zlo

aeternum

✿ forever and ever ✿
Poruka
26.097
Na ovu temu me je podstakla izjava jedne osobe da zlo ne postoji.
Sto je apsurdno.
Otkako znamo za sebe postoje dobro i zlo.
Religija se takodje time bavi i uzrocima dobra i zla...
Duhovnom borbom.
I psihologija se time bavi da mozemo znati i praviti razliku izmedju dobra i zla...
I uzrocima dobra i zla..
Imamo savest od Boga po kojoj razlikujemo dobro i zlo.

Dakle sta bi bilo zlo i kako bi ga definisali.

to je verovatno kompleksno filozofsko pitanje takođe tj nije lak zadatak kao što možda izgleda. pa kad neko nije dobar npr, kad hoće da ti naudi iz raznih razloga, ali opet možda on ima opravdanje za svoje razloge ne znam. za tebe je zao a za druge je odličan to je dodatni problem. e sad ako se vežeš za religiju tu su možda stvari apsolutnije ali nemam pojma i tu se ljudi razlikuju.

al mislim svi to imamo u sebi, potencijal za to, i bilo bi valjda dobro da ishendlujemo da ne postanemo neki užasi a opet da nas ne preveslaju jer smo nikakvi
ako je neko vezan za religijski koncept i večni život onda tamo prati šta mu kažu, mislim samo mi treba još i večni život :confused:

došla sam ovde nerviraju me ameri i trend na jutjubu da kad imaš nekog psiha koji te maltretira da je on "narcis". mislim da je to do pretrage, ta reč zvuči zgodno i bombasto

kao to je posebna vrsta maltretiranja, a pitam ih koje su druge vrste, ovaj mi nije rekao jedan, možda sam već postala taj narcis
ko da su svi ljudi koji su problem u nečijem životu isti i ko da žrtva nema neki udeo u tome. ali ajde da ne maltretiram žrtvu znači nisu valjda svi zlikovci isti

to je verovatno kompleksno filozofsko pitanje takođe tj nije lak zadatak kao što možda izgleda. pa kad neko nije dobar npr, kad hoće da ti naudi iz raznih razloga, ali opet možda on ima opravdanje za svoje razloge ne znam. za tebe je zao a za druge je odličan to je dodatni problem. e sad ako se vežeš za religiju tu su možda stvari apsolutnije ali nemam pojma i tu se ljudi razlikuju.

al mislim svi to imamo u sebi, potencijal za to, i bilo bi valjda dobro da ishendlujemo da ne postanemo neki užasi a opet da nas ne preveslaju jer smo nikakvi
ako je neko vezan za religijski koncept i večni život onda tamo prati šta mu kažu, mislim samo mi treba još i večni život :confused:
Da jeste kompleksno pitanje.
Pitanje je ako nesto nije dobro da li je time zlo?
I gde je tacna linija...

I samo neznanje je zlo.
Nesvesnost je zlo.

Sto je apsurdno.
Duhovnom borbom.
I psihologija se time bavi da mozemo znati i praviti razliku izmedju dobra i zla...
I uzrocima dobra i zla..

Zlo je gorcina i kisjelost u covjeku,suprotno od dobrote koja je slatka i mirise.Kao i voce neko je zdravo i svjeze a neko trulo ili zlo jer ako ga pojedes otrovaces se znaci trulo je gorko i lose po covjeka tako je i sa ljudima

Pitanje za tebe da li se u zloj osobi,moze vidjeti da im svjezinu na licu ili neki polet ?

Zlo je gorcina i kisjelost u covjeku,suprotno od dobrote koja je slatka i mirise.Kao i voce neko je zdravo i svjeze a neko trulo ili zlo jer ako ga pojedes otrovaces se znaci trulo je gorko i lose po covjeka tako je i sa ljudima

Pitanje za tebe da li se u zloj osobi,moze vidjeti da im svjezinu na licu neki polet
Da zlo je ono sto je lose u coveku...

Da zlo je ono sto je lose u coveku...

Ljudi misle male bebe pa sve su dobre a ja mislim da nisu, dvije bebe jedna ima pitome oci nekako mile ima nesto siroko u pogledu.Dok druga beba namrstene oci,hladan pogled,nesto sitno u pogledu ima vec naznaka da neko zlo lezi tu i ceka sa godinama pravu priliku da se ispolji

Ljudi misle male bebe pa sve su dobre a ja mislim da nisu, dvije bebe jedna ima pitome oci nekako mile ima nesto siroko u pogledu.Dok druga beba namrstene oci,hladan pogled,nesto sitno u pogledu ima vec naznaka da neko zlo lezi tu i ceka sa godinama pravu priliku da se ispolji
Covek od rodjenja je nesavrsen - sklon zlu...
pa sta se kod koga razvije

Sto je apsurdno.
Duhovnom borbom.
I uzrocima dobra i zla..

Borba između dobra i zla se odvija u nama, non stop. Treba pobediti
prvo zlo u sebi.

eto naucila si

cesto ljudi iz naznanja cine zlo
a samo neznanje je zlo
neznanje nije zlo.
kako da neznanje razlikuje dobro i zlo?

zlo je kada znas da hulis ali uvijas u oblandu i foliju dobra zarad alavih ciljeva kvazi religije.

M ? poznato jel da?

Zlo je svesno raditi bilonsta na stetu druge osobe. Bilo sta !

neznanje nije zlo.
kako da neznanje razlikuje dobro i zlo?

zlo je kada znas da hulis ali uvijas u oblandu i foliju dobra zarad alavih ciljeva kvazi religije.

M ? poznato jel da?

Zlo je svesno raditi bilonsta na stetu druge osobe. Bilo sta !
Jeste neznjanje zlo.
Bas zato sto ih ne razlikuje.

Kada znas da cinis zlo jeste zlo
ali i kada ne znas da cinis zlo ako ga cinis i dalje je zlo.

Jeste zlo svesno raditi na stetu druge osobe,
ali i iz neznanja ljudi cine zlo sto ih nimalo ne opravdava.

Jeste neznjanje zlo.
Bas zato sto ih ne razlikuje.

Kada znas da cinis zlo jeste zlo
ali i kada ne znas da cinis zlo ako ga cinis i dalje je zlo.

Jeste zlo svesno raditi na stetu druge osobe,
ali i iz neznanja ljudi cine zlo sto ih nimalo ne opravdava.

pa ne slazem se sa tobom.
zasto?
zato sto prosti ljudi znaju da "oko za oko"
i mnogo vise su pod uticajem SVEVISNJEG ma kako da se zove.

Ne cine zlo. Izbegavaju i kad bi ga upotrebili. Oni su u strahu. Da ako pogrese ce biti kaznjeni ognjem sa neba.

Siroka tema a kratka noc.
Ne zameri idem da spavam. Nastavicu se sutra

pa ne slazem se sa tobom.
zasto?
zato sto prosti ljudi znaju da "oko za oko"
i mnogo vise su pod uticajem SVEVISNJEG ma kako da se zove.

Ne cine zlo. Izbegavaju i kad bi ga upotrebili. Oni su u strahu. Da ako pogrese ce biti kaznjeni ognjem sa neba.

Siroka tema a kratka noc.
Ne zameri idem da spavam. Nastavicu se sutra
Vazi nastavicemo

i sam kazas da ljudi znaju pa izbegavaju...

a oni koji ne znaju mogu iz neznanja ciniti zlo misleci da je to dobro...

Tako je...
Nesavrsen covek moze biti dobar...
Ali nesavrsen moze i razviti zlo... na to sam mislila...

To su sada razlicita vidjenja,ja licno smatram da se u velikoj vecini slucajeva zlo javlja u covjeku jos kada je beba cak i prije nego sto se on zivotom kvari naravno da ima i onih koje vrijeme iskusenja slome pa se i same njihove dobre osobine izgube al mislim da je to manji procenat

To su sada razlicita vidjenja,ja licno smatram da se u velikoj vecini slucajeva zlo javlja u covjeku jos kada je beba cak i prije nego sto se on zivotom kvari naravno da ima i onih koje vrijeme iskusenja slome pa se i same njihove dobre osobine izgube al mislim da je to manji procenat
ne moze biti beba zla za zlo treba svest savest
to se razvija

Niko se ne radja zao.
Retko i odraslo dete moze biti zlo...
nesvesno je

To mozes vidjeti npr djeca dok se Igraju od 4 ili 5 godina pa uvijek se desi da neko u igri poklizne se, vecina djece ce tome da se smiju umjesto da pritrce odma i pruze ruku svom drugaru da ustane.A uvijek imas onog djecaka koji cuti i ne smije i pritrci u pomoc

Niko ih od roditelja nije ucio da smiju tudjoj nesreci ili pehu odakle to u djeci takvo zlo

Back