znacaj oceve figure za decu

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.136
sad sam nesto kuckala na dr delu foruma na tu temu,pa me zanima da li te svesni koliko je vazno vase ponasanje,koji uticaj moze imati na decu(sto musku sto zensku)
i koji je za vas odgovarajuci model ponasanje jednog oca?
da li nesto zamerate svome ocu?

ovde ne pricam samo o vaspitanju vec o celokupnoj slici koju dete ponese od oca...dal ga vidi kao snaznu ili slabu figuru,sposobnog i slicno...

sad sam nesto kuckala na dr delu foruma na tu temu,pa me zanima da li te svesni koliko je vazno vase ponasanje,koji uticaj moze imati na decu(sto musku sto zensku)

ovde ne pricam samo o vaspitanju vec o celokupnoj slici koju dete ponese od oca...dal ga vidi kao snaznu ili slabu figuru,sposobnog i slicno...

Imam primer u porodici gde su otac i sin sušta suprotnost, on mu je biološki otac, očuvao ga, vaspitavao, školovao hranio i sveee ..... a nema veze jedno s drugim ni približno.
Mlađi je sposoban, dok je sada njegov otac star, ali i kada je bio u mladim godinama bio je sušta suprotnost sinu. Nikakve sličnosti. A što je zanimljivo ni na majku nema nešto ... možda malo nešto ali ta majka nije čuvala to dete-razvedeni brak.

ja se nadam da cu svojoj deci biti bar deo onogo sto je moj cale bio meni.
mozda me je pokojni cale u nekim momentima nepotrebno sklanjao u stranu u neke stvari preuzimao na sebe, da li da mu ne bih smetao ili da me 'postedi'...
za neke stvari mislim da je trebalo vise da me cima ali generalno, bio je bas stub/kamen/stena u mom zivotu.
upravo zato mi je bilo neshvatljivo/nepojmljivo kada je naprasno umro.
njega nikad nista nije bolelo, nikad nije kukao - tj. bar je takvu sliku svojim ponasanjem ostavio u mojoj glavi.
bio je od onih ljudi koji kazu ono sto misle da je tacno ali nije od onih koji bi izgovarao neproverene/poluinformacije/dezinformacije...njegovim izjavama sam mogao da poverujem i postovao sam njegovo misljenje. ne zato sto je bio strog (nije bio strog) ili tmao neki bog/batina vec je svojim ponasanjem i postupcima pokazao da je vredan postovanja i da njegove izjave imaju tezinu.
u mnogim stvarima (temperament, delimicna tvrdoglavnost, neke navike) smo bili dosta slicni i u nekim sferama smo se zbog, upravo tih slicnosti, odbijali ali je sustina naseg odnosa bio zasnovana na ljubavi i postovanju i nikada nismo dolazili u situacije u kojima bismo se posvadjali. tj. nikada se i nismo posvadjali. imali smo nesuglasice, prepirke u vezi sa nekim stavovima/misljenjima ali generalno nikada nismo bili u situaciji da se pokacimo i da prestanemo da razgovaramo i sl...
nije bio tip osobe koji ne zna da se iskontrolise kada je ljut/besan pa da postane neurotican i neuracunljiv. cak se i ne secam da sam ga video toliko besnog/ljutog u smislu da dodje do situacije da izgubi kontrolu.
zato mi je i bilo cudno tokom odrastanja kada vidim druge odrasle ljude kako gube kontrolu zbog besa/ljutnje.

to je ono sto se nadam da cu uspeti da postignem i sa svojim sincicem i cerkicom.

naravno da mnoga deca odrastaju bez jednog ili oba roditelja i naravno da i ogromna vecina njih postanu normalne osobe ali je razlika sto zivot prelaze na "hard" opciji.
naravno da neki ocevi lose uticu na svoju decu i da ima mnogih porodica u kojima bi bilo bolje da deca odrastaju bez takvog roditelja.

Poslednja izmena:
Dete uci svoju "ulogu" kroz oca i majku, uci kako da se ponasa prema suprotnom polu, kako da ga tretira i kakav tretman da ocekuje.
Ako tata tuce mamu, dete mozda poprimi takav obrazac ponasanja da tako odnos izmedju muskarca i zene funkcionise i da je to normalno.

Takodje mislim da je na ocu da napravi muskarca od decaka, da ga nauci odgovornoscu, obavezama, nekim muskim stvarima.
Dete treba da vidi oca kao sposobnog i kao autoritet, i ako je decak u pitanju da poprimi te kvalitete, jer mislim da je muskarcima urodjeno malo borba za vlast i ko je alfa copora, tako da u neku ruku decaci se trude da prevazidju svog oca i budu veci muskarci nego njihovi ocevi.
Tako i treba, da kada ti ocevi postanu slabi i stari, da njihovi sinovi mogu da budu muskarci koji ce moci da nose teret na svojim ledjima, koji ce biti odgovorni i jaki ljudi.

Znam kakav uticaj moze da i ima i nadam se da nikada necu imati sina, postoji velika mogucnost da ga upropastim koja se povecava ako se tu ukljuci i moj cale.

Otac treba da nauci svoju decu kako da budu posteni, vredni, da im pomogne da postanu dobri ljudi i da im se nadje kada je to potrebno.

Zameram vise stvari, sklon je dizanju panike i casice, los organizator posla pa nesto mora da se radi po 2-3 puta kako bi bilo uradjeno kako treba i sve "mora" da se uradi.
Sve sto vidim kod njega mi je signal da treba da radim suprotno.

Nije bitno da li je otac snazan ili slab, bitno je da ima dobar zdrav razum i da pobedi strah i odbrambene mehanizme koje idu sa velikim strahom kada su deca u pitanju, sto najcesce nije slucaj kada su u pitanju slabi ljudi, slabi muskarci.

Istina oslobadja, istina najveca snaga koja prevazilazi svaku vrstu slabosti i glavni cilj mudrosti. Koliko sam puta video da su ljudi od 170 cm jaci od onih sa 190 i to ne malo nego iako su nizi ispadaju gromade u odnosu na kepece.

Otac treba da bude filozof i psiholog, da dobro razume na primer Nicea koji je po mom misljenju dobra ocinska figura.

Deci nikada ne treba nametati kako da razmisljaju vec im samo postavljati pitanja i traziti im da sami nadju odgovor, jer njihov odgovor moze biti i mnogo drugaciji od naseg u periodu kada smo mi bili mladi.

Dati im ponekad svoje misljenje i predlog resenja problema naravno, ali ne nametati, neka sami dodju do resenja uvek, jer ako im se namece nece umeti sami da odlucuju kasnije vec ce biti vezani za "maminu suknju"...

Mom ocu zameram i previse stvari, ali mu opet ne zameram nista, jer ga poznajem, a jos je i savrsen ujedno, bolji nije ni mogao biti.

Hulis na boga :eek: muskarac je olicenje boga na zemlji koja zena to ne postuje gorece u paklu a pre pakla treba da ima ovozemaljske kazne

:pop2::pop2::pop2::lol::lol::lol:
pazi ako sebe poitovecujes sa bogom ti hulis...plus sto uvovodis mnogobozacki sistem,jer su onda svi muskarci bogovi,i po tom principu trebala je da te sprzi munja do sad jedo 55 putaXD:lol:
idi pomoli se da ti oprosti,i uplati pare na ovaj br:74938609834608620860:mrgreen:
instant oprostaj:lol:

sad sam nesto kuckala na dr delu foruma na tu temu,

- pa me zanima da li te svesni koliko je vazno vase ponasanje,
- koji uticaj moze imati na decu(sto musku sto zensku)
- i koji je za vas odgovarajuci model ponasanje jednog oca?
- da li nesto zamerate svome ocu?

- Nisam svestan koliko je važno moje ponašanje. Odnosno ne znam koliko je važno.
- Negativni postupci sigurno imaju neku težinu, ali neutralni ili pozitivni ne znam koliko imaju uticaja. Govorim o sopstevnim postupcima i ponašanju, ne generalno, pošto je pitanje lično upućeno.
- Nemam pojma koji je odgovarajući model ponašanja jednog oca. Pretpostavljam onaj koji majka očekuje.
- Ne zamerim mu ništa. Pre sam mu mnogo toga zamerio, sve i svašta, ali sada ništa. Naprotiv. Sve je radio misleći najbolje. Možda mu ja i nisam baš najveći uspeh u životu, ali za to nije on kriv, sam sam kriv za ono čime sam nezadovoljan. U svakom slučaju, bio je kvalitetniji i uspešniji od mene.

Back