Šta sprečava svakog čoveka koji je ovde da bude potpuno dobar, šta je barijera? Šta je blok? Zašto ljudska bića - vi - ne budu potpuno, razumno dobra? Da li smo uhvaćeni u sopstvenim sitnim reakcijama? Naše reakcije: kažemo volim, ne volim, ljut sam, znate reakcije, čulne reakcije, koje postepeno postaju psihološke činjenice koje prihvatamo. Ali sve reakcije, čulne ili druge, zaista su veoma sitne i plitke. Da li nas to sprečava? Da biste saznali, morate primeniti svoju energiju. Ako je neko zadovoljan svetom, jer imaš novca, imaš auto, finu ženu ili muža i sve je zadovoljavajuće onda si samo nepostojeće ljudsko biće. Čovek koji posmatra, koji shvata šta je svet, i on je svet, jer svet se ne razlikuje od njega. On je stvorio taj svet, on je stvorio to društvo, stvorio je religije, sa njihovim dogmama, ritualima, sa njihovim separatizmima, sa svojim frakcijama, sa svojim bezbrojnim dogmama i verovanjima, ljudi su ga stvorili. Da li nas to sprečava? - jer veruješ. Ili ste toliko zabrinuti za svoje probleme - seksualne, strahove, anksioznost, usamljenost, želju za ispunjenjem, želju da se identifikujete sa nečim ili drugim, da li je to ono što sprečava ljudsko biće da bude dobro? Ako sprečavaju onda nemaju nikakvu vrednost. Prirodno ćete sve to ostaviti po strani, jer vidite da izazivanje ovog kvaliteta dobrote svaki pritisak iz bilo kog pravca: vaše sopstveno uverenje, vaši sopstveni principi, vaši sopstveni ideali, potpuno sprečavaju postojanje te dobrote. Onda ćeš, ako to vidiš, prirodno ostaviti po strani bez ikakvog dvoumljenja, ikakvog sukoba jer je to glupo. Dakle, dolazimo do pitanja: šta će nas naterati da se promenimo? Još šokova? Još katastrofa? Različiti oblici vlasti? Različite slike? Različiti ideali i tako dalje? Imali ste ove vrste, a mi se ipak nismo promenili. Što sofisticiranije, bolje obrazovanje, postajemo civilizovaniji – civilizovaniji u smislu više udaljeniji od prirode – postajemo neljudskiji. zar ne? Pa šta da radimo? Kako ništa od stvari izvan nas neće pomoći, uključujući sve bogove, onda postaje očigledno. Samo moram sebe da razumem, moram da vidim šta sam i da se iz korena promenim. Onda iz toga izlazi dobrota; onda se može stvoriti dobro društvo. Dakle, da li smo voljni da uđemo u ovo pitanje? - upoznati sebe. Razumeti sebe jer sam je svet. Ljudska bića bez obzira na boju, veru, nacionalnost, uverenja, ljudska bića širom sveta psihički, iznutra pate, prolaze kroz velike anksioznosti, veliku usamljenost, izuzetan osećaj očaja, depresije, osećaj besmisla življenja na način radimo, pravo kroz svet. Psihološki su slični svakome od nas. To je realnost, to je istina, to je stvarnost. Dakle, vi ste svet, psihološki, a svet ste vi. Dakle, kada razumete sebe, razumete celu ljudsku strukturu i prirodu, to nije samo sebična istraga. Jer kada razumete sebe, prevazilazite sebe, pojavljuje se druga dimenzija.