Znacajna misao..

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
25.214
Ako smo mi, kao bica prirode, svedoci zivota i smrti drugih bica, zasto je tesko poverovati da ideja o zivotu posle smrti nije nametnuta, vec zapravo jedina stvarna istina?

Cija je ovo misao? Na koju filozofiju lici? Egzistencijalizam? Teozofija? Anticka kosmogonija? Americki transcedentalizam? .......Anyone? :) Necu vam reci gde sam je nasao.:)

Ako smo mi, kao bica prirode, svedoci zivota i smrti drugih bica, zasto je tesko poverovati da ideja o zivotu posle smrti nije nametnuta, vec zapravo jedina stvarna istina?

Cija je ovo misao? Na koju filozofiju lici? Egzistencijalizam? Teozofija? Anticka kosmogonija? Americki transcedentalizam? .......Anyone? :) Necu vam reci gde sam je nasao.:)

Дефиниција је крај слободе.

Ni jedna teorija o zagrobnom zivotu,ne "pije" vodu u stvarnom zivotu.Ljudi,kao jedna visa vrsta zivotinja koja ima svest,vekovima se borila sa strahom od smrti.
Strah od smrti,strah od nacina na koji cemo prestati da zivimo, stvorio je razne Religije.Dakle,Religije su stvorili sami ljudi,kako bi sebe prividno zastitili od neminovnosti
svoga konacnog kraja na zemlji.Komunizam je to verovanje u "vecni" zivot posle smrti,nazvao opijum za dusu.

Tesko je poverovati zato sto u toj ideji nema algoritma za postavljanje teorije naucnom metodom...dakle, nedokaziva ideja, cak je i teorijski nedokaziva...

LORD GLENDSTON:

Ni jedna teorija o zagrobnom zivotu,ne "pije" vodu u stvarnom zivotu.

Tačno!

Niko još uvek ništa ne zna. Psiholozi istražuju Svest i još uvek ne znaju šta je Svest. Fizičari istražuju Materiju i još uvek ne znaju šta je Materija. Biolozi istražuju život i još uvek ne znaju šta je Život. Vernici širom sveta veruju u Boga i još uvek ne znaju šta je Bog.

Zašto ne znaju?

Zato što su Svest, Materija, Život i Bog jedna i ista prirodna sila i pojava, koju psiholozi, fizičari, biolozi i vernici posmatraju iz četiri različita ugla. Iz kojih se ne može videti celina, već samo delovi. Slično kao u onoj priči kad su četiri slepca htela da opišu slona. Pa onaj slepac koji je slona uhvatio za nogu je tvrdio da je slon kao balvan. Onaj koji ga je uhvatio za surlu je tvrdio da je kao zmija. Onaj koji ga je ugvatio za uvo je tvrdio da je kao lepeza. Onaj koji ga je uhvatio za rep je tvrdio da je slon kao glista.

Da bi slepci znali kako slon izgleda, moraju ga videti (ispipati) celog, a ne samo delove. Odnosno, da bi psiholozi, fizičari, biolozi i vernici znali istinu o jedino-postojećoj prirodnoj sili i pojavi, koju zovu imenima Svest, Materija, Život i Bog, moraju sva svoja znanja staviti na gomilu, i pozvati logičare, tj. filozofe da sva ta znanja, po sistemu "uzrok-posledica", poslože u jedinstvenu smislenu logičku celinu i sistem.

I kad to i učine, do kakvog saznanja se dođe?

Dođe se do saznanja da u beskrajnom nebeskom prostoru ništa drugo ne postoji do Svest koja sebe zove imenom "JA" i postoje njenih "SEDAM" fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanje, kretanje, opažanje, osećanje, pamćenje, mišljenje i razumevanje. Kraće rečeno, dođe se do saznanja da uistinu i apsolutno postoji samo "JA + 7".

JA + 7
je ujedno i definicija Osnovnog prirodnog zakona po kojem sve postoji. JA + 7 je, dakle, definicija i Svesti i Materije i Života i svemogućeg stvoritelja Neba i Zemlje kojeg vernici zovu imenom "Bog".

Ko do kraja razume ovu jednostavnu formulu, definiciju i jedinstveni prirodni Zakon JA+7, po kojem sve postoji, razumeće i to da je Život nestvoriv i neuništiv i da postoji tako što se večito, bez početka i kraja, kao koka,pile i jaje, pretače kroz voja TRI prirodna oblika i stanja.

Sve što postoji je TROJEDNO - i Svest i Materija i Život i Bog.

Svest, Materija, Život i Bog su jedna i ista prirodna, nestvoriva i neuništiva TROJEDNA sila i pojava, koju "slepci" (psiholozi, fizičari, bilozi i vernici) samo vide na različite načine, jer posmatraju i izučavaju samo pojedine njene različite manifestacije. Koje ona uz pomoć svojih SEDAM fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji večito ponavlja, tako što se večito, na bezbroj različitih načina, kao "koka-pile-jaje", pretače kroz svoja TRI prirodna oblika i stanja i tako se večito samoodržava. Na ovakav način kao što se jaje-pile-koka ponavlja, tako se i ljudska Svest (život) uvek iznova ponavlja (reinkarnira), tako se i ceo Univerzum na isti način večito ponavlja. Zato jer Svest naizmenično i uvek iznova uz pomoć svojih psihičkih sposobnosti i radnji uzrokuje sebe kao materijalnu, fizičku pojavu i proces, da bi zatim uz pomoć sebe kao fizičke pojave i procesa uzrokovala sebe ka psihičku pojavu i proces. Što podrazumeva daSsvest ne bi mogla da postoji kad ne bi bila materijalna, niti bi materija mogla da postojji kad ne bi bila svesna. Svesnost i materijalnost su naizmenično uzajamno uslovljeni kao koka i jaje i zato može da ih bude samo pod uslovom ako se večito, bez početka i kraja, naizmenično uzrokuju. Jer fizičkih materijalnih procesa ne može da bude ako nisu uzrokovani psihičkin procesima, niti psihičkih procesa može da bude ako nisu uzrokovani fizičkim, materijalnim procesima. Ova večita, naizmenična uslovljenost između fizičkih i psihičkih radnji i procesa, koje Svest uz pomoć svojih Sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti večito ponavlja, je suštima Jedinstvenog i večitog prirodnog Zakona po kojem sve postoji.

Opširnije:

jaje pile koka 1.jpg

Ne znam cija je misao, meni ne lici na egzistencijalizam.
Kao sto sam kazes, svjesni smo prolaznosti postojanja drugih bica pa se svakom mislecem bicu pitanje namece po defaultu. Varijati na tu istinu je mnogo, na svakom pojedincu je da nadje svoju verziju.

Poslednja izmena:
SVESNA GLISTA:

''Proces stvaranja putem tri sile se zove Zakon Sedmice ili Zakon Oktave.''
Coco Bill

Upravo sam se malo zainteresovao za ovo u vezi "Zakona sedmice" i potražio na internetu da vidim o čemu je reč i veoma sam iznenađen jer upravo sada saznajem da nije samo "Zakona Trojstva" drevno znanje, već i "Zakon Sedmice", koji sam ja (ponovo i samosatlno) otkrio, do kraja objasnio i objavio pre, već skoro, 40 godina, pod naslovom "Zakon postojanja" - kraće, "JA+7".

Ne grešim kada tvrdim da je taj drevni "Zakon sedmice" i Zakon "JA+7", isti zakon, jer sve što je ruski istražitelj Gurđijev saznao o "Zakonu sedmice" u starim zapisima na Tibetu, sufijskim/derviškim manastirima u Persiji i egipatskoj Tebi, apsolutno je podudarno sa Zakonom "JA+7" o kojem ja govorim. Razlika je samo u tome što sam ja precizno imenovao svih Sedam fizičkih i psihičkih faktora koji čine suštinu Zakona sveukupnog postojanja (naprezanje, kretanje, opažanje, osećanje, pamćenje, mišljenje i razumevanje) i do kraja objasnio njihovu uzajamnu, večitu i naizmeničnu uzročno-posledičnu povezanost, bez koje postojanje materije, života i prirode ne bi bilo moguće.

Bez sveobuhvatnog razumevanja "Zakon Trojstva" i "Zakona Sedmice", koji su jedan i isti zakon, nije moguće razumeti da je život nestvoriv i neuništiv, tj. večan. Zato svi oni koji ne veruju u postojanje zagrobnog života ili se plaše smrti, treba malo više da posvete izučavanju i razumevanju "Zakona sedmice" (JA+7). Poznavanje i razumevanje "Zakona Sedmice, tj. "Zakona Trojstva" ili Zakona "JA+7" je najviše moguće znanje do kojeg u Univerzumu može da se dođe, prosto iz razlog što u Univerzumu ničeg dugog ni nema sem "JA+7 o čemu bi znanje moglo da se stekne.

Ovo je link sranice koju sam upravo otvorio i saznao sve ovo što sam sada napisao o Gurđijevu i njegovim istraživanjima drevnih znanja. Koliko vidim postoje i njegove knjige.

https://jajesam.wordpress.com/2013/06/17/gurdjieff-i-zakon-sedmice/

Poslednja izmena:
12948476_f520.jpg

Ljubo, pošto tvrdiš da je tvoj zakon Ja+7 identičan zakonu sedmice koju spominje Gurđijev, kako bi objasnion ovaj eenegram sa slike, drevni simbol koji je oživeo Gurđijev, a koji u sebi nosi i zakon trojke i zakon sedmice.

Uzgred, ja mislim da tvoja teorija o zakonu Ja+7, nema nikakve sličnosti sa zakonom sedmice o kojoj je govorio Gurđijev...i, usput, on nije bio Rus, otac mu je bio Grk, a majka Jermenka i oba roditelja su mu izgubila život u Turskom genocidu nad Jermenima. Jedan deo svog života je proveo u Rusiji, ali nije bio Rus.

Ako zivotom smatramo ovo ovde sto subjektivno svi dozivljavamo,onda bi pravilnije bilo reci -ima li nekakvog naseg daljeg postojanja nakon smrti.Zivota na kakav smo navikli tesko da ima,
Na kraju sve se svodi na Verovanje u ovom nasem zivotu ito preko metafora koje jedino i imamo a Verovati znaci dostici,cak i ako drugima mozda to zvuci ne tacno,znaci samo da u svom
Razumu nisu odgonetnuli funkciju vere...Jer ono u sta verujemo to nam se i desava,ovde,pa zasto ne bi mozda i negde "dalje".

COCO BILL:

Ljubo, pošto tvrdiš da je tvoj zakon Ja+7 identičan zakonu sedmice koju spominje Gurđijev, kako bi objasnion ovaj eenegram sa slike, drevni simbol koji je oživeo Gurđijev, a koji u sebi nosi i zakon trojke i zakon sedmice.

Sačuvalo se samo sećanje drevnog zakona "trojke i sedmice", dok njegovo pravo zhnačenje još uvek na Zemlji niko ne zna, kao što ni Gurđijev nije znao. Na šta god da je Gurđijev mislio kada je pravio ovaj enagram, sa ciljem da objasni zakon "Trojke i Sedmice", to zasigurno nije pravi, ni simbol, ni značenje zakona "Trojke i Sedmice", već samo neuspelo Gurđijevo pogađanje. Isto kao i hinduistička i hrišćanska formulacija Božanske Trojednosti. Pravi drevni simbol "trojke" jeste i može da bude ravnostrani trougao unutar kruga, koji, kako si ti objasnio govoreći o Gurđijevim istraživanjima, simboliše tri osnovne prirodne "sile" - "aktivnu, pasivnu i neutralnu". Međutim to nisu "tri" prirodne sile, već samo tri prirodna stanja jedne i iste psirodne sile zvane "Svest". Kad se napreže, kreće i razvija (sintropija) Svest je "aktivna". Kad se opušta, pada i raspada (entropija), Svest je "pasivna". Kad miruje i odmara se (kvantni vakuum) Svest je "neutralna".

Svest se večito pretače kroz ta svoja tri prirodna oblika i stanja uz pomoć svojih "Sedam" fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji: naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. Sem ovih 7 radnji u Univerzumu ničeg drugog nema i bez njih pretakanje Svesti kroz njena tri prirodna oblika i stanja ne bi bilo moguće. I upravo zato "Zakon Trojke" i "Zakon Semice" i jeste jedan i isti prirodni zakon, koji najkraće može da se definiše rečima "Svest + 7" ili "Ja+7".

Sva druga objašnjenja "Zakona Trojke i Sedmice" su neuspela pogađanja. Drevno znanje "Zakona Trojke i Sedmice" nije moglo da bude izmišlčjeno. Ono je imalo svoje pravo objašnjenje, ali je zaboravljeno. Do znanja tog "Zakona" su došle drevne civilizacije Sumera, Atlantiđana i Vavilonaca koje su zasigurno bile naprednije od naše. Naša civilizacija, na osnovu znanja iz oblasti prirodni nauka i eksperimentalne psihologije tek danas raspolaže znanjem pomoću kojeg može i da se orkrije i do karaja objasni jedinstveni i večiti proirodni zakon "Trojke i Sedmice", po kojem od uvek sve postoji i sve se dešava. To je upravo ovaj Zakon kojeg sam ja izrazio i definisao sa samo dve reči - "JA+7". Danas više nije problem da se ovaj zakon i objasni i razume, jer prirodne nauke i eksperimentalna psihologija već rasplažu dokazima da sem Svesti i njenih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji u Univerzumu ničeg drugog nema. Sve ovo može i da se dokaže i objasni i razume čak i na primeru "jaje-pile-koka". Sve u Univerzumu što postoji i što se dešava, postoji i dešava se po principu "jaje-pile-koka". U tom primeru ili bilo čemu drugom, sem JA+7 ničeg drugog nema. Na osnovu znanja iz prirodnih nauka i psihologije pomoću kojeg dolazimo do otkrića Zakona "Trojke i Sedmice", mi samo možemo da zaključimo da su i do drevnog znanja ovog Zakona mogli da dođu samo oni ljudi koji su raspolagali najmanje ovim istim znanjem iz prirodnih nauka i peihologije kojim mi danas raspolažemo i da taj Zakon nikada i ni na koji način ne može da bude izmišljen, već samo kroz nauku otkriven.

Uzgred, ja mislim da tvoja teorija o zakonu Ja+7, nema nikakve sličnosti sa zakonom sedmice o kojoj je govorio Gurđijev...

Pa i ne može da ima nikakve sličnosti jer zakon "Trojke i sedmice" o kojem ja govorim je iskustveno i naučno proverljivo i dokažljivo znanje, a to o čemu Gurđijev priča, nije. Drevni tibetanski, derviški i egipatski i drugi spisi, kao i hinduistička i hrišćanska formulacija trojstva, u sebi sadrže samo sećanje na zakon "Trojkei Sedmice", dok su njihova objašnjenja tog Zakona izmišljena, koja kao takva ne odgovaraju pravom stanju stvarnosti. To znači da sada ova moja formulacija zakona "Trojke i Sedmice" ima značenje naučno utemeljene i logički objašnjive i razumljive rekonstrukcije ovog drevnog zakona. Dok sva druga objašnjenja i dalje imaju značenje samo dogme i vere.

TRI OBLIKA ILI STANJA SVESTI.jpg

Na ovih sedam formulacija Zakona postojanja može još da se doda i ta drevna o tri sile; "aktivna, pasivna i neutralna" kojsu izražene simbolom ravnostranog trougla unutar kruga.

zašto mora nešto da ''uradi'' :dash: i šta očekuješ uopšte duradi

Zamisli saske, ti voziš nekakvu krntiju. Zapravo samo imaš utisak da voziš,
ali zapravo auto pilot je uključen, a ti samo posmatraš kud te vuklja.
A neko drugi ima mašinu koja brzinu svetlosti nadmašuje i sam odlučuje
kuda će. I kada ti kaže da poseduje to vozilo već četrdeset godina, šta
ćeš da ga pitaš?

SVESNA GLISTA:

Ljubo,
Ti dakle tvrdiš da imaš savršenije znanje od Gurđijeva i to već četrdeset godina.
Moram onda da te pitam. Šta si do sada sa tim znanjem uradio?

Ja već 40 godina sa znanjem "Ja+7 "kuram svircu", jer me niko ne razume. Mada to može laklo da se razume. Isto kao što i svi drugi koji nude drugačija znanja u vezi postojanja Svesti, materije, života i Svemira, takođe, "kuraju svircu", jer niti i jedno drugačije znanje ne može da se razume.

I kod znanja "JA+7" i svih drugih i drugačijih znanja problem je samo u tome što ljudi nemaju čime da razumeju to što im se nudi, jer im ne radi ona sprava za razumevanje, pa im je svejedno da li im neko nudi Istinu ili Laž. Po pravilu, ljudi uvek usvajaju znaje od onoga ko je najjači, tj. ko svoje znanje nudi preko neke institucije, crkve, vođe i sredstava javnog obrazovanja i informisanja. Moj problem je što ja još uvek nisam počeo, niti imam nameru, da stvaram svoju ni instituiciju, ni crkvu, niti da formiram svoje stado. Ja se samo trudim da probudim ljudski razum, ali ne ide. Kod ljudi razum ne radi. Kao što reče Ristob: "777 puta prdnuo i čabar".

SOUSUKE AIZEN:

zašto mora nešto da ''uradi'' i šta očekuješ uopšte duradi

Kod svakog znanja koje bilo ko nudi, ne treba ništa drugo da se uradi, već samo da se ponuđeno znanje do kraja argumentovano i logički objasni da može iskustveno da se proveri i razumne. Kao što sam ja, na primer, gore, Ristoba uputio kako da proveri znanje koje ja nudim pod definicijom "JA+7". Ristob treba samo da "prdne" i proveri da li to može da izvede a da ne upotrebi svih svojih "7". To može da izvede sam i bez institucije i vođe, bez crkve i popa, kao i bez sredstava javnog obrazovanja i informisanja i tako se uveri da je "Ja+7" Zakon svakog mogućeg dešavanja, kao i sveukupnog postojanja.

COCO B ILL:

Evo kako bi, prema stvarnom stanju stvarnosti, trebalo da izgleda drevni simbol "Zakona Trojke i Sedmice" koji je Gurđijev pokušao da rekonstruiše. Valjanost i istinitost ovog Zakona i njegovog simbola može da se proveri apsolutno na svemu što postoji i što se dešava u Univerzumu. Evo, kao primer ja uvek nudim "jaje-pile-koku". Na primeru "jaje-pile-koka" može da se proveri da tu ničeg drugog nema sem žive i svesne materije koja se uz pomoć svojih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti i radnji uvek iznova pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja.

DREVNI SIMBOL ZAKONA TROJKE I SEDMICE - 400 piksla.jpg

jaje pile koka 1.jpg

Prilozi

• DREVNI SIMBOL ZAKONA TROJKE I SEDMICE - 600 piksla.jpg
    DREVNI SIMBOL ZAKONA TROJKE I SEDMICE - 600 piksla.jpg
    43 KB · Pregleda: 2
Poslednja izmena:

Back