Značenje određenih pojmova

izvorni ili pravi.....mislim da to konzervativan nije dobro....
Orthodox znači da je pravoslavan...engleska verzija....to si ti već objasnio...

Pa konzervativizam znači prihvaćanje nekih izvornih vrijednosti, zar ne?
Anyway, to su jezične finese opisivanja značenja riječi ortodoksan.

ortodoksni kreten

Izraz kojim se brane najvece kurbe u skoli kad se ogradjuju od svog kurvarluka. U 90% ne znaju sta znaci, al' jebga, zvuci dobro.

-Jao, ne mogu da verujem kakav si seljak!
-Sta mi ti pricas kad si presla k'o moja polovna Scania?
-Ti si ortodoksni kreten!!!
-Znas li ti sta to uopste znaci?
-Necu da se spustam na tvoj nivo i da odgovaram na tvoja nezrela pitanja.

:hahaha:

Ne znam na koji podforum ovo da stavim pa admini neka premeste gde treba .

Igram sad cs 1.6 i jedan lik upisan kao ortodoksni seljak i ja se upisem kao muslimansko - katolicki seljak i banuju me na 300 minuta a njega ne .

Admin mi kaze da ortodox ne znaci pravoslavlje nego da je neko konzervativan .

E sad naravno posto nisam debil i posto sam isao u osnovnu skolu ja znam da ortodox znaci pravoslavlje ali me zanima kako je moguce da su Srbi prihvatili taj izraz . Odakle je TAJ izraz dosao ? Odakle potice ? Ko je to smislio ? Zasto se ne kaze muslimanski seljak ili katolicki nego bas ortodoksni ? Zasto Srbi taj izraz koriste ?

ne znaci ortodox pravoslavlje.. ortodox ti znaci tacna,originalna doktrina/ideja/sta god..Imas npr u Izraelu ortodoksne jevreje, nisu to pravoslavni jevreji nego oni koji se striktno drze svih pravila itd.

Ne znam na koji podforum ovo da stavim pa admini neka premeste gde treba .

Igram sad cs 1.6 i jedan lik upisan kao ortodoksni seljak i ja se upisem kao muslimansko - katolicki seljak i banuju me na 300 minuta a njega ne .

Admin mi kaze da ortodox ne znaci pravoslavlje nego da je neko konzervativan .

E sad naravno posto nisam debil i posto sam isao u osnovnu skolu ja znam da ortodox znaci pravoslavlje ali me zanima kako je moguce da su Srbi prihvatili taj izraz . Odakle je TAJ izraz dosao ? Odakle potice ? Ko je to smislio ? Zasto se ne kaze muslimanski seljak ili katolicki nego bas ortodoksni ? Zasto Srbi taj izraz koriste ?

Tri značenja u srpskom jeziku:

http://www.vokabular.org/?search=ORTODOKSAN&lang=sr-lat

Nebitan je nick . Zasto se uopste koristi ta rec . Kad neko zeli da naglasi za nekoga da je seljak nikad ne kaze muslimanski seljak ili katolicki seljak . Zasto ? Zasto ortodoksni ?

Ortodoksan ponekad znaci i zatucan, zavisi od konteksta. U nemackom se recimo cesto koristi izraz ortodoksna budala, a to sa religijom nema ama bas
nikakve veze, pre je nesto tipa " nepopravljiva budala".
islam poznaje izraz fundamentalista ( to bi bili neki ekstremni vernici), katolicizam ne poznaje nista jer su svi takvi, zatucani:D

U čačanskom zborniku nadjoh da su stariji nazivi: komendijaš, mečka ili čiča.

Чауш није морао да буде домаћинов рођак. За ову улогу биран је човек умешан у говору и склон шали. Чауш често помаже војводи, а није редак случај да им се донекле, поготово у току обелодањивања поклона, улоге преплићу. Чауш је уз шалу и досетке најављивао сваког госта. Сходно улози, чауш се у појединим крајевима различито називао: „комендијаш“, „мечка“ и „чича“.
У чачанском крају његова улога се потпуно изгубила.Лице одређено за чауша накарадно се облачило, гаравило лице, а често се и непристојно понашало. Ова појава је имала заштитну и магијску улогу – скретање пажње са младенаца.

str 349
http://www.cacakmuzej.org.rs/files/nmcacak_zbornik_38.pdf

Čauš je autentičan lik iz naroda, vodja svatova, koji je i danas prisutan u svadbenim običajima. On je živo kulturno nasledje koje se zadržalo do danas na našim prostorima.
Osnovno značenje reči čauš je glasnik ali može imati i druga značenja:

U prvo doba Osmanlijske države čauši su imali rang oficira, te su bili carski pobočnici i javeri. U janjičarskoj vojsci čauši su bili niži zapovednici, i to čauší podnarednici, a baščauši i čaušbaše - narednící i vodnici. Čauši su kao prenosiocí naredaba bili u službi cara, paša, vezira i ostalih viših zapovedníka

Čauši su bili i u sastavu turske vojne muzike »mehterhane" i nosili u rukama svoje posebne oznake - čugljenove (vrsta žezla)

Čauš je bio pomoćnik ćehaje u zanatlijskoj organizaciji, esnafu, koji je izvršаvao naloge ćehaje.

Čauš je čuvar telegrafske linije. Po "Pravilniku o telegrafu" dužnost čauša je da obilaze i čuvaju telegrafske linije.

Čauš vođa svatova, koji se brine o redu iz svаtovima.

Čauš je najpoznatiji kao šaljivdžija, vodja svatova. Kod nas je poznat kao osoba koja predvodi svatove, čauš je kompleksna ličnost, ujedno i glumac i reditelj. Figura čauša je i danas prisutna u zlatiborskim selima.

Moze i kao Balkanski spijun, a moze i kao [I]Чувар плаже у зимском периоду[/I]

Да, чауш је турског исходишта, као што је и караџа: на данашњем турском c се чита џ, a ç се чита ч:

PrS5X1R.jpg

4LWWSRt.jpg

Slažem se sa vama da je u suštini isto ali me interesuje fine nijanse u razlici navedenih glagola.

Da bih došao do odgovora na postavljeno pitanje molim forumaše da mi napišu u kojim situacijama bi upotrebili glagol "usvojiti" a u kojima "steći".
Odgovori na postavljena pitanja će mi pomoći da dođem do najoptimalnijeg odgovora.

Slažem se sa vama da je u suštini isto ali me interesuje fine nijanse u razlici navedenih glagola.

Da bih došao do odgovora na postavljeno pitanje molim forumaše da mi napišu u kojim situacijama bi upotrebili glagol "usvojiti" a u kojima "steći".
Odgovori na postavljena pitanja će mi pomoći da dođem do najoptimalnijeg odgovora.
Ma ne moze znanje sa se usvoji.To bi bilo kao da neko drugi uci umesto tebe i preprica ti sta je naucio.kad ucis onda i stices znanje.

Sticati znanje može svaki učenik, a usvojiti poneko. To ti je kao kad pročitaš gomilu informacija ( tu si stekao neko znanje o nekoj temi ), a do tebe je koju od datih informacija ćeš i usvojiti kao prihvatljivu. To bi bilo tako nekako, fina razlika...:)

Usvajanje znanja se koristi kada se misli na određeni kvantum znanja (određena lekcija, odreženi sadržaj, materija određena programom), a sticanje znanja nije ograničeno i nema određenu količinu pa se upotrebljava u kvalitativnom kontekstu (neka znanja iz određene oblasti).

Razmišljš da li da potpišeš knjižicu ili ne? :lol:

Back