zlostavljanje

• Začetnik teme Začetnik teme Navar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@ Borac...

Kakva prica...tipicna...nista ne nedostaje, ni zlostavljacu ni zlostvljanoj...da bi bili to sto jesu. Hvala, sto si je postavila.

Zanimljiva je jedna stvar kad govorimo o zlostavljanju. Zlostavljac uvek "namirise" osobu koju bi mogao da zlostavlja. Ja ne znam po cemu se takve osobe prepoznaju, ali ima neka "tajna veza" ili spona izmedju zlostavljaca i zlostavljanog. Ta simbioza koja se izrodi...je tako cvrsta, da spona moze samo da pukne...mirno razresenje problema ne postoji.

Dodala bih Wandi, da je tip bio predodredjeni samoubica...i znam da je sad lako meni pricati ali pokusaj da razumes, da ti nista ne bi promenila...on je imao unutrasnju svoju borbu, koju je samo preoblicio u ljubav prema tebi (koja je zasigurno i postojala) ali je tebi utrapio onaj najgori deo...borbu za njegov zivot, umesto sam da se spasava. Nemoj sebe kriviti...lako je krivicu sebi staviti na pleca, ali je se tesko osloboditi. Samo hrabro! :heart:

Navar, samo sam pocela da citam to sto si napisao, al sad nisam ko na onoj beskonacnoj recenici isla do kraja, verovatno bi bio vise od vizije, povracanje sa onesvescivanjem u toaletu da ne kazem WC-u.
Protivu sam price i pisanja o zlostavljanju, lakse se vari hrana.

@ Borac...

Kakva prica...tipicna...nista ne nedostaje, ni zlostavljacu ni zlostvljanoj...da bi bili to sto jesu. Hvala, sto si je postavila.

Zanimljiva je jedna stvar kad govorimo o zlostavljanju. Zlostavljac uvek "namirise" osobu koju bi mogao da zlostavlja. Ja ne znam po cemu se takve osobe prepoznaju, ali ima neka "tajna veza" ili spona izmedju zlostavljaca i zlostavljanog. Ta simbioza koja se izrodi...je tako cvrsta, da spona moze samo da pukne...mirno razresenje problema ne postoji.

Dodala bih Wandi, da je tip bio predodredjeni samoubica...i znam da je sad lako meni pricati ali pokusaj da razumes, da ti nista ne bi promenila...on je imao unutrasnju svoju borbu, koju je samo preoblicio u ljubav prema tebi (koja je zasigurno i postojala) ali je tebi utrapio onaj najgori deo...borbu za njegov zivot, umesto sam da se spasava. Nemoj sebe kriviti...lako je krivicu sebi staviti na pleca, ali je se tesko osloboditi. Samo hrabro! :heart:

Да, и ја сам годинама мислила да ће неко сам урадити нешто или неће, постало је мени врло рано јасно да суицидне приче нису биле везане за мене лично, али сам била сувише увучена.
И као већина људи, мислила да ја могу променити неког...

Но,нисам мислила да сад треба да причамо о мени, иако ми не смета.
Мислим да је тема постављена уопштено, о односу злостављача и жртве и било би добро да се тако настави.
( Последњи део поста није био упућен теби, него је само предлог да се вратимо на тему)

@wanda

otvaranje zrtve je inace prvi korak ka njenom isceljenju..sve dok zrtva drzi svoje strasno iskustvo unutar sebe zarobljeno ...to iskustvo ce vrsiti jak ..cesto presudan uticaj na zrtvin naknadni zivot..upravljace njenim postupcima..misljenjima ..njenom precepcijom..iskustvo postane samo po sebi zlostavljac..koji drzi zrtvu iza svojih resetaka bez fizickog oblika..koje ne moze ni dodirnuti..ni videti..ali su resetke..kavez..ipak tu..na ivici svesti...

otvaranje je kao prvi korak svakako tezak..ali..

drugi korak je ubedljivo najtezi...sastoji se u samoprihvatanju i samooprastanju...

@unsaie

strah kao motiv za agresiju..
anksioznost..strah ..panika..."udri il bezi"..kod razlicitih ljudi razlicito se manifestuje..
kod nekih kao potreba za bezanjem skrivanjem itd..kod nekih drugih kao agresija..
podsvesni um (emocionalni) radi na principu podudaranja obrazaca(sablona)..pa tako kod osoba koje su pretrpele neko traumaticno iskustvo..emocionalni um ce proizvesti emociju strah svaki put kada se ta osoba nadje u situacijama nalik onoj u kojoj je dozivela traumaticno iskustvo..taj strah zatim naganja osobu da se brani..bezi ili cak napadne..zavisno od osobe do osobe..pomenuti "udri il bezi" odgovor..neko pobegne a neko udari..donese takvu (nesvesnu) odluku..prevodeci tako strah u bes..koji kroz inhibiciju visih kortexa mozga ...renderuje osobu glupom..i jos manje sposobnom da sa situacijom na licu mesta izadje na kraj na adekvatan nacin..vec zaglibi u agresiju(fizicku..verbalnu)..

napad je najbolja odbrana..je filozofija (zivotna) ljudi koji zive u kontinualnom strahu

to si jako dobro objasnio, ali to ne rjesava nista jer ne znam kako da se oslobodim istog
a sva citanja na temu i pokusaji da razumijem su doveli do toga da razumijem......
ali samo razumijem i nista vise
mogu da primjetim i sprijecim (tacnije, ublazim donekle), ali to je i dalje svjesno kocenje dok mi stara reakcija dodje prirodna... kao refleks

Navar, samo sam pocela da citam to sto si napisao, al sad nisam ko na onoj beskonacnoj recenici isla do kraja, verovatno bi bio vise od vizije, povracanje sa onesvescivanjem u toaletu da ne kazem WC-u.
Protivu sam price i pisanja o zlostavljanju, lakse se vari hrana.
umem ja da napisem i recenice sa kontraefektom..samo ih stedim;):lol:

to si jako dobro objasnio, ali to ne rjesava nista jer ne znam kako da se oslobodim istog
a sva citanja na temu i pokusaji da razumijem su doveli do toga da razumijem......
ali samo razumijem i nista vise
mogu da primjetim i sprijecim (tacnije, ublazim donekle), ali to je i dalje svjesno kocenje dok mi stara reakcija dodje prirodna... kao refleks

da bi se stara losa iskustva pobedila..potrebna su nova i lepsa iskustva..

Страх као страст...Каже ми један свештеник, страх је једна од највећих страсти...
Из страха људи нападају, мислећи да се бране.
Савладавање страха, вероватно тешко.
Сигурно би требало прво освестити страх. И суочити се са њим. Вероватно би то требало урадити уз помоћ.
Али су многи људи повезани тако да се ,,осете'', ловац ,,нањуши'' жртву, и почиње да се ,,њеним страхом храни''.

heh....the only thing you need, is the only thing that you can not have.....
to nije nesto sto se jednostavno desi..u pitanju je proces..
kao kad se covek razboli..ne razboli se odjednom..vec u toku nekog vre,menskog intervala..tako je i sa ozdravljenjem..ne ozdravi odjednom..ozdravlja takodje u toku nekog vremenskog intervala..

to nisu znaci dogadjaji vec procesi..sa mnogo pretumbacija..napred nazad..nalik sizifovom poslu..ali prodje vreme...tama ..hodnici kojima hodas bez svetla u ruci..pipajuci u mraku..hladne memljive zidove tamnice..ne znas ni kamo je napred ni nazad..niti da li uopste hodas kad hodas ili ti se koraci vrte u mestu nalik laboratorijskom belom misu u onom kotrljajucem kavezu..osecaj na temenu hiljadu ociju koje te vrebaju s ledja iz mrka..demoni..tvoji demoni..idu za tobom..cekaju da se umoris od hodanja...da stanes..predahnes..samo trenutak..da te opet zaskoce..i povuku nazad..dole u najcrnju tamu..ali ides..stisnutih zuba napred..ma kamo to napred bilo..ides..u bolu..u agoniji..u umu ti je samo jedna misao..korak..jos jedan korak..napred..napred..posle nekog neodredjenog vremena..cini ti se da je bol manji..da je agonija mozda malo popustila..samo za malo..ne znas jel to uobrazilja ili je stvarno..ides dalje..novi korak..jos jedan..slaba si i izmucena..na ivici snaga..ali korak..jos jedan..ipak ti se nije ucinilo..bol je ipak manji..agonija presla u apatiju..na ledjima osecas teret svih grehova ovoga sveta..tama kao da je malo manja tama..nego sto je bila..a vrebanja iz okolnog mraka za dlaku udaljnija od tebe..ides dalje..korak ..jos jedan..shvatas da se nalazis u tamnici svoje sopstvene duse..hladni memljivi kameni zidovi su svuda oko tebe..gradeci sebi svojstveni lavirint..preteci sopstvenim urusavanjam i zatrpavanjem tebe u bezdanu..beskrajnoj tami..ali ides dalje..korak ..jos jedan..nisu li ovde zidovi malo siri..komotniji..pitas se u trenutku lucidnosti..nije li se sveprisutna tama malo razmakla..ne nazires li figure svojih demona koje su kudikamo tamnije od pozadine..kako ti isti demonu pruzaju svoje "ruke" ka tebi ..vuku te nazad..nazad u tamu..u bol..u agoniju..osecas sveprisutan strah..ali ides dalje..korak ..jos jedan..ne znas da li ides korak napred a dva nazad..vucena demonima....ali ides..nije li upravo postalo malko toplije..pitas se..dok se boris sa svojim demonima..i svetlije..sada se vec demoni mogu videti..poprilicno jasno..borba sa nevidljivim neprijateljima postaje kudikamo laksa jer su neprijatelji postali vidljivi..mozes ih izbeci..jer se i sami demoni vise ne zadravaju oko tebe vec jurisaju iz tame izdalje..pokusavajuci da te odvuku nazad u tamu..ali ides dalje..korak..jos jedan..pitas se otkud dopire to svetlo koje je oko tebe ..i koje tera demone da se povuku sve dalje..vise ne hodis tamnim hodnicima svoje duse vec..se kreces poluosvetljenim dvoranama..i predvorjima..demoni koji vrebaju sve redje napadaju..sve ih je lakse izbeci..pobediti..i dalje se pitas otkud dolazi svetlost koju vidis oko sebe a koje cini dvorane kroz koje prolazis sve svetlijima..ali ides dalje..lavirint atrijuma je sve jasnije osvetljen..i shvatas da svetlost iz tebe dopire..da si ti svetlost..manje je hladno tu..sta vise postaje sve toplije..vec pustas sebe da te taj osecaj toplo hladno povede dalje..pravis sve manje pogresnih zaokreta u lavirintu..pogresnih skretanja koja te vrte u nekom od krugova danteovog pakla..postajes svesna senzacija u tvom telu..topline koja se siri u grudima..neke nove snage koja se budi..i ides dalje..sada vez znas da postoji izlaz..i znas da ces ga naci..mozes i da osetis blizinu..koja te doziva..ides dalje..sa novom svezinom..napadi demona su gotovo potpuno prestali..a osvetljenost kamenih prostranstava oko tebe je vec dostigla nivo osvetljenosti dneven sobe..a i zidovi vise nisu hladni memljivi vec topli..ides dalje..i odjednom zatvoreni lavirint postaje otvoreni jer vise krova nema..iznda tebe je plavo nebo sa blagim prolecnim suncem ciji ti zraci greju lice..greju telo..okolni kameni zidovi vise nisu goli i pusti..nastanjuje ih zivot..razne travke puzavice..vec se i cvece jasno otvara na zracima sunca..ides dalje..kameni lavirint se nastavlja u vidu lavirinta zive ograde..oko tebe je sve vrvi od zivota..ptice se viju nebom..pevaju..razne senzacije ti oduzimaju dah..divis se ....uzivas..nailazis na Vrata..koja samo stoje tamo..na vrhu dugog niza stepenika..u nicemu u vazduhu..ides dalje..pravo ka vratima..znas..prilazis im i ona se otvaraju sama od sebe..a iza njih je ..Zivot..i doziva tebe..po imenu...i ulazis i prolazis..probudis se.

Neću više.

Moje mišljenje o zlostavljanju: čaroban točak samsare.

pa jes.. ako znas zbor ptica sta je a znas siguran sam :) elem jedan bodisatva se magicnim putem pretvara u pticu-quqavicu koji poduchava sve ostale ptice tibeta i indije govoreci o gorcini i neizvesnosti zivota.... sad slagvort beshe na deo jedne strofe kad petao kazhe....

....dok god zhivite u ovom svetu samsare necete znati sta je prava sreca.... u qrvi i mesu nema trajanja... mara gospodar smrti nikad nije odsutan.

a u prevodu znachi da neke ptice mogu da promene svoje navike dok neke koje su zabrazdile nemaju shanse ko npr. jastreb il' kobac... e sad ko sagleda sushtinu sagledo je a ko nije... zabole me :lol:

koncept ostavlja pitanje u vazduhu...

jastreb..ili kobac..mozda nema ni zelju a ni potrebu da se menja..on je ono sto jeste..i u sveukupnioj svojoj pojavi...kompletan je..potpuno u skladu i toku sa svim sto jeste..

nirvana...
skrovita luka
ostrvo u buri
fina pecina
sveti grad
melem
ambrozija
voda.... kooja nam svima utoljuje zedj strasti
obala... koja spasava zlostavljane davljenike iz te reke stvorenih ciklusa....

gde si ti tu jungu?

gde sam ja.. :lol: ja sam kosmoloshki zivopisan i ne nasedam na necije krnje sofizme u nedostatku prave priche... inache ovo nije dogma vec jedna krajnje prosta monasticka disciplina koja me vodi ka oslobodjenju... pokusaj... citaj vishe a manje spamuj sopstvenu temu i ko zna.... samsara je mozda oma iza coska.

jok ja pisem o zlostavljanju.. veliki sankjama je imao prelepu metaforu, parafraziram, da mnogi koji prisustvuju nekom pozoristu ... a ovo je ovde pozoriste uzgred receno.... elem, na kraju se poistovete sa glumcima ili igracima na sceni. sad, covek se poistovecuje sa svakom svojom mislju ili cinom i celog zivota deli fizcka i mentalna stanja svojih najblizih i kad si tako prisan sa nekim sazivis se sa njihovim bolom ili pak njihovom srecom. problem u tebi je sto zelis da budes neko ko stvara sebi iluziju da je taj neko i namece drugima svoju ulogu negde gde ne ucestvuje vec sam sebe time falsfikuje... a to bajo ako radis treba znati, umeti i osecati, ovo zadnje je najvaznije..... zasto? zato jer su zene mudre i mudrije od svakog nazovi smarachkog lika pa ma kako on umislio da je dobar glumac...

pozz i tebi

Back