znanje?

jagodinko, nisam siguran da razumem...
a ove tzv. korisne stvari, u koje možemo da se osvedočimo?
struja, internet...
npr. misliš da tesla nije koristio mozak?

...

razmišljam, možda je zavisnost od sigurnosti prva prepreka ka nekoj spoznaji.

sama tvrdnja da je biblija božja reč je stvar vere, a ne znanja?
ti nisi bila tamo, nisi videla da je bog to rekao, nisi to čula?
ti ustvari ubeđuješ ljude u ono što ne znaš?

Biblija je Bozja rec, dokazano, i to je stvar znanja ok i vere...
Nisam ja bila tamo ali je bilo ko je bio tamo i ko je video zapisao.
istorija i arheologija potvrdjuju sve sto se zbivalo
ne ubedjujem nikoga ni u sta
Pricam ono sto znam i za sta postoje dokazi

- - - - - - - - - -

Ti svakako kao sledbenik

Ja sledim samo Boga, Bozju rec a ti ljude...dakle ti nemas slobodan um a moj
ne robuje ljudskim dogmama.
Samo otvorenog uma se moze prihvatiti Bozja rec.
Bozanske stvari su iznad nas i zahtevaju sirok um.
Ti svojim pisanjem dokazujes da si ogranicenog uma
Bozanske stvari su neograniucene i zahtevaju neogranicen um...

“Svako dete zivi svoje detinjstvo bezbrizno I bezazleno, bez da znaju ista o zivotu. Oni su cisti, ali ta cistota proistice iz neznanja. To se ne moze produziti. Sve dok to ne bude cistota mudrosti, ti ne mozes racunati na to.To ce morati nestati. Pre ili kasnije ti moras okusiti plodove spoznaje.I svako dete ce morati okusiti te plodove.

Svako dete mora da prodje kroz to, mora da se lisi svoje bezazlenosti , mora da postane uceno. Ovaj svet treba znanje, ova egzistencija treba spoznaju. Ti ne mozes ziveti u takvom svetu bez znanja I spoznaje.

znanje je nuzno zlo. Ti ne mozes pobeci od toga. Osoba mora da prodje kroz to: to je deo zivota.Ali ti ne moras ostati doveka u tome.

Um bez podela I razlika je um mudraca – kada razlika uopste nema ! On je slican detetu, ali I razlicit jer je spoznao te razlike. On je prosao kroz podele I preporodio se; on je otisao dalje od toga. On je spoznao mrak I svetlost, ali je otisao I iza toga.Sada on vidi mrak kao deo svetlosti a svetlost kao deo mraka. Za njega vise ne postoji podela.”

Osho

"Onaj ko je dovoljno željan neznanja, dozvoliće sebi da se u njega izlije Bog."

Majster Ekhart

...

eto tako, možete prokomentarisati ako hoćete.

dokle ste stigli sa znanjem, da li ste možda postali željni neznanja itd. itd.
Znanje je informacija na osnovu koje reagujemo.
Mi nismo naše znanje.

Reakcije su najčešće refleksi koji proističu iz predstava/tripova u umu u koje se najčešće uživljavamo.
Mi nismo naše reakcije.

Um je naše oruđe uz pomoć kojeg bivstvujemo ovde. Namenjen produktivnom stvaranju, jer smo i sami stvoreni.
Mi nismo naš um...međutim problem je što se uživljavamo u svaku sliku koju nam dobaci i predstavu koju nam prezentuje (po automatizmu svoje namene), pa tako postajemo oruđe svog oruđa.

Kao što negde rekoh:

Nemojte se lepiti/unositi za/u svaku sliku/predstavu koju vam um dobaci, jer je to njegova varka koja prelazi u sugestiju kako bi i dalje ostali pod njegovom kontrolom i ostali oruđe svog oruđa...
u takvoj vrsti robovlasništva nema sreće, već samo njen privid i težnja ka istoj... iluzija koja uvek uslovljava, a nikada ne ispuni svoje obećanje kada odradite posao.

Kako se to postiže?

Tako što na pitanje "Ko/šta sam ja", saznajemo šta Nismo, i na taj način istražujemo/dopiremo do "Onoga koji se pita", preusmerivši fokus/pažnju na/u Sebe..
i tako doživimo Toga/Sebe koji nije svaka od tih iluzija.... saznavši da su svi odgovori u Nama, dok su sve do jedne iluzije izvan nas.

Pažnja je ključ, pažnja smo mi
Ko je/se uspeo zadržati u ovom poimanju Boga/Apsoluta/Sebe/Smisla svega..., i sa te pozicije dalje ovde bivstvovao, toga možemo nazvati prosvetljenim/mudracem...

a mudrac:

... nije onaj koji mrzi ljude i živi negde gde medvedi nose poštu, već je neko ko je okružen ljudima, jer su ljudi "gladni" njegovog prisustva .... neko ko ljudima pomaže, a ne traži ništa zauzvrat, jer sve već ima, a nepotrošivo je.

...i zamislite,
za ovo (spoznaju istinskog Sebe) nisu potrebne nikakve vežbe, pripreme, znanje ili napor.... štaviše...

setih se ove priče, možda ima veze sa temom.

TRI ISPOSNIKA

Po ruskoj priči

Jednom je vladika ruski putovao s bogomoljcima preko mora. Tokom plovidbe, brod se približio ostrvcetu na kome su, po priči nekih ribara, živela tri isposnika.
Vladika je poželeo da vidi isposnike, pa je bačeno sidro, čamac spušten u more i veslači s vladikom zaveslali ka ostrvu. Kada su se primakli, ugledali su tri isposnika - jedan je bio visok, drugi manji, a treći sasvim mali; stajali su na obali i držali se za ruke. Sva trojica imali su duge sede brade.
Vladika je izašao iz čamca i blagoslovio ih, a oni mu se poklonili do zemlje. Onda ih je pitao kako vode isposnički život i kako se mole Bogu. Najstariji isposnik je rekao: »Ovako se molimo - 'Vas trojica gore, spasite nas trojicu dole'«. Samo što je to izgovorio, druga dva isposnika pogledaše ka nebu i uglas rekoše: »Trojica vas, trojicu nas spasite!«
Vladika se nasmejao i rekao im: »To ste vi čuli za Svetu Trojicu, ali ne molite se kako valja. Ja ću vas naučiti po Svetom pismu, kako je Bog naložio ljudima da se mole«.
I počeo je vladika da ih uči »Oče naš«, i učio ih je satima, sve do večeri, stotinu puta ponavljajući reci molitve, a isposnici su ponavljali za njim. Na kraju, sva trojica su ponovili čitavu molitvu.
Već se smrkavalo, mesec se pojavio iza mora, kada je vladika pošao natrag na brod. Isposnici su pali pred njim na kolena, a on ih je podigao i sve redom izljubio. Zatim je seo u čamac i zaplovio prema brodu, slušajući kako isposnici uglas ponavljaju molitvu. Kada se čamac primakao brodu, nisu se više čuli njihovi glasovi -samo su se videli, obasjani mesečinom, kako stoje na obali, na istom mestu, i drže se za ruke.
Brod je odmah zaplovio, a isposnici postepeno iščezli iz vida; videlo se samo još ostrvce, da bi zatim i ono nestalo; samo je more treperilo na mesečini. Bogomoljci su legli da spavaju, i na palubi je sve utih-nulo. Vladika je, međutim, ostao kod krme, gledao u pravcu ostrva i razmišljao o isposnicima. Najednom, učinilo mu se kako nešto svetluca na toj strani - kao da se nešto blista i belasa na mesečini - možda galeb ili jedro na čamcu. To nešto primicalo se sve bliže, ali nikako da razazna šta je.
Vladika je prišao krmaru, upitavši ga staje to, a već je i sam video - trče po moru isposnici, bele se njihove sede brade i sve su bliže brodu. Prepao se krmar, ostavio kormilo i povikao: »Gospode! Isposnici jure za nama po moru, kao da po zemlji idu!« Svi su skočili prema krmi i ugledali isposnike, koji su već prišli uz sam bok broda, pogledali naviše i uglas progovorili: »Zaboravili smo, presvetli vladiko, zaboravili smo tvoj nauk! Dok smo ponavljali, pamtili smo, ali samo što smo zastali, promače nam jedna reč i sve se raspršilo. Sve smo zaboravili, nauči nas opet!«
Prekrstio se vladika, nagnuo se prema isposnicima i rekao im: »Uslišiće Bog vašu molitvu, sluge božje. Nemam šta da vas naučim. Molite se za nas, grešne!« Onda im se duboko poklonio. Isposnici su se okrenuli i pošli morem natrag. Sve do jutra videla se svetlost na onoj strani kuda su otišli.

(iz knjige damari, antoni de melo)

Ovako je nastala Biblija!:sad2:

Tako što na pitanje "Ko/šta sam ja", saznajemo šta Nismo, i na taj način istražujemo/dopiremo do "Onoga koji se pita", preusmerivši fokus/pažnju na/u Sebe..
i tako doživimo Toga/Sebe koji nije svaka od tih iluzija.... saznavši da su svi odgovori u Nama, dok su sve do jedne iluzije izvan nas.

"Onaj koji se pita" takodje moze biti trip uma ako nismo definisali sta je to um, sta smo to mi i sta je svesnost.

"Onaj koji se pita" takodje moze biti trip uma.
Ne da može biti trip, nego jeste trip, dokle god pokušavaš umom da Ga/Se pronađeš.

ako nismo definisali
Potragu za Bogom/Apsolutom/Sobom/Istinom koja je "u tebi",
ne započinješ oruđem (um) koje ti služi za realizaciju "van tebe",
već stavljanjem tog alata na stend baj.

iliti

definicija je još jedan misaoni konstrukt... sklop misli/iluzija...
definisanje je distrakcija, koja vodi ka fantaziranju, ne Istini.

sta je to um, sta smo to mi i sta je svesnost.
sve ti to postane jasno u doživljaju/poimanju...
koji je nemoguće opisati, jer kako god da pokušaš biće laž,
ali na koji možeš ukazati, negacijom svega što nije.

- - - - - - - - - -

Dobro mi je i ljubujem vas sve,ali sam i dalje željan znanja...
Dobro,dobro,razumem ja da je to kiselo grožđe...Manje inteligentnima (koji nisu iz kluba matematičara:lol:) je
znanje bulšit,a vera zakon...
Ybg,pametnima mudrost,a glupima ludost...:hahaha:

- - - - - - - - - -

Da li sledis ovog Boga:

3801584.jpg

kakve to ima veze sa znanjem i sa ovom temom?
vi znate ime boga?
kako?
reko vam neko?
zar ne shvatate da je možda sve što "znamo" iz druge ruke, jedino možda "ja jesam" je iz prve?

Verovanje u dobrotu i ljubav donosi smirenje o kome ateisti mogu samo da sanjaju.
Verovanje u dobrotu i ljubav stvara dobrotu i ljubav. Ne moze obrnuto.

da , vi samo verujete u dobrotu i ljubav

ateisti su dobri i vole ,

sta ima da verujem da volim nekog

volim ga ako se nadjemo ili ako zasluzi

- - - - - - - - - -

zna se ima Boga postoje dokazi za to...

zemlja je takva da bi bog morao biti psihopata mazohist

inace nema logickog dokaza

ako pogledamo bibliju

vec

Postanak 2,19I dovede Gospod Bog sve životinje zemaljske i sve ptice nebeske, što ih bio načinio od zemlje, pred Adama, da vidi, kako će ih nazvati. Kako Adam nazove živa bića, onako će se zvati.
Postanak 2,20Adam nadjenu dakle imena svoj stoci i pticama nebeskim i svima životinjama zemaljskim; ali se Adamu ne nađe među njima pomoćnica, koja bi mu pristajala.

je logicki nemoguce

jer na zemlji ima oko 8,7 miliona raznih vrsta , biljnih i zivotinjskih

i samo po dve sekunde da posvetis imenovanju ,

treba ti 800 god

- - - - - - - - - -

mislim ima i pre logickih nedoslednosti , ali su malo dublje

ova je bas lako izrancunljiva

- - - - - - - - - -

ali su tadasnji cobani znali za 100 raznih zivotinja

pa su prema tome pisali

Znanje je informacija na osnovu koje reagujemo.
Mi nismo naše znanje.

Reakcije su najčešće refleksi koji proističu iz predstava/tripova u umu u koje se najčešće uživljavamo.
Mi nismo naše reakcije.

Um je naše oruđe uz pomoć kojeg bivstvujemo ovde. Namenjen produktivnom stvaranju, jer smo i sami stvoreni.
Mi nismo naš um...međutim problem je što se uživljavamo u svaku sliku koju nam dobaci i predstavu koju nam prezentuje (po automatizmu svoje namene), pa tako postajemo oruđe svog oruđa.

Kao što negde rekoh:

Kako se to postiže?

Ko je/se uspeo zadržati u ovom poimanju Boga/Apsoluta/Sebe/Smisla svega..., i sa te pozicije dalje ovde bivstvovao, toga možemo nazvati prosvetljenim/mudracem...

a mudrac:

...i zamislite,
za ovo (spoznaju istinskog Sebe) nisu potrebne nikakve vežbe, pripreme, znanje ili napor.... štaviše...

Ih što se razočarah kada sam videla da u skrivenom sadržaju nema više
skrivenih sadržaja. A taman je postalo zabavno.

images

Back