Zlo

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Kao greška,kao nehat,kao neznanje,kao izvorno,kako to da je obimnije i po kvantitetu i po
kvalitetu (atributima)?
Da li zlo i dobro mogu biti objektivni ili su vezani za subjekte isključivo?
Da li uopšte postoji zlo,ako je istina da su ljudi loši i da li ne treba da postoje?

Poslednja izmena:
Nepopularna tema...Ali,neko će, pre ili posle,morati da se uhvati u koštac s tim problemom koji
je zasad "u domenu" religijskih teoretičara i jednim manjim delom psihologije i medicine (psihijatrija)...
Etika nije našla zadovoljavajuće odgovore do sada,bar takve koji bi bili od praktične koristi...
Izgleda da još brdo pasulja pred nama...:evil::lol:

Kao greška,kao nehat,kao neznanje,kao izvorno,kako to da je obimnije i po kvantitetu i po
kvalitetu (atributima)?
Da li uopšte postoji zlo,ako je istina da su ljudi loši i da li ne treba da postoje?

izvorno postoji, u realu je dematerijalizovano u pravoj formi posto ga prepoznas kad je kasno, boris se protiv njega samo verom u sebe

ozbiljno ti kazem... svaki covek nosi u sebi ali ga kontrolise, ako je zrela individua... probelm je sto ima ljudi koji ni ne znaju da ga poseduju i skontaju tek kad je kasno. najteze je pomoci sebi a najlakse drugome....ali i to treba znati, jer da bi drugom pomogao moras da skontavas dubinu svog mraka da bi drugome dao pravi savet.... neko ko nema taj mrak u sebi ili ne zna za njega, moze samo da palamudi nauceno

ozbiljno ti kazem... svaki covek nosi u sebi ali ga kontrolise, ako je zrela individua... probelm je sto ima ljudi koji ni ne znaju da ga poseduju i skontaju tek kad je kasno. najteze je pomoci sebi a najlakse drugome....ali i to treba znati, jer da bi drugom pomogao moras da skontavas dubinu svog mraka da bi drugome dao pravi savet.... neko ko nema taj mrak u sebi ili ne zna za njega, moze samo da palamudi nauceno
To što govoriš je teološka epistema...
Ja to recimo zovem arhetipom pračoveka -kanibala i predatora...Slično Jungu...
Međutim u ovoj temi,ako želiš da shvatiš,tražim objektivno zlo-ono koje je supstancijalno
ili čak esencijalno,idejno,formalno (od volje ti-to je sve isto...),a sadržano u realnom svetu
bez obzira na ljudsko prisustvo ili drugih umnih bića koja ga artikulišu...
Valjalo bi se potruditi oko objektinog zla...Postoji li ili ne!?

To što govoriš je teološka epistema...
Ja to recimo zovem arhetipom pračoveka -kanibala i predatora...Slično Jungu...
Međutim u ovoj temi,ako želiš da shvatiš,tražim objektivno zlo-ono koje je supstancijalno
ili čak esencijalno,idejno,formalno (od volje ti-to je sve isto...),a sadržano u realnom svetu
bez obzira na ljudsko prisustvo ili drugih umnih bića koja ga artikulišu...
Valjalo bi se potruditi oko objektinog zla...Postoji li ili ne!?

dobro si osetio sta sam mislio ali ja cu te pitati kao hajdeger.... da li je taj bitak tu negde ako je odredjujuca komponenta naseg zivota.... smrt?

mis' kontas poredjenje...

Evo pokušaću da ukažem na put kojim bi valjalo krenuti u istraživanje...Naravno uz pažljivu upotrebu reči!

Samo postojanje u odnosu na nepostojanje iz kog se "rađa" ili "nastaje" je suprotstavljeno povratku
u nepostojanje...Hipotetični Big-Beng je tren kada nastaje dobro i zlo...Nije nauka bez veze toliko
zainteresovana za taj prapočetak-tu izviru i "dobro" i "zlo"...Kao potraga za Svetim Gralom postojanja...

mislim metafizcki covi, ne znam dal sam bio jasan, da nema odredjenja posto je bitak blago receno... nista?

i onda sve to obrnes na pricu o dobru i zlu...ja tako radim sa svakim pojmom jer jedino tako mozes da sagledas dubinu aj da kazem sustine :lol: zablude kojoj zelis da se priblizis kao amater filozof, jer ja nisam skolovan za ovo ali trudim se da na pravilan nacin razmisljam.

Evo pokušaću da ukažem na put kojim bi valjalo krenuti u istraživanje...Naravno uz pažljivu upotrebu reči!

Samo postojanje u odnosu na nepostojanje iz kog se "rađa" ili "nastaje" je suprotstavljeno povratku
u nepostojanje...Hipotetični Big-Beng je tren kada nastaje dobro i zlo...Nije nauka bez veze toliko
zainteresovana za taj prapočetak-tu izviru i "dobro" i "zlo"...Kao potraga za Svetim Gralom postojanja...

upravo...gral je sustina svega i ljudi kad se spomene gral uvek materijalizuju stvar da to postaje odurno jer se kad to uradis moras osecati kao kentaur a ne kao osoba koja misli. ako trazis gral, a svako ko ima dubok, da kazem umni :lol: zivot, trazi ga, onda kada nadjes nesto sto ti mozda i lici na gral naci ces i nesto sto nisi ni sanjao da stoji pored njega u mraku...jer nema svetla bez tame, to mladi ne znaju... a i u svakom mraku ma kakav on bio postoji tracak svetla ali on izbledi jer su ljudi ko sove kad gledaju mrak i kad im nesto jako bljesne ni ne znaju sta je bilo...

mozda bi bilo zanimljivo da imamo jednu hipoteticku temu na kojoj cemo diskutovati.. u stvari ne bismo diskutovali nego bismo onako zamislili da zivimo u pecini al da nam je kojim cudom laptop pao sa nebesa iz buducnosti i onak kuckamo bezveze nesto isti ku rac bi bio lol

mislim metafizcki covi, ne znam dal sam bio jasan, da nema odredjenja posto je bitak blago receno... nista?

i onda sve to obrnes na pricu o dobru i zlu...ja tako radim sa svakim pojmom jer jedino tako mozes da sagledas dubinu aj da kazem sustine :lol: zablude kojoj zelis da se priblizis kao amater filozof, jer ja nisam skolovan za ovo ali trudim se da na pravilan nacin razmisljam.
Mani se metafizike...Baš Hajdeger je optužuje za udaljavanje od bitka...
O tom (ukupnom)bitku i mislim o kom je i on dao određenje kao mnoštvo te svaki fenomen određen prema njemu i u njemu...
Međutim,ne interesuje mene mistićnost (metafizičnost je isto to po pozitivistima,a i po meni)odnosa subjekta i ukupnog bitka,
već samo bitak ukupni i njegova suprotnost (ili ishodište)nepostojanje...

Nisam u mogućnosti da pišem duže komentare, a tema je odlična za mozganje. Ali ipak pitanja i nisu bogzna kako komplikovana.
Ja držim da je svaki čovek mešavina dobra i zla, smesa anđela i đavola... što je ova smesa jača, to je pojedinac veći.
Za prirodne zakone je zlo sve što je slabo, dobro samo ono što je jako. Najsvetlija figura u istoriji čovečanstva Napoleon Bonaprata je to potvrdio i svojim primerom i svojim ubeđenjima, koja blješte kao svetlo u tunelu.
.
Ovo je već nešto!

a mozda bi mogli da se postavimo kao ono fihteovo ja i ne ja pa bi nam bilo lakse da skontamo sta je ustvari ne ja :roll:
Ne marim...Međutim,kao da nisi čitao šta pišem...:mrgreen:
Više me interesuje OBJEKTIVNO ZLO od ovih naših malih zala...
Naravno da bi valjalo prenebreći razlike idejnog i realnog koje ja smatram da i nisu važne te da zaista su
samo stvar posmatranja neke teme...

Mogao bih ustvrditi da determinisane strukture bolje odolevaju entropiji nego
nedeterminisane...
To bi značilo da smisleno i plansko nastajanje ima opstojniji bitak!
(Ovo je u skladu s kreacionizmom,ali nije suprotstavljeno evolucionizmu)

kvalitetu (atributima)?
Ljudi postoje!!! Da li trebaju da budu zli ili dobri, e to bi mogala da bude prava filozofska tema. Of course, idi ebi si mater, Sizife! :rotf:

Nisam u mogućnosti da pišem duže komentare, a tema je odlična za mozganje. Ali ipak pitanja i nisu bogzna kako komplikovana.
Ja držim da je svaki čovek mešavina dobra i zla, smesa anđela i đavola... što je ova smesa jača, to je pojedinac veći.
Za prirodne zakone je zlo sve što je slabo, dobro samo ono što je jako. Najsvetlija figura u istoriji čovečanstva Napoleon Bonaprata je to potvrdio i svojim primerom i svojim ubeđenjima, koja blješte kao svetlo u tunelu.

Što se tiče pojedinačnih zlih dela, to se često pokazuivalo kao relativno. Imamo primer incesta, koji se danas smatra zlom, ali to nije bio kod Egipćana i kod Jevreja. Primer ubijanja novorođenčeta, to je danas zlo, ali kod Spartanaca nije bilo tako. Primera ima još na stotine. Ubistvo se smatra zlom, ali pri tom niko ne smatra zlim npr. Kutuzova, Živojina Mišića, nekog običnog vojnika koji ubija u ratu. Neke masovne ubice se čak uzdižu i na pijadestal božanstva- Aleksandar Veliki. Čini mi se da sam kod Ničea jednom pročitao da se u moderno vreme osuđuju samo zločinci malog kalibra koji su suštini i nisu zločinci, to su neuspeli zločinci, dok su svi veliki ljudi (vođi čovečanstva) bili zločinci, ali u velikom stilu, a ne u bednom. Ako ovu istorijsku činjenicu uzmemo u obzir, jer u ovom slučaju Niče nije otkrio toplu vodu već samo potvrdio istorijsko iskustvo, zaista možemo postaviti pitanje šta je zlo i na to pitanje ostati bez pravog odgovora.

e fishi, fishi leba se neces najesti od ove teme :lol: i meni je nekad ona bila interesantna, al' me mrzi da trazim svoje stare postove.

ovaj tanhojzer je u pravu. a danas ljudi kao zlo tretiraju ono sto je prirodno....da ne napisem bogom dano. :mrgreen:

p.s. ima tema na mom voljenom nalogu. :lol:

Poslednja izmena:
zLo :lol: je stvar percepcije. odstupanje od onoga sto je nametnuto kao ispravno. a ono sto je nametnuto kao ispravno je omogucilo da opstanu i slabije jedinke. da li je dobro sto i slabije jedinke opstaju? dobro za ljudski rod ili ga to odvodi u degradaciju?

Neko je ispremeštao postove...
Kako objasniti da moj komentar Tanhojzerovog posta u 20.24,a njegov post (koji sam i citirao!) on napisao u 21,31 ! ! !:mrgreen:
Poznato mi je da imate dobro mišljenje o mojim umnim veštinama,ali ovo je preterano...:lol:
Da mogu da predvidim tri rečenice i to doslovce sat unapred?!
To ni Milan Tarot ne može,a kamo li ja...:hahaha::rotf:

zLo :lol: je stvar percepcije. odstupanje od onoga sto je nametnuto kao ispravno. a ono sto je nametnuto kao ispravno je omogucilo da opstanu i slabije jedinke. da li je dobro sto i slabije jedinke opstaju? dobro za ljudski rod ili ga to odvodi u degradaciju?

Zloćko,pokušavam OBJEKTIVNO zlo da sagledam,ako uopšte postoji.
Ako ne postoji-tada ok,ali ako postoji objektivno zlo,tada ljudska "percepcija"
(Valjda "apercepcija"tetku mu...) je irelevantna...

- - - - - - - - - -

Može Tab! Ebo ga grab! :lol:
Misliš da on to malo gasira?!:mrgreen:

Slične teme

Back