Značenje određenih pojmova

Meklaud

Iskusan
Poruka
5.994
Rec doktor koliko znam je titula.Mozes biti doktor sumarstva, doktor prava...ne znaci nuzno da imas veze s medicinom.ALI od malena tebi je sinonim doktor za lekara.I neobrazovani i obrazovani ljudi kazu u obicnom govoru cesce doktor nego lekar. E sad sta kazu srpski recnici? Da li rec doktor mozda ipak ima dvostruko znacenje?

oni su lekari..sad poznati su po sujeti pa moraju da budu nesto iznad ostalih i zato vole da ih zovu doktori a ne lekari.

a onda oni pravi lekari doktori nauka su dosli u problem jer su svi doktori pa kako onda oni da budu iznad ostatka doktorske populacije pa su poceli da dodaju dr.sci.med
sto nema ni u jednoj drugoj profesiji i to dovoljno govori o njima :)

oni su lekari..sad poznati su po sujeti pa moraju da budu nesto iznad ostalih i zato vole da ih zovu doktori a ne lekari.

a onda oni pravi lekari doktori nauka su dosli u problem jer su svi doktori pa kako onda oni da budu iznad ostatka doktorske populacije pa su poceli da dodaju dr.sci.med
sto nema ni u jednoj drugoj profesiji i to dovoljno govori o njima :)

Ниси управу.
Која је објаснио.

Кад се заврши медицински факултет, стиче се звање ''доктор медицине''.

А кад се докторира, стиче се титула ''доктор медицинских наука'' или ''доктор праних наука''....

Дакле, није реч ни о каквој сујети.
Па и у Америци је доктор-доктор. У Немачкој, у Италији...јес' само су Српски сујетни па им стало да их тако зовете. :lol:

Pa ne insistiraju bas svi na tome.

Nego i u diplomi medicinskog fakulteta stoji ''doktor medicine''. Nigde ne pise lekar.

Zanimljivo bi bilo znati... kako se izraz doktor, u smislu - lekar, izvitoperio i postao titula koja se dobija kao stepen obrazovanja i drugih profesija :think:

Btw. Titula doktor medicine i doktor stomtologije dobija se nakon zavrsetka osnovnih studija ova dva fakulteta....

Postojala je ideja da se studentima stomatolgije koji su po Bolonji studirali ukine titula doktora ( pa da bude nesto kao diplomirani dentista ili sl.:lol: ) ~~~

bilo je zanimljivo videti koliko su svi profesori i studenti skocili da brane tu titulu, i da se to slucano ne dogodi ^^

Ne znam sta je na kraju bilo s tim :)))

- - - - - - - - - -

Ниси управу.
Која је објаснио.

А кад се докторира, стиче се титула ''доктор медицинских наука'' или ''доктор праних наука''....

Па и у Америци је доктор-доктор. У Немачкој, у Италији...јес' само су Српски сујетни па им стало да их тако зовете. :lol:

Sujetni ste na svim meridijanima :lol:

Zanimljivo bi bilo znati... kako se izraz doktor, u smislu - lekar, izvitoperio i postao titula koja se dobija kao stepen obrazovanja i drugih profesija :think:

Btw. Titula doktor medicine i doktor stomtologije dobija se nakon zavrsetka osnovnih studija ova dva fakulteta....

Postojala je ideja da se studentima stomatolgije koji su po Bolonji studirali ukine titula doktora ( pa da bude nesto kao diplomirani dentista ili sl.:lol: ) ~~~

bilo je zanimljivo videti koliko su svi profesori i studenti skocili da brane tu titulu, i da se to slucano ne dogodi ^^

Ne znam sta je na kraju bilo s tim :)))

Komunjarska posla, bitnije im kako se zovu nego sta rade.

У Италији је лекар medico. Dottore/dottoressa је титула коју имају сви високообразовани.

Ниси управу.
Која је објаснио.

Niste ni Koja ni ti u pravu.

U Nemackj recimo doktor ( jasno je da je rpica o lekarima) moze da se zove samo lekar koji je zavrsio medicinu, a onda i doktorirao
pa tako ima specjalista koji ne mogu da imaju titulu doktora jer nisu doktorirali, pri cemu je ima skoro svako jer je to ( koliko sam ja
lekare razumela) neki vise formalni ispit, a ne oni doktorati od po 5 godina sa nekim naucnim otkricima.

Nase diplome ( lekara) ovde su uvazavane i prihvatane pa tako kod lekara koji imaju privatnu praksu, a zavrsili
su mkedicinu u Beogradu , stoji Dr. Jovanovic, ali obavezno iza toga stoji Univerzitet Beograd.
Tako je i kod Poljaka, Madjara, Ceha jer i na njohivim ordinacijama vidjam da stoji Univerzitet Prag, Budimpesta ili
Varsava. Moj zubar, inace native Nemac, zavrsio je stomatologiju u Beogradeu ( eto , ima i toga) i vec
je titulu doktora dobio tamo, ali zato na njegovoj ordinaciji stoji Dr. A.Müller, Universität Beograd.
Kod nemackih ne stoji ime univerziteta.

A tacno je da se kolokvijalno svi lekari nazivaju doktorima.

- - - - - - - - - -

У Италији је лекар medico. Dottore/dottoressa је титула коју имају сви високообразовани.
U Italiji je svako o je zavrsio faks automatski dottore;)

Komentar je 1.000.000.000.000.000.000.000.000. % istinit . I mozda postoji samo par procenata onih pravih lekara. Da bi bio dobar lekar , moras biti pre svega dobar covek, a vecina njih tih 5,5 godina medicine koriste da bi kupili postovanje, posto ga drugacije ne mogu kupiti jer ga ne zasluzuju. Antoni de Melo je rekao da samo najgori ljudi odlaze u lekar ( da ne kazem "doktore"). Nema veze sa temom, ali je konstatacija satiricno-fanstasticna ;).

Bio sam u Srbiji do 1995, pa otišao u inostranstvo i vratio se 1997.
U te dve godine je neko uvalio reč smarati.
Nikad pre nisam čuo taj izraz, govorilo se ne dosađuj, ne budi dosadan itd.

Jeste da je prošlo puno vremena, ali me oduvek kopkalo - odakle je to došlo?

Od mladića i devojana, splavara i splavaruša iz glavnoga nam grada i provincije koja sa njim mora da ostane u koraku - koji pomno prate zvezde granda, slušaju turbo folk i non-stop su u trendu, i ne daj Bože da ne rade ono što je IN, pa zato usvajaju sve što vide sa od javnih ličnosti Srbije i ostatka sveta - a nešto ubace u promet i sami. Dosta im da čuju da neko tako govori, pa će odma i oni. A to se protegne posle, često i do kasnih 40ih. Nisi moderan, jbg :confused:

Bio sam u Srbiji do 1995, pa otišao u inostranstvo i vratio se 1997.
U te dve godine je neko uvalio reč smarati.
Nikad pre nisam čuo taj izraz, govorilo se ne dosađuj, ne budi dosadan itd.

Jeste da je prošlo puno vremena, ali me oduvek kopkalo - odakle je to došlo?

mene nervira izraz macko,negde proslih godina prodavacice su pocele to tako slobodno da koriste...znaci samar..

Back