- Poruka
- 50.207
Da su svesni tudje patnje ne bi to ni radili. Tu je rec o necemu drugom. A da deci koja pokazuju ekstremno ponasanje prema zivotinjama (a bogami i drugoj deci) treba strucna pomoc, treba im.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da je problem u terminologiji. Biti svestan tuđe patnje ne znači i empatisati sa onim koji pati. Čest je slučaj da sadisti upravo uživaju u bolu koji nekome nanose.Da su svesni tudje patnje ne bi to ni radili. Tu je rec o necemu drugom. A da deci koja pokazuju ekstremno ponasanje prema zivotinjama (a bogami i drugoj deci) treba strucna pomoc, treba im.
Mislim da je problem u terminologiji. Biti svestan tuđe patnje ne znači i empatisati sa onim koji pati. Čest je slučaj da sadisti upravo uživaju u bolu koji nekome nanose.
Preduslov tog užitka je da budu svesni patnji žrtve.
Ja mislim da ti ciljaš pre na empatiju, nego na svesnost o tuđoj patnji.![]()
I jedno i drugo.
Tacno je da uzivaju u bolu koji nanose drugima, ali oni bol drugih ne smatraju bolom vec sredtvom za postizanje spostvenog (seksualnog) zadovoljenja. Mucenje zivotinja (a bogami i ljudi) postaje suvise slab stimulans da bi se javilo potrebno zadovoljenje. Tada se prelazi na ubistvo.
E, sad... ako je "i jedno i drugo", onda mi nije jasan tvoj prethodni komentar.![]()
Pretio i ljudima
Mlada Sivčanka priča da se prestravila kad joj je ovaj dečak nedavno prišao nakon što je izašla iz prodavnice.
- Pitao me je imam li cigaretu. Kad sam rekla da nemam, kazao mi je: „A šta misliš da uzmem nož i da ti malo pustim creva?". Ćutala sam, a on je nastavio da priča kako se potukao s jednim drugom iz škole i kako je tom drugu razbio lobanju. S uživanjem je pričao kako je, navodno, tom drugu iz lobanje tekla krv. Sledila sam se od toga, a kad sam kasnije to pomenula svojim rođacima i prijateljima, rekli su mi da se ne plašim, jer je malo retardiran, ali da je dobar i da nikog ne bi povredio. Ali, evo, šta je učinio - kaže devojka.
Ili – o korenima sadizma.
Nisu sve ubice u detinjstvu bili zlostavljači životinja, ali su mnogi zlostavljači životinja postali masovne/serijske ubice.
O tome svedoče psihološki profili najozloglašenijih ubica, od kojih ću navesti samo neke:
Peter Kürten, "Vampir iz Dizeldorfa" (harao tridesetih godina prošlog veka, počinio najmanje 9 ubistava), kao dečak je mučio pse i klao labudove sa obližnjeg jezerceta kako bi pio njihovu krv;
Cayetano Santos Godino, argentinski palikuća i serijski ubica iz četdesetih godina XX veka, počinio najmanje 4 ubistva, kao dete je mučio i ubijao životinje.
Patrick Mackay iz Vel. Britanije, iz pedesetih godina XX veka, u detinjstvu mučio I ubijao životinje.
Amerikanac Herb Baumeister, harao od 1980-1996, ne zna se tačan broj žrtava (najmanje 11) kao mladić ubijao životinje.
Briley Brothers (iz osamdesetih godina XX veka) – takođe mučitelji životinja
David Carpenter, osuđen zbog 5 ubistava (smatra se da ih je bilo 9), kidnapovanja, silovanja I pljački – u detinjstvu je mučio I ubijao životinje
Richard Chase, Vampir iz Sakramenta, ubica 6 osoba, u detinjstvu mučio I ubijao životinje.
Jeffrey Dahmer, sadista, silovatelj, nekrofil i kanibal; broj žrtava – 17. U detinjstvu se igrao delovima tela mrtvih životinja.
Dennis Rader, ubica 10 ljudi – u detinjstvu mučitelj životinja.
Henry Lee Lucas, ubica 3 – 600 ljudi (koliko je priznao), u detinjstvu mučio i ubijao životinje.
Da vidimo šta kaže Wiki:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cruelty_to_animals
Šta kažete vi?
Prvo, kako je to očigledno da je dečak mentalno zaostao i na osnovu čega? Meni se čini da je tvoj komentar više racionalizacija kojom se pokušava pokazati kako monstruoznost ne bi moglo da počini normalno ljudsko biće (pa prema tome ni ti, nit neko tebi blizak), racionalizacija kojom se odriče pripadnost istoj vrsti.Dete je ocigledno mentalno zaostalo i pitanje je koji je stepen zaostalosti u pitanju jer osobe sa IQ u rangu teske zaostalosti ne razlikuju dobro od loseg i nisu sposobni za samostalno rasudjivanje i zakljucivanje.
Opet, na osnovu čega se zaključuje da dečak mentalno zaostao, retardiran ili bilo šta slično?!Osobe sa umerenom i lakom retardacijom to razlikuju, ali i oni mogu da ucine ovako nesto ako nisu pod nadzorom i ako im se prethodno dobro ne objasni sta smeju a sta ne smeju da rade, jer oni logicke zakljucke tesko izvode sami, a takodje tesko uce na osnovu iskustva (svog ili necijeg tudjeg). Ako je lutao ulicama, znaci i da je zapusten bez obzira sto se spominje nekakva majka. Znaci da o detetu niko zivi nije vodio brigu kada se on vucarao po ulicama i boravio po napustenim zgradama. Mozda je on u psu video hranu... Sto se razbijene lobanje tice, mozda su ga deca maltretirala i ko zna sta su mu radila.
Potpuno se slažem. Samo me interesuje na osnovu čega je MUP tokom preliminarne istrage doneo zaključak da je neko jeo psa, a dečak tvrdio da to nije učinio.Da se izvode zakljuci samo na osnovu novinskog clanka je po meni neodgovorno...
Da je to trebao da uradi nije. Jednostavno mislim da njemu niko nije vodio brigu, a trebalo je.
Svaki dalji komentar na ovaj novinski clanak je mozda ovo, mozda ono, tacnije jedno veliko mozda...
Nažalost, ovakvi članci su neophodni. Oni koji uništavaju životnu sredinu vode stalni propagandni rat upravo ovakvim senzacionalizmom i ako se zanemari i ovakav kal novinarstva, to se vrlo lako može obiti o glavu zaštitinicima Prirode. Naravno, ne treba zapostaviti ni druge oblike informisanja javnosti i podizanja svesti građana o problemima odnosa čoveka i Prirode, samo treba imati u vidu da se, s obzirom na trenutni društveni sistem, i senzacionalizam mora koristiti.No hard feelings Borac volim i ja zivotinje, moju milu Zuhru drzim kao malo vode na dlanu, ali od ovakvih novinstih tekstova mi izrastu rogovi...
A opet mnogo je više priča čiji su učesnici dece koja nemaju baš nikakve smetnje u razvoju.U poslednje vreme mnogo je priča o iživljavanju nad životinjama; u mnogima su vinovnici deca - retardirana ili sa nekim psihičkim poremećajem, verovatno zanemarivana, deca o kojoj se, očigledno, ne vodi računa.
Ah, pa ti bi se iznenadila koliko ima serijskih ubica. Prema podacima B.U. F.B.I. u svakom trenutku na teritoriji S.A.D. je aktivno između 20 i 50 serijskih ubica. Za utehu može da nam služi samo i da se 85% aktivnih serijskih ubica nalazi na teritoriji S:A.D.Obzirom da mnogi dechaci muche zivotinje samo zato sto su glupi i foliraju se, ne verujem da imamo toliko serijskih ubica nastalih od istih.
Nego postanu relativno normalni ljudi. Ja bih tukla do besvesti ali eto kazem neki od njih su samo glupi i nista vise..
Kao sto rekoh clanak je jedno veliko mozda....
sto je slucaj sa vecim delom ..nauke..veci deo naucnih otkrica definicija cega sve ne spada u jedno veliko moz da bude al ne mora da znaci..
Psihologija prva....
Ah, pa ti bi se iznenadila koliko ima serijskih ubica. Prema podacima B.U. F.B.I. u svakom trenutku na teritoriji S.A.D. je aktivno između 20 i 50 serijskih ubica. Za utehu može da nam služi samo i da se 85% aktivnih serijskih ubica nalazi na teritoriji S:A.D.
Veza između nasilja nad životinjama i evolucije tog nasilja u nasilje nad ljudima je odlično dokumentovana i dokazana van svake sumnje.
Neko ko zlostavlja životinje ne može da postane normalna osoba, osim pomoću neke vrste terapije, koja i ne mora da bude klinička ili profesionalna.
Zlostavljači životinja ne moraju da postanu serijske ubice. Mogu da postanu razbojnici, silovatelji, zlostavljači žena i dece, i dr.
Sve ovo je dobro dokumentovano u radovima koji su postavljeni baš na ovoj temi.
Nije mi jasno zbog čega misliš da nisam pročitao članak.Caliburn, u tekstu pise da je u pitanju ucenik specijalnog odeljenja osnovne skole. U specijalna odeljenja idu deca "sa posebnim potrebama" kako to vole popularno da zovu. Kako se ne spominje nikakav fizicki hendikep sistemom eliminacije ostaje mentalna zaostalost.
...a opet ima mnogo više slučajeva kanibalizma koji se ne mogu opravdati samoodržanjem.U ekstremnim situacijala zdravi i pravi ljudi su jeli jedni druge jer im je proradio nagon za samoodrzanjem.
Nije mi jasno šta znači ova izjava...Kao sto rekoh clanak je jedno veliko mozda....
Mogu li znati kako ti tačno znaš šta radi toliko veliki broj ljudi u svom privatnom životu, pa da možeš da iznosiš ovakvu tvrdnju?Onda je pola dechaka iz mog odeljenja osnovne skole odraslo u manijake silovatelje i ubice
A znam za neke zasigurno da nisu..ne opravdavam muchenje, daleko od toga..ali znam da je to kad sam bila mala bila praksa mnogih glupaka koje drma pubertet..umachu macke u blato, stavljaju im petarde bog zna gde, i td..grozno, ali cesta pojava
Zaista mi nije jasno na osnovu čega iznosiš ovakav stav.sto je slucaj sa vecim delom ..nauke..veci deo naucnih otkrica definicija cega sve ne spada u jedno veliko moz da bude al ne mora da znaci..
Caliburn, u tekstu pise da je u pitanju ucenik specijalnog odeljenja osnovne skole. U specijalna odeljenja idu deca "sa posebnim potrebama" kako to vole popularno da zovu. Kako se ne spominje nikakav fizicki hendikep sistemom eliminacije ostaje mentalna zaostalost.
U ekstremnim situacijala zdravi i pravi ljudi su jeli jedni druge jer im je proradio nagon za samoodrzanjem.
Kao sto rekoh clanak je jedno veliko mozda....
A zanima me kako bi ti proucavala reakcije i ucinkovitost djelimicnoga seciranja nekih organa u svrhu lijecenja tumora ako ne bi dozvolila naucnicima da provedu eksperimente.mene vise brinu razni naucnici, koji kasape pod izgovorom da to rade za dobrobit i buducnost covecanstva. hocu reci, i deca istrazuju granice, kao i naucnici. jesu li naucnici deca u dusi, srcu, gde vec, deca koja su prosirila polje svog delovanja?