Žuta rajska ptica

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
62.456
Imam ovo drvce...Tačan naziv je Caesalpinia gilliesii. Kod mene već ima oko 2 metara.

U suštini nisam znala njen tačan naziv. Klijavost iz semena je dobra. Prilično brzo raste, laka je za održavnje, izuzetno dekorativna jedino što se zimi mora unositi. Ne trpi niske temperature.

Preporuke za ovu biljčicu kome se sviđa. Lako se održava.

PVhN3iL80l0vsdLdlgthopnR2oc8h9cKkJgN1D3d.webp


Žuta rajska ptica (Caesalpinia gilliesii (Wallich ex Hook.)Wallich ex D. Dietr.) je listopadni grm ili stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naraste do 5 m visine. Listovi su složeni, dvostruko perasti, dugi do 20 cm, čine ih mnogobrojni manji segmenti. Cvjetovi su veliki, sastavljeni od žutog vjenčića s pet latica te deset prašnika crvene boje antera i dugih prašničkih niti. Prašnici su vrlo dugi i izraženo vire iz cvjetova. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je dlakava mahuna koja sadrži smeđe sjemenke. Stanište Prirodno je rasprostranjen u južnoj Africi na Madagaskaru. Uzgaja se kao ukrasna biljka, na otvorenom jedino u toplim područjima gdje se sadi pojedinačno ili u skupinama. U kontinentalnom dijelu uzgaja se jedino u posudama koje se dolaskom hladnih dana unesu na zaštićeno. Razmnožavanje se vrši sjemenom u rano proljeće, margotiranjem ili reznicama ljeti. Zemlja je dobra obična vrtna uz dodatak pijeska i treseta, kontiunirano vlažna, rahla i dobro drenirana. Biljkama treba omogućiti toplo, sunčano stanište. Otporne su na sušu i na hladne temperature do -12°C. Etimologija Latinsko ime roda Caesalpinia dano je prema talijanskom botaničaru naziva Andrea Cesalpino (1519. – 1603.). Ime vrste gilliesii dano je prema škotskom botaničaru Johnu Gilliesu (1792. – 1834.). Kod nas je drugi naziv poincijana, jer je biljka bila klasificirana kao Poinciana gilliesii. Na stranim jezicima nazivi su bird of paradise bush, desert bird of paradise, yellow bird of paradise (eng.), césalpinie de Gillies, oiseau de paradis (fr.), poinciana, uccello del paradiso (tal.), ave del paraíso, barba de chivo (špa.), Gilliesova cezalpinija, rumena rajska ptica (slo.). Izvor: Žuta rajska ptica https://www.plantea.com.hr/zuta-rajska-ptica.
 
da...ja sam mislila da je to isto samo u zutoj boji...mozda i jeste...nekako se nisam nikada interesovala kako se zove...donela sam je sa mora jos davno
Listovi su slični, I cvet.
Kod mene u blizini u jednoj firmi bila je Albicija, baš ću i ove godine obratiti pažnju.
Nije mi usputno, možda ću za koju nedelju otići s namerom da je opet vidim.
 
pitanje je u dokle moze opstati kod nas iako se primi
sjuper ako moze, ali je nisam vidjao.
Moze ali mora da se unosi...kao i leanderi...uslikacu je kada bude cvetala leti...ili da probam da nadjem slicicu neku...
Ja je leti iznosim. U saksiji je i stavim je na direktno sunce a zimi je drzim u garaži, nemam gde drugde...da se ne smrzne.
 

Back
Top