sad sam nesto kuckala na dr delu foruma na tu temu,pa me zanima da li te svesni koliko je vazno vase ponasanje,koji uticaj moze imati na decu(sto musku sto zensku)
i koji je za vas odgovarajuci model ponasanje jednog oca?
da li nesto zamerate svome ocu?
ovde ne pricam samo o vaspitanju vec o celokupnoj slici koju dete ponese od oca...dal ga vidi kao snaznu ili slabu figuru,sposobnog i slicno...
Nije bitno da li je otac snazan ili slab, bitno je da ima dobar zdrav razum i da pobedi strah i odbrambene mehanizme koje idu sa velikim strahom kada su deca u pitanju, sto najcesce nije slucaj kada su u pitanju slabi ljudi, slabi muskarci.
Istina oslobadja, istina najveca snaga koja prevazilazi svaku vrstu slabosti i glavni cilj mudrosti. Koliko sam puta video da su ljudi od 170 cm jaci od onih sa 190 i to ne malo nego iako su nizi ispadaju gromade u odnosu na kepece.
Otac treba da bude filozof i psiholog, da dobro razume na primer Nicea koji je po mom misljenju dobra ocinska figura.
Deci nikada ne treba nametati kako da razmisljaju vec im samo postavljati pitanja i traziti im da sami nadju odgovor, jer njihov odgovor moze biti i mnogo drugaciji od naseg u periodu kada smo mi bili mladi.
Dati im ponekad svoje misljenje i predlog resenja problema naravno, ali ne nametati, neka sami dodju do resenja uvek, jer ako im se namece nece umeti sami da odlucuju kasnije vec ce biti vezani za "maminu suknju"...
Mom ocu zameram i previse stvari, ali mu opet ne zameram nista, jer ga poznajem, a jos je i savrsen ujedno, bolji nije ni mogao biti.