Žrtvovane bebe u Peru-u

I Juzna i Srednja Amerika su imale vise od jednog, istoriji najpoznatijeg i najnadmocnijeg, naroda ili plemena. Nisu u Peruu postojale samo Inke, vec i gomila drugih plemena, koje su Inke pokorile i stvorile najvecu drzavu na tim prostorima (jedan od tih naroda: http://en.wikipedia.org/wiki/Chachapoya). Slicno vazi i za Srednju Ameriku. Spanci su lako nasli na hiljade indijanskih saveznika, koje je surova astecka vlast, okrenula ka dosljacima iz Evrope.

I Juzna i Srednja Amerika su imale vise od jednog, istoriji najpoznatijeg i najnadmocnijeg, naroda ili plemena. Nisu u Peruu postojale samo Inke, vec i gomila drugih plemena, koje su Inke pokorile i stvorile najvecu drzavu na tim prostorima (jedan od tih naroda: http://en.wikipedia.org/wiki/Chachapoya). Slicno vazi i za Srednju Ameriku. Spanci su lako nasli na hiljade indijanskih saveznika, koje je surova astecka vlast, okrenula ka dosljacima iz Evrope.

To je tačno. Civilizacijama srednje Amerike bilo je svojstveno masovno žrtvovanje a ovima u južnoj nije. Naravno da postoje izuzeci. Ne znam jesu li Tolteci prinosili ljudske žrtve ili su to doneli Asteci.
Što se tiče španskih indijanskih saveznika poznato mi je za Korteza i Meksiko ali ne i za Pizara i Inke. Inače zanimljivo je da je naziv Meksiko dobio po najdominantnijem astečkom plemenu Meksike.

To je tačno. Civilizacijama srednje Amerike bilo je svojstveno masovno žrtvovanje a ovima u južnoj nije. Naravno da postoje izuzeci. Ne znam jesu li Tolteci prinosili ljudske žrtve ili su to doneli Asteci.
Što se tiče španskih indijanskih saveznika poznato mi je za Korteza i Meksiko ali ne i za Pizara i Inke. Inače zanimljivo je da je naziv Meksiko dobio po najdominantnijem astečkom plemenu Meksike.

Sto se tice Srednje Amerike, tu su Asteci svakako odskakali po neverovatnom broju ljudi, koje su zrtvovali u raznim prilikama. Mozda kod Inka, odnosno u ovom slucaju njihovih prethodnika, je to bio izuzetak. U starim kulturama se umelo pribeci i krajnjim merama, nakon sto pleme zahvati velika nesreca. I na Kritu su recimo otkrivene ljudske zrtve, a starost kostiju ih stavlja u vreme neposredno nakon cunamija, koji je skoro zbrisao sve na ostrvu. Iako vremenski kulture urodjenika Srednje i Juzne Amerike nisu toliko stare, u odnosu na danasnjicu i po mnogih dostignucima su bile na visokom nivou, ipak su i po mnogo cemu bile veoma primitivne. Sto se tice ispomoci Spancima bilo je toga i u Juznoj Americi, sto od plemena koje su zelele zbaciti vlast Inka, sto od samih Inka, tj. jednog dela.

To je bilo uobicajeno kod indijanskih plemena, cak i za one najcivilizovanije. Pleme Maje je koristilo objekte napravljene specijalno za prinosenje zrtvi, a smatraju se najprednijim indijanskim plemenom u obe Amerike.

To je istina.
A koliko znam i kod starih Slocena je bio sličan običaj podnošenje žrtava, Kasnije je to promijenjeno da se nose životinje a ne ljudi.

Ne znam odakle ta priča da plemena Južne Amerike nisu prinosila ljudse žrtve. Možda je to bilo u manjem obimu i manje krvavo ali nema sumnje da su ljudske i dečje žrtve prinošene. U slojevima jedne od tih indijanskih civilizacija iz vremena njenog nestajanja, smatra se usled klimatskih promena izazvanih učestalom pojavom fenomena El Ninjo, nađeni su ostaci žrtvovanih ljudi čija su tela bačena u blato.

Takođe, na vulkanskom vrhu u Andima su pronađene tri mumificirana dečja tela koja su tu ostavljena u očiglednom obredu prinošenja žrtve. Tela su fascinantno očuvana i prvorazredno su svedočanstvo o običaju prinošenja dečjih žrtvi. http://www.channel4.com/programmes/perfect-child-mummies/4od#3261117

Sigurno da je na mestu poređenje sa antičkom Grčkom.

Sto se tice ispomoci Spancima bilo je toga i u Juznoj Americi, sto od plemena koje su zelele zbaciti vlast Inka, sto od samih Inka, tj. jednog dela.

Pazi sad paradoksa oko ovoga. U Meksiku je preostalo oko 1,5 miliona Asteka. A najviše u oblasti Tlaksala. To je grad-država koji je najviše pomogao Kortesu da uništi Meksike i Tenothilan.
Oni su činili većinu Kortezove vojske.

Razlika je u tome što je kod nahuatl naroda srednje Amerike to bilo pravilo a kod Inka(i drugih) južne Amerike izuzetak.

Ali nije bio izuzetak. Deca su posebno pripremana mesecima ranije (inače ne bi mogla ni da izdrže put na vrh 7 km visok). Pretpostavlja se čak da u njihove majke putovale sa njima kako bi se poboljšali izgledi da se deca domognu tog sakralnog mesta. Verovatno je to takvim porodicama davalo određen počasni status. Očito je postojanje kulture žrtvovanja koja nije bila kao kod Asteka masovna i krvava ali je bila uobičajeno praktikovana. Ima sličnosti sa nekim ritualima žrtvovanja na evropskom kontinentu.

Nadjeni ostaci 44 bebe na nalazištu Sillustani u Peru-u. Procejuje se da su bile starosti od novorodjenih do 3 godine. Takodje se misli da pripadaju Kolla kulturi. Po nadjenim ostacima i keramičkim slikama veruje se da su žrtvovani u periodu rata sa drugom kulturom pre 600-700 godina.

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15813793

Baš ga oterali u teški satanizam :D

Ili ubijali na paganskim oltarima, ili u ime Hrista krizarima i inkvizicijom i logorima, u ime Muhameda macem, ili u ime komunistickog poretka, ili Nato bombama u ime demokratskih prava ili kradjom djece kao sto se to radi sirom svijeta? U cemu je razlika?

Poslednja izmena:

Ne ne, Tolteci to nisu radili koliko ja znam. Oni su bili pozitivno orjentisani kroz love and light :D Dosta davno kroz njihovu istoriju ti visoki sveštenici i prosvećeni ljudi su postali marginalizovani i glavninu običaja je preuzelo negativno polarisano praktikovanje. Oni su i čak danas poznati po "black magic" i najkrvavijem ubijanju mačetama orjentisanom ka obožavanju nekih negativnih aspekata i takvoj praksi. Posebno u meksičkim gangovima tipa MS 13 etc.

Ili ubijali na paganskim oltarima, ili u ime Hrista krizarima i inkvizicijom i logorima, u ime Muhameda macem, ili u ime komunistickog poretka, ili Nato bombama u ime demokratskih prava ili kradjom djece kao sto se to radi sirom svijeta? U cemu je razlika?

Ma nema to veze sa tim ,drugo je kad mi zaratimo i izbijemo se pa zagine neki narod nedužan. Nije to isto kao da se cela država bazira na žrtvovanju dece i beba i da je to potpuno kao javno legalno i u redu ...

Back