znanje?

Možda to prvo :)

"Većina ima više nego dovoljno,
a ja, izgleda, nemam ništa,
moj duh je bezuman - prazan.
Većina zna,
a ja sam neznalica, zbunjen.
Većina je oštroumna,
a ja sam tup,
strpljiv poput mora,
nošen, prividno, bez cilja."

Lao Ce

Poniznost, odsustvo oholosti, nenasilje, podnošljivost, jednostavnost, približavanje verodostojnom duhovnom učitelju, čistoća, postojanost i samoovladavanje; odricanje predmeta čulnog zadovoljenja, odsustvo lažnog ja, shvatanje da su rođenje, smrt, starost i bolest veliko zlo, nevezanost za decu, ženu, dom i ostalo i ujednačenost uma kod prijatnih i neprijatnih događaja; stalna i neokaljana predanost Meni, posećivanje usamljenih mesta, odvojenost od opštih masa ljudi; prihvatanje važnosti samospoznaje i filozofska potraga za Apsolutnom Istinom -sve to na taj način proglašavam znanjem, a neznanje je sve što je suprotno tome.

Bhagavad-gita

Plod odbacivanja znanja jeste posedovanje ne-znanja. Međutim, postoji razlika između „nemanja znanja“ i posedovanja „ne-znanja“. Stanje „nemanja znanja“ jeste stanje prvobitne neukosti, dok „posedovanje ne-znanja“ dolazi tek pošto je čovek prošao kroz prethodnu fazu posedovanja znanja. Prvo je dar prirode, dok je drugo postignuće duha.

...

Ovo potonje, stečeno stanje ne-znanja jeste ono što ga taoisti nazivaju stanjem „znanja koje nije znanje“.

Fung Ju-Lan, Istorija kineske filozofije

Poslednja izmena:
Plod odbacivanja znanja jeste posedovanje ne-znanja. Međutim, postoji razlika između „nemanja znanja“ i posedovanja „ne-znanja“. Stanje „nemanja znanja“ jeste stanje prvobitne neukosti, dok „posedovanje ne-znanja“ dolazi tek pošto je čovek prošao kroz prethodnu fazu posedovanja znanja. Prvo je dar prirode, dok je drugo postignuće duha.

...

Ovo potonje, stečeno stanje ne-znanja jeste ono što ga taoisti nazivaju stanjem „znanja koje nije znanje“.

Fung Ju-Lan, Istorija kineske filozofije

To o čemu se priča u taozimu i može se reći u celokupnoj istočnjačkoj filozofiji,kao stanje ,,praznine,, i stanje ,,neznanja,, je ustvari stanje apsolutnog znanja,tj svesti gde su znalac i znano jedno,nema odvojenosti i to stvara duhovni mir.:D

Poslednja izmena:
"Ne postoji druga stvarnost sem one koju imamo u sebi samima. Stoga većina ljudi živi tako nestvarno, zato što slike izvan sebe smatraju za stvarnost, a svoj vlastiti svijet u sebi ne puštaju nikako da dođe do riječi. Pri tome se može biti sretan. Ali, ako se jednom sazna i ono drugo, onda se više ne može izabrati da se pođe putem većine."

Hese

"Ne postoji druga stvarnost sem one koju imamo u sebi samima. Stoga većina ljudi živi tako nestvarno, zato što slike izvan sebe smatraju za stvarnost, a svoj vlastiti svijet u sebi ne puštaju nikako da dođe do riječi. Pri tome se može biti sretan. Ali, ako se jednom sazna i ono drugo, onda se više ne može izabrati da se pođe putem većine."

Hese

Samo da ljubim svog druga u kratkom preletu

Back