Zubna cista i zubne navlake

Orhideja03

Početnik
Poruka
1
Snimkom je utvrdjena cista na gornjoj petici, zahvata ili ide ka sinusu. Tom zubu je vadjen živac i pod blombom je godinu i po- dve samo, nisam primecivala da je imao velik kvar. Nemam zatim cetvorku i sesticu u toj gornjoj vilici. Stomatolog preporucuje da se izvadi ta petica zbog ciste, druga mogucnost je operacija skracivanja korena i da zub ostane ali smatra da je sigurnije, verovatno zbog kasnijih radova i navlaka, da se samo izvadi zub bez operacije i da on ne moze da sluzi kao most ako bi ostao a da bude sasvim pouzdan. Da li je zaista neophodno i sigurnije da se izvadi zub u cilju uklanjanja ciste ? Stomatolog preporucuje da posle toga trojka i sedmica nose nedostajuce zube namestanjem navlaka. Da li su navlake pouzdano i trajno resenje da nose tri vestacka zuba? Prvobitna ideja je bila da petica se obrusi i nosi cetvorku. Da li je potrebno ponoviti snimak mozda ? Malo je povlacena traka po nepcima dok se nije naslo pravo mesto ako je tako mogla da se napravi neka senka. Mada stomatolog moze i da pregledom utvrdi neko uvecanje na desni.
Hvala puno ako neko strucan ima odgovor.

Poslednja izmena:
Izvini kako mislis da uzemes uzorak procesa i na koju analizu da ga nosis?
Koja si godina na fakultetu?

Ni jedna godina, jednostavno imao sam problem sa jednom fistulom i glupostima nekih hirirga i stomatologa pa sam morao malo vise da se raspitam i potrazim vise stucnih misljenja o istom... pa se na kraju sve resilo sa obicnim ciscenjem kanala bez ikakve operacije itd...

A test mislim da je obican mikrobioloski dovoljan da se utvrdi sta je tacno u pitanju, ali po meni savestan stomatolog ce uvek ici pre na lecenje kanala korena zuba cak i kad su sanse za uspeh "male", a ne odma da predlozi operaciju i vadjenje kao njima "jednostavnije" resenje

Ni jedna godina, jednostavno imao sam problem sa jednom fistulom i glupostima nekih hirirga i stomatologa pa sam morao malo vise da se raspitam i potrazim vise stucnih misljenja o istom... pa se na kraju sve resilo sa obicnim ciscenjem kanala bez ikakve operacije itd...

A test mislim da je obican mikrobioloski dovoljan da se utvrdi sta je tacno u pitanju, ali po meni savestan stomatolog ce uvek ici pre na lecenje kanala korena zuba cak i kad su sanse za uspeh "male", a ne odma da predlozi operaciju i vadjenje kao njima "jednostavnije" resenje

Sta ce ti mikrobioloski test....miris inficiranog kanala zuba je nesto sto se nikad ne zaboravlja :)

Sta ce ti mikrobioloski test....miris inficiranog kanala zuba je nesto sto se nikad ne zaboravlja :)

hehe ja sam imao samo jedan zub sa procesom vise od godinu dana koji nije diran, kad su ga otvorili ono sto sam ja sisao iz njega nemogu opisati, ukus nesto stvarno trulavog cak jos gore da nemogu opisat ukus :)
Cak sam se zacudio kad se fistula povula odma nakon lecenja i za sad nemam nikakvih problema sa njim...

Koliko sam ja upoznat, u vecini slucajeva je, dugorocno, bolje izvaditi zub iznad kojeg je cista ...

Moguce ali verovatno u >90% slucajeva nije u pitanju cista, a takodje postoji i starija metoda lecenja ciste koje znaju da budu uspesne, poenta je da dobar deo stomatologa spominje ciste iako nema validnih argumenata da je u pitanju cista vec eto to mu je najsigurniji i najbrzi put da odradi posao i uzme kes

Ja bi se pazio hirurga i njihovih saveta, oni ipak prvenstveno vade i operisu a nevole da lece nesto mesecima...
I meni hirurg koji je preporucio da ne operisem i lecim to je uradio jer me je licno upoznao, dok svima ostalima preporucuje vadjenje ili operaciju (kaze tako je sigurnije(za njih) i brze)

Da sam na tvom mestu, problem bih resio operativno. Dakle uraditi cistektomiju i apikotomiju, medjutim svakako je najbolje da nadjes dobrog oralnog hirurga koji ce hteti da se pozabavi time.

Sto se tice dijagnoze ciste, istina je da se ona u principu ne daje olako, ali isto tako u ne tako malom broju slucajeva se moze jasno uociti da je u pitanju cista, narocito ako su u pitanju inflamatorne ciste.

Kod mene ni posle mesec dana lecenja fistula nece da ode... tako da moram iduce nedelje da posetim oralnog hirurga da on da svoje misljenje.... sada vec ludim.... nikako da se resi problem.....

Back