Наутилус
Domaćin
- Poruka
- 4.696
Написао је једно ћириличко л, међутим, слово к пише такође латиничко, али је питање какав је био облик тог слова тада.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Нико од академика!
Neće da im ovi iz Zagreba smeste još jednu rezoluciju Evropskog parlamenta.Ни из државне власти.

ИСКОРЕЊИВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ ЈЕ ПОЧЕЛО И ПРЕ ЊЕНОГ РОЂЕЊА!
Ватикан је у ширење хришћанске вере кренуо са ставом да су „само јеврејски, грчки и латински језик достојни Библије и хришћанске вере“ и да су сва остала писма – ђавоља дела. Дакле, будуће глагољица и ћирилица су осуђене на смрт пре него што су и рођене!
„Гласник Земаљског музеја БИХ“ год. 15 књ. 3, Сарајево 1903. г. на странама 483 – 528 доноси чланак др Франа Милобара под насловом „Бан Кулин и патаренство“, из кога приказујемо извод из стр. 487:
![]()
Баш као што сте недавно због латиничног плаката позвали на бојкот представе о ионако бездушно запостављеној Милунки Савић, а онда тај позив уклонили са форума (заједно са коментарима везаним за бојкот), урадите то и сада са овом бесмислицом.
''Ту се говори о језицима а не о писмима.''
Још и горе, јер да би народ могао да разуме шта се чита на служби, мора да зна латински а самим тим да се романизује. Ђавоља ствар се односи још и више на писмо, јер када су Кирило и Методије позвани на одговорност то се више односило на писмо, јер народ говори како говори а израда писма којим ће се служити у цркви је ђавоља ствар, како су га оквалификовали.
Уосталом у Хрватској се то директно спровело, како то каже Грга Мирић:
''Одмах по расколу хришћанства (1054), већ 1060. године одржан је католички синод у Солину (предграђи Сплита) поведена је никад прекинута католичка борба против ћирилице, тј. за латиничење оних који су им били суседи. Поготово ако су ти суседи били ближи и слабији, ћирилица је била више на удару, јер је на реченом синоду проглашена за “ђавоље писмо”. Та борба против, посебно, српске ћирилице је постала трајна. Најпре су полатиничени Срби католици, јер је латиница јако “повезана” с католицизмом и просто је незамисливо да се неки католички народ некада или данас поћириличи.''
http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49453:-2&catid=34:unsorted-comments&Itemid=105
Ако се и одржала спорадично, то не значи да и глагољица није сузбијана. Овим ниси побио његову тврдњу да је ћирилично писмо оглашено као ђавоље. И не знам зашто толики жуч, престројио си се у латиничаре?
...Ја заиста не знам да ли је ћириличко писмо оглашено за ђавољи изум, и какве доказе за то пружају износиоци такве тврдње (ваљда они треба да докажу да тако било, а не ја да тако није било), не знам зашто онда глагољичко писмо није проглашено за ђавољи изум, и, да будем искрен, све ми то мирише на примитивне ујдурме и буђења примитивних нагона типа они су нам вековима бранили писмо, а ми га се баш због тога морамо држати итд...
Ни глагољичко ни ћирилично писмо нису поименично названи "ђавољим делима", него је Ватикан у ширење хришћанства кренуо са ставом да су "само јеврејски, грчки и латински језик" (наравно, и њихова писма!) "достојни Библије и хришћанске вере, а да су сви остали језици" (наравно, и њихова писма!) - "ђавоља дела". То је од самог свог оснивања став Ватикана, а не мој "лични изум"!
Када на улици сретнем потпуно непознату трудницу коју никад у животу нисам видео, ја знам узрок иако нисам "држао свећу"! Видим последицу или пропратну појаву! Ако су "само јеврејски, грчки и латински језик достојни"... онда се подразумева и ако се не каже изричито да све што не спада у та три језика (и њихова писма!), спада у "ђавоља дела". Дакле, сви остали језици, па и тада још нерођене глагољица и ћирилица! А да то није "мој изум" потврђујем баш навођењем једног Загрепчанина Франа Милобара! А бар њему не можеш подметнути да је неки "великосрбин", да "изводи примитивне ујдурме", да "буди примитивне нагоне", што све већ подмећеш нама који указујемо на искорењивање ћирилице. Да будем сликовит: ако се неки усташа сам хвалише бројем покланих Срба, онда паметном човеку не треба никакав "српски националиста" да "буди примитивне нагоне" да би сазнао истину.
Постоје две врсте ћириличара: једни раде, а други вичу "о-рук!" и "не ваља ништа"! "Остав"!
Шта мислиш, у које спадамо ти и ја?