mislim na trenere.
Ko danas pokušava da umanji vašu ulogu u Zvezdi?

- Tačno je da pokušavaju, ali to je nemoguće, jer je titula evropskog prvaka pečat našeg rada. Ima ljudi koji vam nikad ništa neće priznati, ali šta ja tu mogu osim da se nasmejem. Iznenadili su me mnogi za koje sam verovao da između nas postoji veće prijateljstvo.
Ranije ste imali ponude Ujpešta, Olimpijakosa, Bastije, sada ste dobili ponudu iz FS Srbije, a pominje se i funkcija ministra sporta. Gde vidite sebe?

- Imao sam volje da još radim u Zvezdi, ali sam hteo da se malo posvetim sebi i porodici. U Francusku sutra mogu da odem, mogao sam i onog trenutka kada sam podneo ostavku u Zvezdi da odem u Bastiju. Ponudu Olimpijakosa ne bi odbio nijedan Srbin, jer mi je gazda kluba nudio da na čeku napišem iznos za koji bih ostao u Atini... Što se tiče ponude iz FSS, drago mi je da me se neko setio, ali mislim da nije za mene posao potpredsednika ili člana Izvršnog odbora, jer želim da radim kao profesionalac. O „ponudi“ da budem ministar je suvišno pričati jer je nije ni bilo, ali su mi jedni odmah čestitali, a drugi su odmah pronašli protivkandidata.

Indijski milijarder iduće nedelje u Beogradu sa konkretnom ponudom
Mital dolazi da pregovara o ulaganju u Zvezdu

Pramod Mital, indijski čelični magnat, naredne nedelje će doputovati u Beograd kako bi obavio sastanak sa Draganom Stojkovićem, predsednikom Crvene zvezde, u vezi poslovne saradnje koju je „Blic“ najavio još u decembru prošle godine.

Naš list je i ovoga puta stupio u kontakt sa Ravijem Darbarijem, potpredsednikom „Global stil holdinga“, koja se u vlasništvu braće Mital bavi proizvodnjom i trgovinom čelika širom sveta.

- Kontakti sa predsednikom Crvene zvezde Draganom Stojkovićem postoje već izvesno vreme. Prošle nedelje je trebalo da se sastanemo u Beogradu, međutim taj sastanak smo odložili za iduću sedmicu, pošto je Primodu Mitalu iskrsao posao u Indiji vredan pet milijardi dolara - izjavio je Darbari.

„Global stil holding“ proizvede čak 44 odsto čelika u svetu, a koliko su braća Mital moćni potvrđuje „Forbsova“ lista po kojoj je najstariji brat Lakšmi peti najbogatiji čovek na planeti. Procenjuje se da samo on dnevno zaradi 24 milijarde evra.

- Štagod da Primod Mital i njegova braća uzmu u svoje ruke, tome krene nabolje. Potvrda tome je podatak da je naša kompanija najbolja na svetu u proizvodnji čelika - istakao je Ravi Darbari, koji će sledeće nedelje takođe prisustvovati sastanku sa Draganom Stojkovićem i njegovim saradnicima.

Primod Mital je nedavno postao i većinski vlasnik fabrike „Magnohrom“ iz Kraljeva, a procena je da je samo za ime CSKA iz Sofije, bez pratećih objekata, izdvojio 15 miliona evra. Koliko je indijski magnat spreman da uloži u Crvenu zvezdu i u kojoj meri su čelnici našeg najtrofejnijeg kluba voljni za saradnju, ostaje da se vidi.

- Crvena zvezda nije na prodaju, ali jeste za saradnju. Indijska kompanija nije jedina koja želi da uđe u naš sponzorki pul - izjavio je Zoran Damjanović, generalni sekretar crveno-belih, dok predsednik Dragan Stojković nije bio voljan za ovu priču.

Zoran Damjanović nije želeo da potvrdi, ali ni da demantuju da će se on i predsednik Crvene zvezde Dragan Stojković naredne nedelje sastati sa indijskim milijarderom i njegovim saradnicima. Međutim...

- Za nedelju dana ćemo obaviti promociju novog sponzorkog kluba Crvene zvezde, a ko će ga činiti, videćete - istakao je generalni sekretar šampiona, uz konstataciju da Crvena zvezda kao najveći srpski brend ima šta da ponudi domaćin, evropskim i svetskim velikanima.

Čelnici kluba iz Ljutice Bogdana, iza kojeg stoji ogromna armija navijača, rešeni su da dugoročnije reše finansijsku situaciju. Tokom protekle dve godine sponzorki pul Crvene zvezde je učestovao sa 9,8 odsto u ukupnim godišnjim prihodima, a na „Marakani“ smatraju da bi taj procenat morao biti znatno veći ukoliko klub želi da se takmiči u Ligi šampiona.

Банат – Црвена звезда 1:4 (0:2)
Микић 79' - Кастиљо 12', 66', Ђокић 35', Милијаш 65'

Банат: Пустињаковић, Зорић, Васић, Маркоски, Савић, Митровић, Бабић (46' Петковић), Завишић, Микић, Урумов, Вујовић (63' Мићић)

Црвена звезда: Ранђеловић, Баста, Анђелковић, Гај (84' Перовић), Ђорђевић, Кастиљо, Милијаш, Бурзановић, Рашковић, Ђокић (73' Бајалица), Пуровић (52' Короман)

Kako ide bolje sa ovakvim sastavom!

62rodjis.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back