Zna li neko?

Boba-No1:
Ja sam ih dobio iz drugih izvora a ne sa Venika, inače za Albaniju nisam ni ja siguran, a što se tiče Tuzle u to jesam 100 %, za tvoju informaciju živim tik uz aerodrom Batajnica 30 godina i poznajem dosta pilota i veruj mi da je tačno, ipak među njima ne kruže "lovačke priče"!

Pozdrav!

Vidis to je zanimljivo da su ti pricali, jer meni nisu, a za tvoju informaciju radim i na aerodromu Batajnica (letim!), a ti likovi koji te loze da je bilo tih stvari imaju posebne probleme.

Pozdrav

Možda je i tako, a kad već i ti letiš i među njima si, možda imaš i ti problema, a možda i nemaš..........itd.........i na kraju se sva polemika na ovom forumu svodi na jedno veliko MOŽDA!

Poz

DraGo70:
Tražio sam na raznim mestima, sakupio razne podatke, ali se oni ne slažu. Interesuje me da li neko zna konačnu i tačnu brojku oborenih NATO i naših aviona i helikoptera tokom agresije 1999. godine?

Jedno 5 aviona , 20 bespilotnih letelica , 3 helihoptera , dosta je i to !!!! 8-)

Boba-No1:
Možda je i tako, a kad već i ti letiš i među njima si, možda imaš i ti problema, a možda i nemaš..........itd.........i na kraju se sva polemika na ovom forumu svodi na jedno veliko MOŽDA!

Poz

Nazalost je tako, ali mi treba da se borimo da se diskusija ne svodi na MOZDA, jer to imamo u nasim razmisljanjima, a ovde treba da to mozdra izbrisemo.

Pozdrav

Mene zanima zašto bi tehnički bilo neizvodljiva ta akcija na tuzlanski aerodrom? Koliko treba recimo lovcima iz Avijana da presretnu npr. naše avione koji bi išli u akciju.

Po meni je izvodljivo, a što se tiče presretanja,zavisi, Ponikve-Tuzla ima oko 130, a Avijano-Tuzla bar 300, e sad zavisi kad bi nas otkrili, koji bi nas avioni presretali, pa gde bi nas presreli...itd...

Predpostavka(NATO u ratu sa nama)-NATO AWACS leti iznad Jadranskog mora,naši avioni poleću sa Ponikava.Bivaju detektovani ubrzo posle uzletanja,mora se prvo utvrditi gde idu,da li idu ka nekom drugom aerodromu da li idu da patroliraju i sl.U svakom slučaju štab NATO-a biva momentalno obavešten o tome i razmatra šta da radi po tom pitanju.Lovci koji patroliraju blizu stavljaju se u pripravnost ili dobijaju naredjenje da ih obore.Ako patrolirajućih lovaca kojim slučajem nema,dežurni lovci na aerodromu u Avijanu su tu.Ako naši avioni izađu van našeg vazdušnog prostora oni definitivno poleću.Pitanje je sad da li bi oni stigli pre naših do Tuzle,ili bi ih sustigli u povratku naših,a sve pod pretpostavkom da nema patrolirajućih lovaca i da lovci u Avijanu polete tek kada naši napuste naš vazdušni prostor.

Oborili smo 1 F16Cg i 1 F117A. A-10 je pogodjen u motor ali je sleteo u Makedoniji. Na njemu je leteo sin Gen.Shorta .Par Apacha pao "na trening misijama" u Albaniji
Pali Apachi
Inace piloti su bili i u Desert Stormu pa su slucajno udarili u dalekovode, kojih nema nigde u blizini sto se moze videti.
I par aviona se vratilo u bazu sa "kvarovima"- raketa im se zaglavila u motoru :mrgreen:

Malo mi je cudno da u Republici Srpskoj obore isti broj aviona za vreme rata u Bosni a opet 30-60 aviona (koliko se tvrdi) je mnogo.

Prilozi

• 1967d.jpg
    1967d.jpg
    70,8 KB · Pregleda: 29
  • f16shotdown.jpg
    f16shotdown.jpg
    23,1 KB · Pregleda: 30
  • avion-1.jpg
    avion-1.jpg
    34,4 KB · Pregleda: 25
  • apache06.jpg
    apache06.jpg
    71,7 KB · Pregleda: 34
  • apache07.jpg
    apache07.jpg
    61,7 KB · Pregleda: 31
Backfire:
Predpostavka(NATO u ratu sa nama)-NATO AWACS leti iznad Jadranskog mora,naši avioni poleću sa Ponikava.Bivaju detektovani ubrzo posle uzletanja,mora se prvo utvrditi gde idu,da li idu ka nekom drugom aerodromu da li idu da patroliraju i sl.U svakom slučaju štab NATO-a biva momentalno obavešten o tome i razmatra šta da radi po tom pitanju.Lovci koji patroliraju blizu stavljaju se u pripravnost ili dobijaju naredjenje da ih obore.Ako patrolirajućih lovaca kojim slučajem nema,dežurni lovci na aerodromu u Avijanu su tu.Ako naši avioni izađu van našeg vazdušnog prostora oni definitivno poleću.Pitanje je sad da li bi oni stigli pre naših do Tuzle,ili bi ih sustigli u povratku naših,a sve pod pretpostavkom da nema patrolirajućih lovaca i da lovci u Avijanu polete tek kada naši napuste naš vazdušni prostor.
Da na to sam mislio. Ok za avakse, ali čuo sam od nekih ljudi iz VRS da od trenutka alarmiranja štaba Nato i davanja komande za poletanje iz Avijana da im je trebalo oko 8 minuta da se dignu plus dodatno vrijeme za dolet i pripremu za presretanje, koristili su to dosta za prelete helikopterske kao i neke akcije bombardovanja vojnih fabrika u muslimanskom dijelu u toku rata.

Oko devedeset kilometara od Trbušnice do Tuzle uključujući i zaokret koji treba da se napravi.Ako bi leteli MIG-21 srednjom brzinom od 1.1 mah stigli bi nazad za oko 13 minuta.

DraGo70:
Ја сам, опет незванично, чуо да смо ушли дубоко у Албанију и извршили чак неке нападе и рушење неких хеликоптера на њиховом тлу, али, наравно, нигде ништа званично не може да се пронађе.

Neprijatna situacija za obe strane.U koliko se ovo zvanicno potvrdi SRJ bi morala krivicno da odgovara jer Albanija nije usla u rat protiv SRJ vec je ustupila vazdusni prostor i aerodrome snagam NATO-a sto u pravnom smislu nije isto.Zemlje clanise NATO-a morale bi opet svojoj ionako skepticnoj javnosti da objasne otkud toliki gubici pod datim uslovim (strana teritorija, slaba VJ, pasivnost, ...).Zbog velikog mediskog rejtinga ovog sukoba ovo bi dovelo do jos vece satanizacije SRJ i mogucih politickih promena u zamljama clanicam NATO-a alijanse.
Zvanicno dva Super galeba koja su unistena u ovom napadu su unistena braneci nebo SRJ.
NATO gubici unisteni u ovom napadu zvanicno su stradali na vezbama.

Ustupili su svoju zemlju našem neprijatelju pa prema tome su prihvatili i rizik da budu oštećeni.Time što su ustupili sve to NATO-u postali su naši neprijatelji.A ako je ko kršio takvo međunarodno pravo to su amerikanci.Kambodža je isto tako ustupila teritoriju vojsci Severnog Vijetnama,pa je Kambodža bombardovana i tada je poginulo 2.000.000 nedužnih civila.Za to nepostoji Hag i niko nije odgovarao,a oni kažu da je ubistvo navodnih 6000 muslimana genocid,a ja se pitam šta je onda ovo?

Backfire:
Ustupili su svoju zemlju našem neprijatelju pa prema tome su prihvatili i rizik da budu oštećeni.Time što su ustupili sve to NATO-u postali su naši neprijatelji.A ako je ko kršio takvo međunarodno pravo to su amerikanci.Kambodža je isto tako ustupila teritoriju vojsci Severnog Vijetnama,pa je Kambodža bombardovana i tada je poginulo 2.000.000 nedužnih civila.Za to nepostoji Hag i niko nije odgovarao,a oni kažu da je ubistvo navodnih 6000 muslimana genocid,a ja se pitam šta je onda ovo?

Albanija nije prihvatila nikakav rizik u tom pogledu.Albanija bi mogla pravno odgovarati u slucaju da se dokaze da su pomagali snagama OVK.Medjutim OVK nije i zvanicno proglasena teroristickom organizacijom, niti je ikad priznato od strane zapada da su oni (prava) paravojna formacija koja je ucestvovala u borbenim dejstvima protiv VJ.Bilo je potrebno da pre legalizovanja OVK u KZK bude donesena neka deklaracija ili zvanicno saopstenje iz vlada clanica NATO-a.Ovako sve pada u vodu.
Mogli bi isto tako da se brane da su bili primorani da ustupe vazdusni prostor i aerodrome Albanije snagam NATO-a, uz obrazlozenje da snage VJ ulaze na teritoriju Albanije.Vrhovni komandant Slobodan Milosevic i Generalstab VJ su prvi put uspeli da pobede u mediskoj bici.Ucenjivanjem zapada uspeli su da skriju od medija ratna (neophodna) dejstva prema susednoj Albaniji, i time verovatno sprece da SRJ bude optuzenA za jos jedan rat u regionu.Svedoci smo sta su mediji uradili u zadnjih 15 godina.

Sto se tice Amerike i Haga:
Veliki broj zemalja clanica UN potpisnice su sporazuma sa SAD u kojem im garantuju da njihovi drzavljni nece biti isporucivani Haskom Tribunalu.To je problem zemalja potpisnica ovog sporazuma a ne Amerike ili Haga.U svakom slucaju za razliku od SRJ, Albanija je bila potpisnik ovakvog sporazuma sa SAD.

poz

Ma u svakom slučaju rat se nikad ne vodi po nekim medjunarodnim pravilima i sporazumima,cilj rata je da se protivnik pobedi i to se čini svim mogućim sredstvima.Jedino pravilo je da nema pravila.

Komandant avijacije pukovnik Dragan Katanić o trenutnom stanju u srpskom vazduhoplovstvu - Neispravna svaka druga letelica

Blic - 07.07.2006.

Svaka druga letelica u srpskom vojnom vazduhoplovstvu neispravna je. Od oko 240 vazduhoplova svih vrsta u operativnoj upotrebi je oko 120. Od toga, ispravno je oko 60 letelica dok ostale čekaju generalni remont.
- Srpsko vojno vazduhoplovstvo u najtežoj je situaciji u proteklih 40 godina - kaže za „Blic“ pukovnik Dragan Katanić, komandant Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Srbije.

U NATO bombardovanju, podseća Katanić, uništeno je oko 100 vazduhoplova. Gotovo potpuno je uništena infrastruktura i kapaciteti za održavanje aviona. Zbog toga je povećan broj neispravnih aviona, a usledio je nedostatak novca za gorivo, rezervne delove i obnovu infrastrukture. Tako su prošle godine piloti u proseku leteli šest do sedam sati, a potreban broj sati naleta je oko 80.
Početkom 2006. stvari su krenule nabolje. Usvojena je odluka o remontu pet „migova 29“ koji već skoro dve godine nisu u letnom stanju. Nabavljeno je oko 1200 tona goriva, što će zadovoljiti potrebe za nekoliko meseci, i krenulo se s letačkom obukom u svim jedinicama. U planu je nabavka još oko 1200 tona goriva za naredni period. Cilj ovih mera je da do kraja godine srpski piloti dođu do brojke od 20-30 sati naleta.
Vojska trenutno ima 30 „migova 21“. Tu su i lovačko-bombarderski avioni tipa „orao“ i „galeb G4“, kao i transportni helikopteri „mi-8“, transportni avioni „an 26“, borbeni helikopteri „gazela“ i školski avioni „utva 75“. Katanić ističe da je remont „migova 29“ neophodan, jer Srbija svoj vazdušni prostor trenutno kontroliše samo „migovima 21“ koji po tehnološkim mogućnostima ne mogu uvek da obezbede najkvalitetniju kontrolu. Procene kažu da će, računajući neophodnu nabavku trenažera i prateće zemaljske opreme, remont i delimična modernizacija „migova 29“ koštati oko 25 miliona dolara, a prvi avion trebalo bi da stigne već za pola godine.
- Prvi remontovani „mig 29“ dvosed očekujemo početkom sledeće godine, a nadamo se da ćemo do kraja 2007. dobiti svih pet - kaže Katanić.
Planirano je da naše vazduhoplovstvo ima po jednu lovačku, lovačko-bombardersku i mešovitu školsku eskadrilu, kao i po jednu eskadrilu borbenih helikoptera i mešovitu transportnu eskadrilu. Posle 2010. kada za to bude novca, u planu je kupovina jedne eskadrile višenamenskih aviona koji bi bili osposobljeni za dejstva i u vazduhu i po ciljevima na zemlji, i koji bi imali opremu za izviđanje i elektronsko ometanje. Takav avion košta od 50 do 70 miliona dolara, a u konkurenciji su novije verzije F-16, F-18, „gripena“, „miraža“, „miga 2 smt“ i „su-30“.

Званични губици НАТО-а [уреди]
Према званичним информацијаma, губици у редовима НАТО били су релативно ниски, највише због неиспуњавања претње копненом операцијом. Осим неких присилних слетања неколико оштећених авиона Ф-15, британског Херјера и једног А-10 са рањеним пилотом у Сарајеву и Скопљу, губици су следећи:

27. марта Југословенска ПВО срушила амерички "невидљиви" бомбардер Ф-117 Ноћни соко, што је прво обарање таквог авиона стелт технологије. Пилот спашен 6 сати након обарања. (види Рушење Ф-117 код Буђановаца).
26. априла у Албанији пао амерички хеликоптер АХ-64 Апачи, током тренажне мисије. Двојица пилота повређена.
1. маја пао амерички AВ-8Б Херјер услед механичког квара при слетању на носач авиона. Пилот спашен.
2. маја амерички Ф-16 срушен западно од Београда. Пилот спашен.
5. маја у Албанији пао амерички хеликоптер АХ-64 Апачи. Двојица пилота погинула.
Осим ових губитака, треба додати обарања неколико десетина беспилотних летелица (УАВ) и крстарећих пројектила.

Југословенске власти и медији говорили су о обарању више десетина НАТО-ових авиона и хеликоптера, што није никад имало било какве званичне потпоре и вероватно је реч о обарању беспилотних летелица и крстарећих пројектила.

Остаци срушених авиона Ф-117, Ф-16, беспилотних летелица и крстарећих пројектила изложени су у Музеју ваздухопловства у Београду.

Непотврђени губици НАТО-а [уреди]
26. априла два авиона типа Г-4 Супер галеб, полетела са аеродрома Голубовци, прелетели границу са Албанијом и бомбардовали шире подручје аеродрома Ринас поред Тирана. Том приликом уништено и оштећено 12 хеликоптера типа АХ-64 Апачи

Pa čovek ti je lepo (gore iznad) naveo tačne podatke i posle toga neproverene. Postoje još neki neprovereni podaci o akciji pilota VJ na aerodromu Tuzla.
Uglavnom, ako ništa drugo, svi su videli oboreni F-117 tako da ti je konstatacija veoma neprilična ili smišljeno zlonamerna...

Back