Zorica

Uđem danas u neku kafanu, naručim pivo, konobarica od 85 kg žive vage gleda u mene, ja pitam jel ona ima neki problem...ako nema da joj napravim...ona požuri i donese pivo, ali me fiksira pa fiksira...šta li hoće?:eek:
Na brzinu pročešljam moje moždane vijuge...ko je...šta je...nekako mi njuška poznata al' ne mogu da povežem.
-Jeli ti mačko...bili se udala!- upitam 'nako bosanski (provalio sam da je otuda).
-Neću više da se udajem, probala sam jednom i dosta mi je - odgovori ona.
-Napustila si muža?- pitam.
-Jesam, i ja njega i on mene- sledi odgovor.
-Pa što to uradi? Pa znaš li ti šta je to sveta tajna braka? Pa oćeš u pakao?- nastavim da joj propovedam.
-Pa ja sam već bila u paklu-kaže ona.
-U braku?- pitam ja.
-I u braku i pre njega.
-Obrazloži izjavu.
-Znaš ti dobro.
Ja ubrzavam moje vijuge, ubrzavam...i kad je ubrzanje prestiglo brzinu svetlosti, počnu ganglije da hvataju daleku prošlost. Setim se devojke od pre nekih 15 godina.
-Zorica?-pitam.
-Jeste.
-Uvek u kafani?
-Pa nisam uvek, bila sam udata, rodila sina, muž mi se kurvao pa sam se razvela i sad opet radim.- Izreče ona svoju životnu priču u jednoj rečenici.
-I baš zbog kurvanja si ga ostavila?- pitam.
-Našao neku frizerku, a ja to ne tolerišem-kaže ona.
-A jel on znao ko si ti?-pitam.
-Ne razumem pitanje.-
-Razumeš.-
Ona ćuti.
Da obrazložim, Zorica je pre nekih 15 godina živela na visokoj nozi, čizmice po zadnjoj modi, šminka, nokti, frizura...Pozajmljivala novac od nekih tipova, pozajmljivala i zadužila, pa nije imala da vrati. Tipovi je otmu, obvedu u Bosnu u neku javnu kuću da odradi. Dođe kod mene njena sestra da traži pomoć, te treba je spasti, te jadnica propašće...Ja se raspitam i saznam da su njeni "poslodavci" pošteni. Čim otplati dug, slobodna je. Ja preračunam 5-8 mušterija na dan puta 50-100 DM (kako pogodi) i kažem seki:
-Ne trebaš potezati veze, eto seke kući za 20 do 25 dana. Ništa ne brini.-
I tako je i bilo. Došla Zorica kući nakon 20 dana. Ja zaboravio nju ali ona nije mene. Nego jedino mi nije jasno da ona napusti muže zbog švaleranja. On nepošten a ona poštena, kako to? :think:

Back