Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
334.155
Strah od bića koja se dižu iz mrtvih, prisutan je među ljudima hiljadama godina. O njima su kružile razne legende, a danas su tema brojnih knjiga, filmova i video-igara.

Reč zombi najverovatnije potiče iz kimbundu jezika, koji se govori u Angoli. Pominje se kao nzambi (bog) i zumbi (fetiš), a kasnije je, u okviru vudu tradicije, korišćen termin reanimirani leš. Prema legendi koja dolazi sa Haitija, zombi je biće koje je oživelo pomoću magije, i često se vezuje za vudu. Zombi se prvi put javlja 1819. godine u Istoriji Brazila Roberta Sautija, a više od sto godina kasnije, američki okultista, naučnik i novinar Vilijam Sibruk napisao je knjigu Magično ostrvo i tako u popularnu kulturu uveo koncept nemrtvog. Prvi, crno-beli horor film o zombijima, Beli zombi, izašao je 1932. godine.

Zombiji su vremenom postali neizostavan deo popularne kulture. Jednu od prvih fiktivnih priča o živom mrtvacu napisao je grčki pisac Flegon iz Tralesa, a ona govori o mladoj ženi koja umire, a potom se vraća u život i u kuću svojih roditelja. Zatim, tu je roman Frankenštajn ili moderni Prometej, engleske književnice Meri Šeli, dok se prvim dugometražnim filmom sa tim motivom smatra Beli zombi Viktora Halperina iz 1932. godine, sa Belom Lugošijem u glavnoj ulozi. Džorž Romero je više od tri decenije kasnije napravio Noć živih mrtvaca, ostvarenje koje je zaslužno za rađanje ideje o apokalipsi zombija. Bez imalo sumnje, ono je uticalo i na naučnofantastični horor 28 dana kasnije, kao i na popularnu seriju Okružen mrtvima. Generalno, moderni zombiji imaju manje karakteristika od onih iz vudu tradicije, koji imaju natprirodne korene. Međutim, većina njih ima biološku osnovu – oni su rezultat zaraznog virusa koji ubija ljude. Takođe, postali su neizostavan deo video-igara, pa uzimajući u obzir sve navedeno, može se zaključiti da su danas zbilja mnogo više od onoga što je stvarno okruženje očekivalo.

okruzen-mrtvima.jpg
 
Ima valjda onaj običaj ja mislim u Peruu da jednom godišnje iskopaju leševe svojih najmilijih,obuku ih i onda se prave da su živi i dalje,kruže priče da čak ožive tokom tih rituala
Ne bih sada tražio i kačio slike jer treba da večeram za koji minut
Što se tiče filmova gledao sam TWD,i fan sam Romerovih zombi filmova,i originalnih i rimejkova
 
Znam da vukodlaci nisu tema, ali postoji metal album Wolfheart.
Nisu prezestoki, slobodno poslusati.
Kada zasvira, portugalski postari zauzmaju stav "mirno".

In July 2010 it was reported that Wolfheart will be represented in the form of an official stamp to be issued by the Portuguese Postal Service (CTT, Correios de Portugal) as part of a collection of stamps that represent the most significant rock moments and records from Portugal.
 
Prirodni svet je pun zombija kojima je um pod kontrolom. Pauci zombi i bubašvabe čuvaju larve osa, sve dok ih bebe ne prožderu. Zombi ribe iskaču iz vode i kao da mole da ih ptice pojedu. Zombi cvrčci, bube i bogomoljke utope se u vodi. Zombi pacove privlači miris mokraće mačaka koja ih može prožderati. Svim ovim „zombijima“ zajedničko je jedno: paraziti.

Parazit živi unutar ili na drugom biću, poznatom kao njegov domaćin. Parazit može biti gljiva, crv ili neko drugo sićušno stvorenje. Svi paraziti na kraju oslabe ili razbole svoje domaćine. Ponekad parazit ubije ili čak pojede svog domaćina. Ali smrt domaćina ima svoj cilj. Parazit može navesti svog domaćina da umre na određenom mestu ili da ga pojede određeno stvorenje. Da bi ostvarili ove trikove, neki paraziti su razvili sposobnost hakovanja u mozgu domaćina i uticaja na njegovo ponašanje na vrlo specifične načine.

Svaki parazit ima svoju metodu, ali proces obično uključuje promenu hemikalija u mozgu žrtve. Istraživači vredno rade kako bi utvrdili o kojim hemikalijama je reč i kako na kraju tako bizarno menjaju ponašanje svog domaćina.


Na primer, crv "Konjska dlaka" treba da se izlegne u vodi. Da bi se ovo dogodilo, primorava svog domaćina insekata da uskoči u jezero ili bazen. Domaćin se često utopi.
horsehair-worm01.jpg


"Toksoplazma gondiei" je jednoćelijsko stvorenje koje svoj životni ciklus može da završi samo u mački. Ali prvo, ovaj parazit mora neko vreme živeti u drugoj životinji, kao što je pacov. Da bi osigurao da ga mačka pojede u što kraćem vremenu, parazit pretvara pacove u zombije koji vole mačke.
350_inline2_catandrat.png


Na Tajlandu vrsta gljiva - Ophiocordiceps - može primorati mrava da se popne skoro tačno 20 centimetara (oko 8 inča) uz biljku, da se okrene prema severu, a zatim da zagrize list. I tera mrava na ovo kada je sunce na najvišoj tački na nebu. Ovo pruža idealne uslove za rast gljive i oslobađanje spora.

howtomakeazombieant.jpg
 
Poslednja izmena:

Back
Top