zlostavljanju učenika od strane učenika u školama

Nista dobro ne mislim o zlostavljanju, psihickom ili fizickom, a cini mi se da je to postala svakodnevnica u skolama.

Daleko je to od dobrog, ali mene interesira što mislite ako se desi bilo koji vid učeničkog zlostavljanja kako ga riješiti. Znam da se treba rješavati problemi od slučaja do slučaja. Nisu svi slučajevi isti, a isto i ne započinju. Međutim željela bih vaše mišljenje općenito ili vezano za neki konkretan slučaj. Pozdrav. Marina

Kako resiti, jako tesko pitanje. Mozda bi najlakse bilo onog ko vrsi nasilje kazniti, mada smanjivanje ocena iz vladanja ne pomaze uvek. Opet, mozda bi se nasilnik trebao uputiti psihologu, da se otkrije zasto to radi, i da pokusa da shvati da njegovo ponasanje nije u skladu, da to druge povredjuje, mada sta ocekivati od nasilnika osim "ma zezamo se malo, aj, necu vise", mada secam se svojih srednjojskolskih dana, tako da sumnjam da bi to sa nasilnicima pomoglo. S druge strane, ne mogu svakog izbaciti iz skole, jer taj isti je i na ulici problem, a iz licnog iskustva govorim, ako ima nekog "nedovrsenog posla" u skoli, zavrisice se na ulici daleko gore i skola ce biti nemocna tu.

Verovatno i treba ohrabrivati decu da prijave nasilje, jer danas je onaj ko to prijavi, cinkaros, a i po takve dodju pre ili kasnije. Verovatno bi i roditelje nasilnika trebalo obavestiti momentalno po prvoj prijavi nasilja, da njihovo dete maltretira druge, mada vecina tih roditelja samo "podviknu" malo i onda prica krece ponovo.

što mislite o međusobnom zlostavljanju učenika bilo fizički ili psihički? Da li se netko susretao s ovim problemom? Je li itko upoznat s načinom rješenja nekih takvih problema?

Ja sam detaljno upoznat, s'obzirom da mi je to jedan od poslova za koji sam specijalno zaduzen, kako u prevenciji tako i u superviziji ostalih kolega koji se bave zastitom ucenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Sto se tice klasifikacije nasilja, ne postoje samo fizicko i psihicko (emocionalno) , vec pored toga i socijalno, seksualno i elektronsko nasilje (upotrebom savremenih sredstava komunikacije) .
Svaki oblik nasilja je klasifikovan sa 3 nivoa tezine - prvi drugi i treci.

Za svaki nivo se mora reagovati pa cak i za prvi nivo (npr fizicko - cvrga, cupkanje kose, gurkanje, laktanje i sl) a kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja treceg nivoa, obavestava se Skolska uprava, u nekim situacijama i policija i Centar za socijalni rad.

Ne znam da li si ucenica pa pitas za sebe ili si roditelj pa pitas zbog svog deteta , ili cisto onako..... Ukoliko je nesto od ova prva 2 u pitanju mogu ti okaciti i pravilnik o ovoj tematici samod a nadjem pdf....

U svakom slucaju niko nije duzan da trpi bilo koji oblik nasilja, bilo kog nivoa......Bar dok ja radim!!!

:)))))

Ja sam detaljno upoznat, s'obzirom da mi je to jedan od poslova za koji sam specijalno zaduzen, kako u prevenciji tako i u superviziji ostalih kolega koji se bave zastitom ucenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

Sto se tice klasifikacije nasilja, ne postoje samo fizicko i psihicko (emocionalno) , vec pored toga i socijalno, seksualno i elektronsko nasilje (upotrebom savremenih sredstava komunikacije) .

Za svaki nivo se mora reagovati pa cak i za prvi nivo (npr fizicko - cvrga, cupkanje kose, gurkanje, laktanje i sl) a kada je u pitanju bilo koji oblik nasilja treceg nivoa, obavestava se Skolska uprava, u nekim situacijama i policija i Centar za socijalni rad.

Ne znam da li si ucenica pa pitas za sebe ili si roditelj pa pitas zbog svog deteta , ili cisto onako..... Ukoliko je nesto od ova prva 2 u pitanju mogu ti okaciti i pravilnik o ovoj tematici samod a nadjem pdf....

U svakom slucaju niko nije duzan da trpi bilo koji oblik nasilja, bilo kog nivoa......Bar dok ja radim!!!

Odavno nisam učenica. Dok sam bila učenica svi smo mi pod budnim okom kako roditelja tako i nastavnika jer je to bio takav sustav. Morao si biti učenik i znalo se što moraš raditi i kako se ponašati jer trećeg nije moglo biti. Ja nisam osjetila nikakve prisile niti nekog zlostavljanja u bilo kojem pogledu. Ni kod svoje djece nisam primijetila ništa slično. Interesiraju me mišljenja, eto baš vaše jer vam je to posao, kako najbezbolnije riješiti problem za dijete (učenika) kome se to desi. Zlostavljač će proći mnogo bolje od zlostavljanog, bez obzira što kažu pravilnici, školski statuti, socijalna skrb ... I ja predajem u školi dugi niz godina. prvo sam počela raditi u struci, a onda paralelno sam završavala pedagošku grupu predmeta i polako se uključivala u školske aktivnosti koje radim svo vrijeme svoga radnog vijeka. U ovoj školskoj godini puno toga se desilo među učenicima i mnogo toga se rješava i uvijek riješi ili ovako ili onako. Ja nemam problema što se tiče mog autoriteta prema djeci (učenicima), ja ih zovem momcima jer to i jesu, a i oni se korektno prema meni ponašaju. Međutim što jako puno primjećujem u zadnje vrijeme je njihovo vrijeđanje između sebe. To počinje njihovim normalnim razgovorom da bi kad razgovor omakne počeli kao po dogovoru omalovažavati, rugati se , imitirati najslabijeg. Pod najslabijim podrazumijevam učenika. koji ima govornu manu ili dolazi iz siromašnije obitelji ili je dobar učenik ili se bavi klasičnom glazbom ili nije u modnom trendu itd. Jednostavno nađu slabu kariku i što je najgore to se dešava kad nitko ne vidi niti čuje, a učenik ili učenici koje maltretiraju šute i to tako tiho prolazi. Predmetni nastavnik, razrednik, pedagog ili ravnatelj slučajno saznaju i tada se poduzimaju koraci za dalje. Puno puta zanemarim svoja predavanja kao i svi druge kolege i upustimo se u priču, razgovor, savjet , pa i moralnu prodiku, pa ih i naružimo . Puno je načina da rješavaju problemi, ali u zadnje vrijeme puno toga ne štima. Misliš problem se riješio ili se rješava,a onda shvatiš da si u nekim stvarima nemoćan jer vidiš da učenik tiho pati iako naizgled sve izgleda uredu. Puno roditelja u tajnosti svoju traumatiziranu djecu vode psiholozima i psihijatrima . Eto puno napisah i opet mislim da nisam rekla što sam trebala. Pozdrav.

što mislite o međusobnom zlostavljanju učenika bilo fizički ili psihički? Da li se netko susretao s ovim problemom? Je li itko upoznat s načinom rješenja nekih takvih problema?

nažalost,to se svakodnevno dešava u osnovim školama, i lično sam to iskusio i gledao...i nije vredelo reagovanje nastavnika,čak ni pozivanje roditelja na saslušavanje siledžije...kako odrastaju,primetio sam,postaju deca ozbiljnija i sve manje imaju takve potrebe.ipak,ko zlostavlja druge,on ceo život ostaje takav,agresivan,samo se to kasnije manje manifestuje,valjda se uozbilji čovek,nađe curu,razneži se...sve u svemu,treba uvesti neki zakon da se takvi učenici izbace iz škole,posle dva-tri prekršaja prava mirnih učenika.ali kome se obratiti za to...šta mi normalni građani možemo učiniti...ajde mi koji smo već to pretrpeli,ali žao mi je današnjih generacija...

u koju kategoriju spada guranje prljavog sunjdera u usta i udaranje i guranje,a da je pri tom predhodilo psihicko maltretiranje u smislu ogovaranja,vredjanja,koje je trajalo 3 godine a da pri tom uciteljica nije resila problem jer je racunala da dve devojcice treba da se druze i stalno ih je pomirivala ,cak ih je i stavila da sede zajedno.Ovo se dogodilo mom detetu koje je treci razred i na sve ovo psiholog je naterao obe da se pomire i ponovo ista prica...nikakva kazna nije usledila. ja kao roditelj bila sam i besna i razocarana i izricito sam naglasila i uciteljici i psihologu da ne dozvoljavam svom detetu bilo kakav oblik druzenja sa detetom koje je agresivno i pri tom asocijalno jer u citavom odeljenju nema sve ukupno jos dve drugarice.deca je izbegavaju jer ih maltretira i psihicki i fizicki..posle ovog prijavilo se jos 5 dece koje je povredila i koji su cutali jer je uciteljica komsinica te devojcice...nazalost pravde nema,,, a mene je strah pustiti dete u skolu...

u koju kategoriju spada guranje prljavog sunjdera u usta i udaranje i guranje,a da je pri tom predhodilo psihicko maltretiranje u smislu ogovaranja,vredjanja,koje je trajalo 3 godine a da pri tom uciteljica nije resila problem jer je racunala da dve devojcice treba da se druze i stalno ih je pomirivala ,cak ih je i stavila da sede zajedno.Ovo se dogodilo mom detetu koje je treci razred i na sve ovo psiholog je naterao obe da se pomire i ponovo ista prica...nikakva kazna nije usledila. ja kao roditelj bila sam i besna i razocarana i izricito sam naglasila i uciteljici i psihologu da ne dozvoljavam svom detetu bilo kakav oblik druzenja sa detetom koje je agresivno i pri tom asocijalno jer u citavom odeljenju nema sve ukupno jos dve drugarice.deca je izbegavaju jer ih maltretira i psihicki i fizicki..posle ovog prijavilo se jos 5 dece koje je povredila i koji su cutali jer je uciteljica komsinica te devojcice...nazalost pravde nema,,, a mene je strah pustiti dete u skolu...

toga je uvek bilo i bice... nazalost..
nema druge nego da je (ga) nauchish da se brani, prvenstveno verbalno... i oshtar razgovor sa uchiteljicom i psihologom ukoliko se drze shablona i ne unose u konkretan problem..
ili, ukoliko sve ovo ne pomogne , direktno suochavanje sa roditeljima problematichnog deteta i razgovor...

- - - - - - - - - -

sushtina - ako ne nauche da se brane dok su mali, kasnije ce sve biti josh teze, a svet se nece promeniti , ma koliko mi to zeleli..

sve najbolje, podrzavam ... nekome je to zivotna skola ... neki dan mene tako sreo neki sto smo ga mucili, postao odlican momak, a da nismo ostao bi levat ... djeca znaju najbolje i stariji odvec iskvareni ne treba tu da se mijesaju

Back