Ljudi koji velicaju Macintosh:
- ili nikad nisu radili na istom, pa veruju u onu slepu teoriju da sto je nesto skuplje mora da je bolje
- ili imaju rodjake koji rade za Apple
- ili su kompanija koja voli da im sekretarice imaju cudne kompjutere
- ili jednostavno vole dizajn istog (sto je po meni jedina prednost, u nekim slucajevima, od PC-a)
Za one pare koliko kosta dobar Macintosh, napravices zver od PC-a koji ce ga pojesti za dorucak.
Jedina strana gde Macintosh tuce PC je stabilnost, sto i nije cudo jer Apple proizvodi i OS i hardver za njega, pa je sve potpuno sihronizovano. Dakle, nema tamo nekih tajvanaca no-name kartica da naruse stabilnost sistema.
Medjutim, ko je radio na Macintosh-u, zna da se i MacOS zaglavljuje na regularnoj bazi kao i Windows. Doduse, to je popravljeno sa MacOS X-om jer je isti baziran na BSD-u (Darwin BSD... mozete ga skinuti i za PC platformu).
Sto se mene tice, da sam na Apple-ovom mestu, ja bih radio na razvoju servera baziranih na istom, jer RISC arhitektura je inferiorna u odnosu na CISC sto se desktop racunara tice... Ali Apple se ne moze ugurati pored Sun-a i IBM-a, pa zato naprave lud dizajn, i onda to prodaju po visestruko vecim cenama nego sto bi trebali.
Preporucio bih ljudima koji misle da je Macintosh dobra platforma, da kupe jedan, pa da se sami uvere... Ja sam imao Macintosh Powerbook G4 (onaj u titanijumskom kucistu... po meni najlepsi notebook na svetu), i snagu istog moze da nadjaca i neki Compaq Presario srednje klase... Koji usput kosta 3 puta manje...