Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ОПЕТ СРБИ ПОСЛЕДЊИ НА СВЕТУ!

Скопски аеродром ово има од када постоји. Као и сви други аеродроми на свету осим српских - писма својих народа.

НОВИ СИСТЕМ ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ПУТНИКА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ

На аеродрому Никола Тесла од данас се примењује нови систем за информисање путника о реду летења, наводи се у саопштењу са аеродрома.

Сви монитори у терминалној згради замењени су новим.

У новом информационом систему преглед летова на мониторима за информисање путника је лакши и једноставнији.

Информације о летовима су јасније и детаљније приказане, са новим визуелним идентитетом. Нови систем усклађен је и са приказом информација на недавно редизајнираној интернет презентацији београдског аеродрома.

Поред новог информационог система, путници ће о летовима моћи да се информишу и на новом инфо-пулту који је постављен у Терминалу 1. Радно време инфо-пулта је од 07.00 до19.00 часова, а путницима ће бити на располагању током новогодишњих и божићних празника.

00000032.jpg

НОВОСАДСКИ ДОГОВОР - УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ!

Јуче се навршило 60 година од обзнањивања Новосадског договора 10.12.1954. године. Под видом „равноправности писама код Срба и Хрвата“ тај „договор“ је био подвала српском народу да се преведе жедан преко воде и да се постигне још предратна одлука комунистичког покрета о пресловљавању српског народа, да се искорени ћирилица и замени латиницом. За разлику од сировог насиља Марије Терезије, комунистичко руководство се одлучило за много опаснији и ефикаснији поступак – за братски загрљај братства и јединства после кога је уследио – нож у леђа!

Ево како је та „равноправност писама“ спроведена у ЈНА. Прво је ЈНА смишљено и планирано снабдевена искључиво латиничним писаћим машинама, па је онда донет пропис о писању службених дописа писаћом машином! „Ево ти једно па бирај“!

Погледајте шта је писало у „Уџбенику за службену преписку и канцеларијско пословање у ЈНА“ објављеном 1967. године, 13 година после Новосадског договора. Уз сву дрскост да се и даље измотавају са „равноправношћу писама“! Како је било у пракси, то зна сваки мушкарац који је у било ком својству боравио у ЈНА.

00000034.jpg

00000033.jpg

00000035.jpg

НОВИ 10. ДЕЦЕМБАР У НОВОМ САДУ

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО ПОВОДОМ 60 ГОДИНА ОД НОВОСАДСКОГ ДОГОВОРА
10.12.2014

Доста смо заборављали ћирилицу!

Округли сто „60 година након Новосадског договора: Српска језичка политика данас“ одржан је у Културном центру Новог Сада, јер се на данашњи дан (10. децембар) навршава тачно 60 година од Новосадског договора, којим је, између осталог, у Србију уведена двоазбучност:

„Оба писма, латиница и ћирилица, равноправна су; зато треба настојати да и Срби и Хрвати подједнако науче оба писма“ (Тачка 3.)

Хрвати Новосадски договор никада нису поштовали, а Срби га поштују и данас. Уместо договорене двоазбучности, 1954. започело је једносмерно ширење латинице, које и даље траје.

До Новосадског договора, латиница је у Србији била у масовнијој употреби само у време аустроугарске и усташке окупације, а данас је ћирилица у многим областима опала на мање од 10 одсто заступљености. У Хрватској је деведесетих спроведен „књигоцид“ ћириличних књига, а данас се и последњи трагови ћирилице разбијају чекићем.

Новосадски договор је погрешним схватањем равноправности допринео одумирању ћирилице – стоји у закључцима округлог стола.

Учесници су позвали српску филологију и политику да заједно сачувају ћирилицу и да поштују Устав, а не Новосадски договор, чија примена се током протеклих шест деценија, како наводе, показала штетном.

Учесници округлог стола били су проф. др Данко Шипка (укључење путем видео-линка), проф. др Драгољуб Петровић, проф. др Миланка Бабић, проф. др Драгиша Бојовић, проф. др Петар Милосављевић, проф. др Дејан Ивковић, проф. др Иван Клајн (послао реферат), проф. др Ненад Крстић, Синиша Стефановић, проф. др Милош Ковачевић и доц. др Андреј Фајгељ.

После опсежне расправе, усвојени су следећи закључци:

1) Лингвистичка србистика је негирала кључне тачке Новосадског договора и истакла штетност њихове примене током протеклих шест деценија:

а) термин српскохрватски није лингвистички утемељен – он представља преименовани српски језик и у србистици га треба задржати само у подсећању на време доминације политичких над лингвистичким критеријумима;

б) Новосадски договор је погрешним схватањем равноправности писама суштински допринео одумирању српске ћирилице;

в) Данас је и у српској филологији и у институционалној српској политици неопходно поштовати уставну одредбу (члан 10) о ћирилици као о једином српском службеном писму.

2) Српска филологија и институционална српска политика морају се држати трију начела српског филолошког програма:

а) Српски језички и културни простор је недељив, из чега проистиче да је сва штокавска књижевност – књижевност српског језика;

б) ћирилица је идентитетска карактеристика српског народа и као таква мора се сачувати;

в) ијекавски и екавски изговор су подједнако српска наречја.

Потписници: Драгољуб Петровић, Миланка Бабић, Драгиша Бојовић, Дејан Ивковић, Ненад Крстић, Милош Ковачевић и Андреј Фајгељ.
----------------------------------------------------------

Иван Клајн, отворени заговорник једноазбучја, али на латиници, је скупу доставио свој писани рад.и није пропустио да скуп - минира. Навео је да је Новосадски договор "имао и добре резултате" (прећутно признање да је имао лоше резултате), "као на пример доношење Правописа из 1960. године из кога је 2010. настао и Правопис Матице српске". А Пижуричин и његов правопис Матице српске је први пут у историји српског језика устоличио и "српску латиницу". Правопис из 1960. би био донет са Новосадским договором или без њега, и година 1954. за њега нема никакве заслуге. Каснији рад "лингвиста" се одвијао под диригентском палицом - војвођанских политичара, па је "српска латиница" већ у тренутку рођења награђена "за животно дело"!

ПОРЕКЛО ЛАТИНИЦЕ У СРБИЈИ

Латиницу је у Србију увео окупатор у I светском рату пошто је претходно забранио ћирилицу на целој територији хабсбуршког царства. После ослобођења појавио се комунистички покрет, који је поред осталог за вој циљ поставио и искорењивање ћирилице као „симбола великосрпске буржоазије и српског хегемонизма“. Од када штампају књиге, новине и часописе, Срби и у хабсбуршкој монархији и у Србији и у Венецији су их штампали искључиво на ћирилици. Први часопис у Београду штампан латиницом појавио се 1931. г. под именом „Надреализам данас и овде“. Изашао му је још други и трећи број и угасио се. Нека имена аутора чланака у овом часопису указују на снажан утицај комуниста на ставове и уређивачку политику редакције: Александар Вучо, Оскар Давичо, Милан Дединац, Душан Матић, Коча Поповић, Марко Ристић, све сама културна елита будућег комунистичког режима, књижевници, песници, министри, генерали, амбасадори.

Године 1935. на Београдском универзитету је формирано Удружење студената против туберкулозе, које је после своје оснивачке скупштине о томе известило и ректора Универзитета, наравно – на латиници, што је вероватно био преседан на целом Универзитету. И ово удружење је било под снажним утицајем комуниста – Вељко Влаховић, Рифат Бурџовић, Авдо Хумо. Поред коришћења латиничне писаће машине за писање овог извештаја, коју је претходно требало посебно обезбедити, председник и секретар Удружења су се и потписали латиницом, што је била вежба за хватање залета за каснија времена када дођу на власт. После Новосадског договора из 1954. г. и њихови потомци су наставили њихово „име и дело“.

Poslednja izmena:
НОВОСАДСКИ ДОГОВОР - УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

СРПСКА ДЕЦА СЕ РУГАЈУ ЋИРИЛИЦИ

Моја кћерка данас има двоје деце, и обоје раде на ћириличном рачунару на коме је све што изађе на екран – на српском језику и на ћирилици. Када је још била девојчица у основној школи, једног дана дође из школе и плаче. Питам је шта је. Каже: „Деца ми се ругају, зову ме Бецха“.

Размишљао сам шта би то могло да значи, и досетио сам се: дете пише писмом свог народа, баш као и сва друга деца на свету, али њени другови у разреду су стекли друкчије навике, па оно њено потписивање „ВЕСНА“ читају као латинично „БЕЦХА“.

И српска деца почеше да се ругају српском писму.

И српска омладина се данас руга српском писму.

Све више је и одраслих Срба који се данас ругају српском писму.

Већ се појављују и пензионери који одмахују на помен српског писма.

Новосадски договор - осиромашени уранијум са одложеним дејством!

Шта све људи неће да наведу као разлог што пишу (јавно) латиницом!
Пре неки дан ми је један продавац казао да има некаквих проблема са ширином слова, покуша да пише ћирилицом али због 'гломазности' написано не може да стане, а човек пише ручно, на папирима (називе, цене и сл.). Ето, био ми је рекао да ће убудуће да буде све на латиници (било је помешано), а испало је обрнуто. Много је незгодна за писање, каже. Понекад помишљам да продавци имају притисак од некога.

ИСКОРЕЊИВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ ЈЕ ПОЧЕЛО И ПРЕ ЊЕНОГ РОЂЕЊА!

Ватикан је у ширење хришћанске вере кренуо са ставом да су „само јеврејски, грчки и латински језик достојни Библије и хришћанске вере“ и да су сва остала писма – ђавоља дела. Дакле, будуће глагољица и ћирилица су осуђене на смрт пре него што су и рођене!

„Гласник Земаљског музеја БИХ“ год. 15 књ. 3, Сарајево 1903. г. на странама 483 – 528 доноси чланак др Франа Милобара под насловом „Бан Кулин и патаренство“, из кога приказујемо извод из стр. 487:

ИСКОРЕЊИВАЊЕ ЋИРИЛИЦЕ ЈЕ ПОЧЕЛО И ПРЕ ЊЕНОГ РОЂЕЊА!

Ватикан је у ширење хришћанске вере кренуо са ставом да су „само јеврејски, грчки и латински језик достојни Библије и хришћанске вере“ и да су сва остала писма – ђавоља дела. Дакле, будуће глагољица и ћирилица су осуђене на смрт пре него што су и рођене!

„Гласник Земаљског музеја БИХ“ год. 15 књ. 3, Сарајево 1903. г. на странама 483 – 528 доноси чланак др Франа Милобара под насловом „Бан Кулин и патаренство“, из кога приказујемо извод из стр. 487:

Баш као што сте недавно због латиничног плаката позвали на бојкот представе о ионако бездушно запостављеној Милунки Савић, а онда тај позив уклонили са форума (заједно са коментарима везаним за бојкот), урадите то и сада са овом бесмислицом.

''Ту се говори о језицима а не о писмима.''

Још и горе, јер да би народ могао да разуме шта се чита на служби, мора да зна латински а самим тим да се романизује. Ђавоља ствар се односи још и више на писмо, јер када су Кирило и Методије позвани на одговорност то се више односило на писмо, јер народ говори како говори а израда писма којим ће се служити у цркви је ђавоља ствар, како су га оквалификовали.
Уосталом у Хрватској се то директно спровело, како то каже Грга Мирић:

''Одмах по расколу хришћанства (1054), већ 1060. године одржан је католички синод у Солину (предграђи Сплита) поведена је никад прекинута католичка борба против ћирилице, тј. за латиничење оних који су им били суседи. Поготово ако су ти суседи били ближи и слабији, ћирилица је била више на удару, јер је на реченом синоду проглашена за “ђавоље писмо”. Та борба против, посебно, српске ћирилице је постала трајна. Најпре су полатиничени Срби католици, јер је латиница јако “повезана” с католицизмом и просто је незамисливо да се неки католички народ некада или данас поћириличи.''

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49453:-2&catid=34:unsorted-comments&Itemid=105

Баш као што сте недавно због латиничног плаката позвали на бојкот представе о ионако бездушно запостављеној Милунки Савић, а онда тај позив уклонили са форума (заједно са коментарима везаним за бојкот), урадите то и сада са овом бесмислицом.

Којим поступком си утврдио да сам ја "тај позив уклонио са форума"? Јеси ли гледао у стаклену куглу, или у боб? Ја тај позив нисам уклонио. А нећу ни овај прилог. Предлажем ти да за брисање мог прилога порадиш код модератора, ниси без шанси, већ си овај прилог назвао "бесмислицом".

''Ту се говори о језицима а не о писмима.''

Још и горе, јер да би народ могао да разуме шта се чита на служби, мора да зна латински а самим тим да се романизује. Ђавоља ствар се односи још и више на писмо, јер када су Кирило и Методије позвани на одговорност то се више односило на писмо, јер народ говори како говори а израда писма којим ће се служити у цркви је ђавоља ствар, како су га оквалификовали.
Уосталом у Хрватској се то директно спровело, како то каже Грга Мирић:

''Одмах по расколу хришћанства (1054), већ 1060. године одржан је католички синод у Солину (предграђи Сплита) поведена је никад прекинута католичка борба против ћирилице, тј. за латиничење оних који су им били суседи. Поготово ако су ти суседи били ближи и слабији, ћирилица је била више на удару, јер је на реченом синоду проглашена за “ђавоље писмо”. Та борба против, посебно, српске ћирилице је постала трајна. Најпре су полатиничени Срби католици, јер је латиница јако “повезана” с католицизмом и просто је незамисливо да се неки католички народ некада или данас поћириличи.''

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49453:-2&catid=34:unsorted-comments&Itemid=105

Грга Мирић лупета као максим, међу римоктоличким поповима и по хрватским крајевима глагољица се одржала све до XIX века, а код нас ју је већ у XI веку сменила ћирилица..

Ако се и одржала спорадично, то не значи да и глагољица није сузбијана. Овим ниси побио његову тврдњу да је ћирилично писмо оглашено као ђавоље. И не знам зашто толики жуч, престројио си се у латиничаре?

Ако се и одржала спорадично, то не значи да и глагољица није сузбијана. Овим ниси побио његову тврдњу да је ћирилично писмо оглашено као ђавоље. И не знам зашто толики жуч, престројио си се у латиничаре?

А шта је са глагољицом код нас? Како је она нестала? Да ли је и она овде проглашена ђавољим изумом, или је све ишло глатко? Не разумем ту нашу потребу да загледамо трун у туђем оку, а да не видимо балван у свом.
Ја заиста не знам да ли је ћириличко писмо оглашено за ђавољи изум, и какве доказе за то пружају износиоци такве тврдње (ваљда они треба да докажу да тако било, а не ја да тако није било), не знам зашто онда глагољичко писмо није проглашено за ђавољи изум, и, да будем искрен, све ми то мирише на примитивне ујдурме и буђења примитивних нагона типа они су нам вековима бранили писмо, а ми га се баш због тога морамо држати итд...
А Солин и Рим нама и никад нису били капа, тако да је опет нејасно како су то они Србима укинули ћирилицу.

И на крају, реаговао сам бурно јер је Грга Мирић само једа нод многих псеудонима Драгољуба Збиљића који се на друштвеним мрежама и у коментарима расправља сам са собом, хвали сам себе и сам себи даје подршку, што би било смешно да није жалосно.

Не ради се о примитивизму, већ о указивању на то да Срби нису баш спонтано усвојили хрватско писмо, гајевицу, како то многи представљају, већ да је ћирилица смишљено сузбијана у корист латинице, што грубо, што перфидно. То сам и сам видео у војсци када су утицали на мене да променим ћирилички натпис на касети, и како је прошао мој непосредни старешина од стране надређеног официра, иначе Хрвата, само зато што је ипак допустио, прећутно, да на касети остане име исписано ћирилицом. Ако се поставља питање за једну тако баналну ствар, шта је са осталим. И немој да ми неко говори да смо и ми, Срби, исти или гори. Уосталом, сведоци смо данашњег односа Хрвата према ћирилици.
Што се тиче Збиљића, и мени се не свиђају неки његови поступци, као што је био, рецимо, његов однос према удружењу у Београду, уопште ми се није свиђао, а и друго, али, и поред тога, поздравићу сваки његов потез који је у корист ћирилице и који је коректан, наравно. Идеал увек стављам изнад личног односа. Барем тако настојим.

Poslednja izmena:
...Ја заиста не знам да ли је ћириличко писмо оглашено за ђавољи изум, и какве доказе за то пружају износиоци такве тврдње (ваљда они треба да докажу да тако било, а не ја да тако није било), не знам зашто онда глагољичко писмо није проглашено за ђавољи изум, и, да будем искрен, све ми то мирише на примитивне ујдурме и буђења примитивних нагона типа они су нам вековима бранили писмо, а ми га се баш због тога морамо држати итд...

Ни глагољичко ни ћирилично писмо нису поименично названи "ђавољим делима", него је Ватикан у ширење хришћанства кренуо са ставом да су "само јеврејски, грчки и латински језик" (наравно, и њихова писма!) "достојни Библије и хришћанске вере, а да су сви остали језици" (наравно, и њихова писма!) - "ђавоља дела". То је од самог свог оснивања став Ватикана, а не мој "лични изум"!

Када на улици сретнем потпуно непознату трудницу коју никад у животу нисам видео, ја знам узрок иако нисам "држао свећу"! Видим последицу или пропратну појаву! Ако су "само јеврејски, грчки и латински језик достојни"... онда се подразумева и ако се не каже изричито да све што не спада у та три језика (и њихова писма!), спада у "ђавоља дела". Дакле, сви остали језици, па и тада још нерођене глагољица и ћирилица! А да то није "мој изум" потврђујем баш навођењем једног Загрепчанина Франа Милобара! А бар њему не можеш подметнути да је неки "великосрбин", да "изводи примитивне ујдурме", да "буди примитивне нагоне", што све већ подмећеш нама који указујемо на искорењивање ћирилице. Да будем сликовит: ако се неки усташа сам хвалише бројем покланих Срба, онда паметном човеку не треба никакав "српски националиста" да "буди примитивне нагоне" да би сазнао истину.

Постоје две врсте ћириличара: једни раде, а други вичу "о-рук!" и "не ваља ништа"! "Остав"!

Шта мислиш, у које спадамо ти и ја?

Poslednja izmena:
Ни глагољичко ни ћирилично писмо нису поименично названи "ђавољим делима", него је Ватикан у ширење хришћанства кренуо са ставом да су "само јеврејски, грчки и латински језик" (наравно, и њихова писма!) "достојни Библије и хришћанске вере, а да су сви остали језици" (наравно, и њихова писма!) - "ђавоља дела". То је од самог свог оснивања став Ватикана, а не мој "лични изум"!

Када на улици сретнем потпуно непознату трудницу коју никад у животу нисам видео, ја знам узрок иако нисам "држао свећу"! Видим последицу или пропратну појаву! Ако су "само јеврејски, грчки и латински језик достојни"... онда се подразумева и ако се не каже изричито да све што не спада у та три језика (и њихова писма!), спада у "ђавоља дела". Дакле, сви остали језици, па и тада још нерођене глагољица и ћирилица! А да то није "мој изум" потврђујем баш навођењем једног Загрепчанина Франа Милобара! А бар њему не можеш подметнути да је неки "великосрбин", да "изводи примитивне ујдурме", да "буди примитивне нагоне", што све већ подмећеш нама који указујемо на искорењивање ћирилице. Да будем сликовит: ако се неки усташа сам хвалише бројем покланих Срба, онда паметном човеку не треба никакав "српски националиста" да "буди примитивне нагоне" да би сазнао истину.

Постоје две врсте ћириличара: једни раде, а други вичу "о-рук!" и "не ваља ништа"! "Остав"!

Шта мислиш, у које спадамо ти и ја?

А ја ето толико пута прочитао по нету како је на сабору у Солину ћирилица проглашена за ђавољи изум. Никад ниједан доказ нисам видео, а ето сад од вас чујем да ипак није било тако, већ да је тада усвојен став да језици богослужења и светих књига треба да буду хебрејски, грчки и латински. Како ствари стоје, писма нису ни помињана, као ни ђаволи.

А ја сад опет, по ко зна који пут, треба да верујем некаквим наводима неког лика, само зато што је тај лик Хрват, па ваљда његове тврдње саме по себи имају већу тежину.

Изгледа да никад ништа нећемо научити...

А врло је важно не само ко ради, него и шта ради, а то се види по резултатима...

Back