Žrtvovanje jastva

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Neki su ljudi spremni sasvim rado prineti mnoge žrtve - ali, da bi se prinela žrtva korisna za svet - za nju čovek prvo mora imati snage.

Čovek najpre mora da bude neko i nešto, da bi se mogao žrtvovati, inače žrtvovanje jastva ne vredi baš mnogo.

To je, u izvesnom smislu, neka vrsta, premda suzdržanog, egoizma, komocije, ako čovek ne teži tome da usavrši sebe, da stremi dalje, kako bi ono što može pružiti bilo i vredno.

S druge se strane, moramo naglasiti da živimo u vremenu, u kulturnoj epohi u kojoj se beskrajno rasipa upravo predana spremnost na žrtvu. Pa ako je i posvuda prisutan nedostatak ljubavi, postoji i preveliko rasipanje ljubavi i pripravnosti na žrtvu.

Neka se ovo ne shvati pogrešno, ali treba nam biti jasno da ako se ljubav ne javlja zajedno sa mudrim vođenjem života, sa mudrim uvidom u odgovarajuće odnose, mogla bi biti na sasvim pogrešnom mestu i time čoveku više štetiti nego koristiti.

Šta mislite?

Neki su ljudi spremni sasvim rado prineti mnoge žrtve - ali, da bi se prinela žrtva korisna za svet - za nju čovek prvo mora imati snage.

Čovek najpre mora da bude neko i nešto, da bi se mogao žrtvovati, inače žrtvovanje jastva ne vredi baš mnogo.

Овде постваљаш ствари као да је жртвовање јаства општеприхваћени циљ од свих. Да сви пристају да, попут мрава, изгубе индидивидуалност зарад колектива. Да се добровољно жртвују за тај колектив, за нацију, за веру !
Није то опште прихваћени циљ него наменут циљ робовима од стране господара, који им је утувљен у главу, а све са циљем да се њима лакше влада и да се лакше терају у рат за те господаре. То је фундамент те "узвишене" тежње зване .жртвовати јаство.

Наравно, у циљу подупирања тог фундамента... господари су кроз векове изумевали разне "алате" намењене формирању свести људи у том правцу, што значи утувљивати им бесмилице о вредности колектива а безначајаности индивиуде, иако је истина да је индивидуа нешто највредније на овом свету, да је супстанција тог света у индивидуи а да је колектив обична апстракција, појам.

Писао сам о томе на другом месту а то може бити одогвор и на ову твоју тему јер жртвовање јаства зарад колектива има многе степене, али који се најјасније показују управо у оном букваланом жртвовању које тражи колектив од појединца. а то је жрвовање у рату.

"Neka od danas zna ko nije znao da Srbija nije cilim iz usaka, da Kosovo nije svileni jastuk iz brusa, da Srbi znaju za nesto skuplje od glave."
" Pusti sad Obilicu i vranu i pirinac. Sta je to kazi mi tako skupo, skuplje od glave?

Ove recenice se pozivaju na patriotska osecanja, ljubav prema otadzbini, zrtvovanje za istu i slicno. Taj cin zrtvovanja je kroz istoriju uziman za vrlinu nad vrlinama. "Dati zivot za domovinu". "Ima li nesto lepse nego umreti za otazdbinu." i slicno. Takva razmisljanja su toliko naivna i bez osnova da ih mogu opravdati jedino "argumentom sile" koja stoji iza njih, i koja ih namece svima kao nesto vredno.
Ali nikakav argument sile ne bi opet bio dovoljan da tu "vrlinu" provlaci tako dugo. Tako da tu ima mocnijih temelja koji daju zivot besmislici i opravdavaju kako ratovanje tako i zrtvovanje individue u istom.

1) Prosnovni razlog je interes vrste naspram interesa individue. Neko ovde je to izneo rekavsi da mu je vaznija samo glava njegovog deteta. Dakle, VRSTA trazi svoje pravo nad individuom. To ima svoje metafizicke temelje koji ipak i kao takvi nisu ultimativni.
Vrsta je zarobljeni elan vital i ocuvanje vrste je kao cuvanje nekog vira u potoku, potpuno nesvesni samog potoka. Dakle ima nesto skuplje od vrste kao i od individue, a ako bismo uporedjivali vrednost to dvoje individua je metafizicki vrednija, jer probijanje Elan vitala moguce je samo kroz pojedinca, ne kroz mnostvo uspavanih ljudi zarobljenih u vrtlogu inertnosti sto i cini vrstu. Tako da pozivanje na uzvisenost zrtvavanja za vrstu nema mnogo osnova.

2) Drugi razlog je praktican. Ili ako susedno pleme napadne njegovo pleme sa ciljem da opljacka, ubije , odvede u ropstvo. onda je "patriotizam" zapravo motiv samodrzanja samog zivota. Ili ubij da ne budes ubijen. Kao takav on ima opravdanja Ovde dolazimo do onog problematicnog.
Na ovim opravdanim temeljima opstanka sada su razne drustvene parazitarne grupe zarad ocuvanja svojih privilegija, pretvorili "zrtvovanje za otadzbinu" u "zrtvavanje za bazen nekog VIP na vlasti. Za uvecanje necijeg bogastva. I taj cilj argumentom sile proglasili su za vrlinu. I sto je najgore ljudi nasedaju. Mada pitanje je da li stvarno nasedaju na to? Prilikom svakog jurisa u besmislenim ratovima postoje oni koji stoje u pozadini i ubijaju one koji se okrenu na suprotnu stranu. To je najbolje iskazano u ovim recima Milosa Obrenovica.
"Ako neko jurisa , moze da pogine ali moze i da ostane, ali onaj ko ne jurisa poginuce sigurno od moje ruke".
Tako da nema tu mnogo junastva. Sve se svodi na silu i prinudu a nijedna ideja, pogotovu ako je vestacka i nametnuta, ne moze da pobedi osnovne instikte samoodorzanja i intuiciju da je svet objekata idealan a da je ljudska individua staniste apsolutnog duha, da se sekundarno ne moze predpostaviti primarnom.Da se prednost bitisanja ne moze tako lako zrtvovati za materijalisticke banalnosti. Da ratovi koji nisu apsolutno nuzni i nametnuti nemaju opravdanja.

Gradnja kula od karata jeste upravo to. A gradnja onoga sto naslucujemo u sebi a sto ne nastaje niti nestaje, cilj je koji treba postaviti na pijedestal vrednosti nad vrednostima.

Da bi se počelo sa ovladavanjem konceptom mentalne discipline neophodno je istražiti sebe. Moraju se usvojiti (uneti u sebe) polariteti vaše dimenzije. Tamo gde u svom umu nađete strpljenje, morate analogno tome svesno pronaći nestrpljenje, i obrnuto. Svaka misao koju biće poseduje ima svoju antitezu. Disciplina uma uključuje, pre svega drugog, identifikovanje u sebi, kako onih stvari koje cenite, tako i onih, koje ne odobravate, i tada balansiranje svakog pozitivnog i negativnog naboja, koji je jednak. Um sadrži sve stvari. Zbog toga, vi morate otkriti tu potpunost u sebi samima. Druga mentalna disciplina je prihvatanje te potpunosti unutar svoje svesti. Svako prihvatanje izglađuje deo mnogih distorzija, koje prouzrokuje osuđivanje...

Čitava ova kreacija počinje od jednog Kreatora. Svođenje seksualne aktivnosti na telesni kompleks je neprirodna stvar sama po sebi. Sve stvari se posmatraju kao jednake u seksualnom pogledu, u umu, u telu i u duhu; sve što je deo pola entiteta. Seksualna fuzija se može posmatrati sa ili bez onoga što ljudi zovu seksualnom interakcijom, kao potpuno stapanje uma, tela i duha u ono što se oseća kao stalni orgazam, da tako kažemo, radost i uživanje jednih u postojanju drugih...

Све је то генетски , мање или више уткано у нормалну нацију и нормалног припадника те нације.

Ако знамо да смо сви на планети потомци једног чопора који је пао на једва 2000 јединки, онда ту није ништа зачуђујуће.

Сигурно је да су гени веома сложени и окидају у невероватним контекстима и условима.

Обично фанатичко жртвовање јаства у зрелијем добу , потиче обично од катарзе/просветљења/освешћења/итд... када се испада из младалачког дијаболичког егоцентризма.

Људи су понекад смешни као клатно... или су у једној екстремној позицији или у другој. Углавном долази до жртвовања јаства.

Свесно жртвовање је воља и свест која се респектује - алтруизам

Roditelji se inače dobrim delom žrtvuju zarad odrastanja svojih mladunaca...
Sasvim su umesni Ozimanovi komentari-iz posebnog rakursa,ali korektni...
Ja obično kažem u šali da postoje i duhovni geni koje ljudi pomno čuvaju...
Kulturne tekovine tu spadaju u to "metafizičko" koje se čuva.
Jednom će i to ljudi sasvim lepo i razgovetno razumeti-treba još da napreduju-
još brda pasulja...:lol:

Poslednja izmena:
Roditelji se inače dobrim delom žrtvuju zarad odrastanja svojih mladunaca...
Sasvim su umesni Ozimanovi komentari-iz posebnog rakursa,ali korektni...

Naravno da su ok.
To je nas Ozi ;)
Ne vidim poseban rakurs.

Nasrtaji moraju biti odbranjeni, jer nema kraja zavrtanja usiju i noseva...
To neki isto treba da shvate kada dodju u Srbiju ili na srpski forum .

Kapish?

tja, tko kaže da je odbacivanje handicapa žrtvovanje i odricanje
smiley148.gif

Naravno da su ok.
To je nas Ozi ;)
Ne vidim poseban rakurs.

Nasrtaji moraju biti odbranjeni, jer nema kraja zavrtanja usiju i noseva...
To neki isto treba da shvate kada dodju u Srbiju ili na srpski forum .

Kapish?

Ne vidim da je bilo nekakvoga zavrtanja ušiju i noseva. Svaka polemika je samo polemika pa i ona oštra.

Šta to treba da shvate tako ti Svetoga Save Srbine?

Oni koji u Srbiju dođu treba da poštoju Ustav Republike Srbije i sva pozitivna zakonska i podzakonska akta.

Vidi molim te "srpski forum" Nisam to našao nigdje u pravilniku. Nisi dobro razumio net i njegove vrijednosti.

Da se pusti dopis hrvatskim tvrtkama i "Hrvatskoj gospodarskoj komori" da za promidžbu njihovih tvrtki ovdje vladaju neka posebna pravila?

Manjine? Ljudska i građanska prava? Pozitivna diskriminacija?

Gle prijatelju 'štovani. Nema napretka ni Hrvatu u svome plemenu bez ostatka svijeta, a ni Srbinu ako ostane u plemenskoj zajednici. Već sam ti pisao o tome.

Pazi, drugi korisnici mogu da te razgoropade i ispizde ali vodi računa da svojim riječima pogađaš mnogo šire od onih na koje ciljaš.

Pozdrav:kpozdrav:

Ne vidim da je bilo nekakvoga zavrtanja ušiju i noseva. Svaka polemika je samo polemika pa i ona oštra.

Šta to treba da shvate tako ti Svetoga Save Srbine?

Oni koji u Srbiju dođu treba da poštoju Ustav Republike Srbije i sva pozitivna zakonska i podzakonska akta.

Vidi molim te "srpski forum" Nisam to našao nigdje u pravilniku. Nisi dobro razumio net i njegove vrijednosti.

Da se pusti dopis hrvatskim tvrtkama i "Hrvatskoj gospodarskoj komori" da za promidžbu njihovih tvrtki ovdje vladaju neka posebna pravila?

Manjine? Ljudska i građanska prava? Pozitivna diskriminacija?

Gle prijatelju 'štovani. Nema napretka ni Hrvatu u svome plemenu bez ostatka svijeta, a ni Srbinu ako ostane u plemenskoj zajednici. Već sam ti pisao o tome.

Pazi, drugi korisnici mogu da te razgoropade i ispizde ali vodi računa da svojim riječima pogađaš mnogo šire od onih na koje ciljaš.

Pozdrav:kpozdrav:

Vidi,
Ima nesto elementarno i ljudsko kada odes u nepoynatu civilizaciju, a kamoli u komsiluk!

Ne treba biti razmazen i drzak pa sebi sebi svasta dozvoljavati u gostima!

Tebi cu dati za pravo jer tvoj kontekst je potpuno drugaciji od necijih ovde.
(kao privrednik hocu i da ti kazem da reciprociteti moraju postojati, jer kako cu zaraditi nekima penzije, koje je manguparija davno potrosila, ako nemamo slicne privrednicke uslove i ako nam deca nemaju ravnopravan razvoj)

Npr. sve to sto si napiso i hteo reci ja cu ovako jednostavno srociti: " nije estetski , a nije ni dobar nacin da odbranu svog identiteta ostvarujes napadom i nasrtajem na tudji identitet"

Ok ? ! ?

Ukoliko su neke osobe ovde shvatile (nije upuceno tebi) sta sam hteo da kazem u poslednjih mesec ili dva te osobe svesce same sebe u pristojnu meru.

Srdacan pozdrav prijatelju,
Ja

Poslednja izmena:
Vidi,
Ima nesto elementarno i ljudsko kada odes u nepoynatu civilizaciju, a kamoli u komsiluk!

Tebi cu dati za pravo jer tvoj kontekst je potpuno drugaciji od necijih ovde.
(kao privrednik hocu i da ti kazem da reciprociteti moraju postojati, jer kako cu zaraditi nekima penzije, koje je manguparija davno potrosila, ako nemamo slicne privrednicke uslove i ako nam deca nemaju ravnopravan razvoj)

Npr. sve to sto si napiso i hteo reci ja cu ovako jednostavno srociti: " nije estetski , a nije ni dobar nacin da odbranu svog identiteta ostvarujes napadom i nasrtajem na tudji identitet"

Ok ? ! ?

Ukoliko su neke osobe ovde shvatile (nije upuceno tebi) sta sam hteo da kazem u poslednjih mesec ili dva te osobe svesce same sebe u pristojnu meru.

Srdacan pozdrav prijatelju,
Ja

Hajde da neke stvari svedemo na pravu mjeru. U AP Vojvodina pored Srba živi još preko 25 nacija. Jesu li one u gostima? Ustav Republike Srbije kaže drugačije.

Postoje li liste podobnih manjina? Državna politika Republike Srbije kaže NE, a ti? Meni kao jedinki nije potrebno izuzeće od od svih ostalih građana (NESRBA) a posebito manjina.

Zašto se stalno insistira na reciprocitetu uloženog kapitala iz Republike Hrvatske a recimo bilo koje druge države ne?(Rusija, države EU, Kina, Emirati itd.)

Izgleda da samo hrvatski novci smrde a sav ostali kapital je dobrodošao bez pitanja o porijeklu.

Da budemo načisto ja bih isto ovo napisao i nekom nacional-šovinisti iz Hrvatske, Argentine, Bugarske ili bilo koje tačke na planeti. Bez razlike i zadrške.

Vidim da se trudiš da sublimiraš moje postiranje. Ja recipročno tome nisam i nikada ne bih kao čin pristojnosti. Nije li to samo po sebi već akt agresije pomalo?

Na kraju ovu rečenicu neću dodatno analizirati moj domaćine od 1918.godine:

Ličnoga sam stava da na Balkanu i Europi uopće nitko nikome nije i ne treba da bude u gostima. Ako spočitavaš da neko, nekome na Forumu Krstarice jeste u gostima (samo jer nije Srbin). Onda smo u gadnom antagonizmu.

:kpozdrav:

Poslednja izmena:
Očigledno da sam džaba nekestvari pisao. jer, kakav sad Ustav, o kakvim manjinama razgovaramo i ko ih je pominjao u kom kontekstu ? O kakvom izuzeću govoriš? Ko govori da nečiji novac smrdi? Ja vidim da Srpski investitori, njihov novac, pa i povratnici "smrde"? Ali ti vidiš drugačije! I ? tu smo gde smo. Postoje indikatori, cifre, činjenice i šta ćemo snjima. ? S tim što je neko podržan od EU, a neko ne. Jedna strana dobila licencu , a druga ne? !

Uostalom Ja bar znam da imam meru kako u svojoj kući, tako i u gostima i kada sam sa beduinima (najcrnjim crncima) u Čadu ili kada sam u privredno-diplomatskim aktivnostima u tamo nakoj ambasadi.

Dakle u gostima se ponašaš univerzalno, da bi te sve vrste civilizacijskih komunikacijskih normi prihvatile. U ostvarivanju kontakta , druge civilizacije u tebi ne gledaju nacionalnost ili veru, jer im je to daleko i strano. Ali gledaju da li poštuješ domaćina i njegove pretke. Samo zarobljeni ostrvljani imaju ostrvsku i siromašnu logiku.

Ne treba dolaziti u goste i pljuvati domaćinsku naciju, tradiciju, običaje, pa čak je tom nekom jednom izletelo da smo psihofizički u takvom rastrojstvu i kontuziji da je bolje da se ovde svi poubijamo (da neki drugi ne bi valjda više prljali ruke ), i td...pa sve do pljuvanja unazad po svim srpskim vladarima i dinastijama.

Naravno da to tako nigde ne ide. Naravno da se takvom namerom naivne superiornosti ne može postići mnogo u razgovorima. Naravno da neki treba da shvate da je rat završen i da prekinu da ubacuju geopolitički i geoekonomski nered u Srbiju. Jer se možda i previše načinilo nereda.

Uostalom da li bih Ja prošao kroz šta sam prošao da nemam osećaja i zadrške za pravi momenat, danisam poslovna, organizaciona i stručna ličnost, a u suprotnom da ne čuvam, da rastačem, da ne sabiram, upošljavam, kreiram, osmišljavam ... Možda u ovoj zemlji koju svi obezvređuju ima još onih kojigledaju u sistem vrednosti ... jer, znaju šta je to bilo, jeste i biće..

Ali, osećam tuđu bolest, i žao mi je , ja nisam "neki nacional-šovinista" , naročito ako se trudim da spojim različite nacije i poslove u svrhu partnerstva i obostrane koristi

Srdačan pozdrav prijatelju
Ja i moje Jastvo

Poslednja izmena:
Očigledno da sam džaba nekestvari pisao. jer, kakav sad Ustav, o kakvim manjinama razgovaramo i ko ih je pominjao u kom kontekstu ? O kakvom izuzeću govoriš? Ko govori da nečiji novac smrdi? Ja vidim da Srpski investitori, njihov novac, pa i povratnici "smrde"? Ali ti vidiš drugačije! I ? tu smo gde smo. Postoje indikatori, cifre, činjenice i šta ćemo snjima. ? S tim što je neko podržan od EU, a neko ne. Jedna strana dobila licencu , a druga ne? !

Uostalom Ja bar znam da imam meru kako u svojoj kući, tako i u gostima i kada sam sa beduinima (najcrnjim crncima) u Čadu ili kada sam u privredno-diplomatskim aktivnostima u tamo nakoj ambasadi.

Dakle u gostima se ponašaš univerzalno, da bi te sve vrste civilizacijskih komunikacijskih normi prihvatile. U ostvarivanju kontakta , druge civilizacije u tebi ne gledaju nacionalnost ili veru, jer im je to daleko i strano. Ali gledaju da li poštuješ domaćina i njegove pretke. Samo zarobljeni ostrvljani imaju ostrvsku i siromašnu logiku.

Ne treba dolaziti u goste i pljuvati domaćinsku naciju, tradiciju, običaje, pa čak je tom nekom jednom izletelo da smo psihofizički u takvom rastrojstvu i kontuziji da je bolje da se ovde svi poubijamo (da neki drugi ne bi valjda više prljali ruke ), i td...pa sve do pljuvanja unazad po svim srpskim vladarima i dinastijama.

Naravno da to tako nigde ne ide. Naravno da se takvom namerom naivne superiornosti ne može postići mnogo u razgovorima. Naravno da neki treba da shvate da je rat završen i da prekinu da ubacuju geopolitički i geoekonomski nered u Srbiju. Jer se možda i previše načinilo nereda.

Uostalom da li bih Ja prošao kroz šta sam prošao da nemam osećaja i zadrške za pravi momenat, danisam poslovna, organizaciona i stručna ličnost, a u suprotnom da ne čuvam, da rastačem, da ne sabiram, upošljavam, kreiram, osmišljavam ... Možda u ovoj zemlji koju svi obezvređuju ima još onih kojigledaju u sistem vrednosti ... jer, znaju šta je to bilo, jeste i biće..

Ali, osećam tuđu bolest, i žao mi je , ja nisam "neki nacional-šovinista" , naročito ako se trudim da spojim različite nacije i poslove u svrhu partnerstva i obostrane koristi

Srdačan pozdrav prijatelju
Ja i moje Jastvo

U goste samo kod eskima, nikako kod beduina.

...teška Tema i pomalo izmiče kontroli.Izmiče usljed same postaavke jer mislim da nije dobro u naslovu označena.
Žrtvovanje Jastva je ne biti više spreman da osjetiš ili osjetim šta sam tim postigao
ali
ako se u kontextu napisanog sagledava medjuredje
vidi se težak rasizam a kad je on u pitanju sve ostalo 'najcrnje' dolazi...
Stav svakog pripadnika neke ustavotvorne nacije mada je to sintetički termin ustavotvorne jer ne postoje čiste nacije a takodje niti rase...
Ustav je solonsko rješenje naroda i demokratski je samo ako nema pominjanja ili bar 'izbjegavanja pominjanja
'ustavotvorne ' nacije...
Trpljeti nenaciju tj. sebi blisku po brojčanosti naciju ili manjine kao djelove populacije
težak je i jadan prestup ali koji srećemo svaki dan i takodje slušamo i gledamo...
Diplomatski ili 'gastarbajterski' novac ima istu težinu sigurno osim ako ovo gastarbajterski nije vezan za bauštelski
jer to nije niti prljav a niti čist jer radnički je...povratnici često zažale zašto su se ikad vratili jer i 'tamo' i 'ovdje' su
stranci...za sportiste je drugačije i profitere , njih još i dotiraju jer oni su predstavnici i zastupnici sa urlatorskim glasom
ali samo ovdje kad dodju a tamo kukumaču ili pljuju...svi oni koji su i ovdje i tamo
jastveni svoji predstavnici...uvijek će biti oni ' Drugi',- jer im je to Karma...

Ima jedna nacija meni najdraža...To je nacija mudraca...Ima u njoj srba,ali ne biram...Ponajviše ješa,
mojih zemljaka prema kojima sam oprezan zbog cionizma...Bio u Pragu,Beču,Veneciji,Burgasu Solunu i da ne nabrajam
i ispijao nebrojena piva,vrlo brzo ušavši u "frekvenciju" i grleći se rečima i razumevanjem kao braća najrođenija -jedva smo se rastajali,
a tada se upoznali...Henri Miler je pisao o tom fenomenu,ne jednom i nije ga komentarisao samo dao do znanja da se sreću
ljudi zaljubljeni u saznavanja te ih odmah zbliži ista muka i stavovi...
Koliko puta sam se samo uverio u ispravnost sopstvenih političkih stavova baš u takvim susretima...
Koliko su etički stavovi tih ljudi istovetni...
Zaista posebna nacija i skoro da podležem tom nekom nacionalističkom porivu...:lol:

Ima jedna nacija meni najdraža...To je nacija mudraca...Ima u njoj srba,ali ne biram...Ponajviše ješa,
mojih zemljaka prema kojima sam oprezan zbog cionizma...Bio u Pragu,Beču,Veneciji,Burgasu Solunu i da ne nabrajam
i ispijao nebrojena piva,vrlo brzo ušavši u "frekvenciju" i grleći se rečima i razumevanjem kao braća najrođenija -jedva smo se rastajali,
a tada se upoznali...Henri Miler je pisao o tom fenomenu,ne jednom i nije ga komentarisao samo dao do znanja da se sreću
ljudi zaljubljeni u saznavanja te ih odmah zbliži ista muka i stavovi...
Koliko puta sam se samo uverio u ispravnost sopstvenih političkih stavova baš u takvim susretima...
Koliko su etički stavovi tih ljudi istovetni...
Zaista posebna nacija i skoro da podležem tom nekom nacionalističkom porivu...:lol:

vodi ih kuci i brojite sitninu sa kojom cete izaci u kafanu

da, vidiš, i veliki ratni protivnici, kojima je njihovo neprijateljstvo vrijedilo sve tuđe živote, koje su svojim odlukama mogli drugima uzeti i upotrebiti ih u svojoj - ali stvarno samo - igri, u hagu su postali prijatelji i zajedno kuhali i igrali šah. zato bi ja razigranu ostarjelu dječicu pravodobno poslao u specijalno obdanište na radnu terapiju
digg-in-smiley.gif

Back