Zločini u Nevesinju: Najmlađe žrtve bile su bebe koje nisu dobile ni ime

Zločini u Nevesinju: Najmlađe žrtve bile su bebe koje nisu dobile ni ime​

VIJESTI Autor:N1 BiH16. dec. 202113:202 komentara
Podijeli:

1639657079-skola-750x426.png

Izvor: Osnovna škola u Zijemlju (Screenshot/Youtube)
Pripadnici SIPA-e uhapsili su danas osam osoba koje se terete za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja, a u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojske RS. Iz Tužilaštva BiH su naveli kako se zločini odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života.

U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne obitelji Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga.
Zločini u Nevesinju uvršteni su i optužnici koja je bila podignuta protiv osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. U tom dijelu navodi se:

“Traga se za 120 Bošnjaka”​

Prema podacima Udruženja „Povratkom za Bosnu i Hercegovinu, u junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1%, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po procentu stradanja. Među ubijenim bilo je 26-oro djece.
“Neka od njih nisu imala ni ime. Nesrpsko stanovništvo Nevesinja pretrpjelo je i progon, zatočenja, silovanja. Kuće su porušene i spaljene, a još se traga za 120 Bošnjaka. Sam broj poginulih dodaje, nadmašuje brutalnost samog zločina jer su nevesinjski Bošnjaci ubijani na različitim mjestima i na različite načine, bez obzira na spol i godine starosti. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Strijeljani su, klani, živi spaljivani, bacani u jame, danima kasapljen i mučeni prije nego su ubijeni”, rekao je predsjednik Udruženja Šerif Bojčić.

Presuda Krsti Saviću​

Pred Sudom BiH pravomoćno za zločine počinjene u Nevesinju osuđeni su ratni komandir Službe javne bezbjednosti (SJB) Krsto Savić zvani Kićo i policajac SBJ Milko Mučibabić, zvani Mileta koji je prije izricanja pravomoćne presude preminuo. Savić je osuđen na 17 godina zatvora.
U presudi se navodi da je kriv jer:

Nevesinje i u presudi Momčilu Krajišniku​

Sud BiH je na osnovu sporazuma o priznanju krivnje osudio na pet godina zatvora i Radivoja Soldu, kao pripadnika VRS-a, za krivično djelo “protupravno zatvaranje i silovanje, nehumano postupanje i zlostavljanje”. Milenko Vuković je osuđen od Okružnog suda u Trebinju na godinu i šest mjeseci zatvora zbog zlostavljanja zatočenika u Domu JNA. Također, zločini nad Bošnjacima Nevesinja dio su haške presude i Momčilu Krajišniku, koji je osuđen na 20 godina zatvora.
“Pretresno vijeće je konstatovalo da je Krajišnik kriv za deportaciju kao zločin protiv čovječnosti, zbog prisilnog raseljavanja osoba iz više opština u Bosni i Hercegovini, tačnije opštine Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Bosanski Novi, Bratunac, Brčko, Čajniče, Doboj, Foča, Gacko, Nevesinje, Pale, Prnjavor, Rogatica, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik”, navodi se u presudi.

https://ba.n1info.com/vijesti/zloci...e-zrtve-bile-su-bebe-koje-nisu-dobile-ni-ime/

Nevesinje je opcina u samom vrhu po procentu ubijene dece. Zlocini koji su radeni tamo tokom 1992 su definitivno najbrutalniji tokom rata 90ih. Pri tome to su radili lokalci, komsije
Kme kme
A šta je pre toga bilo?
A šta je posle toga bilo?

GODIŠNJICA VELIKE SRPSKE POBEDE Kako je 5.000 vojnika VRS odbranilo narod od napada 40.000 ustaša, muslimana i mudžahedina​

Alo.rs
VESTI
08.11.2021
11:55
0
Na Mitrovdan 1992. združene hrvatske i muslimanske snage su krenule u napade na nevesinjsku brigadu. Ali tamo nisu dobro prošle.

Na današnji dan, pre 29 godina, započeta je Mitrovdanska ofanziva u Nevesinju, kada su združene snage Hrvatskog vijeća odbrane i tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine potpomognute jedinicama Vojske Republike Hrvatske, kao i raznim paravojnim formacijama i mudžahedinskim borcima, napale na srpske položaje u Hercegovini. Neprijateljsku silu su dočekali pripadnici nevesinjske i bilećke brigade, među kojima su bili i dobrovoljci SRS koje je u odbranu srpskog življa poslao predsednik te stranke Vojislav Šešelj.

Ofanzivi je prethodila operacija “Lipanjska zora”. Tom prilikom je srpsko stanovništvo proterano iz doline Neretve. Posle toga, 8. novembra 1992. godine na Mitrovdan združene hrvatske i muslimanske snage su krenule u dalje napade na nevesinjsku brigadu. Cilj im je bio da zauzmu celu Hercegovinu. Napad je počeo rano ujutru 8. novembra. Prvo je počela snažna artiljerijska paljba koju je pratio juriš pešadije. Glavnina napada je išla preko sela Vranjevići, gde su položaje držali bilećki dobrovoljci vojvode Rada Radovića.

Na početku, veliki gubici su izostali zbog nešto lošije popunjenosti linija usled praznovanja Mitrovdana. Ubrzo posle toga na prvoj liniji su uskoro počeli da se pojavljuju borci koji su dolazili neposredno sa proslave krsne slave. Pored njih, tu su bili i starci, žene, deca, „svi koji su mogli da drže pušku” ili pomognu na neki drugi način. Ranjenici su bežali iz bolnice da bi branili svoj grad i narod.

https://youtu.be/GDJYOTuzr_0

Vojska Republike Srpske i šešeljevci predvođeni vojvodom Radovanom Radovićem su uspeli da zadrže položaje i time ostvare značajnu pobedu. Ovo je bila jedna od poslednjih zajedničkih akcija hrvatskih i muslimanskih snaga, koji su početkom 1993. počeli otvoreni međusobni sukob koji je, uz manje prekide, trajao do kraja rata.

Mostarsko-nevesinjsko ratište je ostalo jedno od najžešćih ratišta u ratu u Bosni i Hercegovini. Zbog duge linije i malog broja boraca na obe strane, često je dolazilo do “probijanja” linije i vraćanja iste. Stalne tenzije su eskalirale novim žestokim napadom tzv. ABiH, tačno dve godine kasnije, poznatim kao Druga mitrovdanska ofanziva. Prema nekim podacima, u Mitrovdanskoj ofanzivi srpske snage su raspolagale sa svega 5.000 vojnika, od čega je 42 poginuo i 750 ranjeno. S druge strane, hrvatsko-muslimanske snage imale su čak 40.000 vojnika, od kojih je 580 poginulo i 1.300 ranjeno.

Svodimo ti jednu jedinu na 0 a ti otvaraj teme,patetiši,histeriši.Radi šta hoćeš.Niko i ništa nas više ne može da zaustavi.
Šta bi sa sankcijama? @JankoTheGreat
Đe zapelo?
Šta bi sa penzionisanim britanskim generalom?
Gde vam je ona baba iz doma lordova?
Eskobar?
Palmer?
Bilo ko?
Iko?
Gotovo je.Svakoj priči dođe kraj pa tako i vašoj.

Vidiš ovo @JankoTheGreat

SDP dao rok od 60 dana da se zaustave antiustavne radnje RS-a: Krizni štab, Pokret za državu...

"U slučaju da u roku od 60 dana ne budu konkretno zaustavljene i stavljene van snage antidejtonske i antiustavne radnje organa bh. entiteta RS rukovodstsvo SDP-a BiH će formirati Krizni štab za djelovanje u vanrednim političkim okolnostima."

"U slučaju da ne budu konkretno zaustavljene antidejtonske i antiustavne radnje otvorenog rušenja države Bosne i Hercegovini, u naprijed navedenim rokovima, rukovodstvo SDP-a BiH će, pokrenuti aktivnosti s ciljem formiranja Pokreta za odbranu države Bosne i Hercegovine na državnom nivou."

https://www.klix.ba/vijesti/bih/sdp-dao ... /211219055

Opet će te biti krivi za izbijanje rata.
Slobodno se ti pozivaj na politički sud u Hagu i maši presudama.
Mi jako dobro znamo ko je počeo rat u SRBiH.
Isto tako i sada će te početi rat i izazvati bes na sebe.
Nova ubistva i nove progone i zločine.
Ništa se ne dešava slučajno.

Kao sto sam rekao prethodno. Ne postoji vlast, vojska, rezim i bilo sto sto moze spreciti ratni zlocin. Nema te sile koja moze biti iza svakog vojnika, coveka i da nadgleda sta on radi. Dakle u svakom narodu, gradu mestu ce se uvek naci neka dileja koja ce uciniti zlo. Pojedinacne zlocine je nemoguce izbeci u ratu.

Fokus ne treba biti na tome vec na sistemu, vlasti, organima reda i kako se oni odnose prema tome. Razlika je izmedu pojedinacnog zlocina i kada je sistem taj koji organizuje zlocine. A ako imas masovne likvidacije, masovne grobnice itd onda je iza toga sistem.

Evo da ti to slikovito opisem na primeru dve opstine iste velicine.

Opstina Kakanj, centralna Bosna. Tokom rata je tu poginulo 10 zena.
Opstina Foca, jugoistocna Bosna. Tokom rata je ubijeno 656 zena

http://www.prometej.ba/clanak/drust...s-broja-ratnih-zrtava-u-svim-opcinama-bih-997

I najvecem propalitetu je jasno gde su bili pojedinacni nekontrolisani zlocini a gde je sistem taj koji je planirao i sproveo zlocin.
Vise bih volio da si mi odgovorio kako vidis dzenazu Cace.Poslije rata.Pola. Sarajava ispraca zlocinca koji je ubio VP svoje vojske.Tesko je ocekivati da neko saosjeca sa tvojim zrtvama ako ti sam ne postujes svoje zrtve.Sahrana Cace na Kovacima je pljuvanje po tim mladicima koji su bili v9jnici muslimanske vojske.

Mladić je heroj.
.
Za mene ima dosta heroja iz mog srpskog naroda u ratovima 90-ih godina.Ucesnik sam rata u Hrvatskoj.Srbin sam iz bivse Bosne i Hercegovine.Zivio sam u Republici Srpskoj od 1992 do 2003.g.Za mene Ratko Mladic nije heroj.
Razlog.
Dok je imao svu podrsku naroda i VRS nije sprijecio ratno profiterstvo i proglasio ratno stanje i sve poslao na front a ne samo sirotinju(radnicke i seljacke sinove).Gubio kote i mjesta koje nije smio da izgubi zbog vojne snage koju je imao na terenu.
Iznajmljivanje vojske i tehnike neprijatelju za pare.
Previse sujete u tom covjeku.

.
Za mene ima dosta heroja iz mog srpskog naroda u ratovima 90-ih godina.Ucesnik sam rata u Hrvatskoj.Srbin sam iz bivse Bosne i Hercegovine.Zivio sam u Republici Srpskoj od 1992 do 2003.g.Za mene Ratko Mladic nije heroj.
Razlog.
Dok je imao svu podrsku naroda i VRS nije sprijecio ratno profiterstvo i proglasio ratno stanje i sve poslao na front a ne samo sirotinju(radnicke i seljacke sinove).Gubio kote i mjesta koje nije smio da izgubi zbog vojne snage koju je imao na terenu.
Iznajmljivanje vojske i tehnike neprijatelju za pare.
Previse sujete u tom covjeku.
I ti jedi gouvana

Vise bih volio da si mi odgovorio kako vidis dzenazu Cace.Poslije rata.Pola. Sarajava ispraca zlocinca koji je ubio VP svoje vojske.Tesko je ocekivati da neko saosjeca sa tvojim zrtvama ako ti sam ne postujes svoje zrtve.Sahrana Cace na Kovacima je pljuvanje po tim mladicima koji su bili v9jnici muslimanske vojske.

Dzenaza je nebitna. Bitna je odluka sistema, vlade i vlasti. A oni su jasno rekli da je on zlocinac i obracunali se s njim i tom prilikom izgubili 9 policajaca i to na samom pocetku rata kada su se tek stvarale institucije; u ratnim uslovima i kada je je vrsen masakr svaki dan na celokupnom podrucju Bosne. Sistem, vlast su ga oznacile kao zlocinca i skoncao je na nacin kakav zlocinci i trebaju da skoncaju.

Pokusavam ti reci sta je razlika izmedu pojedinaca i sistema. Srpska vlast, sistem, civiline i vojne strukture su smislile i sprovele zlocine. To nije stvar pojedinacnih ekcesa nekih secikesa kojih imas u svakom mestu i koje je nemoguce sve nagledati i drzati pod kontrolom. Ubiti 656 zena u Foci ne moze par klosara. To znaci da je cela struktura i civilna i vojna isplanirala i to sprovela. Zato i imas masovne likvidacije i masovne grobnice u svakom mestu koje su zauzeli Srbi. Zato imas masovnu grobnicu Tomasicu sa 1000 leseva, masovnu grobnicu Crni Vrh sa 629 leseva... zato imas primarne, sekundarne, tercijalne masovne grobnice... Na stotine ljudi su dovodeni na jednu mesto, ubijani, bacani u jamu pa njihovi ostaci vadeni i prebacivani na drugo treco ili cetvrto mesto.

To ne radi pojedinac vec sistem. To znaci da sitem, vlast, sve strukture rade na kompletnoj anilacji drugog i drugacijeg. I zato na kraju imas Srbe koji su dobili etiketu pocinioca genocida. Hrvati su isto izmakli za dlaku i dobili "samo" udruzeni zlocinacki poduhvat koji je za nijansu nizi od genocida.

Ko laze i o cemu laze?
Ti i tvoji Mujguri.

Doboj: Pijan pucao na policiju uz povike "Alahu ekber"​

Muškarac iz Doboja Nihad Mujidžić uhapšen je u dobojskom naselju Čaire jer je iz puške pucao u policiju, uzvikujući "Alahu ekber" i "Tekbir", rečeno je Srni iz Policijske uprave Doboj.

https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=457323

Onda kada u sledećem ratu ponovo stradate kmečaćete od mujocidu.

SIPA hapsila u Višegradu i Novom Goraždu zbog podstrekavanja na genocid i zločina protiv čovječnosti​

https://faktor.ba/vijest/sipa-hapsi...a-genocid-i-zlocina-protiv-covjecnosti/147973

Jos 2. Pletu mrezu oko tebe.....
Upravo taj izraz o pletenju mreže govori o čemu se tu ustvari radi.
Najveći broj optužnica su izmišljene a ti slobodno nastavi da se praviš budala.To neće sprečiti povratak nadležnosti Republici Srpskoj koje nam po ustavu pripadaju.:)

Upravo taj izraz o pletenju mreže govori o čemu se tu ustvari radi.
Najveći broj optužnica su izmišljene a ti slobodno nastavi da se praviš budala.To beće sprečiti povratak nadležnosti Republici Srpskoj koje nam po ustavu pripadaju.:)

Slazem se ali evo od kako su srusili onog celavog i onu tadicku svako 2-3 dana hapse i pune zatvori ovim tvojim pajdasima. Uskoru i u tvom dvoristu. Mozda ti utamnice rodaka, strica a mozda i tebe. Spavaj laganim snom.

Svoje prave zločince niste osudili nego ih veličate.
Vi ste u ratu sa nama i ti sudovi na kojima sudite nisu regularni ali vas to ne zanima već samo činjenica da je neki Srbin uhapšen.
Tu nema budućnosti ali vi to ni ne možete sagledati.

Slazem se ali evo od kako su srusili onog celavog i onu tadicku svako 2-3 dana hapse i pune zatvori ovim tvojim pajdasima. Uskoru i u tvom dvoristu. Mozda ti utamnice rodaka, strica a mozda i tebe. Spavaj laganim snom.
To ti kažem.Ubrzali su se da nahvataju što više Srba jer znaju da im sledi ukidanje.Smisao im je nahvatati što više Srba bez obzira dali je neko zaista kriv.Vaš babo alija je rekao da će osuditi sve do poslednjeg vojnika VRS.
Cena za takvo ponašanje će biti uništenje BiH i vaše svođenje na 0

Svoje prave zločince niste osudili nego ih veličate.
Vi ste u ratu sa nama i ti sudovi na kojima sudite nisu regularni ali vas to ne zanima već samo činjenica da je neki Srbin uhapšen.
Tu nema budućnosti ali vi to ni ne možete sagledati.

To ti kažem.Ubrzali su se da nahvataju što više Srba jer znaju da im sledi ukidanje.Smisao im je nahvatati što više Srba bez obzira dali je neko zaista kriv.Vaš babo alija je rekao da će osuditi sve do poslednjeg vojnika VRS.
Cena za takvo ponašanje će biti uništenje BiH i vaše svođenje na 0

Ok. Zasto se ne izbaci SIPA iz rs? Zar nije receno da ce policija zabraniti rad tih tzv bh organa? Zasto im niko ne priredi sacekusu i povali par komada? Onda bi razmislili kada bi iduci put upadali i hapsili

Samo kmecis

Ok. Zasto se ne izbaci SIPA iz rs? Zar nije receno da ce policija zabraniti rad tih tzv bh organa? Zasto im niko ne priredi sacekusu i povali par komada? Onda bi razmislili kada bi iduci put upadali i hapsili

Samo kmecis
To tako radite vi Mi nećemo.To bi bio terorizam.Mi radimo po zakonu i ustavu.Za nas je mir
Sad će lepo legalnim putem to sra.nje da bude ukinuto.

Back