Zoom in: Melancholia

Nora Barnacle

Domaćin
Poruka
4.132
Spoiler alert: Ukoliko niste gledali film Melancholia Larsa von Triera, možda bi bilo pametnije da preskočite ovu temu, budući da lako može da vas navede na sasvim pogrešne utiske.

Vrlo je moguće da je ovaj film najobičnije „Carevo novo odelo“ iza koga stoji zvučno ime, tačnije, nominalni autoritet (ne od zvanja ili znanja, nego ono treće). Zato nije na odmet poslužiti se nekom priručnom kritičarskom floskulom (such as: „Briliant!“, „Magnificent masterpiece“). Ako bi se čovek odvažio, pa izjavio da je po sredi teška baljezgarija, izložio bi se opasnosti da ispadne glup u društvu (što se moderno kaže i „out“), iako, realno, ima i odviše argumenata za takav stav. Von Trier je, naime, od ranije poznati ludak i lunatik (svetskog glasa), kaže da se leči od depresije već duže vreme, kolekcionar je kojekakvih fobija (oko one od letenja nije mogao da pomogne ni Spielbergovog poziv da dođe u Ameriku, a biće da se i vode plaši, kad ne ode brodom), mrzi baštovanstvo i sve tako redom - kako i priliči anamnezi ozbiljnog mentalno obolelog pacijenta sa traumatičnim detinjstvom. Ove godine mu se stanje, biće, pogoršalo, što je prvo primećeno u Kanu, hramu evropske kulture u kome za takve mesta nema.

Vrlo je moguće, s druge strane, da je reč o, uistinu, velikom filmu i (ako već treba da se spominju daske u glavi), još jednoj potvrdi da je između genija i ludaka – dlaka.
Ne mogu da stanem niti iza jednog od dva navedena stava, jer, najpre, nisam nikakav poznavalac kinematografije, a kamo li kritičar. Štaviše filmove delim u samo dve grupe: na one koji mi se dopadaju i one druge.

Ipak, Melanholija je na mene ostavila snažan utisak, jači nego bilo šta u poslednjih nekoliko godina (računa se i kandidatura Zorice Brunclik za ministra kulture). Gledala sam je nekoliko puta i svaki put videla nešto novo. I dalje mislim da ne razumem taj film i baš zato počinjem ovu temu – u nadi da ima onih koji bi bili dobri pa podelili svoj pogled na stvar.
Dodala bih još da je većina utisaka sasvim subjektivna, začinjena sa malo on line čeprkanja, te, još jednom, sve ovo „mož' da bude, al' ne mora da znači“. Lupetanje, vrlo moguće.
z:)

Pa da počnemo od prologa:

Uvodni deo je, bezmalo, film u malom, u kome je rečeno šta će se desiti u filmu. Jasno k'o dan – apokalipsa! Kraj sveta do koga će doći udarom nekakvog nebeskog tela u našu planetu i sve će nestati ko da nikad nije ni postojalo. Ako ste film gledali posredstvom nekog premotavajućeg formata, ali ipak odoleli i sagledali uvodni deo, nema razloga da iščekujete šta će da se desi, samim tim, ni naročitog povoda da ne nastavite sa premotavanjem.
Međutim, stavljanjem raspleta na sam početak, čini mi se, von Trier hoće da kaže da nije poenta u „šta“, već u „kako“ će se desiti. I ne samo to.

http://1.***************/-5nd-duGcrqQ/TpMfc1Ck00I/AAAAAAAABg0/nGLHLVUYLtY/s1600/melancholia930a.jpg

Prva scena je gotovo demonski izobličeno lice Kirsten Dunst. Izgleda je possessed, opsednuta nečim neljudskim, ali sasvim prisutna, štaviše snažna i pribrana. Pročitala sam negde da je von Triera na čitav film inspirisao psihoanalitičar (lični, čini mi se), objasnivši mu da u stresnim i paničnim situacijama najpribraniji bivaju upravo oni koji su melanholični ili skloni depresiji. A odakle mu ideja da bi Spajdermenova devojka ovako maestralno mogla da iznese ovu ulogu, zaista bih volela da znam.
Oko nje padaju mrtve ptice. Uobičajena simbolika ptica je zora, dolazak svetlosti, proleće, početak bujanja prirode,...indirektno – radost. Dakle, sasvim je moguće da je u pitanju nestanak upravo tih pojava, najčešće vezivanih za ptice. Međutim, u više scena u filmu sam prepoznala neodoljive aluzije na Tarkovskog (čiji je von Trier veliki poštovalac), najviše na njegovo „Zerkalo“ u kome se, takođe, govori o kraju života, no, u drugačijem kontekstu. Kod Tarkovskog, naizgled van konteksta pomenutog filma, postoji scena u kojoj dečaku sleće ptičica na kapu (na žalost, ne mogu da je pronađem na youtubeu, ništa sem slike).

2049539553_0c78372ec1.jpg

Taj simbol neki tumače kao ideju, što bi takođe moglo biti prihvatljivo tumačenje umirućih ptica u Melanholiji, budući da je Justine (Kirsten Dunst) po profesiji copy writer koji će uskoro, na venčanju, biti unapređen u kreativnog direktora neke marketinške kompanije. Međutim, najzanimljivije mi je zvučalo sledeće: francuski reditelj Olivier Assayas u intervju koji je ’97. dao britanaskom časopisu Sight and Sound Magazine kaže da je Tarkovski na tom mestu aludira na Brojgelovu predstavu zime na slici “Lovac u snegu” – upravo onu koja je jedna od narednih scena von Trierovog prologa, prethodi joj samo kadar idiličnog dvorišta, u proleće.
(Zima kod Tarkovskog znači svašta, najkraće rečeno: ruska zima u najširem mogućem značenju reči. Tu sad može da se priča i o Ingmaru Bergmanu i svašta nešto, no, rekoh, nisam iz stručnjak, samo radoznalo čeprkalo).

Poslednja izmena:
posto si ti izgleda veliki poznavalac pomenutog reditelja i pomenutog filma imam par pitanja :D. posto si vec pisala da su scene koje su jako cudne ustvari simbolizuju nesto ima neke scene koje bi vole da mi obrazlozis :). 1.scena je kad lezi gola i gleda u melaholiju. druga scena je kad konj nece da predje most. ako mozes da mi objasnis bicu ti zahvalan.

posto si ti izgleda veliki poznavalac pomenutog reditelja i pomenutog filma imam par pitanja :D. posto si vec pisala da su scene koje su jako cudne ustvari simbolizuju nesto ima neke scene koje bi vole da mi obrazlozis :). 1.scena je kad lezi gola i gleda u melaholiju. druga scena je kad konj nece da predje most. ako mozes da mi objasnis bicu ti zahvalan.
Mislila sam da krenem redom i iseckam film na sitne komadiće (svakako bih došla i do te dve scene koje su i bitne i zanimljive iz raznih razloga), ali, ako nemaš strpljenja dok iskuckam sve pre toga pa i sam dođeš do zaključka - bar onog do koga sam ja došla, mogu da preskočim. z:)

Mislila sam da krenem redom i iseckam film na sitne komadiće (svakako bih došla i do te dve scene koje su i bitne i zanimljive iz raznih razloga), ali, ako nemaš strpljenja dok iskuckam sve pre toga pa i sam dođeš do zaključka - bar onog do koga sam ja došla, mogu da preskočim. z:)

ako ti nije problem napisi a ako ne mozes sad sacekacu kad dodjes do te scene :)

kirsten_dunst_nude_melancholia.jpg

Ova scena bi trebalo da predstavlja "punjenje baterija". Ma šta planeta Melanholija predstavljala (to je posebno zanimljiv deo priče), Justine iz toga crpi snagu. Neposredno pre tog "sunčanja" su je gotovo doneli, jer nije bila u stanju ni da hoda. Nakon toga, ujutro, za doručkom izgleda daleko bolje. Interesantno je da je ta scena smeštena u u drugi deo filma, gde je Claire (Charlotte Gainsbourg) u fokusu, kada je priča o Justine već svršena - jasno je kako ona gleda na Melanholiju.
Konj je komplikovaniji simbol, ni meni baš do kraja jasan. Na tom mestu bi mogao da predstavlja prirodno suprotstavljanje same Prirode ljudskoj volji koja je (ako Melanholiju gledamo kao alegoriju kulturno/ekonomsko/političkog zla) dovela svet do konačnog kraja. Može da predstavlja zemljotrese, cunamije, vulkane i sva slična ludila na koja, ma koliko (na primer) Japanci bili genijalni, čovek ne može da utiče.
Eto, tako se nekako, meni čini. Valjda će se pojaviti još neko sa boljom idejom z:)

kirsten_dunst_nude_melancholia.jpg

Ova scena bi trebalo da predstavlja "punjenje baterija". Ma šta planeta Melanholija predstavljala (to je posebno zanimljiv deo priče), Justine iz toga crpi snagu. Neposredno pre tog "sunčanja" su je gotovo doneli, jer nije bila u stanju ni da hoda. Nakon toga, ujutro, za doručkom izgleda daleko bolje. Interesantno je da je ta scena smeštena u u drugi deo filma, gde je Claire (Charlotte Gainsbourg) u fokusu, kada je priča o Justine već svršena - jasno je kako ona gleda na Melanholiju.
Konj je komplikovaniji simbol, ni meni baš do kraja jasan. Na tom mestu bi mogao da predstavlja prirodno suprotstavljanje same Prirode ljudskoj volji koja je (ako Melanholiju gledamo kao alegoriju kulturno/ekonomsko/političkog zla) dovela svet do konačnog kraja. Može da predstavlja zemljotrese, cunamije, vulkane i sva slična ludila na koja, ma koliko (na primer) Japanci bili genijalni, čovek ne može da utiče.
Eto, tako se nekako, meni čini. Valjda će se pojaviti još neko sa boljom idejom z:)

tesko da ce neko bolje razumeti :D

p.s: izvni sto sam isao preko reda ali sam mnogo radoznao.

tesko da ce neko bolje razumeti :D

p.s: izvni sto sam isao preko reda ali sam mnogo radoznao.

Nemoj tako. Pre će biti da sam ja samo dokonija od drugih, a uz to i skriboman. Znaš li kakvih filmskih znalaca ima (čak i na ovom Forumu). Drago mi je što si radoznao i što, kako vidim, menjaš onu mršavu šesticu koju dade ovom filmu :D Nego, priključi se sa svojim utiscima i ja sam radoznala. Jeste da sam opsednuta ovom tematikom, ali će mi brzo dosaditi da sama boravim na ovoj temi.

Nastavljam dalje, još uvek ni na pola prologa:

Pieter_Bruegel_d._%C3%84._106b.jpg

I bez povezivanja sa Tarkovskim, slika Pitera Brojgela je dovoljno moćan simbol. Na slici je prikazana zima i katatoničnost prirode koju ona nosi (sve je svenulo, psi su pognutih glava). Lovci koji se, izgleda, bez plena vraćaju iz lova, melanholični, teško se krećući zbog toga – što će se kasnije u filmu desiti i Justine. Ta slika je, međutim, nezvanični simbol neuništivosti umetnosti, budući da predstavlja jedno od najpoznatijih dela tzv. Flamanske renesanse. Holanđani su (za razliku od Italijana i Španaca, na primer) odoleli inkvizitorskom progonu i primoravanju na slikanje isključivo svetaca i religijskih sadržaja. Iako zvuči pretenciozno, nije daleko od istine da je upravo zahvaljujući njima, Flamancima (Brojgelu i Bošu na prvom mestu), posredno, slikarstvo uzdignuto do visine velike umetnosti.
Dakle, spašena od inkvizicije, kod von Triera Umetnost nestaje i to, izgleda, biva spaljena, raspada se u trunje i pepeo. A onda vidimo uzrok: planetu Melanholiju (ma šta ona značila).

Poslednja izmena:
Jeste da sam opsednuta ovom tematikom, ali će mi brzo dosaditi da sama boravim na ovoj temi.

Nemoj da odustanes, cak iako ti se ne jave drugi ljudi.
Ako nista drugo, znaj da citamo...
Ovakva anliza je na ovom pdf-u retkost kao pojava Halejeve komete :lol:... ali nije presedan.
Imas primer Tuznog Patka koji je maltene sam izanalizirao Dan mrmota uz par asistencija kolega forumasa -
http://forum.krstarica.com/showthread.php/321509-Analiza-Groundhog-Dani-mrmota?highlight=mrmota

Samo napred... forca bernakl lejdi.

Ta slika je, međutim, nezvanični simbol neuništivosti umetnosti, budući da predstavlja jedno od najpoznatijih dela tzv. Flamanske renesanse

... ovo recimo nisam znao... Znam da je Bosh valjda univerzum predstavljao kao ogroman sistem za varenje i izlucivanje... i to je sve. Jer kako Woody Allen kaze u jednom svom filmu-

"Moje znanje o slikarstvu se zavrsava sa Kirkom Daglasom u ulozi Van Goga"z:lol:

Samo napred, zeljno iscekujemo nastavak.... :nosijelku:

Hvala ti na podršci. z:) Valjda neću baš da budem tužna patka sa ovim. U svakom slučaju, nastavljam (do sad je već i vrapcima jasno koliko sam fascinirana ovim filmom):

(namerno preskačem Claire koja, sa sinom u naručju trči preko terena za golf)

Konj: opet je prva asocijacija Tarkovski, čuvena scena iz Rubljova:

Konj je, najčešće, metafora snage, sile, one fizičke: od pokretačke, preko ratne do životne. I, dok se on kod Tarkovskog svom snagom upire da se podigne iz ležećeg položaja (najzad i uspeva, pa se film završava kako se završava), von Trierov je prosto oboren nekakvom silom, biće, Melanholije.

Ako, opet, zaboravimo na Tarkovskog, daleko sablasnije, vizuelno efektnije i, možda, primerenije von Trierovom mračnom tonu bi bilo da se ovde bespomoćno stropoštao neki elegantni beli konj. Zaista sumnjam da je u pitanju slučajnost ili postizanje vizuelnog efekta, te sam se, pitala zašto je ovaj konj baš crn. Jedino objašnjenje nalazim u, verovatno, najstarijoj i najpoznatijoj asocijaciji na crnog konja, kod Platona (takođe čuvenog melanholika!), u Fedru. Crni konj je jedan od dva koji vuku kočije ljudske duše i predstavlja njen zemaljski oblik, telesnost sa svim strastima, smrtni vid, ono što se naziva prirodom, opako. Ali, ta opakost nije iskonska, ne postoji sama po sebi, već je produkt kretanja i promenljivosti.
I, biću sasvim neskromna – čini mi se da je ovo jedan od ključnih simbola za razumevanje onoga što von Trier poručuje ovim filmom. Vrlo je moguće, kao što spomenuh iznad, da konj ovde simbolizuje fizičku Prirodu, onu Mother Nature (po Darvinu ili Bogu, kako hoćete), koja sasvim normalno reaguje na masakr koji ljudi izvode nad njom: od banalne ekološke nevaspitanosti, preko betoniranja još malo pa i neba, izduvavanja koje čega, crpljenja, modifikovanja, kloniranja...ukratko čovek već pretera svaku meru u izigravanju Tvorca (opet po Darvinu ili Bogu, kako hoćete). Onda, sasvim normalno (najverovatnije i u skladu sa zakonima fizike): kisele kiše, erupcije, cunamii, tornada, dvoglava telad.
Na ovo su me navele dve stvari: prvo, belog konja, drugog koji vuče dušu u Fedru, onog koji simbolizuje svetlost i duhovnost, božanski vid duše – nigde nema (ali je bela Justine, plavokosa i sva svetla u onoj venčanici?) A drugo, ovaj konj se zove Abraham, mi bi smo rekli Avram. Najpoznatiji Avram je, sigurno, biblijski praotac naroda, čiji je sin onaj koji je od prve apokalipse spasao ljude - Nojev otac. Nova šansa za ukrcavanje na barku spasa je, izgleda, poklekla i ne može da ustane.
Stvarno mi se čini da je taj konj vrlo bitan simbol za razumevanje ovog filma: Justine, kasnije, pre nego što uđe na slavlje, odlazi da ga vidi. Jedino njoj taj konj dozvoljava da ga jaše. Pa prelazak preko mosta i šibanje. Pa smrt Clairinog muža Johna (Kiefer Sutherland) baš u štali…

Najzad, to sve podupire, rekla bih, sledeća scene u kojoj insekti, leptiri raznih sorta lete ili padaju, panično beže ko zna gde (ne više ni ka šumi iz koje dolazi svetlost), ali daleko od Justine.

I, ponovo: scena planete koja sve to uzrokuje.

Pa da počnemo od prologa:
Uvodni deo je, bezmalo, film u malom, u kome je rečeno šta će se desiti u filmu...
Međutim, stavljanjem raspleta na sam početak, čini mi se, von Trier hoće da kaže da nije poenta u „šta“, već u „kako“ će se desiti. I ne samo to.

mozda je hteo da budemo svesni kako ce se film zavrsiti jer i depresivne osobe su svesne kraja, i samo pasivno cekaju ishod
kao sto je i Justine "znala"

kad konj odbija da predje most, ili kad Claire posustaje na istom mestu - da li je tim scenama naglasen osecaj izolovanosti, nemogucnosti da se napreduje ili prevazidje prepreka (opet asocijacija na depresiju)
same su na imanju, nema posluge i drugih kuca u blizini, a ostaju i bez jedinog muskarca koji je bio odvazan dok nije zagustilo z:lol:

http://1.***************/-5nd-duGcrqQ/TpMfc1Ck00I/AAAAAAAABg0/nGLHLVUYLtY/s1600/melancholia930a.jpg

Prva scena je gotovo demonski izobličeno lice Kirsten Dunst. Izgleda je possessed, opsednuta nečim neljudskim, ali sasvim prisutna, štaviše snažna i pribrana. Pročitala sam negde da je von Triera na čitav film inspirisao psihoanalitičar (lični, čini mi se), objasnivši mu da u stresnim i paničnim situacijama najpribraniji bivaju upravo oni koji su melanholični ili skloni depresiji.

zaista?
Trier sigurno misli da melanholija ima prednosti kad Justine moze da zna broj zrna u boci, i deluje pribrano do samog kraja, cak uziva na mesecini
Claire s druge strane reaguje kako bi sigurno vecina nas reagovala, Charlotte Gainsbourg je sjajno docarala uzas, da nije nje u poslednjoj sceni, utisak ne bi bio isti

mozda je hteo da budemo svesni kako ce se film zavrsiti jer i depresivne osobe su svesne kraja, i samo pasivno cekaju ishod
kao sto je i Justine "znala"

Sjajno! Hvala ti puno. Vidiš, to mi nije palo na pamet.
kad konj odbija da predje most, ili kad Claire posustaje na istom mestu - da li je tim scenama naglasen osecaj izolovanosti, nemogucnosti da se napreduje ili prevazidje prepreka (opet asocijacija na depresiju)

I ovo zvuči vrlo verovatno, ali, iskreno, ja sam taj deo shvatila kao nemogućnost kretanja u smislu bilo kakve promene. Dozvoljena je samo smrt i to je to. Mada, kad bolje razmislim, upravo to si i rekla. Ali, opet, zbog čega konj nije prešao sam?

same su na imanju, nema posluge i drugih kuca u blizini, a ostaju i bez jedinog muskarca koji je bio odvazan dok nije zagustilo z:lol:

Da, tu scenu iz prologa sam preskočila, ali bih se vratila na nju u kontekstu Johnovog lika: on je običan bezveznjaković u svakom smislu. Polu - intelektualac, bogati škrtica, sujetan, lažno brižan, generalno, pretvoran. Sinonim onih koji najpre ostavljaju na cedilu.
zaista?
Trier sigurno misli da melanholija ima prednosti kad Justine moze da zna broj zrna u boci, i deluje pribrano do samog kraja, cak uziva na mesecini
Claire s druge strane reaguje kako bi sigurno vecina nas reagovala, Charlotte Gainsbourg je sjajno docarala uzas, da nije nje u poslednjoj sceni, utisak ne bi bio isti

Pretpostavljam da sam bila konfuzna. Zar nije prednost biti priseban u opštoj panici? U suprotnom ne razumem tvoje "zaista?". Ako iko u ovom filmu predstavlja ono što von Trier jeste (ili želi da bude) to je, izvesno, Justine. Ona je sasvim pribrana, jedina koja zna i vidi, pa se, u skladu s tim gotovo raduje kraju.

Nego, nešto drugo bih te pitala: John se u nekom momentu hvali sa svojih 18 rupa na terenu za golf, međutim, mi dva puta i to sasvim jasno vidimo Claire pored rupe sa brojem 19. Nemam boljeg obrazloženja za to osim Johnove glupave i besmislene hvalisavosti: ima golf teren zato što tako treba, a ne zna ni šta tačno ima.

I, da: da ne znaš koja je ovo slika? Prikana je kao jedna u nizu slika koje Justine bira u knjigama, umesto moderne umetnosti. Jasno sam videla 2 Brojgela i jednog Karavađa i Milea. Ovo mi po malo liči na Direra (što bi bilo genijalno), ali nikako da nađem neku potvrdu.

jelen.jpg

Onda sledi scena koja mi nije sasvim jasna.

melancholia_02.jpg

Vidim da je reč o nekakvom isisavanju energije iz Justine. Ona izgleda kao neko ko je napokon spašen, ali još uvek ne veruje u to. Kao da joj se desilo nešto za čim je čeznula čitavog života, iščekujući. Odmah shvata o čemu je reč i predaje se. Reklo bi se, čak, da je srećna, ukoliko osoba njenog karaktera može da ima to osećanje.
Pretpostavimo je Melanholija nekakva dobra promisao, dobra sila univerzumske ravnoteže koja je poslata da zauvek uništi zemlju koja je, kako će Justine i reći kasnije – zlo. U tom kontekstu, jasno je zašto se ona, do obamrlosti depresivna zbog svega što vidi i zna, prva „konektuje“ i, bezmalo, raduje tome. Ili, iz drugog ugla, zašto se njoj Melanholija najpre javlja. Od početka sluti i oseća, sad više nema sumnje. Ovde je sad već sasvim jasno: Justine je više sa te planete koja se približava, nego sa Zemlje.
U tome što se „komunikacija“ ostvaruje prstima, možda, opet, treba prepoznavati neku depresiju – na prstima su nervni završeci, a von Trier je preveliki čistunac da bi sebi dozvolio bizaran, stvarno vanzemaljski kadar ukoliko bi i nožni bili uključeni. Ili možda ne bi?

Neverovatno, ali i ovo me podsetilo na jednu scenu iz Zerkala, prolog tog filma, zapravo, u kome se dečak Jurij oslobađa mucavosti tako što tenziju iz glave izbacuje kroz prste na rukama.
(link je ka celom filmu, a scena o kojoj je reč traje prva 4 minuta)

Ono s čim nisam načisto su bandere ili telegrafski subovi iz kojih se, takođe, isisava energija. Ako Melancholia crpi sve, kako to da se ništa ne izlazi iz autića na golf terenu? Ili je to sasvim mala i za nju nebitna energija, čime se stavlja još akcenat na silinu Justinine depresije? Šta, uopšte, taj autić traži tu?

“The trouble with censors is that they worry if a girl has cleavage. They ought to worry if she hasn't any.”

Marilyn Monroe quote

... nema veze sa temom, ali morao sam... :)... :)

Ona nikako nije bila samo plavuša ;)

Sledeća scena prologa, tj. ova:
m1.jpg

mi liči na aluziju nekakve bolesti, pošasti, ovozemaljskog užasa koji je svuda i vuče nazad, koči i davi. Liči mi na neku paučinu, trulež, sablasno korenje. Dronjci, paučina, nekakva sablasna smrt - svestižuća i sveprisutna, može biti bilo koja tekovina modernog društva. Najverovatnije da postoji bolje tumačenje, ja ga nemam :(

Melancholia.jpg

Za ovo sam gotovo sigurna da je aluzija na renesansne prikaze Blagovesti. Kod von Triera, naravno, bez anđela i Device Marije. Ne sećam se da sam skoro videla sablasniju scenu. U tom ambijentu će Justine reći Claire da je njen predlog o čekanju kraja sveta na terasi uz čašu vina "piece of shit" ideja, pokušavajući da joj ukaže na "blagu vest".

50342-Beccafumi, Domenico-The Annunciation.jpg
Annunciation Pedro Beroguette.jpg

Prilozi

• annunciation-fra-angelico.jpg
    annunciation-fra-angelico.jpg
    59,2 KB · Pregleda: 2
Nakon tvojih prikaza, film mi se ne čini toliko besmislenim. Svakako, to nije uticalo na to da ga zavolim, ali pružiću mu još koju priliku u budućnosti. z:)

Iskreno, ni sam ne mogu da objasnim zašto žena u svojoj ludosti izdržava do kraja dok se muškarac preseče čim uvidi da nadolazi opasnost. U ovom filmu, muškarci su stalno u nekom begu. Ili se ubiju ili odbijeni pobegnu ili iznenada nestanu poput onog batlera, a gde god se uputili uvek prođu poput žene koja je mislila da je najbolje dočekati smak sveta ispijajući vino na terasi.

Nakon tvojih prikaza, film mi se ne čini toliko besmislenim. Svakako, to nije uticalo na to da ga zavolim, ali pružiću mu još koju priliku u budućnosti. z:)

Iskreno, ni sam ne mogu da objasnim zašto žena u svojoj ludosti izdržava do kraja dok se muškarac preseče čim uvidi da nadolazi opasnost. U ovom filmu, muškarci su stalno u nekom begu. Ili se ubiju ili odbijeni pobegnu ili iznenada nestanu poput onog batlera, a gde god se uputili uvek prođu poput žene koja je mislila da je najbolje dočekati smak sveta ispijajući vino na terasi.

Drago mi je ako sam bila od koristi. :)

Ni ja nikako da zauzmem neki konačan stav o muškarcima kod Von Triera. Oni su, gotovo po šablonu, naizgled negativci u većini njegovih filmova, a, opet, optužuju ga za mizoginiju. Tako i ovde. Ne verujem da je cilj puko nipodaštavanje muškaraca, ali nemam nikakva pametna obrazloženja osim svojih nagađanja.

Ne znam šta bi to moglo da znači "težak".
Drago mi je što ti ovo čitljivo :) Ipak, "Antihrist" je stari film. Verujem da ga ima na brdu tema (nisam probala da nađem, nagađam).
Tu je Tarkovski ključan, ali, naravno, nije presudan.
To za mizoginiju...:zroll: isto ko i za fašizam, ima osnova da se izvuče iz konteksta.

Kako bilo, ja mnogo volim Von Triera, pa...ono.

Back