Zlato Srbije, evropsko srebro i zamalo mađarska atletičarka: Sudbina je odlučila da Adriana Vilagoš bude naše sportsko blago

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
Adriana Vilagoš, 20-godišnja devojka iz najmanje vojvođanske opštine Mali Iđoš, ovog utorka je ponovila uspeh od pre dve godine sa šampionata Starog kontinenta u Minhenu i postala je vicešampionka na Evropskom prvenstvu u Rimu!

Uz to, Vilagoševa je bacivši hitac od 64,42 metara oborila i nacionalni rekord iz 2014. koji je do ove večeri držala Tatjana Jelača. To je ujedno i najbolji rezultat za atletičarke mlađe od 23 godine ove sezone. Ovim hicem, Adriana je ispunila i normu za Olimpijske igre koje se ovog leeta održavaju u Parizu.

Adriana Vilagoš (Foto: SAS/Marko Jovanović)

Vilagoševa je još kao juniorka pokazivala raskošan talenat, jer je dva puta zaredom bila svetska prvakinja u toj konkurenciji. Ona je prvakinja planete u juniorskoj konkurenciji postala prvo u Keniji, a zatim i u Kolumbiji.

Do najsjajnijeg odličja je došla i na Mediteranskim igrama u Alžiru 2022. godine.

Iz dana u dan, iz godine u godinu, Vilagoševa prevazilazi sve granice i piše istoriju srpske atletike.

Posle svih uspeha koje je nanizala u juniorskoj konkurenciji, ali i na početku seniorske karijere, jedva čekamo da vidimo Adrianu na Olimpijskim igrama koje 26. jula počinju u Parizu. Simbolično, baš sada kada je Ivana Španović na zalasku karijere, Srbija dobija novu zvezdu atletike, u pravo vreme.

Vilagoševa je uz Angelinu Topić predstavnica novog talasa srpske atletike i od njih dve u budućnosti očekujemo tek radosti.

Adriana Vilagoš (Foto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia)

- Skrenula je pažnju na sebe još pre tri godine kada je postavila svetski rekord u konkurenciji takmičarki do 14 godina. Koplje od 400 grama tada je bacila 63 metra i 80 centimetara. Ove sezone u juniorskoj konkurenciji je postala prvakinja sveta u Najrobiju i vicešampionka Evrope u Talinu. Evropski olimpijski komiteti dodelili su joj drugo mesto u izboru za najboljeg mladog sportistu kontinenta. Adriana je bila neprikosnovena i na Balkanijadi u Kraljevu. Postala je svetska rekorderka za atletičarke do 18 godina. Koplje od 500 grama hitnula je magičnih 70 metara i 10 centimetara. Na juniorskom Šampionatu sveta u Keniji osvojila je zlatnu medalju, i to sa olimpijskim kopljem teškim 600 grama. Rezultatom od 61 metar 46 centimetara oborila je državni rekord među takmičarkama do 20 godina. Potom je na Mitingu u Zagrebu pomerila granicu na 62 metra i 36 centimetara i postala juniorska evropska rekorderka - ovako je Adrianu predstavio OKS 2021. godine, kada je dobila priznanje najuspešniji mladi sportista Srbije.

- Veoma sam srećna i zadovoljna sa dosadašnjim rezultatima i nadam se da je ovo tek početak moje karijere. Moj veliki cilj i plan jesu Olimpijske igre. Ovo je velika čast za mene što imam priliku da budem sa najboljim sportistima Srbije. Ovo veče je velika motivacija da jednog dana krenem njihovim stopama - izjavila je tadasvetska juniorska šampionka, Adriana VIlagoš.

https://sportal.blic.rs/sportske-ve...a-da-nastupa-za-madjarsku/2024061121040933583

////////////////////

Svaka čast devojko :klap:

Back