Zrenjanin - inicijativa za promenu (vraćanje) imena grada

PartizanBeograd

Veoma poznat
Poruka
10.918
U Zrenjaninu nova inicijativa za promenu naziva grada, ovoga puta iz GO DSS. Zahtev članice vladajuće koalicije za povratak imena Petrovgrad

Malo-malo, pa stranke iz Zrenjanina žele da promene ime grada.

Posle nedavne (neuspele) inicijative iz GO SPO, sada iz GO DSS stiže najava da će takođe zahtevati da se Zrenjaninu vrati staro ime - Petrovgrad, kako se grad po oslobodiocu Kralju Petru I Karađorđeviću zvao od 1935. do 1946.

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:423808-Zrenjanin-Kralj-na-referendumu

Podrzavam !

Moja osnovna skola se zvala "Zarko Zrenjanin" pa su joj kasnije promenili ime, hvala Bogu

Ali koja argumentacija haha. Petar oslobodilac a Zrenjaninovi saborci nisu? Pa pre Petra Zrenjanin nije bio u Srbiji a pre Zrenjanina jeste tako da je Zarko Zrenjanin odnosno njegovi naslednici posto on nije docekao kraj rata, tehnicki jedini oslobodioci. Takodje ni Petar nije rodjen u Zrenjaninu.

Takodje zvao se Beckerek mnogo mnogo duze, pa ako vec vracaju staro...

Ali koja argumentacija haha. Petar oslobodilac a Zrenjaninovi saborci nisu? Pa pre Petra Zrenjanin nije bio u Srbiji a pre Zrenjanina jeste tako da je Zarko Zrenjanin odnosno njegovi naslednici posto on nije docekao kraj rata, tehnicki jedini oslobodioci. Takodje ni Petar nije rodjen u Zrenjaninu.

Takodje zvao se Beckerek mnogo mnogo duze, pa ako vec vracaju staro...

Zarko Zrenjanin se zalagao za Vojvodinu republiku unutar Jugoslavije... drugim recima, da nema nikakve veze sa Srbijom

nemam nista protiv da se vrati staro ime po kralju Petru, ali realno on bas i nema neke veze sa oslobodjenjem Vojvodine, s obzirom da nije vodio ni jednu bitku u njoj

Zarko Zrenjanin se zalagao za Vojvodinu republiku unutar Jugoslavije... drugim recima, da nema nikakve veze sa Srbijom

nemam nista protiv da se vrati staro ime po kralju Petru, ali realno on bas i nema neke veze sa oslobodjenjem Vojvodine, s obzirom da nije vodio ni jednu bitku u njoj

A sta je mislio o globalnom zagrevanju? Pa i pre rata Zrenjanin nije bio u Srbiji vec u Dunavskoj banovini u kraljevini Jugoslaviji.

Tacno, dok su Zrenjaninovi saborci vodili bitke i u Vojvodini. I bili su jedini oslobodioci jer pre njih je Zrenjanin bio u Jugoslaviji, pre Petra Beckerek nije.

A sta je mislio o globalnom zagrevanju? Pa i pre rata Zrenjanin nije bio u Srbiji vec u Dunavskoj banovini u kraljevini Jugoslaviji.

Tacno, dok su Zrenjaninovi saborci vodili bitke i u Vojvodini. I bili su jedini oslobodioci jer pre njih je Zrenjanin bio u Jugoslaviji, pre Petra Beckerek nije.

tako gledano, onda Srbije nije ni bilo, vec samo banovine na njenoj danasnjoj teritoriji

ima i cuvena recenica, koju je par puta ponavljao i Dragan Veselinov: Da je Žarko Zrenjanin ostao živ, Vojvodina bi bila republika!

Vidis to nisam znao.

Nesto sam izguglao o Tozi Markovicu i Zarku Zrenjaninu ali izvor bas nije pouzdan. Previse je autonomaski ;)

Cujem da i Mladenovo hoce da vrati stari naziv Bukin. Svi su u retro fazonu.

Poslednja izmena:
Vidis to nisam znao.

Nesto sam izguglao o Tozi Markovicu i Zarku Zrenjaninu ali izvor bas nije pouzdan. Previse je autonomaski ;)

Cujem da i Mladenovo hoce da vrati stari naziv Bukin. Svi su u retro fazonu.

i onda si imao svakakvih ideja kao i sada... sada imas sve od ukidanja autonomije do nezavisnosti, a tek kakvih ideja i podideja ima izmedju te dve ekstremne... ljudi su bas mastoviti

- - - - - - - - - -

Pa nego kako drugacije gledano? Ljudi sve to posmatraju sa danasnje tacke gledista i misle da se nesto ''podrazumevalo''. Petrovgard je rat docekao u Dunavskoj banovini KJ i nicemu vise.

i sta s tim? prizivas ta vremena?

i onda si imao svakakvih ideja kao i sada... sada imas sve od ukidanja autonomije do nezavisnosti, a tek kakvih ideja i podideja ima izmedju te dve ekstremne... ljudi su bas mastoviti

- - - - - - - - - -

i sta s tim? prizivas ta vremena?

Sta sta sa tim? Ti si uveo u raspravu to da je Zarko zagovarao vecu autonomiju Vojvodine predstavivsi to kao antisrpsku delatnost. A ja ti kazem da Srbija tehnicki nije postojala pa je Zarko mogao da zagovara sta mu volja. Bitno je da se zalagao i borio za oslobodjenje Jugoslavije.

Kakve veze ima sto se zvao Beckerek ?

Pobednici odlucuju o svemu, nacisti su vec imali plan da Beograd promeni ime u Princ Eugen

Tako i Srbi, mi smo pobedili Madjare u ratu, ako mi odlucimo kako ce se zvati koga briga kako se zvao za vreme Madjarske

Pobednici odlucuju o svemu, nacisti su vec imali plan da Beograd promeni ime u Princ Eugen

Tako i Srbi, mi smo pobedili Madjare u ratu, ako mi odlucimo kako ce se zvati koga briga kako se zvao za vreme Madjarske

Moze se zvati i Knezevicgrad po slavnom ministru, na volji tamosnjem zivlju kako ce ga zvati. Na meti mi je suplja argumentacija ovih koji pokrecu inicijativu. Procitaj ih jos jednom.

Sta sta sa tim? Ti si uveo u raspravu to da je Zarko zagovarao vecu autonomiju Vojvodine predstavivsi to kao antisrpsku delatnost. A ja ti kazem da Srbija tehnicki nije postojala pa je Zarko mogao da zagovara sta mu volja. Bitno je da se zalagao i borio za oslobodjenje Jugoslavije.

nije zagovarao vecu autonomiju vec REPUBLIKU... to je vise od autonomije, manje od nezavisnosti... ne znam koliko je on delovao antisrpski, s obzirom da je i sa\m bio Srbin valjda, ali nije ni radio u interesu Srbije

a Srbija je postojala i za vreme okupacije, kada je Zarko jos uvek 'delovao', a njegov rodni Banat je pripadao Srbiji

zapravo Vojvodina je ta koja u to vreme nije postojala

Ma trebali smo bre da im odredimo i novo ime za Budimpeštu :lol: Na primer mogli smo da je nazovemo Pašićevo :lol:
Bečkerek/Petrovgrad/Zrenjanin je poznat po mitinzima i sastancima srpskih nacionalnih snaga tokom XIX veka. Tamo je osnovana Miletićeva Srpska narodna slobodoumna stranka, prva stranka u Srba. Možda bi mogli da grad prozovu Svetozarevo, ali ovaj put po Miletiću, a ne kao što su onomad nazvali Jagodinu po zanesenjaku Markoviću.

Poslednja izmena:

Netačno,ali do Zrenjanina naša vojska nije stigla,već samo do Srema,sa nažalost velikim gubicima.

nije zagovarao vecu autonomiju vec REPUBLIKU... to je vise od autonomije, manje od nezavisnosti... ne znam koliko je on delovao antisrpski, s obzirom da je i sa\m bio Srbin valjda, ali nije ni radio u interesu Srbije

a Srbija je postojala i za vreme okupacije, kada je Zarko jos uvek 'delovao', a njegov rodni Banat je pripadao Srbiji

zapravo Vojvodina je ta koja u to vreme nije postojala

Okupatorski sistem nikada nije relevantan bitno moze biti samo ono pre nastupanja okupacije mada pitanje koliko to revolucionari uvazavaju. Ali sa istorijske tacke gledista nije dakle Zrenjanin odvajao Vojvodinu od Srbije sto si slucajno ili ne hteo napomenuti. 1941 postoji samo Jugoslavija kao fakticki asimetricna federacija sa Banovinom Hrvatskom. Ostatak je samo izdeljen na preostale banovine a svest Srba je vezana za Jugoslaviju a ne Srbiju. Tekovine kralja ujedinitelja i njegovog dekreta iz 1929.

Back