marina4
Početnik
- Poruka
- 40
što mislite o međusobnom zlostavljanju učenika bilo fizički ili psihički? Da li se netko susretao s ovim problemom? Je li itko upoznat s načinom rješenja nekih takvih problema?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nista dobro ne mislim o zlostavljanju, psihickom ili fizickom, a cini mi se da je to postala svakodnevnica u skolama.
što mislite o međusobnom zlostavljanju učenika bilo fizički ili psihički? Da li se netko susretao s ovim problemom? Je li itko upoznat s načinom rješenja nekih takvih problema?
Ja sam detaljno upoznat, s'obzirom da mi je to jedan od poslova za koji sam specijalno zaduzen, kako u prevenciji tako i u superviziji ostalih kolega koji se bave zastitom ucenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.
Sto se tice klasifikacije nasilja, ne postoje samo fizicko i psihicko (emocionalno) , vec pored toga i socijalno, seksualno i elektronsko nasilje (upotrebom savremenih sredstava komunikacije) .
Svaki oblik nasilja je klasifikovan sa 3 nivoa tezine - prvi drugi i treci.
Za svaki nivo se mora reagovati pa cak i za prvi nivo (npr fizicko - cvrga, cupkanje kose, gurkanje, laktanje i sl) a kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja treceg nivoa, obavestava se Skolska uprava, u nekim situacijama i policija i Centar za socijalni rad.
Ne znam da li si ucenica pa pitas za sebe ili si roditelj pa pitas zbog svog deteta , ili cisto onako..... Ukoliko je nesto od ova prva 2 u pitanju mogu ti okaciti i pravilnik o ovoj tematici samod a nadjem pdf....
U svakom slucaju niko nije duzan da trpi bilo koji oblik nasilja, bilo kog nivoa......Bar dok ja radim!!!
))))
Ja sam detaljno upoznat, s'obzirom da mi je to jedan od poslova za koji sam specijalno zaduzen, kako u prevenciji tako i u superviziji ostalih kolega koji se bave zastitom ucenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.
Sto se tice klasifikacije nasilja, ne postoje samo fizicko i psihicko (emocionalno) , vec pored toga i socijalno, seksualno i elektronsko nasilje (upotrebom savremenih sredstava komunikacije) .
Svaki oblik nasilja je klasifikovan sa 3 nivoa tezine - prvi drugi i treci.
Za svaki nivo se mora reagovati pa cak i za prvi nivo (npr fizicko - cvrga, cupkanje kose, gurkanje, laktanje i sl) a kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja treceg nivoa, obavestava se Skolska uprava, u nekim situacijama i policija i Centar za socijalni rad.
Ne znam da li si ucenica pa pitas za sebe ili si roditelj pa pitas zbog svog deteta , ili cisto onako..... Ukoliko je nesto od ova prva 2 u pitanju mogu ti okaciti i pravilnik o ovoj tematici samod a nadjem pdf....
U svakom slucaju niko nije duzan da trpi bilo koji oblik nasilja, bilo kog nivoa......Bar dok ja radim!!!
))))
u koju kategoriju spada guranje prljavog sunjdera u usta i udaranje i guranje,a da je pri tom predhodilo psihicko maltretiranje u smislu ogovaranja,vredjanja,koje je trajalo 3 godine a da pri tom uciteljica nije resila problem jer je racunala da dve devojcice treba da se druze i stalno ih je pomirivala ,cak ih je i stavila da sede zajedno.Ovo se dogodilo mom detetu koje je treci razred i na sve ovo psiholog je naterao obe da se pomire i ponovo ista prica...nikakva kazna nije usledila. ja kao roditelj bila sam i besna i razocarana i izricito sam naglasila i uciteljici i psihologu da ne dozvoljavam svom detetu bilo kakav oblik druzenja sa detetom koje je agresivno i pri tom asocijalno jer u citavom odeljenju nema sve ukupno jos dve drugarice.deca je izbegavaju jer ih maltretira i psihicki i fizicki..posle ovog prijavilo se jos 5 dece koje je povredila i koji su cutali jer je uciteljica komsinica te devojcice...nazalost pravde nema,,, a mene je strah pustiti dete u skolu...