Jedna od zabluda. Takva hrana pogoduje samo periodontalnim vlaknima, odnosno vlaknima koja "ucvrscuju" zub u alveoli, na taj nacin sto ih jacaju.
Uticaj na same desni je minoran i svakako nije terapija izbora kod dzepova.
U slucaju dzepova kada ne pomaze ni klasicna kiretaza, problem se resava hirurski, dakle od kosti se odvaja tzv. mukoperiostani rezanj, odstranjuje se patolosko tkivo i rezanj se vraca na mesto i usiva. Treba razmotriti i ekstrakciju zuba kao najsigurnije resenje.
Није заблуда, говорим из личног искуства.
Са 28 година отишао сам први пут код зубара због парадентозе, три зуба један до другог, горња вилица са леве стране, почев од очњака ка крају вилице.
Имам добре зубе, један извађен још у 3. основне и други зуби су мигрирали и попунили ту празнину, један пломбиран и остали су потпуно ОК, с тим да су ми у доњој вилици израсли и умњаци, а у горњој не, једноставно нисам имао никаквих проблема с њима, само нису израсли и то је то.
Посетио сам и зубара у ДЗ, затим једног познаника зубара који у то време отворио приватну зубну амбуланту и још једног приватника у НС-у и сви су рекли отприлике исто, мало шта се може урадити сем по питању естетике десни, али процес парадонталног пропадања ће се наставити и да је парадентоза савремена болест везана пре свега за начин исхране.
У наредних неколико година повлачење десни постало је јако видљиво, ширило се и на друге зубе, осећао сам бол на хладно, на тврдо, код прања зуба четкицом...
Независно од тога отац ми је у његовој педестој години оболео од дијабетеса, а ускоро и најстарији од три ујака.
Дијабетес је исто болест цивилизације мада постоји и наследна предиспозиција, али се она мало кад реализује ако нема услова(а данашњи начин живота баш креира те и такве услов).
И тако, није ми се свидела могућност да оболим од дијабетеса, а ако већ и оболим нека буде што касније и потпуно сам променуо исхрану.
Почео сам да конзумиран само пресну храну, испочетка пресно млеко, јаја, воће и поврће, сушено месо...
У књизи коју сам купио ,,Живети без болести" од Ернста Гинтера поред осталог спомињало се да такав тип исхране доводи до нестанка парадентозе за око годину дана, али нисам обратио пажњу на то, углавном први мотив ми је био дијабетес и како га избећи.
Не могу тачно да кажем после ког времена, али приметио сам да је бол у десниома нестао, опсетљивост на хладно, или на четкицу приликом прања зуба, врменом десни су се вратиле и доста доцније отишао сам као на неку контролу код зубара(мсм знам ја да се препоручује редован одлазак на контролу и уопште лекарски преглед, али нисам баш склон болестима па могу себи да дозволим тај луксуз да се ретко појављујем код лексра/зубара)управо код оног познаника зубара ког сам помињао.
Није уопште могао да дијагностификује парадентозу, а када је погледао у картон дословно ме је питао: Ко ти је и како ,,то" средио?.
Не морам да кажем да је само из куртоазије климао главом када сам рекао шта је и како било.
Отприлике то би било то.