Zmije

Ne umem ti to tačno objasniti zašto. Ja sam se kao mali užasno plašio zmija, kasnije sam prevladao strah ali ostao je taj osećaj... gadan. Možda zbog tog njihovog ukočenog, staklastog pogleda, možda zbog toga što mogu nečujno da ti se prikradu. Ne znam. Možda je i deo kolektivnog nesvesnog, mislim da ne postoji stvorenje koga se više ljudi boji od zmije.

Ljudi imaju fobije i strahove od raznih stvari: zmija, paukova, slepih miseva, gusenica, miseva....

Ne boje se svi svega, ali gotovo svi imaju nesto cega se plase ili su gadljivi....

E vidis tako sam i ja mislio dok mi se nije dogodilo ono sto sam gore opisao....

A tada sam se uverio da i vodena (belouska) zmija moze da se podigne na cvrstoj i ravnoj podlozi, jedno otprilike trecinu svog tela!
Može da se podigne.
Najviše što sam video kod belouške bilo je oko pola svoje dužine.
Moja baba sa majčine strane hranila je kućnu zmiju, beloušku. Kad sam bio mali pokazala mi je kako da joj prinesem mleko.
Posle smo moja sestra i ja hranili jednu beloušku na vikendici. Ona je znala da se propne na kratko, do oko pola svoje dužine.

Zvali smo je Klara po sestrinoj profesorici engleskog.
z:)

Meni je kod njih zanimljivo to što se one ili vole ili mrze.

Eto u hrišćanstvu ona je simbol greha. Dok je u staroj Grčkoj bila jedna od simbola medicine.

Ja ih lično ne volim ali su jako korisne, prvo što se lekova tiče, a tu je i zmijska koža.

Back